Pracovná návšteva predsedu vlády SR Roberta Fica v Bruseli

27.06.2013

Vo štvrtok 27. júna 2013 predseda vlády Robert Fico odcestuje na dvojdňovú pracovnú cestu do Bruselu. Počas nej sa stretne s predsedami vlád krajín V4, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a lídrami členských krajín EÚ.
 
Témou spoločných rokovaní lídrov členských krajín EÚ budú najmä otázky týkajúce sa nezamestnanosti mladých, hospodárskej politiky v oblasti dobudovania hospodárskej a menovej únie a financovania ekonomiky. 
 
Ďalšou z tém bude aj implementácia opatrení vyplývajúcich z Paktu pre rast a zamestnanosť. V tejto oblasti sa lídri sústredia na tému nezamestnanosť mladých. Prediskutujú možnosti ako zlepšiť využívanie aktívnych politík trhu práce v členských štátoch  a využívanie štrukturálnych fondov na riešenie nezamestnanosti mladých. Cieľom je zabezpečiť, aby Iniciatíva zamestnávania mladých  (YEI)  bola plne funkčná od januára 2014,  aby sa prednostne prostriedky využívali už v prvých rokoch 2014 a 2015. Plán na implementáciu Garancie pre mladých by mal byť prijatý do konca tohto roku. Lídri členských krajín EÚ prediskutujú aj možnosti podpory cezhraničnej mobility a príjmu návrhy na odstránenie prekážok v slobodnom pohybe pracovných síl.

V oblasti financovania bude diskusia zameraná predovšetkým na umožnenie lepšieho prístupu k pôžičkám a financovaniu malých a stredných podnikov.

Zároveň v rámci projektu S premiérom na cestách,  ktorý ponúka možnosť študentom vysokých škôl zúčastniť sa na zahraničných pracovných cestách predsedu vlády SR v rôznych európskych metropolách, majú v Bruseli túto možnosť dvaja študenti Fakulty podnikového manažmentu EU v Bratislave, ktorí v sprievode delegácie absolvujú premiérsky program.
 
Hlavným motívom je poskytnúť študentom šancu osobne zažiť pracovnú atmosféru  na miestach, kde sa rozhoduje o dôležitých témach súvisiacich s členstvom v Európskej únii, eurozóne či iných medzinárodných organizáciách. Cieľom je tiež  vytvoriť študentom priestor pre osobné nahliadnutie do problematiky medzinárodných vzťahov, aby mohli získané skúsenosti využiť vo svojom ďalšom vysokoškolskom štúdiu.
 
 
Pracovný program predsedu vlády SR R. Fica v Bruseli
 
 
štvrtok 27. júna 2013
 
15,00 h
účasť predsedu vlády SR Roberta Fica na stretnutí predsedov vlád krajín V4
 
17,15 h
stretnutie s predsedom Európskeho parlamentu M. Schulzom
 
18,15 h
prvé pracovné stretnutie Európskej rady
 
20,30 h
pracovná večera členov Európskej rady
 
po skončení  národný tlačový brífing
                                   
 
piatok 28. júna 2013
           
 
10,00 h
druhé pracovné stretnutie Európskej rady
 
po skončení národný tlačový brífing
                                   
14,00 h
budova Európskej komisie Berlaymont, Piazza Berlaymont
účasť naslávnostnom podujatí pri príležitosti ukončenia výstavy "Slovakia – past and future through the eyes of Slovak students"

11934