Predseda vlády SR Robert Fico v Bruseli na zasadnutí Európskej rady

19.12.2013

V dňoch 19. – 20. decembra 2013 sa predseda vlády SR Robert Fico v Bruseli zúčastní na zasadnutí Európskej rady (ER).  Počas nej sa stretne s predsedami vlád krajín V4, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a lídrami členských krajín EÚ.
Rokovanie Európskej rady sa bude venovať trom témam - spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike, hospodárskej a menovej únii a ekonomickej a sociálnej politike.
 
Hlavnou témou samitu bude spoločná bezpečnostná a obranná politika (SBOP), ktorá sa zameria na tri vzájomne prepojené oblasti: efektivitu a viditeľnosť SBOP, rozvoj obranných kapacít a posilnenie obranného priemyslu v EÚ. V rámci tejto témy sa samit zameria  najmä na pozitívny dopad investícií do obranného priemyslu na ekonomický rast a vytváranie nových pracovných miest.
 
V oblasti hospodárskej a menovej únie bude diskusia zameraná na nevyhnutnosť posilniť zavádzanie a implementáciu štrukturálnych reforiem na podporu rastu a zamestnanosti a pri riešení otázok hospodárskej a sociálnej politiky sa Európska rada bude zaoberať Paktom pre rast a zamestnanosť z júna 2012 a preskúma opatrenia prijaté v daňovej oblasti.
 
Predsedovia vlád krajín V4 sa pred zasadnutím ER stretnú na tradičnom  spoločnom rokovaní, aby koordinovali pozície Vyšehradskej skupiny.
 

Pracovný program predsedu vlády SR Roberta Fica v Bruseli 19. – 20. decembra 2013


Štvrtok 19. decembra 2013
                     
14,15 h      sídlo ER – Justus Lipsius
                  účasť na rokovaní predsedov vlád V4

15,00 h      stretnutie s predsedom Európskeho parlamentu 
                                      
                    
16,00  h     1. pracovné zasadnutie Európskej rady
                                      

18,45 h      pracovná večera členov Európskej rady     
                                  
Piatok 20. decembra 2013

09,30 h      2. pracovné zasadnutie Európskej rady
                                       
                       
11,05 h       tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica 
13942