Zástupkyne Úradu Vysokej komisárky OBSE diskutovali s predstaviteľmi národnostných menšín aj zástupcami úradu splnomocnenca

19.02.2015

Vo štvrtok 19. februára 2015 sa v priestoroch Úradu vlády SR uskutočnilo XVI. Zasadnutie Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Pozvanie od predsedníčky výboru, poverenej splnomocnenkyne vlády SR pre národnostné menšiny Márie Jedličkovej prijala Veronika Kristková z Úradu Vysokej komisárky OBSE pre otázky národnostných menšín, ktorá sa na rokovaní zúčastnila v pozícii pozorovateľky.
 
Predmetom rokovania výboru bolo osem bodov, v rámci ktorých bola schválená štruktúra hodnotiacich správ Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny o podpore kultúry národnostných menšín, o stave národnostného školstva a o používaní jazykov národnostných menšín za rok 2014 a návrh zloženia pracovnej skupiny, ktorá sa rozšírila aj o zástupcu rezortu spravodlivosti.
 
Ďalej výbor v tajnom hlasovaní zvolil delegáta výboru do pracovnej skupiny Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre prípravu nového zákona o financovaní škôl a školských zariadení. V súlade s plánom činnosti výbor prerokoval informáciu o dotačnom programe Kultúra národnostných menšín 2015, ako aj informáciu o aktuálnom vývoji v súvislosti s akceptáciou ruského a srbského jazyka v rámci Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v SR. Členovia výboru boli poučení aj o protikorupčných opatreniach v oblasti poskytovania dotácií v pôsobnosti Úradu vlády SR,  ako aj o Operačnom programe Efektívna verejná správa 2014-2020.
 
Mária Jedličková sa vo večerných hodinách stretla aj s politickou poradkyňou Vysokej komisárky OBSE pre otázky národnostných menšín Stéphanie Marsal a vzájomne diskutovali o činnosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny – najmä o dotačnom programe, ktorý podporuje rozvoj tradícií, kultúry a jazyka národnostných menšín, ako aj o postavení národnostných menšín v Slovenskej republike a jeho kvalitatívnom zlepšovaní. Stéphanie Marsal vyzdvihla participatívny mechanizmus v oblasti zabezpečovania práv príslušníkov národnostných menšín najmä prostredníctvom Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny a Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Osobitne ocenila aktivity poverenej splnomocnenkyne vlády SR pre národnostné menšiny v oblasti ochrany a podpory práv príslušníkov národnostných menšín, vyjadrila spokojnosť s poskytnutými informáciami a informovala, že aj v budúcnosti bude so záujmom sledovať oblasti pôsobnosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.
 
Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
www.narodnostnemensiny.gov.sk
 
Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk
 

17103