Granty EHP a Nórska cez objektív fotoaparátov

15.12.2011

Výstavu fotografií  úspešných projektov, ktoré sa zrealizovali na Slovensku vďaka príspevkom Nórska, Lichtenštajnska a Islandu v rokoch 2004-2009, otvorí veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoen.

Vernisáž výstavy pod názvom „Granty EHP a Nórska 2004-2009 cez objektív fotoaparátu“ bude vo štvrtok 15. decembra 2011 o 15.00 vo foyer novej budovy Úradu vlády SR, ktorý je Národným kontaktným bodom pre Finančný mechanizmus EHP a Nórsky finančných mechanizmus.

Za šesť rokov podporili Nórsko, Island a Lichtenštajnsko v rámci finančných mechanizmov v Slovenskej republike stovku individuálnych projektov a viac ako dvesto menších projektov v rámci blokových grantov sumou takmer 70 miliónov eur. Ich cieľom bolo predovšetkým pomôcť zmierňovať regionálne ekonomické a sociálne rozdiely, najmä zlepšiť ochranu životného prostredia, zachovať bohaté kultúrne dedičstvo Slovenska, rozvíjať  ľudské zdroje a podporovať spoluprácu škôl a rozvoj občianskej spoločnosti. 

Podpora v rámci  deviatich prioritných oblastí smerovala do všetkých regiónov Slovenska, pričom na financovaní projektov sa popri donorských štátoch podieľal takmer vždy aj štátny rozpočet SR. Najviac projektov bolo podporených v rámci oblasti zachovania európskeho kultúrneho dedičstva a rozvoja ľudských zdrojov. Najvýraznejšie zastúpenie mali projekty s celoslovenskou pôsobnosťou a z hľadiska regionálneho pôsobenia regióny s nižším HDP a vyššou mierou nezamestnanosti.

V novom programovom období 2009-2014 získa Slovenská republika z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu finančné prostriedky vo výške 80,75 miliónov eur. V rámci nového programového obdobia sa bude podpora orientovať najmä na  oblasti, kde tieto krajiny majú najväčší potenciál prenosu poznatkov, skúseností a dobrej praxe. Pôjde napríklad o zelené inovácie, cezhraničnú spoluprácu, boj proti domácemu násiliu, klimatickým zmenám či podporu mimovládnych organizácií.

Výstava „Granty EHP a Nórska 2004-2009 cez objektív fotoaparátu“  je poslednou z  trinástich výstav v priestoroch Úradu vlády SR, ktoré zorganizovalo Informačné centrum Úradu vlády SR v tomto roku.


Informačné centrum Úradu vlády SR


 

5513