Konferencia o aktívnom starnutí

07.02.2012

Pri príležitosti Európskeho roka aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012 sa v priestoroch hotela Bôrik v Bratislave konala odborná konferencia na tému „Aktívne starnutie s podporou všetkých generácií“. Na podujatí, nad ktorým prevzal  záštitu podpredseda vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel, sa zúčastnilo okolo 200 panelistov z odbornej i laickej verejnosti. Prvú sekciu „Aktívne starnutie naprieč sektormi a politikami“ otvorili generálny riaditeľ Sekcie ľudských práv a rovnakého zaobchádzania ÚV SR Kálman Petöcz a vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. Do prvej sekcie sa zapojili aj štátna tajomníčka MPSVR SR Lucia Nicholsonová, štátny tajomník MZ SR Ján Porubský, osobitná poradkyňa generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Lenia Samuel a poradca predsedníčky vlády SR a ministra financií SR Ľudovít Ódor.

V závere prvého bloku boli účastníkom konferencie predstavení ambasádori Európskeho roka 2012, ktorými sú herečka Zita Furková, novinárka Kveta Škvarková, lekár Ladislav Hegyi, podnikateľ Miroslav Trnovský, podnikateľka Elvíra Chadimová a aktivisti Ľubica Galisová, Jozef Mikloško a Kamil Vajnorský. Ich poslaním pre tento rok je vytvoriť pozitívne vzory aktívneho prístupu k životu a poukázať na dôležitý potenciál starších ľudí v spoločnosti.

Konferencia pokračovala druhou sekciou „Prečo potrebujeme aktívne starnutie?“, ktorá  túto problematiku vníma z hľadiska ľudských práv, pripravenosti spoločnosti  na aktívne starnutie, prepojenosti verejných služieb pre seniorov a verejných politík. V tretej sekcii popoludní sa účastníci konferencie rozdelili do troch odborných panelov, v ktorých sa diskutovalo o dlhodobej starostlivosti v kontexte medzi generačnej solidarity, o zdravom starnutí a inováciách a o nezávislom živote a osobnostnom rozvoji seniorov.

Starnutie obyvateľstva sa postupne stáva výzvou pre všetky členské krajiny EÚ. Od roku 2012 sa aktívna populácia EÚ začne zmenšovať, kým počet ľudí nad 60 rokov bude rásť o približne dva milióny ľudí za rok. Hlavnou úlohou Európskeho roka 2012 je zvyšovať povedomie o aktívnom starnutí najmä v oblasti zamestnanosti, ako aj vytvárať podmienkypre nezávislý a kvalitný život starších ľudí.

*****
Informačné centrum Úradu vlády SR
 

Konferencia Aktívne starnutie



5936