Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1, 813 70 Bratislava
Telefón: 02/209 25 111
Fax: 02/524 97 595
Web: www.vlada.gov.sk, www.government.gov.sk
E-mail: info@vlada.gov.sk

Žiadosti o dotácie na kultúru národnostných menšín sa môžu predkladať najbližšie dva mesiace

06.12.2013

S cieľom urýchliť proces schvaľovania zmlúv a vyplácania financií pre projekty podporujúce kultúru národnostných menšín zverejnil Úrad vlády SR 29. novembra 2013 na návrh M. Jedličkovej, poverenej plnením úloh splnomocnenca vlády SR  pre národnostné menšinyako gestora, Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Kultúra národnostných menšín na rok 2014. Termín predkladania žiadostí je do 31. januára 2014. Oprávnení žiadatelia, teda mimovládne neziskové organizácie, obce, vyššie územné celky, ale aj  iné organizácie môžu začať pripravovať svoje žiadosti a predovšetkým kompletizovať povinné prílohy k žiadostiam o dotácie.
 
Navrhnutý  objem predpokladaných disponibilných finančných prostriedkov  na program Kultúra  národnostných menšín na rok 2014 je vo výške 3 829 250 eur.   Predpokladaná výška poskytnutej dotácie na jednu žiadosť môže byť  minimálne 500 a maximálne 100 000 eur.
 
Dotačný program Kultúra národnostných menšín 2014 sa člení na viaceré podprogramy tak, aby  bol naplnený cieľ tejto výzvy, ktorým je  zachovanie, vyjadrenie, ochrana a rozvoj identity a kultúrnych hodnôt národnostných menšín, výchova a vzdelávanie k právam národnostných menšín, interetnický a interkultúrny dialóg a porozumenie.Na vyhodnocovanie žiadostí a navrhovanie výšky podpory  bolo v súlade so zákonom ustanovených 15 komisií. Tie  sú zložené   z odborníkov v danej oblasti, ktorí sa  preukázateľne  zaoberajú kultúrou danej národnostnej menšiny vrátane zástupcov národnostných menšín a tiež zástupcov vecne príslušného ministerstva, úradu vlády aleboorgánu územnej samosprávy. 
 
Jednou zo zmien, ktorá prispeje k transparentnosti poskytovania dotácií, sú novépravidlá alokácie finančných prostriedkov v rámci dotačného programu.Vypracovala ich  pracovná skupina zložená zo zástupcov všetkých národnostných menšína  schválilo ich jedenásť z trinástich národnostných menšín prostredníctvom svojich zástupcov vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny v novembri 2013. Zohľadnené kritériá vychádzajú z oficiálnych výsledkov sčítania obyvateľov v roku 2011 a posudzuje sa v nich:  počet príslušníkov národnostnej menšiny,  počet osôb, ktoré jazyk národnostnej menšiny uvádzajú ako materinský jazyk a zohľadňuje sa aj neexistencia materskej krajiny.  Tento spôsob rozdeľovania prostriedkov na kultúru národnostných menšín drvivá väčšina ich zástupcov  hodnotí ako  doposiaľ najspravodlivejší a najtransparentnejší. V dlhšom časovom horizonte umožňuje  koncepčnejšie pristupovať k podpore kultúry národnostných menšín.
 
V tejto súvislosti je dôležité uviesť, že v rámci dotačného programubolo v roku 2013 zo štátneho rozpočtu vyčlenených 4 250 000 eur a doteraz bolo uzatvorených  621 zmlúv, čo je 99 %.  Pokiaľ ide o dotácie pre maďarskú národnostnú menšinu, podporených bolo 883 projektov v sume 2 591 580 eur. Podpora u ostatných dvanástich národnostných menšín sa pohybovala od 20 000 eur po takmer 600 000 eur.
 
Vláda SR garantuje dôstojné podmienky pre rozvoj každej národnostnej menšiny v zmysle Ústavy SR, platných medzinárodných zmlúv a dohovorov, ako aj vyvážených vzťahov väčšinového národa s národnostnými menšinami.
 
             
Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny

www.narodnostnemensiny.gov.sk

13730