Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1, 813 70 Bratislava
Telefón: 02/209 25 111
Fax: 02/524 97 595
Web: www.vlada.gov.sk, www.government.gov.sk
E-mail: info@vlada.gov.sk

Iveta Radičová: najnižšia mzda v AU Optronics bude 500 eur

28.06.2011
prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu

V utorok 28. júna 2011 sa predsedníčka vlády SR Iveta Radičová zúčastnila na slávnostnom otvorení výrobnej prevádzky AU Optronics Slovakia v Trenčíne.

Predsedníčka vlády SR uviedla, že najnižšia mzda v AU Optronics bude 500 eur. „Samozrejme, už dnes priemerná mzda 700 prvých zamestnancov je vyššia, ako je priemer Slovenska.“ Ďalšie mzdy sa budú odvíjať od tohto základu, keďže mzda bude mať viacero zložiek. Ako ďalej I. Radičová povedala, „zamestnanci AU Optronics môžu byť spokojní, pretože čím dlhšie v závode vydržia, tým viac im bude rásť aj plat.“

Premiérka dúfa, že nejde o poslednú investíciu z Taiwanu. „Je to tretia firma z Taiwanu, ktorá je na Slovensku, ale z hľadiska rozsahu je to najväčšia.“  Zároveň ocenila  inovatívne technológie a  zelený priemysel: „Onedlho bude celá fabrika  napájaná zo solárnej energie, bude úplne sebestačná.“ Novovytvorené pracovné miesta majú pridanú hodnotu, založenú na moderných prístupoch a technológiách.

Slovenská republika má záujem o rozvoj vedy a výskumu s Taiwanom. Iveta Radičová vyjadrila nádej, že  Taiwan sa čoskoro bude zúčastňovať na projektoch podporujúcich vedu a výskum na Slovensku. „Potrebujeme vlastné výskumné projekty a rozvoj inováci.“ skonštatovala predsedníčka vlády.

Premiérka sa neobáva, že by spoločnosť mohla za niekoľko rokov odísť.  „Firmy, ktoré tu sú už 10 - 15 rokov, sa nebalia a neodchádzajú -  je to predovšetkým preto, že máme dobré podnikateľské prostredie a potrebujeme ho vylepšovať.“

Taiwanská spoločnosť AU Optronics patrí k najväčším svetovým výrobcom LCD obrazoviek. Spoločnosť má v pláne zamestnať vyše tritisíc ľudí a po nábehu na plnú prevádzku bude AU Optronics jedným z kľúčových zamestnávateľov v regióne. Ročne by sa  v Trenčíne malo vyrobiť 240 tisíc televízorov.

Prejav predsedníčky vlády pri slávnostnom otvorení závodu Au Optronics v Trenčíne



Prestrihnutie pásky pri otváraní závodu Au Optronics v Trenčíne



3409