27.02.2008

Vieme, ako bude vyzerať nová pamätná eurominca

vitazna euromincaObčania a obyvatelia EÚ si už zvolili návrh „2“ na pamätnú 2-eurovú mincu pri príležitosti osláv 10. výročia Hospodárskej a menovej únie. Za tento návrh prostredníctvom internetu hlasovalo 41, 48 percenta z Európanov z celkového počtu 141 675 registrovaných hlasov. Súťaž organizovala Európska komisia.

Víťazný návrh vytvoril George Stamatopoulos a znázorňuje "Euro je výsledkom dlhej histórie zmien vo svete obchodu od prehistorického výmenného obchodu, ktorý minca pripomína svojou primitívnou kresbou, až po hospodársku a menovú úniu. ". Pamätné mince s týmto návrhom vydajú všetky členské štáty eurozóny počnúc januárom 2009.


V rámci osláv desaťročia existencie HMÚ občania a obyvatelia EÚ si v online hlasovaní mohli do 22. februára zvoliť návrh pamätnej 2-eurovej mince.

Všetci, ktorí sa do hlasovania zapojili, mali šancu vyhrať hodnotnú kolekciu euromincí pre zberateľov. Zo zoznamu účastníkov súťaže počítač náhodne vygeneroval jedného z nich. Stal sa ním Michal Milewski z Poľska. Kolekcia je podľa organizátorov súťaže už na ceste k výhercovi.

Zdroj: Euromena