13.03.2008

Skúsenosti Malty so zavedením eura

V dňoch 12.-14. marca 2008 uskutočnil pracovnú návštevu Slovenska predseda maltského Národného výboru pre zavedenie eura Alan Camilleri.  Cieľom jeho rozhovorov so slovenskými partnermi bolo sprostredkovanie skúseností z prípravy a prechodu na používanie eura na Malte, ktorá zaviedla euro 1. januára 2008.

          
        Počas trojdňového pobytu v Bratislave sa A. Camilleri stretol so splnomocnencom vlády SR pre zavedenie eura Igorom Barátom, viceguvernérom Národnej banky Slovenska Viliamom Ostrožlíkom, štátnym tajomníkom ministerstva financií Petrom Kažimírom, s pracovníkmi NBS zabezpečujúcimi informačnú kampaň o zavedení eura, s predstaviteľmi komunikačnej agentúry a taktiež s pracovnými  skupinami na zavedenie eura na Ministerstve hospodárstva SR a pri Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny.

 
        Alan Camilleri podrobne opísal technické prípravy na zavedenie eura, informačnú kampaň, podporu príprav medzi podnikmi a schému na udržanie stabilných cien pri prechode na euro. Podľa jeho slov „dôkladné prípravy na zavedenie eura sa Malte veľmi vyplatili a dnes je euro  bezproblémovou súčasťou života tamojších obyvateľov.

 
        Návšteva p. Camilleriho je v poradí druhou maltskou expertnou misiou na Slovensku po februárovej návšteve člena Bankovej rady Centrálnej banky Malty Alfreda De Marca zodpovedného za menovú politiku a medzinárodné vzťahy. O vyslanie maltských expertov na konzultácie na Slovensko požiadal predseda vlády SR Róbert Fico svojho maltského partnera Lawrenca Gonziho počas osláv zavedenia eura na Malte 12. januára 2008.

foto TK s Alanom Camillerim 140308