09.05.2007

Železničná spoločnosť nezvýši cestovné


Splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura Igor Barát sa dnes stretol s predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Milanom Chúpekom. Témou ich rozhovoru boli prípravy spoločnosti na zavedenie eura ako aj prípadný dopad na zmeny cestovného v osobnej vlakovej preprave.
Ako informoval Milan Chúpek, koncom roka 2008 by sa tarify cestovného mali len prispôsobiť cenám vyjadreným v eurách euru bez toho, aby sa zvýšili. Skonštatoval,  že ZSSK sa už takmer rok intenzívne pripravuje na zavedenie eura a nemala by byť zaskočená väčšími problémami. Na záver stretnutia najvyšší predstaviteľ spoločnosti podpísal Etický kódex podnikateľov pre zavedenie eura, čím sa ZSSK zaviazala, že nezneužije proces zavedenia eura na neodôvodnené cenové pohyby produktov a služieb a v rovnakom duchu bude pôsobiť aj smerom k svojim dodávateľom a zákazníkom.
I. Barát zopakoval, že s prípravami podnikov na zavedenie eura treba začať v dostatočnom predstihu, pričom všetky stredné a veľké firmy by mali rešpektovať aj štyri základné kroky. V prvom rade by mal byť vytvorený špecializovaný tím, ktorý mapuje všetky dôležité procesy. Ďalším krokom by mal byť tzv. euroaudit, to znamená prieskum všetkého, čo musí firma urobiť a ktoré systémy musí zmeniť tak, aby bola na zavedenie eura pripravená. Firma musí vypracovať svoj implementačný plán, určiť aký rozpočet bude naň potrebovať a zabezpečiť sa dostatok ľudských i finančných zdrojov na jeho naplnenie.
Vedenie ZSSK sa so splnomocnencom dohodli aj na preskúmaní možností spolupráce pri informačnej kampani o zavedení eura.