Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis videozáznamu tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica



Silvia Glendová, hovorkyňa vlády
Dobrý deň, dovoľte aby som vás privítala na brífingu predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, dovoľte mi zároveň, aby som mu odovzdala slovo. Pán premiér, nech sa páči.

Robert Fico, predseda vlády
Ďakujem pekne, prajem vám všetkým dobrý deň a dovoľte mi, aby som zaujal stanovisko k posledným udalostiam, ktoré sa týkajú ministerky pôdohospodárstva Slovenskej republiky, pani Kramplovej. Predseda Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko, pán Mečiar, mi doručil oficiálny návrh na odvolanie pani Zdenky Kramplovej z funkcie ministerky pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorá bola do tejto funkcie nominovaná práve Ľudovou stranou - HZDS. Vzhľadom na existenciu koaličnej vlády a ustanovenia koaličnej zmluvy predložím prezidentovi Slovenskej republiky, pánovi Gašparovičovi, v najbližších dňoch návrh na odvolanie ministerky, ako to vyžaduje Ústava Slovenskej republiky. Napriek tomu, že som nevidel žiadne významnejšie nedostatky v práci ministerky Kramplovej, posledné udalosti potvrdzujú, že pani Kramplová stratila dôveru predsedu Ľudovej strany – HZDS, pána Mečiara, strany, ktorá pani Kramplovú nominovala do funkcie ministerky. Za týchto okolností a vzhľadom na jasné ustanovenia koaličnej zmluvy je ďalšie zotrvanie pani Kramplovej vo funkcii politicky neudržateľné. Ak sa objavujú rôzne úvahy o dôvodoch straty dôvery, či už ide o samotné pôsobenie ministerky na ministerstve alebo stranícku funkciu pani Kramplovej v Ľudovej strane – HZDS, preverenia, o ktoré pani ministerka v súvislosti s verejným obstarávaním požiadala, preukážu, či došlo alebo nedošlo k pochybeniu. Pokiaľ ide o výkon straníckej funkcie, nie som oprávnený žiadnym spôsobom tento výkon hodnotiť. Obdržal som už aj návrh Ľudovej strany – HZDS na vymenovanie nového ministra pôdohospodárstva. Ľudová strana – HZDS, keďže tento post podľa koaličnej zmluvy obsadzuje, navrhuje pána Becíka. V najbližších hodinách spoločne s kanceláriou prezidenta Slovenskej republiky skoordinujeme postup a časový harmonogram ústavných krokov nevyhnutných na zabezpečenie zmien v rezortoch životného prostredia a pôdohospodárstva. Na záver chcem povedať, že oceňujem, že pani ministerka Kramplová dnes oznámila svoju pripravenosť aj naďalej podporovať súčasnú vládnu koalíciu.

redaktorka, TA3
Pán premiér, chcem sa opýtať, či HZDS zostáva dôveryhodným partnerom pre vás na základe toho, ako pani Kramplová vysvetlila financovanie a finančné dary strany, alebo či budete ešte niekoho žiadať o vysvetlenie. Ďakujem.

Robert Fico, predseda vlády
Súčasná vláda je zostavená z troch politických strán, ktoré komunikujú a spolupracujú a ktoré majú výborné výsledky. Sme krajina, ktorá má stále najvyšší hospodársky rast v Európskej únii, sme krajina, kde rastie zamestnanosť a klesá nezamestnanosť, sme krajina, kde držíme infláciu na priemernej európskej úrovni, sme krajina, do ktorej sa opäť vracajú ľudia, sme krajina, ktorá splnila veľmi prísne fiškálne kritériá, aby sme zaviedli euro, sme krajina, ktorá zvládla Schengen, sme krajina, ktorá zvládla Lisabon. Ak takéto výsledky môžeme konštatovať po viac ako dvoch rokoch spoločného vládnutia, som presvedčený, že pokračovanie tejto vládnej koalície je pre Slovensko dobré.

redaktorka, TA3
...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... financovanie strany?

Robert Fico, predseda vlády
Ja som sa k tejto téme už niekoľkokrát vyjadroval. Každá politická strana, ktorej sú kladené otázky, akým spôsobom sú zabezpečované zdroje, má povinnosť to vysvetľovať príslušným orgánom. Ako predseda vlády nezodpovedám za financovanie jednotlivých politických strán a tak ako v minulosti SDKÚ musela vysvetľovať pôvod niektorých zdrojov, tak každá politická strana bez ohľadu na to, či to je dnes HZDS alebo to zajtra bude Smer alebo je to Slovenská národná strana, či KDH alebo SMK, každý má povinnosť oznámiť, akým spôsobom je strana financovaná. Takže sú tu na to príslušné inštitúcie, ak tieto budú klásť otázky, politické strany musia na to odpovedať. Som predseda vlády, ja nie som predsedom troch politických strán. Som predsedom vlády.

Lukáš Diko
Dobrý deň, ja mám dve otázky – pán predseda, najprv sa chcem opýtať, či nepovažujete prinajmenšom za podozrivé, ak firma, v ktorej sú ľudia - teda figurujú tí istí ľudia, ktorí figurujú vo firme, ktorá požičala HZDS isté peniaze, vyhrala teda ten výber na ministerstve pôdohospodárstva za 900 miliónov – to je prvá otázka – či to podľa vás nie je prinajmenšom podozrivé.

Robert Fico, predseda vlády
Pani ministerka Kramplová dnes oznámila, že požiadala o celý rad kontrolných krokov a preverení a počkajme si, čo tieto preverenia povedia, ale ja naozaj vnímam celý problém ako problém straty dôvery. To je všetko, čo k tomu ja môžem v danom okamihu povedať, a pokiaľ ide o vnútorné veci Ľudovej strany – HZDS, je treba klásť tieto otázky tejto politickej strane. Ja zodpovedám za vládu, za funkčnosť vlády Slovenskej republiky a za dobré výsledky a tie tu sú. To je pre mňa najpodstatnejšie.

Lukáš Diko
Pani ministerka dnes ešte hovorila o tom, že to prepojenie Poľnohospodárskej platobnej agentúry a informačných systémov a ministerstva pôdohospodárstva, že je to veľký problém a môže to spôsobiť aj isté problémy s dotáciami a s projektmi – nebudete to nejako pozornejšie sledovať, aby sa tieto veci dotiahli teda do zdarného konca, aby to začalo fungovať tak, ako vyžaduje Európska komisia?

Robert Fico, predseda vlády
Ja predpokladám, že pán Becík, keďže celý život pôsobí v rezorte pôdohospodárstva, naviaže na všetko pozitívne, čo pani ministerka v rezorte doteraz urobila, a že v žiadnom prípade nebudú ohrozené platby z európskych zdrojov.

pani Dibáková
Dobrý deň prajem, pán premiér, pani ministerka dnes hovorila o tom, že Vladimír Mečiar jej tvrdil, že vy ste žiadali jej odvolanie – ako ste prijali túto informáciu? A druhá vec, predsa len sa chcem vrátiť k tým darcom – boli ste pomerne principiálny, keď ste žiadali vyjadrenie od Mikuláša Dzurindu, ako bolo financované SDKÚ – prečo nie ste rovnako principiálny aj v súčasnosti, keď ide o HZDS?

Robert Fico, predseda vlády
Mám úplne rovnaké vyjadrenia a vyhlásenia a znovu opakujem: tak, ako bolo potrebné, aby SDKÚ vysvetlila pôvod financovania, je celkom pochopiteľné, že aj Ľudová strana – HZDS na takéto otázky musí odpovedať. A nech by tieto otázky prišli na ktorúkoľvek politickú stranu, každá politická strana musí takto učiniť. Čiže moje vyjadrenia sú úplne rovnaké. Pokiaľ ide o vašu prvú otázku, myslím, že na ňu dnes odpovedala pani Kramplová veľmi presne, a dodám ešte aj to, že ak ja osobne mám záujem odvolať konkrétneho ministra, nepotrebujem na to návrh od predsedu politickej strany. Ja som dostal oficiálny návrh od Ľudovej strany – HZDS na odvolanie pani Kramplovej. Toto je jasná odpoveď na vašu otázku. Logika nepustí.

pani Šutková
Dobrý deň, ja sa chcem spýtať - pán premiér, nemyslíte si, že takéto časté výmeny ministrov vlastne poškodzujú meno celej vlády a či to nie je dôkazom toho, že tí ľudia, ktorí boli nominovaní do týchto funkcií, boli nekvalitní, zlí?

Robert Fico, predseda vlády
Vôbec si nemyslím, že by sa poškodzovalo meno vlády Slovenskej republiky. V prípade napríklad ministra obrany - ten prevzal objektívnu politickú zodpovednosť za veci, ktoré mu popáchali úradníci. A dobre vieme, že minister obrany, pán Kašický, svoju funkciu zvládal bez akýchkoľvek ťažkostí. V prípade ministra Valentoviča išlo o odchod zo zdravotných dôvodov. Takisto nebol dôvod pochybovať o tom, že svoju funkciu bez akýchkoľvek ťažkostí zvládal. Ak máme taký počet ministrov vo vláde, aký dnes máme, a uplynulo už viac ako 24 mesiacov pôsobenia tejto vlády, vôbec sa mi nezdá, že by to bolo nejaké zvláštne. Ja očakávam do konca volebného obdobia ešte aj ďalšie výmeny.

Eugen Korda
Pán premiér, pani ministerka Kramplová dnes naznačila vlastne, že v pozadí za jej odvolaním sú nejaké finančné záujmy pána Mečiara a ľudí okolo neho - neprekáža vám ako predsedovi vlády, že vlastne ľudia, ktorí nie sú v tej exekutíve, rozhodujú alebo chcú rozhodovať o tom, čo sa deje na ministerstve?

Robert Fico, predseda vlády
Mne prekáža to, že nám niekto predal SPP a Slovenské elektrárne. Toto sú špekulácie - ak máte takéto otázky, tak to postavte tým osobám, ktorých priamo alebo nepriamo označila pani ministerka Kramplová. Mojou úlohou nie je rýpať sa v politických stranách, ktoré sú súčasťou vládnej koalície, ja som predsedom vlády.

Eugen Korda
No dobre, ale ste predsedom ministra, ktorý toto povie, že proste zasahujú do jeho činnosti, no tak...

Robert Fico, predseda vlády
Odpovedal som veľmi presne.

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády
Pán Korda, ďakujeme. Ďalšie otázky? Ak nie sú, tak ďakujem za účasť. Dovidenia.

Robert Fico, predseda vlády
Ďakujeme pekne.


prehrať video Prehrať video