Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis mimoriadnej tlačovej besedy predsedu vlády SR Roberta Fica


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Dovoľte,  aby som vás privítala na mimoriadnej tlačovej besede predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

V úvode mi dovoľte, aby som sa ospravedlnila za krátke meškanie, ktoré vzniklo v dôsledku technickej závady.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

(Vypadla nám elektrina; aby nebol nejaký pocit, že bola technická závada niekde u mňa v kancelárii.)

Dobrý deň prajem, vážené dámy a páni,

ďakujem, že ste reagovali na zvolanie tejto tlačovej konferencie, pretože považujem za dôležité reagovať na niektoré veci, ktoré sa objavujú v posledných dňoch a týždňoch na adresu vládnej koalície. Mediálne útoky, mediálne informácie v súvislosti s dotáciami pre sociálne podniky, ktoré schválila ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny pani Tomanová, ale aj ďalšie rôzne pseudokauzy súvisiace s verejným obstarávaním či inými druhmi dotácií ma osobne nútia zaujať principiálne stanovisko. Obviňujete nás prakticky na každodennej báze zo straníckeho klientelizmu a v danom prípade sociálneho podniku preto, že dotáciu na sociálny podnik dostal syn starostu, ktorý kandidoval za jednu z vládnych strán.

Dovoľte mi preto, aby som zadefinoval základné princípy, ktorými sa riadime a budeme riadiť pri hodnotení, či boli porušené zákony a iné pravidlá pri verejnom obstarávaní alebo prideľovaní dotácií.

Prvá základná zásada: Považujeme za absolútne neprijateľné, aby bola diskriminovaná takmer dvojtretinová väčšina obyvateľov Slovenska v súťažiach, dotáciách a výberových konaniach len preto, že ide o sympatizantov, prípadne členov koaličných strán. Zopakujem to aj tisíckrát. Považujeme za neprijateľné, aby boli diskriminovaní ľudia preto, že sa hlásia k vládnej koalícii, pričom týchto ľudí je viac ako 60 %. Nenecháme sa v žiadnom prípade terorizovať médiami, ktoré jasne prebrali úlohu politickej opozície, len z toho dôvodu, že nemienime znevýhodňovať našich členov a sympatizantov, starostov a primátorov. Ústava Slovenskej republiky aj antidiskriminačný zákon hovoria veľmi jasne, že politické zmýšľanie či členstvo v politických stranách nemôže byť na ujmu ich práv. Ak teda zákony platia pre predstaviteľov opozície a pre vás, musia platiť aj pre členov a sympatizantov vládnych strán, ako aj pre nominantov týchto politických subjektov. Odmietame, vážené dámy a páni, ako sa o to snažíte, vytvoriť situáciu, keď sa členstvo alebo sympatia k strane vládnej koalície má rovnať záznamu v registri trestov, toto jednoducho robiť. Akonáhle niekto sa hlási k vládnej strane, kandidoval, je starostom alebo primátorom, nemôže nič. To si rovno môže dať urobiť výpis z registra trestov, v ktorom je napísané „neprípustné, aby tento človek sa uchádzal o čokoľvek“.  Nebudeme postihovať poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za vládnu koalíciu za to, že si plnia povinnosti vyplývajúce z ich mandátu a politického zmýšľania. Kritizovať poslancov za to, že podporujú vznik sociálnych podnikov v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou, je už naozaj zvrátené.

Druhá zásada: Výsledky verejných obstarávaní nebudeme považovať za neprípustný klientelizmus, ak v nich nedôjde k porušeniu zákona a stanovených pravidiel a kritérií, a za záväzné budeme v tomto smere považovať len stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie, a nie stanovisko médií. Na čele Úradu pre verejné obstarávanie stojí nominant opozície, nielen nominant, ale vysoký politický predstaviteľ jednej z opozičných strán – SMK. Médiá nemôžu nahrádzať záväzné stanoviská kontrolných štátnych orgánov, ktoré sú na to určené. Ak teda Úrad pre verejné obstarávanie povie, že tender je v poriadku, v súlade so zákonom a s pravidlami, nebudeme vôbec reagovať na vaše pripomienky alebo na vaše kritiky, pretože vy nemôžete nahradiť Úrad pre verejné obstarávanie. Naviac, opakujem ešte raz, je pod kontrolou, úplnou kontrolou slovenskej opozície. Na druhej strane v rámci tejto zásady chcem potvrdiť – budeme postihovať predražené tendre, manipulácie a porušovanie predpisov a stanovených pravidiel. Ukázali sme to jasne v prípade bývalého ministra obrany pána Kašického alebo sme to ukázali veľmi jasne v prípade bývalého ministra pôdohospodárstva, ktorý musel prevziať zodpovednosť za veci, ktoré sa udiali na Slovenskom pozemkovom fonde. A budeme postihovať a vyvodzovať zodpovednosť za predražené tendre, manipulácie a porušovanie predpisov až za cenu ohrozenia vládnej koalície, tak ako to bolo v prípade ministra Jureňu.

Tretia zásada: V prípade schvaľovania dotácií či inej formy štátnej pomoci nebudeme považovať za neprípustný klientelizmus výsledky, ak budú dodržané stanovené pravidlá výberu a ak úspešní žiadatelia splnia požadované kritériá. Ak sa ľudia zúčastnia akýchkoľvek súťaží, pokiaľ ide o dotácie, ak podajú žiadosti, nebudeme to považovať v žiadnom prípade za neprípustný klientelizmus, ak budú vyhlásené výsledky a objavia sa tam, samozrejme, aj ľudia, ktorí môžu mať určitý vzťah k vládnej koalícii.

Štvrtá zásada: V prípade udeľovania finančnej pomoci alebo dotácie, ktorá patrí do výlučnej rozhodovacej právomoci samotných členov vlády, nebudeme považovať za neprípustné, ak napríklad v prípade dvoch rovnocenných projektov s rovnakou kvalitou a rovnakým výsledným efektom člen vlády uprednostní starostu či primátora za vládnu koalíciu. Hovoríme to veľmi otvorene. Predsa nie je možné, aby osem rokov v minulosti starostovia a primátori, ktorí boli zvolení za terajšie vládne strany, nedostávali nič preto, lebo boli zvolení za opozičné strany, a teraz nemajú zase právo zúčastňovať sa na podporných programoch preto, lebo sú zvolení za vládnu koalíciu, ako si to želajú médiá. Môžem to zopakovať ešte raz: v prípade udeľovania finančnej pomoci alebo dotácie, ktorá patrí do výlučnej rozhodovacej právomoci samotných členov vlády Slovenskej republiky, nebudeme považovať za neprípustné, ak v prípade dvoch rovnocenných projektov s rovnakou kvalitou a rovnakým výsledným efektom sa uprednostní starosta či primátor za vládnu koalíciu.

Ďalšia zásada, piata: Nevidíme nič zlé na tom, že tam, kde to zákon umožňuje, budeme podporovať našich starostov, pretože prospech z takejto podpory budú mať všetci obyvatelia  príslušných obcí bez ohľadu na ich stranícku príslušnosť a bez ohľadu na to, koho volili.

Šiesta zásada: Budeme postihovať porušovanie pravidiel pri prideľovaní dotácií či prideľovanie dotácií príbuzným a rodinným príslušníkom. Toto bol napríklad prípad, keď prišiel o miesto minister životného prostredia pán Izák, pretože súhlasil s pridelením dotácie svokre vedúcej služobného úradu na rodinný dom. Toto je príklad, ktorý nebudem jednoducho rešpektovať; pokiaľ ide o súkromné príbuzenské rodinné vzťahy, tu budeme veľmi jasne proti tomu postupovať.

Dovoľte mi ešte jeden príklad, len pre zaujímavosť. Dozvedel som sa, že v Topoľčanoch prebehla súťaž na rekonštrukciu obvodného úradu. Dozvedel som sa súčasne, že túto súťaž vyhrala stavebná firma, pri dodržaní všetkých pravidiel, ktorej konateľom je jeden môj príbuzný. Požiadal som ministra vnútra, aby táto súťaž bola zrušená, pretože viem si predstaviť, čo by ste robili, hoci mňa by v živote nenapadlo organizovať pre môjho príbuzného nejakú smiešnu súťaž za pár korún niekde v Topoľčanoch. Ale táto súťaž bola napríklad zrušená. Toto by som považoval za prejav, ktorý je nezlučiteľný s hodnotami našej strany.

Vážené dámy a páni,

týmito zásadami sa dôsledne v praxi riadime, veď to vidíte na našich krokoch, a budeme sa riadiť, a nedovolíme mediálnej politickej opozícii, aby zavádzala iné pravidlá. Pozitívny vzťah vlády k starostom a primátorom, členom a sympatizantom vládnej koalície pri dodržaní zákona a nastavených pravidiel, opakujem, pri dodržaní zákona a nastavených pravidiel, je pochopiteľný a vychádza z princípov politického systému založeného na súboji politických strán.

Často pre vás, pre médiá, je vzorom demokracie a právneho štátu jedna krajina – Spojené štáty americké. Prosím vás, napíšte to na prvú stranu veľkými titulkami: Veľvyslancom Spojených štátov amerických sa zväčša stáva len ten človek, kto priamo politicky podporuje prezidenta alebo kto podporuje prezidenta finančne vo volebnej kampani. Toto je bežná prax, úplne bežná prax. No a koho ten prezident má poslať von? Má tam poslať predstaviteľov svojej opozície, ľudí, ktorým neverí?! Posiela tam ľudí, ktorým verí, ktorí mu pomáhali finančne alebo politicky. Napíšte na prvú stranu, že či nie je klientelizmus, ak americký viceprezident Cheney bol v riadiacich orgánoch obrovskej spoločnosti, myslím, Halliburton, a táto spoločnosť dnes zarába v Iraku obrovské miliardy na krvi a na vojne. Robí toto vláda Slovenskej republiky? Až takto ďaleko zachádza? Ale to sú príklady z najdemokratickejšej krajiny sveta, ktoré potvrdzujú, že vláda, vládna koalícia musí vždy stavať predovšetkým na sympatizantoch, členoch, starostoch, primátoroch, pri dodržaní zákona, opakujem a žiadam vás, keby ste tam tento prívlastok vždy dávali, pri dodržaní zákona a nastavených pravidiel.

V prípade, vážené dámy a páni, že tieto zásady, ktoré som teraz pomenoval, porušené nebudú, šesť zásad, ktoré som uviedol, nevidíme žiadny dôvod, aby sme sa zaoberali vykonštruovanými mediálnymi kauzami s cieľom poškodiť vládnu koalíciu. Tam, kde kontrolné orgány štátu a médiá upozornia na skutočné porušenie uvedených zásad, vládna koalícia bude konať. Ako predseda vlády nemám žiadne prekážky pristúpiť k najzávažnejším opatreniam vrátane odvolania člena vlády či iného predstaviteľa ústredného štátneho orgánu, ako som to urobil vo viacerých prípadoch.

Dúfam, že som bol úplne jasný a presný.

Veľmi pekne vám ďakujem za vašu účasť na dnešnej tlačovej konferencii a poprosím vás, keby ste s týmito šiestimi zásadami oboznámili celú slovenskú verejnosť.

Ďakujem veľmi pekne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujeme za účasť.

 

x x x