Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English
04.09.2008

Záznam z mimoriadneho plenárneho zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady

Miesto konania    :   Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Prítomní               :   podľa prezenčnej listiny

Rokovanie viedla :   Viera Tomanová

predsedníčka Hospodárskej a   sociálnej rady SR

 
Program:
 
  1. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde
 
 

Rokovanie otvorila a viedla predsedníčka rady Viera Tomanová, ktorá vysvetlila prečo bolo dnešné mimoriadne rokovanie zvolané.

 

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde (ďalej len „návrh zákona“) sa predkladá ako iniciatívny návrh s cieľom zvýšiť kompetencie vlády pri úprave sumy minimálnej mzdy.

Súčasné znenie zákona o minimálnej mzde dáva výsadné právo sociálnym partnerom vyjednávať o výške minimálnej mzdy na základe vývoja zákonom ustanovených kritérií za obdobie predchádzajúcich dvoch rokov. V prípade, že sa sociálni partneri nedohodnú na sume minimálnej mzdy ani na úrovni Hospodárskej a sociálnej rady Slovenskej republiky, zákon o minimálnej mzde ustanovuje mechanizmus, ktorý však nedáva vláde dostatočnú možnosť zohľadniť pri rokovaní sociálnych partnerov aj medzinárodne uznávané kritériá, ustanovené               v Európskej sociálnej charte, Medzinárodnom pakte o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach ako aj v Charte základných sociálnych práv pracujúcich Európskeho spoločenstva. V zmysle uvedených dokumentov musí minimálna výška mzdy za prácu zabezpečiť zamestnancovi a jeho rodine slušný život, t.j. minimálna mzda musí každému zamestnancovi zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň.

 

            Predsedníčka rady informovala, že zamestnávateľmi navrhnutá suma 8 800,- Sk za podmienky vypustenia § 120 zo Zákonníka práce je pre zástupcov vlády a KOZ SR neprijateľná.

 

            Na zaujatie stanoviska k dnešnému mimoriadnemu rokovaniu si zamestnávatelia vyžiadali päťminútovú prestávku.

Po prestávke skonštatovali, že dnešné rokovanie nie je zvolané v súlade s rokovacím poriadkom, lebo o jeho zvolaní nerozhodlo predsedníctvo. Ďalej zamestnávatelia konštatovali, že mali snahu dohodnúť sa o výške minimálnej mzdy a dnešné rokovanie považovali, ako pokračovanie rokovania o výške minimálnej mzdy.

 

            Predsedníčka rady vysvetlila, že pozvánka bola riadne zaslaná s programom, ktorý má byť predmetom dnešného rokovania, a tým je Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde. Návrh nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy, ktoré bolo doručené sociálnym partnerom je stiahnuté z rokovania, ktoré bolo predbežne navrhnuté na 16. septembra 2008.

 

            Zamestnávatelia uviedli, že nie sú pripravení o novele zákona  č. 663/2007 Z. z.  rokovať, lebo bol doručený na sekretariát RÚZ len dnes poobede a nebol dostatočný časový priestor na jeho preštudovanie a zaujatie stanoviska v ich orgánoch. Minulý rok bolo prisľúbené, že ak nedôjde medzi sociálnymi partnermi k dohode o výške minimálnej mzdy je presne stanovené v zákone, ako by sa malo postupovať. Ďalej zamestnávatelia skonštatovali, že dnes sú pripravení rokovať len o výške minimálnej mzdy.

 

            Za KOZ SR viceprezident Mojš uviedol, že viackrát rokovali so zamestnávateľmi, ale k dohode o výške minimálnej mzdy nedošlo. Dňa 12. augusta 2008 odborári ponúkli zamestnávateľom rokovať o zníženej sume minimálnej mzdy, ale zamestnávatelia zotrvávali na svojom stanovisku zachovať valorizačný mechanizmus. Zástupcovia zamestnancov nemali problémy s prerokovaním návrhu novely zákona. Uviedli, že riadne dostali pozvánku s programom, ktorý má byť predmetom dnešného rokovania.

 

            Zamestnávatelia odmietli rokovať o návrhu novely zákona na dnešnom rokovaní, uviedli že chcú o ňom rokovať v štandardnom režime.

 

            Predsedníčka rady Viera Tomanová informovala členov rady, že predmetný návrh novely zákona predloží na zajtrajšie rokovanie vlády t.j. 3. 9. 2008 s tým, že nemá problém zvolať predsedníctvo a následne  prerokovať návrh novely na plenárnom zasadnutí.

 
 
 
Zapísala: Andrea Strečková
 
za vládu

Viera T O M A N O V Á

predseda rady                                                             ...............................
 
za odbory
Vladimír M O J Š
podpredseda rady                                                       ................................
 
za zamestnávateľov
Ján S A B O L
podpredseda rady                                                       ..............................