Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie podpredsedu vlády Dušana Čaploviča k 40. výročiu dramatického protestu Ryszarda Siwca


Dnes, dňa 8. septembra 2008 si pripomíname 40. výročie od dramatickej obete poľského vlastenca Ryszarda Siwca, ktorý sa na protest proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy a účasti poľských vojsk v tejto agresii upálil počas celoštátnych dožinkových slávností pred zrakmi straníckych funkcionárov a štátnych predstaviteľov na Štadióne desaťročia vo Varšave.

Tento tragický čin, ktorým Ryszard Siwiec vystúpil proti totalite si o štyri dni neskôr, dňa 12. septembra 1968 vyžiadal svoju najvyššiu cenu. Napriek skutočnosti, že Ryszardovi Siwcovi bol prezidentom Slovenskej republiky udelený Rad bieleho dvojkríža in memoriam je tento individuálny prejav odporu proti okupácii Československa v roku 1968 stále málo známou historickou udalosťou i ľudskou obetou, ktorá si zaslúži našu spomienku.

Podpredseda vlády Slovenskej republiky pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič sa s hlbokou úctou skláňa pred pamiatkou človeka, ktorý sa týmto činom pokúsil poukázať na tragédiu slovenského a českého národa a našu spoločnú túžbu po slobode.

Informácie poskytla hovorkyňa Erika Adamová.