Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

4.Morálna obroda spoločnosti


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Pozostatkom dávnejšej i nedávnej minulosti, ktorý zjavne znepokojuje občanov, je prerušenie využívania duchovnej skúsenosti, hlboká mravná kríza, spochybnenie hodnôt osobnej statočnosti a vernosti základným duchovno-mravným a ľudským hodnotám. HZDS-RSS, SNS i ZRS sľúbili vo svojich volebných programoch, že sa budú usilovať o zásadné zlepšenie dodržiavania morálnych pravidiel v politike, pri podnikaní, v prostriedkoch verejných informácií, v kultúre a v každodennom živote ľudí.

Vláda preto musí svojou činnosťou utvárať podmienky na obnovu významu a pôsobenia morálnych hodnôt vo vzťahoch medzi ľuďmi. Splnenie tohto cieľa chce vláda dosiahnuť uplatňovaním myšlienky prirodzenej kontinuity duchovno-morálnych a národných hodnôt širokým dialógom medzi občianskymi, náboženskými, etnickými, kultúrnymi, ale aj podnikateľskými a profesionálnymi združeniami.

Upevnenie hodnotovej identity našej spoločnosti môže vzniknúť len v dialógu, ktorý bude zbavený zaťažujúceho vplyvu straníckych a politických záujmov. Obnova vedomia morálnej zodpovednosti a naplňovanie ideálov humanizmu a cyrilometodskej tradície je nadstraníckou úlohou a vláda na jej splnenie prizýva všetky skupiny a subjekty nášho spoločenského života.

Na hľadaní prirodzenej kontinuity duchovno-mravných a kultúrno-národných hodnôt v nových podmienkach spoločenského života sa bude podieľať vláda uplatňovaním myšlienky politicky nesprostredkovaného dialógu spoločne s národnostnými a etnickými menšinami, medzi cirkvami a štátom.