Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

3.1 Zdravotnícka starostlivosť


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Vláda Slovenskej republiky aj napriek zložitej ekonomickej situácii bude venovať osobitnú pozornosť zabezpečeniu kvality a dostupnosti poskytovania zdravotníckych služieb občanom. V súlade s prijatými zásadami štátnej zdravotnej politiky sa zameria na realizáciu cieľových úloh programu Svetovej zdravotníckej organizácie Zdravie pre všetkých do roku 2000.

Vývoj slovenského zdravotníctva má zabezpečiť previazaný systém poistenia, liekovej politiky, Národného programu podpory zdravia, štátneho zdravotného dozoru, investičnej politiky a medzinárodnej spolupráce. Toto si vyžaduje zachovať jednotu a vzájomnú prepojenosť záujmov štátu, rezortu a občana v zmysle rovnocenného partnerstva a korektnosti.

Starostlivosť o zdravie bude zameraná predovšetkým na starostlivosť o ženu a dieťa, občanov vyšších vekových skupín, zdravotne postihnutých občanov a na realizáciu prioritných zdravotníckych programov s cieľom dosiahnuť rozvoj, udržanie a využitie celkovej fyzickej a duševnej kapacity ľudí, zníženie chorobnosti a práceneschopnosti, zníženie predčasnej úmrtnosti a predlžovanie strednej dĺžky života.

Vláda bude podporovať uskutočňovanie vypracovaných prioritných programov pre zdravotníctvo, s dôrazom na program onkologický, kardiovaskulárny, transplantačný, plazmaferetický a dialyzačný.

Zdravotnícka starostlivosť sa zameria najmä na predchádzanie, včasnú diagnostiku a liečbu závažných alergických, neurologických a psychiatrických ochorení, infekčných a neinfekčných ochorení, ako aj odhaľovanie drogovej závislosti a toxikománie. Za veľmi dôležitú považuje intenzívnu osvetu v masmédiách proti používaniu drog, fajčeniu a alkoholizmu so zameraním sa najmä na vekovú skupinu mladých a mladistvých.

Skvalitnenie liečebného procesu sa zabezpečí aj realizáciou domácej ošetrovateľskej starostlivosti prostredníctvom štátnych i neštátnych tzv. "agentúr sestier".

V nadväznosti na už prijaté zákony o zdravotnej starostlivosti a ochrane zdravia ľudí budú stanovené nové kritériá technického a personálneho vybavenia zdravotníckych zariadení, ako i požiadavky na ich prevádzku z hľadiska ochrany zdravia.

Vláda bude aktualizovať podmienky na vyhlásenie prírodných zdrojov za prírodné liečivé zdroje. V priebehu rokov 1995-1996 budú postupne novelizované kúpeľné štatúty všetkých kúpeľných miest na Slovensku.

Vláda bude klásť dôraz na vyriešenie niektorých problémov pregraduálnej a postgraduálnej výchovy lekárov. V roku 1995 vypracujeme nový štatút fakultných nemocníc. V priebehu rokov 1995-1996 vypracujeme kritériá na akreditáciu pracovísk pre postgraduálnu výchovu lekárov a stredných zdravotných pracovníkov.

Pri rozvoji vedy a výskumu bude vláda podporovať také vedecko-technické projekty, ktoré vychádzajú z priorít rezortu zdravotníctva.

Vláda Slovenskej republiky bude pokračovať v procese privatizácie v rezorte zdravotníctva s tým, že tento proces bude aktualizovaný. Privatizácia primárnej zdravotníckej starostlivosti bude pokračovať takým spôsobom, aby umožnila lekárom aktívne vstúpiť do procesu privatizácie.

Konečným cieľom je zabezpečenie kvality a dostupnosti poskytovania zdravotníckej starostlivosti občanom a dosiahnuť účelnú rovnováhu medzi štátnymi a neštátnymi zdravotníckymi zariadeniami. Bude pokračovať privatizácia lekární, štátnych distribučných firiem, zariadení kúpeľov a žriediel a začne sa realizácia s privatizáciou špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

Proces transformácie si vyžaduje súbežne určiť výkonové ukazovatele na každom úseku zdravotníckej starostlivosti definovať štandard v oblasti výkonov a služieb, čo je nutný predpoklad štátom garantovanej starostlivosti. Vláda bude trvať na sprehľadnení financovania štátnych príspevkových a rozpočtových organizácií, vypracovaní potrebnej siete zdravotníckych zariadení všetkých druhov a stupňov, čo vytvorí podmienky pre zásadné systémové kroky v procese transformácie.

V záujme preventívnej ochrany zdravia obyvateľstva bude vláda vytvárať podmienky na realizáciu zákona o ochrane zdravia ľudí s dôrazom na oblasť výkonu štátnej správy na úseku ochrany zdravia ľudí. Podporí aktivity smerujúce k zvyšovaniu výchovy obyvateľstva ku zdraviu, aktívnej ochrane zdravia jednotlivca a rodiny ako i aktivity smerujúce k zlepšeniu spôsobu života a práce.

Vláda vytvorí podmienky pre rozvoj účinnej národnej liekovej politiky s určením cieľov v rámci celkovej zdravotnej politiky. Účinnou právnou reguláciou a kontrolou zabezpečí prístup obyvateľstva k bezpečným, účinným a kvalitným liekom.

Kategorizácia liečiv ako kontinuálny proces sa bude meniť podľa aktuálnych poznatkov medicínskych vied a účelnej farmakoterapie so zachovaním sociálneho zreteľa a bude jedným z hlavných nástrojov určovania optimálnej spotreby liekov. V tejto oblasti sa Slovenská republika vytvorením a rozvíjaním systému kategorizovania liečiv zbližuje so systémami, používanými v krajinách Európskej únie a ďalších vyspelých štátov.

Vláda bude podporovať taký pluralitný systém poistenia, ktorý zabezpečí proporcionálny rozvoj zdravotníctva na celom území štátu, nedovolí neregulovanú komercionalizáciu vzťahu poisťovňa - zdravotnícke zariadenia.

Rezort zdravotníctva vypracuje a predloží vhodný spôsob financovania zdravotníckych zariadení. S využitím zdokonaleného bodovníka v kombinácii s paušálnymi platbami sa výrazne zlepší odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov.

V oblasti financovania zdravotníckych zariadení sa vláda Slovenskej republiky zameria na vytváranie podmienok na zabezpečenie štátom garantovanej zdravotnej starostlivosti a možnosti jednoduchej reprodukcie hmotného majetku, s osobitným zameraním na zmiernenie napätia medzi zdrojmi a potrebami rezortu zdravotníctva v priebehu roku 1995 a nasledujúcich. Bude hľadať možnosti na zabezpečenie zdrojov na realizáciu prioritných zdravotníckych programov, a to aj so zapojením zdrojov Štátneho fondu zdravia.

V oblasti financovania investícií sa budú hľadať možnosti ich zvýšenia z mimorozpočtových zdrojov.

Ďalší rozvoj zdravotníckeho informačného systému je nevyhnutným predpokladom monitorovania účinnosti a efektov zavedených opatrení.

Vláda má záujem na zvýšení efektívnosti kontinuálnej kontroly kvality zdravotníckej starostlivosti.

Vláda vytvorí podmienky pre koordináciu zahraničnej investičnej pomoci rezortu zdravotníctva a získavanie iných mimorozpočtových zdrojov zo zahraničia. Za týmto účelom obnoví rokovania so Svetovou bankou a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj s cieľom dohodnúť financovanie zdravotníckych projektov.

Vláda bude iniciovať uzatváranie medzivládnych zmluvných dokumentov pre oblasť zdravotníctva podľa zásad vzájomnej výhodnosti.

Vláda podporí aktivity rezortu zdravotníctva v medzinárodných organizáciách pri OSN predovšetkým vo Svetovej zdravotníckej organizácii, ako aj v ďalších vládnych i mimovládnych medzinárodných organizáciách.