Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2.10 Životné prostredie


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Riešenie problémov životného prostredia bude vláda považovať za súčasť zvyšovania životnej úrovne obyvateľstva, podmienku rozvoja ekonomiky a predpoklad na priblíženie Slovenskej republiky k štandardom starostlivosti o životné prostredie štátov Európskej únie.

V prvom rade pôjde o realizáciu opatrení na dosiahnutie cieľov Stratégie štátnej environmentálnej politiky, prijatej Národnou radou Slovenskej republiky a vládou ešte v roku 1993. Jej ciele sú stále aktuálne v regionálnom, celoslovenskom i svetovom meradle, pričom vytvárajú komplexný systémový pohľad na transformáciu spoločnosti v environmentálnej sfére a jej jednotlivých úsekoch.

Základnou líniou bude vytváranie podmienok na zníženie surovinovej a energetickej náročnosti výroby a nežiadúcich účinkov faktorov zvlášť nebezpečných pre životné prostredie. Štátna environmentálna politika sa sústredí hlavne na odstraňovanie príčin neúnosného znečisťovania životného prostredia, osobitne ovzdušia, vôd, pôdy a horninového prostredia, na protidevastačné opatrenia, globálnu environmentálnu bezpečnosť, zachovanie biologickej rozmanitosti a optimálne využívanie krajiny. V tejto súvislosti bude vláda podporovať zavádzanie nových, environmentálne vhodnejších technológií, využívanie alternatívnych zdrojov energií a pohonných hmôt, odstraňovanie environmentálnej zadĺženosti podnikov, produkciu a dovoz neškodných výrobkov.

Zabezpečenie dostatku pitnej vody a ostatných vôd na iné účely si vyžiada zníženie množstva znečisťujúcich látok vo vypúšťaných odpadových vodách a minimalizovanie využívania pitnej podzemnej vody na hospodárske účely. Preto bude vláda podporovať výstavbu kanalizácií a čistiarní odpadových vôd s modernými čistiarenskými technológiami, overenie nových zdrojov podzemných vôd, realizáciu opatrení na podporu zadržiavania vody, na meranie a úsporu spotreby vody a zníženie jej strát vo vodovodných sieťach, ako aj sprísnenie postihov za porušenie zákona o vodách, pričom vláda pripraví jeho úplnú novelizáciu. Zároveň bude dbať aj o environmentálne hodnotenie a racionálne využívanie prírodných zdrojov. Vytvorí podmienky na zavádzanie environmentálneho auditu na zníženie počtu havárií a environmentálnych rizík.

Vláda sústredí pozornosť aj na estetizáciu, zlepšenie a hodnotenie životného prostredia obcí.

Pre objektívne hodnotenie stavu životného prostredia, územné plánovanie, environmentálnu regionalizáciu a rozhodovanie bude pokračovať budovanie komplexného environmentálneho monitorovacieho a informačného systému.

Vláda zabezpečí realizáciu opatrení na minimalizáciu vzniku, využívanie a správne zneškodňovanie odpadov, osobitne na nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom, rádioaktívnym a ostatným nebezpečným odpadom. Podporí separovaný zber odpadov, ich využívanie ako druhotných surovín, zneškodňovanie nevyužiteľných odpadov v zariadeniach, ktoré neohrozujú životné prostredie s osobitným dôrazom na komunálny odpad. Bude pokračovať v realizácii koncepcií a programov vyplývajúcich zo Stratégie štátnej environmentálnej politiky, osobitne z Koncepcie územného rozvoja Slovenskej republiky. Pre každý okres v roku 1995 zabezpečí vypracovanie koncepcie starostlivosti o životné prostredie.

Skvalitnenie výkonu štátnej správy sa zabezpečí aj dotvorením sústavy environmentálneho práva, ktoré sa bude systematicky zosúlaďovať s environmentálnymi predpismi Európskej únie. Za účelom komplexnosti a zjednodušenia administratívnych postupov z pohľadu žiadateľov o vydanie povolení sa začne sústreďovanie výkonu štátnej správy vo veciach životného prostredia, optimalizovanie štruktúr a zefektívňovanie práce orgánov a organizácií pre životné prostredie. Rozvoj podmieňuje zlepšenie environmentálneho plánovania, dôsledná kontrola plnenia cieľov stratégie a štátny dozor nad dodržiavaním zákonnosti, vrátane environmentálnej inšpekcie. Vláda bude plniť záväzky z environmentálnych dohovorov, ku ktorým Slovenská republika pristúpila a plánuje pristúpiť.

Naplnenie ustanovení Ústavy Slovenskej republiky si vyžiada prípravu zákona o prístupe k informáciám o životnom prostredí. Poskytovaním objektívnych informácií verejnosti vzrastie aj jej environmentálne vedomie, na rozvoj ktorého zameriame propagandu, školské a mimoškolské výchovnovzdelávacie aktivity.

Vychádzajúc zo zásad štátnej environmentálnej politiky, bude vláda ďalej presadzovať dôsledné uplatňovanie najmä ekonomických nástrojov ochrany a tvorby životného prostredia.