Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2.9 Štatistika


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


V súlade s transformáciou ekonomiky vláda bude urýchľovať prestavbu štatistického informačného systému tak, aby sa dali sledovať a účinnejšie usmerňovať sociálno-ekonomické javy a procesy v podmienkach trhového hospodárstva a postupne sme sa mohli integrovať do EÚ. Vláda bude presadzovať budovanie štatistických služieb založených na princípoch nestrannosti, spoľahlivosti, vhodnosti, štatistickej dôvernosti, priehľadnosti a hospodárnosti.

Cieľavedomým usmerňovaním rozvoja štátneho informačného systému vláda podporí vytvorenie trhu informácií a zlepšenie prístupu k informačným zdrojom štátu.

Transformáciou štatistiky vláda chce zabezpečiť súhrnné objektívne informácie o hospodárskej a sociálnej situácii pre zákonodárne a výkonné orgány na všetkých úrovniach, hospodársku sféru, širokú verejnosť i medzinárodné inštitúcie a ostatné zahraničné subjekty.

Bude iniciovať zmeny v sústave zisťovaní a vyhodnocovaní štatistických údajov. Zároveň bude harmonizovať obsah štatistických ukazovateľov, klasifikácií a nomenklatúr s medzinárodnými štandardami používanými v krajinách EÚ s osobitným zreteľom na systém národných účtov.

Pravidelnými štatistickými zisťovaniami bude monitorovať ekonomický a spoločenský vývoj, životnú úroveň, zamestnanosť, spotrebiteľské ceny, životné prostredie a pod. v súlade s odporúčaniami EÚ.