Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2.8 Regionálny rozvoj


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Za dlhodobé priority regionálneho rozvoja vláda považuje optimálne zladenie hospodárskeho a sociálneho rozvoja regiónov s existujúcim potenciálom územia, s jeho komparatívnymi výhodami, s udržaním ekologickej stability územia.

V záujme zlepšenia hospodárskej štruktúry a sociálnej situácie v najviac ohrozených regiónoch SR a v záujme vytvorenia systémového riešenia akútnych regionálnych problémov v nezamestnanosti vláda vypracuje a bude realizovať novú koncepciu regionálnej politiky.

Vláda vytvorí predpoklady, aby sa v systémovej koordinácii, v podpore investovania prostredníctvom vládnych sektorových politík (verejné investície, priemyselná, agrárna politika, proexportná politika, politika trhu práce atď.), využitia programov zahraničnej pomoci a za aktívnej účasti samotných regionálnych subjektov dosiahla ekonomická aktivizácia zaostávajúcich regiónov a stabilizácia vidieckeho osídlenia.

Vláda bude dôsledne monitorovať vývoj v jednotlivých regiónoch SR a zdokonaľovať metodické prístupy na objektívne posúdenie ich problémov. Súčasne dopracuje legislatívne a inštitucionálne rámce, ktoré jasnejšie vymedzia práva a povinnosti jednotlivých subjektov v procese formovania regionálnej politiky a v regionálnom rozvoji.

Vláda bude ďalej pokračovať v transformácii inštitucionálneho systému regionálnej politiky a územného plánovania tak, aby sa postupne zharmonizoval s členskými krajinami EÚ. Túto transformáciu bude vláda pripravovať za úzkej koordinácie s projektom decentralizácie štátnej správy a s projektom územno-správneho členenia SR. Prioritným kritériom bude vytvorenie ekonomicky homogénnych územných celkov.