Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie podpredsedu vlády SR Dušan Čaploviča k Pamätnému dňu obetí holokaustu a rasového násilia


Dňa 9. septembra si Slovensko Pamätným dňom už po ôsmy raz pripomína obete holokaustu a rasového násilia. Tento deň máme príležitosť si pripomenúť nezmyselné obete nacistickej ideológie, a zároveň upozorniť na skutočnosť, že rasové násilie je ešte aj dnes v Európe stále prítomným spoločenským fenoménom. Stredná Európa má osobitné dejinné skúsenosti s totalitnou ideológiou rasovej či národnej nadradenosti. Práve preto aj dnes, keď sa v tomto regióne dvíhajú hlasy pohrobkov týchto zvrátených ideí je potrebné spojiť úsilie všetkých demokratov v našich krajinách a spoločne vyjadriť rozhodné odmietnutie takýchto hnutí a povedať rázne NIE!

Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič si plne uvedomuje túto skutočnosť a presadzuje nulovú toleranciu voči akejkoľvek forme rasového násilia – či už sa jedná o zdanlivo neškodné prejavy vandalizmu, slovné a fyzické útoky alebo skryté, či dokonca verejné sympatizovanie s fašistickými a nacistickými hnutiami vo forme slávnostných prísah na námestiach, spomienkových zhromaždení, fakľových pochodov či preberania nenápadných, ale dobre viditeľných historických symbolov týchto hnutí v niektorých krajinách. Treba povedať rázne NIE aj výrokom politikov, ktoré opäť jatria rany intolerancie.

Boj proti rasizmu však nesmie byť redukovaný na výlučne represívne opatrenia alebo prísne tresty. Tento zápas musí byť aj preventívny a proaktívny a týka sa každého z nás, Slovákov i všetkých Európanov, ktorí nesmú zostať hluchí a slepí k týmto javom. Náš spoločný nesúhlas sa nemôže obmedziť iba na verbálne odmietnutia a konštatovania právnej nepostihnuteľnosti takýchto prejavov v dôsledku absencie príslušnej legislatívy, ako sme tomu často svedkami u nás i v niektorých iných štátoch. Musí byť založený na jasnom vylúčení týchto totalitných ideológií. A musí byť založený aj na permanentnom vzdelávaní o holokauste a rasizme, jeho príčinách a následkoch, jeho pripomínaní a zároveň na búraní stereotypov o národnej výlučnosti, či historickej nadradenosti jedných nad druhými. Konkrétne na celospoločenskom odmietnutí sentimentov a historických revízií, ktoré majúci korene v 19. a v prvej polovici 20. storočia.

Preto je dôležité, že zo Slovenska nie sú dnes návštevy Osvienčimu a iných táborov smrti žiakmi základných a stredných škôl, či iné formy vzdelávania o holokauste a rasovom násilí, ničím výnimočným. Práve naopak, stávajú sa samozrejmou súčasťou výučby histórie, vlasteneckej výchovy k modernému občianstvu. Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič bude aj naďalej podporovať takéto formy vzdelávania, pretože predstavujú jeden z kľúčov k zamedzeniu, aby sa podobná tragédia zopakovala aj v budúcnosti. Úcta a poznanie minulosti je prejavom vzdelanosti, je prejavom vzdelaných, tolerantných, kultúrnych a komunikatívnych ľudí, každého občana nášho štátu.