Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2.6 Výstavba a verejné práce


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Uplatňovaním inštitútu územného plánovania ako nástroja aktivizácie investičnej výstavby vytvorí podmienky na včasnú prípravu územia tak, aby jednotliví investori mohli realizovať investičné zámery. Zabezpečí podmienky na rýchlejšie spracovanie územnoplánovacej dokumentácie a výkupu pozemkov vo verejnom záujme predovšetkým pre výstavbu líniových stavieb, v súlade s praxou uplatňovanou v štátoch EÚ. Zjednoduší postupy pri príprave stavieb.

Vláda vypracuje program verejných investícií na základe rozvojových programov jednotlivých rezortov a určí priority ich realizácie. Na ich finančné zabezpečenie bude využívať najmä mimorozpočtové zdroje. Bude stimulovať čo najširšie využitie súkromných finančných zdrojov. Vytvorí podmienky na poskytovanie dlhodobých hypotekárnych úverov pri efektívnom uplatňovaní záložného práva.

Novelou zákona o verejnom obstarávaní vláda s cieľom zracionalizovať tento proces sprísni dohľad nad uplatňovaním tohto zákona a sankcie za jeho nedodržiavanie.

Na optimálne využívanie územného potenciálu jednotlivých regiónov a riešenie tvorby pracovných príležitostí prostredníctvom investičného rozvoja bude vláda dbať na previazanosť územnoplánovacej dokumentácie s programami verejných prác a vlastnými rozvojovými programami obcí a regiónov.

Za závažnú celospoločenskú úlohu vláda pokladá rozvoj bývania. Je najvyšší čas zastaviť útlm bytovej výstavby a oživiť ju.

I keď zabezpečenie bývania sa stáva vecou občana, štát sa nezbavuje spoluzodpovednosti za riešenie tohto problému. Vláda prehodnotí koncepciu štátnej bytovej politiky. Zabezpečí zvyšovanie výstavby bytov. Pôjde o konkrétnu podporu nielen rozvoja novej výstavby zameranej na sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva, telesne postihnutých, bezdomovcov, osamelých starých ľudí a pod., ale aj o zlepšovanie stavu existujúceho bytového fondu a dokončovanie rozostavaných stavieb bývalej komplexnej bytovej výstavby.

Vytvorí podmienky na poskytovanie hypotekárnych úverov s primerane dlhou dobou /20 rokov/, uhradí časť úrokov zo štátneho rozpočtu. Vytvorí autonómny systém na podporu bytovej výstavby nižším príjmovým skupinám obyvateľov.

Vláda bude podnecovať urýchlenú privatizáciu bytového fondu. Cieľom je vytvorenie funkčného trhu s bytmi. V tomto štádiu transformácie vláda nepovažuje za únosnú úplnú liberalizáciu nájomného.

Odvetviu stavebníctva bude vláda venovať trvalú pozornosť. Oživením investičnej výstavby a vytvorením podmienok na export stavebných kapacít a prác podporí rozvoj tohto odvetvia.

Vláda urýchli privatizáciu zostávajúcich štátnych podnikov v stavebníctve, čím sa vytvoria súťaživé podmienky na stavebnom trhu.

Vláda podporí realizáciu programov spotreby energie v budovách. Zabezpečí harmonizáciu štátnych technických noriem v oblasti stavebníctva s normami EÚ. Dobuduje systém autorizovaných skúšobní pre oblasť strojov, zariadení, výrobkov a materiálov používaných vo výstavbe. Presadí urýchlenú certifikáciu systémov akosti v stavebných podnikoch v súlade s pravidlami EÚ.