Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2.4 Malé a stredné podnikanie


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Dynamicky sa rozvíjajúci sektor malého a stredného podnikania, vrátane družstevníctva považuje vláda za významný nástroj reštrukturalizácie a modernizácie národného hospodárstva. Opatrenia vlády budú smerovať na vytvorenie vhodného podnikateľského prostredia, na podporu inštitúcií poskytujúcich služby podnikateľom a na zlepšenie prístupu malých a stredných podnikateľov ku kapitálu.

Významným inštituciálnym nástrojom vlády pri zabezpečovaní rozvoja sektora malých a stredných podnikov bude Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania so sieťou regionálnych poradenských a informačných centier a podnikateľských inovačných centier. Jej úlohou bude najmä navrhovať štátnu politiku rozvoja malého a stredného podnikania, koordinovať programy jeho rozvoja, poskytovať vzdelávacie, informačné, poradensko-konzultačné služby a realizovať finančné podporné programy v spolupráci s relevantnými domácimi a zahraničnými inštitúciami.

Pri vytváraní vhodného podnikateľského prostredia bude vláda spolupracovať s podnikateľskými zväzmi a združeniami, profesnými organizáciami podnikateľov a so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou. Podporí vznik inštitúcií živnostníkov s cieľom zvýšiť kvalitu živnostenského podnikania.

Vláda bude iniciovať analýzu všeobecne záväzných právnych predpisov z pohľadu zlepšenia legislatívnych podmienok vzniku a rozvoja malého a stredného podnikania. Zameria sa najmä na zákony týkajúce sa finančného zaťaženia a daňové úľavy stimulujúce investície do nových technológií a podporujúce export. Urýchli dopracovanie zákona o štátnej podpore malého a stredného podnikania ako legislatívneho rámca definujúceho úlohy štátu v tejto oblasti.

V oblasti finančných podporných programov vláda zabezpečí kontinuálnu realizáciu Podporného úverového programu a existujúcich úverových liniek z EXIM Bank a Európskej investičnej banky. Bude pokračovať v získavaní ďalších zahraničných úverových liniek pre malých a stredných podnikateľov.

Budeme pomáhať pri štartovacích a rizikových investíciách vo vznikajúcich a rozvíjajúcich sa malých a stredných podnikoch.

Vláda prehodnotí súčasný systém záručných schém a zdokonalí systém preberania záruk za úvery poskytnuté malým a stredným podnikateľom.

Zriadi osobitnú finančnú inštitúciu, ktorá bude prioritne podporovať aj rozvoj malého a stredného podnikania.

Vzdelávacie projekty sa zamerajú na poskytovanie školení, tréningov a stáží. Budú sa realizovať v spolupráci s agentúrou, Fondom zamestnanosti SR, Fondom pre rozvoj ľudských zdrojov a s ďalšími inštitúciami v oblasti vzdelávania. Osobitne sa zdôrazní diferencovaný prístup v regiónoch postihnutých vysokou nezamestnanosťou.

V oblasti poradenstva sa bude realizovať program zahrňujúci bilaterálne projekty s viacerými krajinami Európskej únie.

Dobuduje sa informačný servis na podporu malého a stredného podnikania. Euro-Info Centrum sa stane súčasťou siete takých stredísk v krajinách Európskej únie. Centrum zabezpečí informácie pre malých a stredných podnikateľov vstupujúcich na trhy Európskej únie a súčasne informácie o podmienkach podnikania v regiónoch Slovenska.

Rozšíri sa činnosť subkontraktačnej burzy na využitie voľných kapacít slovenského priemyslu formou subdodávok pre väčšie domáce a zahraničné podnikateľské subjekty.