Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

2.2 Privatizácia a ochrana hospodárskej súťaže


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


Privatizáciu považuje vláda za jednu z ťažiskových oblastí procesu ekonomickej reformy. Jej pokračovanie a urýchlenie patrí medzi prioritné úlohy.

Zmenou vlastníctva si vláda kladie za cieľ dosiahnuť aktivizáciu ľudského činiteľa a zvýrazniť jeho osobnú zodpovednosť.

Vláda chce usmerňovať tento proces tak, aby sa ním vytváralo konkurenčné prostredie, odstraňovalo monopolné postavenie podnikov a aby tento proces viedol k reštrukturalizácii, ozdraveniu a komplexnému rozvoju privatizovaných podnikov. Procesom privatizácie chce vláda vytvoriť také vlastnícke štruktúry, v ktorých budú mať významný podiel domáci podnikatelia i zamestnanci privatizovaných podnikov. Tým sa vybuduje pevný základ participačnej ekonomiky.

Tieto strategické ciele bude vláda dosahovať predovšetkým presadzovaním kombinácie štandardných metód privatizácie s kupónovou privatizáciou. Budú sa uplatňovať súťaživé formy predaja s výberom nadobúdateľa na základe precízne formulovaného a zdôvodneného podnikateľského zámeru,ktorý bude rešpektovať osobitosti podniku a potreby jeho rozvoja. V záujme podpory rozvoja domácej podnikateľskej vrstvy sa budú naďalej umožňovať splátkové formy predaja so započítavaním investícií ako splátok kúpnej ceny.

Kvôli zvýšeniu sociálnej priechodnosti procesu privatizácie a v záujme vytvárania participačnej ekonomiky vláda bude presadzovať účasť zamestnancov na privatizácii podnikov, v ktorých pracujú.

Vláda podporí účelný vstup zahraničného kapitálu do slovenskej ekonomiky. Umožní zakladanie spoločných podnikov so zahraničnými investormi tak, aby zahraničné finančné zdroje smerovali predovšetkým na modernizáciu a nákup nových technológií, resp. finančné ozdravenie týchto podnikov. Obdobné hľadiská bude preferovať i pri predaji podnikov zahraničným investorom.

Za účelom vyváženého a stabilného rozvoja spoločnosti vláda vyšpecifikuje záujem štátu pri privatizácii strategických podnikov najmä v energetike, plynárenstve, telekomunikáciách, vo vodnom hospodárstve, zbrojárskej výrobe a bankovníctve a ohraničí rozsah verejného sektoru.

Vláda zabezpečí, aby druhá vlna kupónovej privatizácie pokračovala bez zbytočného odkladu. Do kupónovej privatizácie ponúkneme časti akcií akciových spoločností vzniknutých zo štátnych podnikov tak, aby majoritné podiely akcií boli privatizované predajom strategickým investorom pri zmluvne zabezpečených podmienkach dlhodobého rozvoja privatizovaných subjektov. Tým sa občanom umožní nadobudnúť v kupónovej privatizácii podiel na majetku takých akciových spoločností, ktoré majú reálny predpoklad zhodnocovania sa.

Ako bezprostredný cieľ si vláda stanovuje vykonať analýzu a odpočet doterajších výsledkov privatizácie a následne vykonať inventarizáciu majetku určeného na privatizáciu. Na tomto základe vláda upresnení svoju vecnú a časovú predstavu o ďalšom postupe procesu privatizácie.

Za primárny krátkodobý cieľ vláda považuje vykonanie opatrení na pokračovanie druhej vlny kupónovej privatizácie. V záujme toho vláda prehodnotí súčasnú ponuku majetku do druhej vlny kupónovej privatizácie. Vláda bude presadovať, aby sa do druhej vlny kupónovej privatizácie ponúkli aj akcie z portfólia Fondu národného majetku SR.

Vláda bude presadzovať, aby sa v rámci procesu privatizácie dynamizovali aj aktivity, ktoré sú neodlučiteľné od procesu privatizácie, avšak funkčne prináležia Fondu národného majetku. Ide o dôslednejšie vymáhanie pohľadávok, dosiahnutie väčšej platobnej disciplíny u veriteľov Fondu národného majetku a dôslednejšiu kontrolu akciových spoločností, kde má Fond národného majetku majetkovú účasť. Vláda bude usmerňovať proces privatizácie tak, aby prispel k tvorbe likvidity Fondu národného majetku v záujme vytvorenia zdrojov na podporu rozvojových programov slovenskej ekonomiky.

Vláda bude iniciovať vydanie právneho predpisu, ktorý sprehľadní a komplexne upraví proces privatizácie a vzťahy s Fondom národného majetku. Vytvorením a napĺňaním vhodných právnych noriem medzi Ministerstvom pre správu a privatizáciu národného majetku, Fondom národného majetku a zakladateľskými rezortami privatizovaných podnikov zabezpečí vláda optimálne podmienky na realizáciu transformačného procesu ekonomiky Slovenskej republiky.

Vláda si uvedomuje, že iba fungujúca hospodárska súťaž môže zabezpečiť ekonomickú efektívnosť, racionálnu alokáciu zdrojov, čo v konečnom dôsledku prispieva k zvýšeniu prospechu občanovspotrebiteľov. V procese tvorby konkurenčného prostredia bude presadzovať ofenzívny prístup spojený s realizáciou systémových opatrení na makroekonomickej a mikroekonomickej úrovni. Ich cieľom bude uplatňovať princípy hospodárskej súťaže, odstraňovať prekážky jej pôsobenia a formovať konkurenčné trhové štruktúry v ekonomike.

V záujme rozširovania konkurenčných podmienok a spriehľadnenia postupov pri udeľovaní licencií vláda uplatní aukčný systém udeľovania licencií.