Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

1. Zahraničné vzťahy


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


V oblasti zahraničnej politiky bude vláda Slovenskej republiky jednoznačne zachovávať kontinuitu jej smerovania. Chceme nadviazať na doterajšiu politiku zbližovania Slovenskej republiky s európskymi a transatlantickými politickými, bezpečnostnými a ekonomickými štruktúrami, zintenzívniť ju a zdôrazniť naše predsavzatie stať sa plnoprávnou súčasťou týchto zoskupení. Toto naše úsilie znamená smerovanie do ekonomického priestoru, ku ktorému nás viažu historické tradície i prirodzené vzťahy, čo vytvára podmienky na blízkosť názorov parlamentných strán na zahraničnú politiku Slovenskej republiky.

Slovensko bude naďalej aktívne rozvíjať vzájomne výhodné, vyvážené dvojstranné vzťahy a vytvárať priaznivé ovzdušie na rozvoj politickej a ekonomickej spolupráce.

Vláda sa bude podieľať na aktivitách v oblasti ľudských práv na pôde medzinárodných organizácií, pričom bude využívať a propagovať pozitívne skúsenosti Slovenskej republiky pri uplatňovaní práv osôb, ktoré patria k národnostným menšinám.

Presadzovanie a obhajoba slovenských národných a štátnych záujmov spolu so všestranným a objektívnym informovaním o dianí v Slovenskej republike budú základným východiskom uskutočňovania našich zahraničnopolitických zámerov.

Ekonomický rozmer v zahraničnej politike štátu sa výrazne posilní. Prioritou je cieľavedomé približovanie sa k Európskej únii so zámerom získať plné členstvo v horizonte roku 2000. Vláda vychádza z presvedčenia, že rozšírenie Európskej únie o reformujúce sa krajiny strednej a východnej Európy bude výhodné z hľadiska celého európskeho kontinentu, pretože prinesie rozšírenie oblasti stability a bude pôsobiť pozitívne i na jeho budúci ekonomický vývoj. Na dosiahnutie tohto cieľa vláda využije nové impulzy vyplývajúce z Európskej dohody o pridružení Slovenskej republiky k Európskej únii, ktorá nadobudne platnosť 1. februára 1995. Urobí potrebné kroky a do 30. júna 1995 pripraví žiadosť o členstvo v Európskej únii. Vláda Slovenskej republiky si plne uvedomuje, že integrácia našej krajiny do najvýznamnejšej európskej štruktúry je postupným procesom, vyžadujúcim obdobie intenzívnej prípravy na oboch stranách. Predovšetkým svoju hospodársku politiku bude preto vláda modelovať tak, aby Slovenská republika do integračných štruktúr vstupovala ako rovnocenný partner. Vláda očakáva, že po ukončení medzivládnej konferencie Európskej únie, ktorá by sa mala otvoriť podľa plánu v roku 1996, sa začnú oficiálne rokovania o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. Slovenská republika bude aktívne využívať možnosti spolupráce s jej členskými krajinami a inštitúciami v súlade so Stratégiou prípravy pre vstup asociovaných krajín strednej a východnej Európy do Európskej únie, schválenou Európskou radou v Essene.

Pri napĺňaní Európskej dohody považuje vláda Slovenskej republiky za jednu z priorít oblasť harmonizácie právneho systému Slovenskej republiky s právom Európskej únie. V tejto súvislosti budeme vychádzať z návrhu opatrení, ktoré budú obsiahnuté v tzv. Bielej knihe Európskej únie, a ktoré budú konkretizovať požiadavky na legislatívne kroky na vytvorenie podmienok integrácie Slovenskej republiky do jednotného trhu Únie.

Vláda pripraví zodpovedajúci inštitucionálny rámec, potrebný na zabezpečenie úspešnej prípravy vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Tým sa vytvoria podmienky na efektívne zapojenie rezortov do aktivít pri uplatňovaní Európskej dohody a predpoklady na ich súčinnosť.

Základný smer bezpečnostnej orientácie Slovenskej republiky predstavuje úsilie o získanie členstva v Severoatlantickej aliancii a Západoeurópskej únii. Severoatlantickú alianciu považujeme za najefektívnejšiu existujúcu bezpečnostnú organizáciu a členstvo v nej súčasne za možnosť získania efektívnych bezpečnostných záruk. V tomto zmysle bude vláda optimalizovať našu účasť v programe Partnerstvo za mier, ktorý považuje za prvý krok k našej integrácii do Severoatlantickej aliancie. Súčasne racionálne využijeme novú kvalitu spolupráce so Severoatlantickou alianciou a možnosti, ktoré tento program prináša. Slovenská republika nepociťuje nijaké bezprostredné ohrozenie a nepovažuje ani jeden cudzí štát za svojho nepriateľa. Tento fakt spolu s našou bezpečnostnou orientáciou sa premietne do ďalších koncepčných dokumentov v oblasti bezpečnostnej a brannej politiky Slovenskej republiky. Medzi inými bude dopracovaný dokument Základné ciele a zásady národnej bezpečnosti a bude rozpracovaná Národná obranná stratégia a Systém obrany Slovenskej republiky. Cieľom je dobudovať moderné a demokratické ozbrojené sily Slovenskej republiky, ktoré budú kompatibilné s armádami krajín Severoatlantickej aliancie. Vláda položí dôraz na urýchlené zavádzanie systému národného obranného plánovania a najmä na posilnenie mechanizmov civilnej demokratickej kontroly ozbrojených síl. V tejto súvislosti urýchli proces prijímania zákonov s cieľom maximálne sa priblížiť k štandardom vyspelých demokratických štátov v oblasti obrany.

Slovensko bude pritom aktívne v Severoatlantickej rade pre spoluprácu, kde sa stretáva nielen s členmi Severoatlantickej aliancie a kandidátmi na vstup, ale aj s ďalšími štátmi, ktoré sú za intenzívny dialóg v politickej a bezpečnostnej oblasti.

V súlade so štatútom asociovaného partnera Západoeurópskej únie bude vláda hľadať konkrétne možnosti zapojenia Slovenskej republiky do aktivít Západoeurópskej únie v oblasti humanitárnych, záchranných a mierových operácií.

Slovensko je pripravené aktívne participovať na programoch upevňovania mieru a bezpečnosti v Európe. Z tohto hľadiska považujeme Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe za významný prostriedok prevencie konfliktov a upevňovania dôvery medzi štátmi. Pri ďalšom rozvoji dialógu v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa bude vláda, podobne ako v iných oblastiach, riadiť národnými záujmami Slovenskej republiky, prednostne konzultovať konkrétne kroky s Európskou úniou, krajinami Severoatlantickej aliancie a so susednými štátmi.

Vláda bude venovať prvoradú pozornosť rozvoju vzťahov so susednými krajinami. Dobré susedstvo potvrdené kvalitnou zmluvno-právnou základňou a vzájomne výhodnou všestrannou spoluprácou považujeme za základ dlhodobej prosperity a stability strednej Európy. Slovenská republika bude preto vystupovať ako spoľahlivý a konštruktívny partner, ktorý podobný prístup očakáva i od svojich susedov. S Českou republikou, Poľskom a Maďarskom nás spája spoločný záujem o vstup do západoeurópskych a transatlantických integračných štruktúr. Preto sme pripravení pokračovať v budovaní našich vzájomných vzťahov tak, aby zodpovedali štandardu vzťahov medzi jednotlivými členskými krajinami Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Vzhľadom na naše historické väzby je Česká republika naším najbližším prirodzeným partnerom. Máme záujem na rozšírení politických, ekonomických a humanitárnych vzťahov založených na solídnej zmluvnej základni. Vstup Rakúska do Európskej únie je z hľadiska zahraničnopolitických záujmov Slovenskej republiky prínosom a výzvou zároveň. Tým sa stala slovensko-rakúska hranica v čase nástupu novej vlády hranicou s Európskou úniou. Doterajšie priateľské vzťahy, ktoré dokumentuje i priaznivo sa vyvíjajúca ekonomická a kultúrna spolupráca, sú sľubným vkladom do budúcnosti. Vo vzťahu k Poľskej republike sa bude vláda usilovať najmä o zvýšenie vzájomnej obchodnej výmeny a hospodárskej spolupráce. Východiskom budúcich vzťahov s Maďarskou republikou by mala byť vyvážená a pre obe strany prijateľná základná politická zmluva, na ktorej sa pracuje. Dôraz položíme aj na rozvoj slovensko-ukrajinských vzťahov, predovšetkým v hospodárskej oblasti, kde doteraz existuje rad nevyužitých možností. Vláda bude venovať pozornosť rozvoju spolupráce s ďalšími asociovanými krajinami Európskej únie a štátmi, prejavujúcimi snahy o zapojenie do európskych integračných procesov.

V oblasti dvojstranných vzťahov sa vláda Slovenskej republiky ďalej sústredí na prehĺbenie kontaktov a spolupráce s ostatnými vyspelými demokratickými krajinami Európy, s USA, Kanadou a Japonskom, najmä s členmi skupiny G-7. Veľký význam budeme prikladať rozvoju vzájomne výhodnej ekonomickej spolupráce s Ruskou federáciou a ďalšími krajinami Spoločenstva nezávislých štátov.

Vláda bude intenzívne využívať možnosti rozvoja predovšetkým ekonomickej spolupráce s dynamicky sa vyvíjajúcimi krajinami ázijsko-tichooceánskej oblasti a Latinskej Ameriky. Nadviažeme na kladné výsledky vzájomne výhodných hospodárskych kontaktov s tradičnými partnermi spomedzi krajín Blízkeho a Stredného východu a na africkom kontinente.

Vláda potvrdzuje svoju pripravenosť aktívnejšie ako doteraz zúčastňovať sa na činnosti medzinárodných organizácií, predovšetkým na pôde Organizácie spojených národov a jej špecializovaných orgánov. Slovenská republika bude i naďalej pôsobiť ako stabilizujúci prvok v medzinárodných vzťahoch a prispievať k vytváraniu ovzdušia priateľstva a konštruktívnej spolupráce medzi krajinami svetového spoločenstva. Účasťou na mierových operáciách Organizácie spojených národov chce Slovenská republika prispievať k udržiavaniu mieru vo svete. Medzi ďalšie ciele v tejto oblasti bude patriť posilnenie zastúpenia Slovenskej republiky v orgánoch špecializovaných organizácií systému Organizácie spojených národov a intenzívnejšie zapájanie sa do rozvojových programov Organizácie spojených národov či už prostredníctvom účasti expertov alebo dodávok tovarov a služieb.

Napĺňanie a ochranu ľudských práv a základných slobôd tak, ako ich stanovuje Ústava Slovenskej republiky, považuje vláda za svoju základnú povinnosť voči všetkým občanom Slovenska bez ohľadu na ich národnosť, náboženské vyznanie, politické alebo iné názory, sociálny pôvod, majetok a spoločenské postavenie. Vláda bude preto pravidelne a komplexne vyhodnocovať uplatňovanie ľudských práv a slobôd na Slovensku.

Všetky otázky postavenia a práv osôb patriacich k národnostným menšinám bude vláda riešiť v zhode s Ústavou Slovenskej republiky a medzinárodnými právnymi a politickými záväzkami Slovenskej republiky. Vláda podporí vypracovanie porovnávacej štúdie menšinových práv v Európe. Je rozhodnutá bezodkladne pristúpiť k Rámcovému dohovoru o ochrane národnostných menšín Rady Európy. Posúdi aj podpísanie ďalších medzinárodných dokumentov, upravujúcich práva osôb patriacich k národnostným menšinám.

Vláda očakáva, že príslušníci všetkých národnostných menšín si ako občania Slovenskej republiky, ktorá im poskytuje všetky medzinárodne garantované práva, budú lojálne plniť svoje občianske povinnosti a prispejú tak k napredovaniu našej spoločnej vlasti.

Osobitnú pozornosť bude vláda venovať ekonomickému, sociálnemu a kultúrnemu povznášaniu rómskej menšiny, pričom bude využívať široké možnosti medzinárodnej spolupráce.

Vláda Slovenskej republiky odsudzuje všetky prejavy netolerancie, šovinizmu, agresívneho nacionalizmu, rasizmu, antisemitizmu a xenofóbie, a to bez ohľadu na to, kde k nim vo svete dochádza. Účinnými krokmi sa bude usilovať o ich potláčanie a odstraňovanie, a to aj prostredníctvom aktívnej účasti na činnostiach Organizácie spojených národov, Rady Európy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Vláda bude presadzovať kvalitatívne nové riešenie vzťahov s krajanmi a prehlbovanie spolupráce s ich organizáciami v zahraničí. Záujem o osud a rozvoj komunít krajanov je prirodzenou súčasťou zahraničnej politiky Slovenska, ktoré je ich pôvodnou vlasťou. Preto sa vláda sústredí aj na dobudovanie vhodnej inštitucionálnej základne.

Vláda považuje za dôležitú úlohu zabezpečenie všestrannej informovanosti medzinárodnej verejnosti o prioritách a hlavných postulátoch zahraničnej politiky Slovenskej republiky. Plne si uvedomujeme, že ciele, ktoré sme si v zahraničnopolitickej oblasti vytýčili, nemôžeme dosiahnuť bez objektívnych informácií o Slovenskej republike v zahraničí. Jednou z ciest bude prijatie a realizácia vládneho projektu prezentácie Slovenskej republiky v zahraničí a aktívna spolupráca so zahraničnými médiami.

Uskutočňovanie zahraničnopolitických zámerov Slovenskej republiky docielime dobudovaním kvalitnej a profesionálnej zahraničnej služby, dôsledne presadzujúcej záujmy Slovenskej republiky. Slovensko potrebuje profesionalizáciu a mobilizáciu síl a schopností všetkých jej pracovníkov. Uplatnenie v diplomatickej službe nájdu len pracovníci s vysokou odbornosťou, overenou profesionalitou, ľudia s vysokými morálnymi kvalitami. Práca v zahraničnej službe sa tak stane vecou osobnej cti a vysokým prejavom dôvery zo strany vlasti.

Vláda si je vedomá, že mierou efektívnosti jej zahraničnopolitických aktivít bude i schopnosť presadiť ekonomické záujmy Slovenska. Dôležitou úlohou slovenskej zahraničnej služby bude podpora zahraničnoobchodných aktivít Slovenskej republiky vytváraním predpokladov na uplatnenie proexportnej orientácie slovenskej ekonomiky.

Hlavným cieľom práce vlády v oblasti mnohostranných ekonomických a sociálnych vzťahov bude prehĺbenie spolupráce s medzinárodnými organizáciami, zamerané na podporu transformačného procesu slovenskej ekonomiky a pomoc pri riešení naliehavých ekonomicko-sociálnych úloh spojených s integráciou Slovenskej republiky do európskych hospodárskych štruktúr.

Vláda bude iniciovať a podporovať široké zapojenie slovenských podnikateľských, vedeckovýskumných a odborárskych subjektov do medzinárodnej ekonomickej spolupráce s cieľom využiť potenciál medzinárodných organizácií, špecializovaných agentúr Organizácie spojených národov, rozvojových organizácií a programov.