Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Obsah


Programové vyhlásenie vlády SR od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998


V čase druhého výročia naplnenia zvrchovanosti Slovenskej republiky predstupuje pred Národnú radu Slovenskej republiky vláda s programom, ktorý predstavuje novú etapu moderných dejín Slovenska. Ide o program prvej vlády, ktorá vzišla zo slobodných a demokratických volieb v suverénnej Slovenskej republike.

Predkladaný vládny program je významným dokumentom pre celé Slovensko, má ambíciu osloviť všetkých jeho obyvateľov. Vytvorili ho štyri politické subjekty na funkčné obdobie štyroch rokov, počas ktorých chce vláda vytvoriť stabilné politické a ekonomické prostredie, v ktorom budú podmienky na to, aby si každý občan našiel svoje miesto pre slobodnú činnosť a osobné šťastie. Stabilizovaná ústavná demokracia, na ktorej má vláda prioritný záujem, mu bude poskytovať potrebný rámec a garancie.

Na naplnenie tohto prvoradého cieľa objektívne potrebujeme spoluprácu, ale aj spoluzodpovednosť všetkých parlamentných subjektov, profesných, odborových a iných združení, cirkví aj masmédií. Vláda sa chce ústretovo pričiniť o spoločenskú participáciu pri konštruovaní prosperujúceho Slovenska. Ani prípadné prejavy nepochopenia či nežičlivosti by nemali ohroziť spomenutý zámer, ktorý možno pokladať za celospoločenský.

Vláda chce pokračovať vo vytváraní sociálno-trhového demokratického priestoru, ktorý bude kompatibilný s priemyselne rozvinutými demokraciami vo svete. Vláda, ktorá vzišla z volieb v roku 1992, urobila dôležité fundamentálne kroky týmto smerom. Svoje snaženie musela prerušiť, pretože sa nenašlo dosť parlamentnej vôle, aby svoje programové vyhlásenie úplne realizovala. Dnes má Slovensko novú vládu, ktorá chce nadviazať na všetky pozitívne trendy, bez ohľadu na to, kto ich nastolil.

Slovensko potrebuje prehĺbiť politickú stabilitu, aby mohlo ukázať svoje komparatívne prednosti. Stranícka rozmanitosť je nevyhnutným atribútom politickej demokracie, ktorú nová vláda bezvýhradne podporuje. Táto rozmanitosť však nesmie viesť k permanentnej politickej kríze, resp. k jej rôznym skrytým podobám. Občania považujú za zbytočný luxus, ak má krajina tri vlády do roka. Naša vláda rozmýšľa rovnako.

Nová koaličná vláda ako celok i jej jednotliví členovia sú vedení spoločnou myšlienkou prispieť zo všetkých síl k politickej stabilizácii na princípoch Ústavy a pluralitnej demokracie na Slovensku. To však znamená, že bude dôsledne rešpektovaná vôľa voličov, ktorá v sebe obsahuje aj zaradenie poslanca k určitému politickému zoskupeniu v parlamente. Tým je určené aj politické spektrum parlamentu, ktorého zmena počas jeho funkčného obdobia nie je občiansky demokratická.

Vláda chce prispieť organizačnými aktivitami k vytvoreniu hospodársky úspešnej, politicky a právne stabilnej demokratickej spoločnosti, ktorá je vybudovaná na pevných morálnych zásadách, kde si každý občan bude môcť vytvoriť pokojný domov.