Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Pýtali ste sa


Vláda Slovenskej republiky od 13. 12. 1994 do 30. 10. 1998

Prostredníctvom elektronickej pošty môžete napísať predsedovi vlády Slovenskej republiky. Pravidelne po niekoľkých dňoch, predseda vlády odpovie na niektoré z najfrekventovanejších otázok, ktoré dostane od Vás elektronickou poštou. Jeho odpovede vystavíme na tejto stránke.

Otázky nie sú presne v takej podobe ako sa nachádzali, keď prišli od jednotlivých záujemcov. Predstavujú však súhrn viacerých položiek z pošty, ktorú predseda vlády dostal k danej téme.

E-mail predsedu vlády je predseda@government.gov.sk.

  • Pán premiér,v novinách sa objavili informácie o tom, že na zoznamoch voličov sú zapísaní aj takí, ktorí už nie sú medzi nami. Čo si o tom myslíte?
  • Pán predseda vlády,prečo nechela vláda pustiť na kontrolu volieb aj domácich pozorovateľov? Obáva sa, že odhalia nejaký podvod?
  • Vážený pán premiér,vo viacerých novinách, ako aj elektrinických médiách neustále zaznievajú pochybnosti o regulérnosti volieb a možnosti ich zneužitia. Aký máte na to názor?
  • Vážený pán Mečiar, ako sa majú mladí ľudia zúčastňovať na chode vecí verejných bez toho, aby im do toho stále niekto hovoril?
  • Vážený pán predseda vlády, myslíte si, že je Slovensko je "odsúdené" na úspech?



Pán premiér,v novinách sa objavili informácie o tom, že na zoznamoch voličov sú zapísaní aj takí, ktorí už nie sú medzi nami. Čo si o tom myslíte?

Peter Lukáč, Bratislava

Z čiastkových nedostatkov, ktoré sa objavili pred voľbami, nie je potrebné robiť aféry a už vôbec nie v takom rozsahu, ako sa o to pokúšajú niektoré médiá opozične ladené voči vláde. Je dôležité, aby sa tieto - verím, že neúmyselné, no z hľadiska pozostalých nepríjemné - omyly naprávali. Stať sa môže aj to, že niekto zomrie aj počas volieb. V žiadnom prípade však tieto skutočnosti nemôžu v konečnom dôsledku ovplyvniť celkový priebeh a výsledky volieb.



Pán predseda vlády,prečo nechela vláda pustiť na kontrolu volieb aj domácich pozorovateľov? Obáva sa, že odhalia nejaký podvod?

Jolana Ebergenyová, Nové Zámky

O tom, ako sú voľby zabezpečené z hľadiska štátnych orgánov som už mnohokrát hovoril a časť z opatrení proti zneužitiu a mareniu volieb je obsiahnutých aj v predchádzajúcej odpovedi. Čo sa týka domácich pozorovateľov, tam je potrebné povedať, že o akreditácii nerozhoduje vláda, ale na základe volebného zákona Ústredná volebná komisia, ktorá domácich pozorovateľov sústredených najmä v rôznych nadáciach neakreditovala. Prečo, to je otázka, ktorú treba položiť jej členom. Podľa môjho názoru sú voľby dostatočne zabezpečené a účasť ďalších pozorovateľov nie je možná ani z technického hľadiska. Na Slovensku je registrovaných niekoľkotisíc nadácií. Viete si predstaviť si, čo by sa dialo, keby po vyhovení žiadosti na akreditáciu jednej nadácii, požiadali o akreditáciu všetky ostatné? Ja nie.



Vážený pán premiér,vo viacerých novinách, ako aj elektrinických médiách neustále zaznievajú pochybnosti o regulérnosti volieb a možnosti ich zneužitia. Aký máte na to názor?

Juraj Gelenec, Smižany

Spochybňovanie všetkého, čo sa na Slovensku deje sa stalo štýlom práce časti novinárskej obce. Preto niet divu, že tentoraz si zobrali na mušku nadchádzajúce voľby. Vláda urobila pre nerušený priebeh parlamentných volieb, ako aj súbežného referenda o neprivatizácii strategických podnikov všetko preto, aby nedošlo k ich rušeniu, či nebodaj mareniu. Okrem technických hľadísk, niekoľkonásobnej kontroly výsledkov je objektivita zaručená aj kontrolou zahraničných pozorovateľov, ktorých Ústredná volebná komisia akreditovala.



Vážený pán Mečiar, ako sa majú mladí ľudia zúčastňovať na chode vecí verejných bez toho, aby im do toho stále niekto hovoril?

Milan Stankovský, študent

Toto je otázka, ktorá trápi každú generáciu, vrátane mojej, keď bola vo Vašom veku. Za chod vecí verejných sme zodpovední všetci, každý z miesta svojho pôsobenia. V demokratických krajinách je však časť hlavnej zodpovednosti prenesená na ľudí, ktorí na to dostali mandát, či už v parlamentných, alebo komunálnych voľbách. Je mi sympatické, že sa mladí ľudia zaujímajú o verejné veci. Mnohokrát sa však snažia zasahovať do problémov, ktoré sú mimo ich kompetencií. To je bežné všade vo svete. Nie je to špecifikum Slovenska. Generačné problémy majú všetky štáty sveta a sotva by ste našli niekde mladých ľudí, ktorí by ako celok boli so všetkým spokojní. Treba dúfať, že nadšenie a zanietenosť mladých ľudí nevyprchá do doby, kým prídu do zrelého veku svojho života.



Vážený pán predseda vlády, myslíte si, že je Slovensko je "odsúdené" na úspech?

Juraj Repko, Michalovce

Nikdy som o tom nepochyboval a posledné štyri roky mi dávajú plne za pravdu. Pozrite sa o čom sa dnes ľudia rozprávajú, aké problémy ich zaujímajú? Pred niekoľkými krokmi sa hovorilo principiálne o existenčných problémoch. Hovorilo sa o tom, či má vôbec zmysel budovať samostatný štát. Kládli sa základy samostatnej ekonomiky, štátnej správy, zavádzala sa národná mena. Rozhodovalo sa o tom, akým smerom sa budeme uberať. Dnes toto smerovanie už hádam nik nespochybňuje. Slovensko uznali všetky štáty sveta. Svojimi ekonomickými výsledkami doslova ohúrilo tých odborníkov, ktorí predpovedali náš krach. Vo viacerých oblastiach sme dostihli a predstihli tých, ktorí nám ukazovali chrbát. Dnes sa vedú diskusie o tom, ako tento systém, ktorý sa ukázal ako plne životaschopný, zdokonaľovať. Vychádzajúc z toho, som presvedčený, že Vaša otázka, pri naplnení programových cieľov, je súčasne aj odpoveďou.