Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po skončení 110. mimoriadneho rokovania vlády SR


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

... Jediným bodom rokovania bola informácia o havárii autobusu so slovenskými občanmi v Chorvátskej republike.

O výsledkoch rokovania vás budú informovať pán premiér Robert Fico, minister zahraničných vecí pán Ján Kubiš a minister vnútra pán Robert Kaliňák.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

zvolal som dnes mimoriadne zasadnutie vlády Slovenskej republiky, aby prerokovala informáciu o havárii autobusu so slovenskými občanmi v Chorvátskej republike 7. septembra 2008. Ide o najväčšiu haváriu takéhoto typu od vzniku Slovenskej republiky a vzhľadom na veľký počet obetí tejto dopravnej nehody vláda dnes dostala informácie od podpredsedu vlády a ministra vnútra pána Kaliňáka, ako aj od ministra zahraničných vecí pána Kubiša, ktorí boli priamo zaangažovaní včera do rôznych krokov, ktoré bolo treba v súvislosti s prevozom pacientov a ďalších, ktorí boli schopní prevozu, zrealizovať. Chcel by som ešte doplniť, že v Chorvátsku sa momentálne nachádza minister zdravotníctva pán Raši, ktorý postupne navštevuje mestá a zdravotnícke zariadenia, v ktorých sú hospitalizovaní pacienti tejto dopravnej nehody, a postupne informuje aj mňa, ale predpokladám, že komplexnejšiu informáciu poskytne na rokovaní vlády v stredu, keď sa vráti na územie Slovenskej republiky.

Nechcem sa vracať k okolnostiam a príčinám, pretože uložili sme dnes na vláde niekoľkým ministrom, aby okamžite informovali vládu o všetkých okolnostiach a príčinách tejto dopravnej nehody po tom, ako vyšetrovanie uzatvoria chorvátske orgány. Toto je príslušnosť chorvátskych policajných orgánov, a my nemôžeme do vyšetrovania, ani nebudeme v žiadnom prípade zasahovať.

Chcel by som touto cestou poďakovať aj verejne nielen zainteresovaným ministrom, ale chcem poďakovať všetkému personálu, či to bol personál leteckej prepravy, či to bol zdravotnícky personál na území Slovenskej republiky, za nasadenie, ktoré včera preukázali a preukazujú do terajších hodín. 

Chcel by som rovnako poďakovať za všetky prejavy spolupatričnosti, ktoré vláda Slovenskej republiky dostáva od partnerov, od predsedov vlád a od ďalších vysokých predstaviteľov iných krajín.

Osobitne by som chcel vysloviť poďakovanie dnes chorvátskemu premiérovi pánovi Sanaderovi za to, ako pristúpili k tejto tragédii príslušné chorvátske inštitúcie, a myslím si, že to len potvrdzuje, aká kvalita vzťahov je medzi Slovenskom a Chorvátskom.

Dnešné mimoriadne zasadnutie vlády sme zvolali aj preto, lebo rozsah dopravnej nehody a najmä počet obetí nás oprávňuje na myšlienku, aby sme vyhlásili štátny smútok. Vláda o tomto dnes rozhodla a uznesením vyhlasuje štátny smútok od 12. hodiny 9. septembra 2008 do 12. hodiny 10. septembra 2008 na vykonanie pietnej spomienky na osoby, ktoré tragicky zahynuli mimo územia Slovenskej republiky a ich smrť otriasla celou slovenskou spoločnosťou. V tejto súvislosti dostal všetky potrebné úlohy podpredseda vlády a minister vnútra, ktorý má dať výzvu príslušným štátnym orgánom, inštitúciám a orgánom územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku v termíne, ktorý som teraz spresnil.

Toľko k dnešnému rokovaniu vlády Slovenskej republiky. Ak máte k tomu, čo dnes vláda prerokovala, nejaké otázky, odpovieme, ale poprosím vás, keby ste sa zdržali nejakých iných otázok, ktoré sa týkajú iných okolností a udalostí, ako je táto dopravná nehoda. Bude v stredu po zasadnutí vlády opäť možnosť nám klásť otázky k iným prípadom a k iným kauzám.

Nech sa páči.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči.

 

Redaktor

... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Chcel by som sa opýtať, či sa okrem toho pietneho aktu stiahnutia vlajok pripravuje ešte nejaká aktivita štátneho smútku.

Pána Kubiša by som sa chcel opýtať, že v akom stave je oficiálna verzia identifikácie obetí v Chorvátsku.

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Zákon presne stanovuje, ako sa postupuje v prípade vyhlásenia štátneho smútku, a my sme presne postupovali, nemám ho už k dispozícii, ale ide o § 9a príslušného zákona. Tam nie je možnosť na nejakú improvizáciu. Ideme presne podľa zákona a minister má konkrétne úlohy podľa zákona.

Pán minister, nech sa páči.

 

Ján Kubiš, minister zahraničných vecí SR

Ďakujem.

Pokiaľ ide o identifikáciu tých štrnástich, ktorí zahynuli, je v pokročilom štádiu, kde očakávame zatiaľ podľa predbežných informácií, že by táto práca, táto činnosť mala byť ukončená zajtra, a to znamená, že na tomto základe bude možné oficiálne dostať teda potvrdenie od chorvátskej strany, my budeme môcť oficiálne vyrozumieť prostredníctvom bežných postupov tiež príbuzných a poisťovne, s ktorými komunikujeme, kde boli poistení štrnásti, či už ide o Allianz, UNION alebo AXA, budú môcť začať na základe platných poistných zmlúv všetky úkony, ktoré súvisia s prepravou pozostatkov na Slovensko, v súčinnosti už teda s pozostalými, konkrétne. Takže situácia je taká; vravím, ide o predbežnú informáciu. Ja som v kontakte s pánom veľvyslancom a nakoniec o tomto bude dnes večer na mieste v Rijeke, pretože tam sú pozostatky, rokovať s príslušnými pán minister Raši.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pani Eliášová.

 

Zuzana Eliášová, TV Markíza

Dobrý deň prajem.

Zuzana Eliášová, televízia Markíza.

Pán premiér, ja by som vás poprosila o reakciu na niektorých príbuzných cestujúcich v tomto autobuse, ktorí sa včera na letisku v Košiciach vyjadrili, že neboli dostatočne oficiálne informovaní. Poprosím vás o reakciu.

Ďakujem.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Ak by som mohol...; treba si uvedomiť, že v tejto chvíli je taká situácia, že štát nemá nikdy informáciu k dispozícii o tom, kto kam a kedy cestuje. To bolo pred rokom 1989. Ak sa stane, že v zahraničí, dokonca v Schengenskom priestore, bez nejakých zásadnejších dokladov cestujete do vedľajšej krajiny, ak sa stane nešťastie, tak, samozrejme, je problém identifikovať osoby, ktoré zistíme. A už vôbec nie je šanca, aby sme zistili, kto sú ich príbuzní. Je veľké šťastie, ak my zistíme ich mená. A potom je predovšetkým to, čo spravil minister zahraničných vecí, že zriadil linku. Každý z príbuzných sa má informovať a prihlásiť sa – sme príbuzní, máme tam vlastne buď zranenú osobu, alebo tak... Čiže ten systém nemôže fungovať tak, že my ich môžeme vyhľadať, lebo nemáme na to, ako ich vyhľadať, to sa nedá. Naopak to má fungovať, príbuzní sa hlásia a ministerstvo vybavuje jednotlivé požiadavky na to, či je tam ich príbuzný, alebo nie je. Čiže nie je v silách štátu, aby mal k dispozícii, kto kam kedy cestuje, lebo sa nikto nehlási štátu. Kto by sa nahlásil, mali by sme zoznam, ale to nikto nerobí, to veľmi dobre viete. A už vôbec nám nenahlasujú, keď odíde niekto do zahraničia, že akých majú príbuzných a komu treba hlásiť takú vec. Čiže my len z našich databáz sa snažíme, ale tie, samozrejme, nedisponujú mobilnými číslami alebo niečím podobným. Čiže ten systém musí fungovať tak, tak je to v každom štáte. Čiže tú sťažnosť trošku považujem..., možno zato, že ten systém inak funguje. My ich nevieme nájsť. Oni sa musia prihlásiť – „my tam máme príbuzných“. Len tak to vie fungovať. Naopak to, samozrejme, možné nie je.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Bielik.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ešte moment, ešte chcel pán minister k tomu pár slov povedať.

 

Ján Kubiš, minister zahraničných vecí SR

Ja by som k tomu, pokiaľ ide o informovanosť.

Ministerstvo zahraničných vecí ešte pred letom zriadilo stredisko pre pomoc občanom, ako viete, toto stredisko funguje normálne v pracovných dňoch. Ale po informácii o tejto katastrofe sme ho v priebehu dopoludnia včera aktivovali, nasadili sme šiestich pracovníkov plus ďalších dvoch na to, aby podávali informácie, ale informácie tak, ako sa nám ich podarilo zistiť. Viete, to ani nebola riadna cestovná kancelária, cez ktorú išli na tento výlet naši občania, a tým trvalo určitú dobu, kým sme vlastne boli schopní získať zoznam pasažierov na palube tohto autobusu. Potom bol aj na mieste zmätok, ľudí odvážali do nemocnice, zomreli im aj v nemocniciach, keď to poviem takto. Čiže presne sme potrebovali upresňovať zoznamy, koho prevážame, to tiež bolo až na poslednú chvíľu, pretože tých, ktorí boli zranení, a bola ich väčšia polovica, myslím šestnásti z tých dvadsiatich šiestich, tak u niektorých bolo treba, alebo takmer u všetkých bolo treba urobiť prehliadku, či sú schopní tohto prevozu. Čiže ani toto sme nemohli bez získania takejto informácie, tak ako bola pripravovaná, zistiť. Po prílete, pochopiteľne, tam už sme mali informáciu aspoň v tom zmysle precíznu, že sme boli schopní odkomunikovať všetkým, koho sme priviezli z dvadsať šesť ľudí, deväť ľudí, kde sa nachádzajú v nemocniciach, a, bohužiaľ, o štrnástich, i keď sme ich nemali oficiálne vyhlásených za mŕtvych, sme povedali – „pravdepodobne“, pretože sa nenachádzajú ani na prvom zozname privezených, ani na druhom zozname tých, ktorí sú umiestnení v nemocniciach.

Takže asi toľko k informovanosti.

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Chcel som si zaťať do jazyka, ale nezatnem si do jazyka. Ja vás chcem naozaj poprosiť, aby ste nezneužívali túto tragédiu na vaše mediálne ciele, pretože včera, hneď po tom, ako sme dostali informáciu o tejto tragédii, padlo rozhodnutie použiť vládny špeciál. Nešlo ani o pracovný úraz, nešlo ani o našich vojakov, išlo o našich občanov a domnieval som sa spoločne s ministrom vnútra, že je správne poslať vládny špeciál za štátne peniaze do Chorvátska pre ľudí, ktorí sú schopní prevozu. Hneď po rozhodnutí odoslať vládny špeciál, bolo treba okamžite urobiť množstvo krokov, o ktorých sa vám ani nesníva. Ani nesníva. Vy môžete mať takú nejakú idealistickú predstavu, že letka pilotov sedí na letisku a čaká, kým havaruje nejaké lietadlo niekde. Môžete mať takú predstavu, že lietadlo naštartuje, vyletí a preletí celý svet bez toho, aby sa nemuseli vybavovať nejaké povolenia. Možno si myslíte, že tam čaká päť letušiek, ktoré nemajú čo robiť, len čakajú na letisku, aby teda okamžite mohli vyletieť. V extrémne krátkom čase sa nám podarilo vybaviť povolenia na prelet cez krajiny, čo nie je také jednoduché. V krátkom čase bolo lietadlo vyslané so všetkými povoleniami. Na palube bol minister zahraničných vecí. A týmto ľuďom sme jednoducho pomohli. Ja si myslím, že vláda konala tak, ako sa od vlády očakáva v prípade takýchto dopravných nehôd, keď príde k úmrtiu veľkého počtu ľudí.

Ďalej, ak nemáte predstavu o tom, ako to tam vyzeralo, ja som videl z toho iné zábery, ako ste vy videli, tak, prosím, radšej o tom ani nehovorte. Jednoducho, ak si myslíte, že môžete identifikovať človeka, ktorý sedí na prednom sedadle a narazí vo veľkej rýchlosti do betónového stĺpa, tak teda poprosím televíziu Markíza, aby to urobila a rýchlo každému oznámila, že či áno alebo nie. Takže, prosím, nezneužívajte zase tieto veci na to, aby ste kritizovali, vymýšľali. Pomáhajme, našou úlohou je pomáhať. Nasaďte všetky schopnosti, ktoré aj vy máte, pomôžte vláde Slovenskej republiky, aby sme čo najlepšie dokázali informovať slovenskú verejnosť o tejto tragédii, pretože otázky tohto typu sú mi už dôverne známe aj pri iných príležitostiach, ktoré sa na Slovensku stali. Takže o toto mne ide, aby sme ľuďom pomáhali, nie za každú cenu v tom hľadali nejakú chybu, a potom poťahovali vládu a konkrétnych ministrov za rukáv, že niečo urobili alebo neurobili...

Poprosíme o poslednú otázku.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledná otázka. Pán Bielik.

 

Redaktorka

... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... Ak môžem vysvetliť; pan premiér,  ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...  zle ste to pochopili. Ja som myslela na otázky ľudí, ktorí vlastne povedali... ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...   dať odpoveď z vašej strany, aby im bolo vysvetlené, že sa reagovalo tak, ako sa malo ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...   

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Poprosím poslednú otázku. Máme svoje skúsenosti s vami, takže posledná otázka. Nech sa páči.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Bielik.

 

Peter Bielik, televízia TA3

Pán minister vnútra, chcem sa opýtať, či po tejto tragédii a na základe aj toho, čo hovoril pán premiér, ako to vyzeralo priamo na mieste, to znamená, že tí ľudia boli viac-menej na kope, boli zakliesnení pod sedadlami, je teda evidentné, že alebo nepoužili bezpečnostné pásy, alebo tam tie bezpečnostné pásy neboli, uvažujete nad nejakou legislatívnou úpravou, ktorá by upravila zákon o bezpečnosti cestnej premávky tak, aby bola povinnosť používať bezpečnostné pásy na takýchto diaľkových trasách, tak, aby sa predišlo povedzme zraneniam. Aj tí ľudia, ktorí boli v zadnej časti autobusu, boli zranení zrejme práve preto, lebo nemali bezpečnostné pásy.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Samozrejme, pán redaktor, náš zákon má dosah len na naše územie. Čiže v tomto prípade nemáme šancu diktovať našim chorvátskym kolegom to, aké majú mať opatrenia na svojich územiach, na svojej ceste. To je téma, ktorá sa u nás rozoberá, to je pravda. Téma sa začala otvárať už v súvislosti s tragédiou v Hriňovej. Čiže je to téma, o ktorej sa diskutuje. Ja si myslím, že k tomu dospejeme, aby to bolo takou prirodzenou súčasťou –  ako dávať si bezpečnostný pás v aute aj v autobusoch. Ja súhlasím s tým, čo ste povedali, že je to nevyhnutné. Uvidíme, tá debata by sa mohla premietnuť do legislatívy možno už v priebehu tohto roka alebo teda budúceho.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem vám veľmi pekne za účasť.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujeme za účasť.

 

x x x

 


prehrať video Prehrať video