Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po skončení 109. mimoriadneho rokovania vlády SR


Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Vážené dámy, vážení páni,

dobrý deň!

Dovoľte, aby som vás privítala na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády Slovenskej republiky. Na tejto tlačovej besede vám minister zdravotníctva, minister vnútra a minister životného prostredia prinesú aktuálne informácie z rokovania vlády.

Ako prvý vystúpi minister zdravotníctva Richard Raši, ktorý vás bude informovať aktuálne o situácii s našimi občanmi, ktorí boli účastníkmi tragickej dopravnej nehody v Chorvátsku. Nech sa páči, pán minister.

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

Dobrý deň prajem.

Dovoľte, aby som začal: zorganizovali sme túto tlačovú besedu aj preto, aby ste aj vy, ktorí ste sa teda nemohli zúčastniť priamo na mieste nehody, boli informovaní, v akom stave sú naši občania.

Ako prvé by som chcel vyjadriť za vládu Slovenskej republiky sústrasť všetkým pozostalým. Je to tragédia, ktorá sa nás všetkých aj ako občanov, aj mňa osobne ako lekára, veľmi dotkla.

Chcem veľmi pekne poďakovať vláde Chorvátskej republiky, najmä ministrovi zdravotníctva a jeho tímu. Pomoc, ktorú nám poskytli, a ich osobná angažovanosť bola naozaj úžasná. Minister zdravotníctva osobne dohliadal na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bol na mieste nehody, aj v deň môjho príchodu ešte ráno o siedmej skontroloval všetko v Gospiči. Takže skutočne mu chcem vyjadriť vďaku a povedať, že zdravotná starostlivosť, ktorá bola poskytovaná občanom Slovenskej republiky v Chorvátsku, bola na vysokej európskej úrovni.

Aby som vám povedal niektoré z čerstvých informácií: Približne okolo 11. hodiny až 11.15 h bola privezená z Chorvátska z nemocnice v Gospiči aj piata pacientka, čiže všetkých päť je hospitalizovaných na Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Ich stav je stabilizovaný. Čo sa týka ostatných pacientok, ktoré máme stále v Chorvátsku, dnes ráno mi písal mail štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva Chorvátskej republiky Dr. Golem, ktorý mi oznámil, že pacienti, všetci štyria, sú naďalej stabilizovaní, nedošlo k zhoršeniu stavu, a tak ako som počas návštevy v Chorvátsku spomínal, budú ešte pravdepodobne vykonané niektoré operačné zákroky, ktoré by mali viesť k tomu, aby transport pacientov na Slovensko bol bezpečný. Čiže aktuálna informácia je, že kvôli bezpečnosti transportu v budúcnosti, teda v najbližších dňoch až týždňoch, sa ešte niektoré stabilizačné operácie urobia.

Ako viete, svoju návštevu som začal u ministra zdravotníctva. Bolo to v pondelok ráno o 9.30 hodine, potom som išiel do Záhrebu, do Gospiča a do Rijeky. So všetkými našimi pacientmi, okrem pacientky v Rijeke, som sa rozprával, poskytla sa im možnosť príchodu tímu psychosociálnej intervencie, pokiaľ by to bolo potrebné. Momentálne túto pomoc teda pacientky nevyžadovali a nepožadovali.

Ešte by som povedal, že vytvorili sme počas tohto stretnutia v Chorvátsku komunikačné linky a komunikačné kontakty, čiže naozaj tá návšteva nebola o tom – len tých našich pacientov vidieť, ale vyslovene mala odborný charakter. Vo všetkých troch nemocniciach sme s ošetrujúcimi lekármi mali odborné konzíliá, kde sme konzultovali nasledovný postup nielen zdravotný, ale aj logistický a vymenili sme si všetky potrebné komunikačné dáta, aby ďalšia liečba a eventuálny transport pacientok bol skoordinovaný čo najideálnejším spôsobom.

Nech sa páči, to je krátky úvod.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Pán minister vnútra, ak chcete doplniť.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Ja by som ešte doplnil tú informáciu. Pozorne to monitorujete od začiatku, odkedy vláda Slovenskej republiky, predovšetkým ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo vnútra, spolupracujú na zmiernení a pomoci po tejto tragédii. O prvom prevoze ste boli podrobne informovaní, teraz vlastne sa vláda rozhodla, že v spolupráci aj s poisťovňami, ktoré výrazne začali vstupovať do procesu riešenia tejto krízovej situácie, vyšle do Chorvátska po pozostatky, ktoré sú ešte v Chorvátsku, vojenský špeciál. Čas nie je presný, pretože všetko závisí od chorvátskej strany, ako vlastne dokončí všetky úkony na patológii a budú tieto pozostatky pripravené na prevoz. Vzhľadom na rozsah zranení, ktoré sú, a aj nedostatok porovnávacích materiálov, identifikáciu vykonáme až na území Slovenskej republiky. Preto vlastne prevezieme jednotlivé pozostatky na Slovensko a tu sa budú vlastne telá identifikovať. Preto ešte ani táto identifikácia nie je ani nebude, s tým, že sme pripravili ďalšie opatrenia. Tak ministerstvo zdravotníctva je pripravené vlastne  celú identifikáciu vykonať. My sme v rámci našich kapacít ministerstva vnútra už pripravili priestor pre urýchlené porovnávanie DNA vzoriek a všetkých vecí, kde Kriminalisticko-expertízny ústav môže urobiť čo najrýchlejšiu odozvu na požiadavku ministerstva zdravotníctva. Čiže by sme to mali na Slovensku doriešiť pomerne rýchlo. V druhej časti zabezpečuje policajný pridelenec ministerstva vnútra v Chorvátsku dopravu vecí v spolupráci s vyšším územným celkom. Župan Zdenko Trebuľa poskytol vlastne možnosť dopravy za košický vyšší územný celok a v spolupráci s naším policajným pridelencom ostatné veci, ktoré vlastne mali ešte turisti so sebou, budú dopravené na Slovensko v priebehu asi dneška a zajtrajška.

To je tak asi všetko.

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

Ja ešte jednu krátku vysvetľujúcu informáciu:

Koordinácia policajného splnomocnenca a slovenského veľvyslanca v Chorvátsku a mňa bola úplne úzka, čiže ďakujem pekne, pretože vyriešil sa jeden zásadný problém. Ako viete, priebežne sme vás informovali, že po ukončení patologickej časti identifikácie je potrebné mať potvrdenie zo strany polície v Chorvátsku, že môžu byť pacienti prevedení, a to by mohlo byť až po ich identifikácii. Nakoľko tá identifikácia môže byť obťažná, a určite bude jednoduchšia na Slovensku, kde sa nachádzajú aj príbuzní pozostalých, preto zasadli členovia vlády Chorvátska a dali povolenie na to, že tieto telá môžu byť už po tejto biologickej, teda patologickej identifikácii prenesené, a tá identifikácia už konkrétnych osôb sa uskutoční u nás.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

TA3, nech sa páči.

 

Barbara Štefanovičová, TA3

Dobrý deň! Štefanovičová, TA3.

Páni ministri, ja by som sa predsa len chcela spýtať, či sa aspoň orientačne nedá zhrnúť, kedy by to lietadlo mohlo priviezť tie pozostatky obetí.

Potom: údajne teda sa v Rijeke podarilo identifikovať len sedem obetí pre tie ťažké zranenia, takže ako to bude vyzerať tu, prípadne ako dlho asi potrvá tá identifikácia?

A ešte by ma zaujímalo, čo sa týka preplácania liečebných nákladov, či tam neboli nejaké problémy, či všetko išlo hladko.

Ďakujem.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Za našu časť, ktorá sa venuje prevozom, môžem povedať, že nie; úzko spolupracujeme predovšetkým s poisťovňou Allianz, ktorá mala drvivú väčšiu poistencov a veľmi ústretovo pristúpila k niektorým veciam, aby sme, ako sa hovorí, sa neplietli do cesty, pretože nejakú časť zabezpečujú oni, nejakú časť sme schopní urobiť my. V rámci koordinácie to bude pomerne rýchlo. Čas vám povedať naozaj neviem. Malo by to byť v najbližších dňoch. To znamená, môžeme to rátať na hodiny. Ale ja si skôr myslím, že toto závisí nie od nás. Štartovací povel nám musia dať chorvátske orgány, až vlastne dokončia tie úkony, ktoré chcú urobiť, a potom my sme pripravení, to som chcel povedať, vlastne slovenská strana je pripravená.

Touto cestou sa vlastne naozaj..., je priestor naozaj poďakovať ešte aj môjmu chorvátskemu kolegovi ministrovi vnútra, ktorý tiež bol aj na mieste nešťastia, aj vlastne priebeh vyšetrovania bude pod drobnohľadom a bude pomerne rýchly aj v spolupráci s naším pridelencom by sa vlastne tá vec mohla ukončiť možno skôr, ako by to bolo za normálnych okolností. Takže budeme postupne podávať informáciu.

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

Čo sa týka tej druhej časti, po prevezení na Slovensko, tieto telá budú umiestnené v priestoroch Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v krajskej pobočke. Tak ako hovoríte, časť identifikácie bude jednoduchšia, pokiaľ nedošlo k poškodeniam, ktoré sa nachádzajú v oblasti hlavy, a časť poškodení bude komplikovanejšia, keď sa budú musieť využiť DNA analýzy. Preto informáciu ohľadom definitívneho zoznamu a identifikácie všetkých poškodených vám dáme, až keď sa uvidí rozsah tých zranení, pretože výhoda identifikácie u nás je tá, že vedia nám výrazne pomôcť rodinní príslušníci, čo sme teda na mieste..., organizovať to v Rijeke by bolo komplikované aj z hľadiska transportu.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

A hlavne by som veľmi možno aj vás poprosil o mimoriadne citlivý prístup, keďže to sú naozaj nie informácie, nie je to už téma, ktorá, myslím, že je z pohľadu predovšetkým pozostalých milá a príjemná. Čiže my urobíme všetky technické veci, ale treba brať ohľad predovšetkým na tých, ktorí ešte zostali, rodinní príslušníci.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Nech sa páči.

 

Redaktorka

Dobre. Chcem sa spýtať teda, či budú tie obete prevezené do Košíc, keď ste hovorili, že na pobočku, či sa tam bude robiť tá identifikácia. A potom ešte mám jednu otázku... ... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

Áno, keďže obete sú z Košíc a ich blízkeho okolia, aj kvôli tomu, aby sme rodiny netraumatizovali ďalšími prevozmi, uskutoční sa to v Košiciach.

 

Redaktorka

A teda či je pravda, že je sedem obetí identifikovaných, a koľko ľudí zostáva v nemocniciach v Chorvátsku.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

To na veci nič nemení, ani tá informácia nemá žiadnu väčšiu hodnotu, na čo sa pýtate, ani v rámci tej odpovede. Budú identifikovaní až na Slovensku z pohľadu prisúdenia mena a všetkých ostatných vecí.

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

Ale čo sa týka Chorvátska, v súčasnosti máme v Rijeke a v Záhrebe dokopy štyroch našich občanov. Piati boli prevezení, štyria boli prevezení včera približne okolo 21:45 až 22:00, a piata občianka bola prevezená dnes o 11:15, privezená teda na Slovensko.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Ďalšie otázky, nech sa páči.

 

Redaktorka:

... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... A potom tam boli také prvotné informácie včera, že údajne jedna obeť nebola poistená. Tak ako sa táto vec dorieši.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Pani redaktorka, ja si myslím, že naozaj, neviem, ako by som to povedal, nemyslím si, že toto je dnes hlavná otázka dňa. Nebude to žiadny problém. Berte to tak, že nebude to žiadny problém, o všetkých sa postaráme.

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

Včera sme ešte komunikovali s pánom podpredsedom vlády a ministrom vnútra, a naozaj aj tá jedna nepoistená obeť, je tam záruka z našej strany, že nebude žiaden problém s vyfinancovaním tohto transportu. Čiže prídu všetci naraz.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Treba povedať, že aj zo strany poisťovní je veľkorysý prístup.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Ďalšie otázky, nech sa páči.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Ak môžeme, ešte máme dva body popritom.

... Je to otázka ešte k tomuto? Nech sa páči.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Nech sa páči.

 

Redaktorka

Ja som chcela iba na upresnenie: čo teda momentálne bráni tomu, aby bol zrealizovaný ten prevoz, keďže chorvátski patológovia už skončili svoju prácu a v podstate povolenie chorvátskej vlády na mimoriadny presun je urobené, čiže na čo sa ešte čaká, alebo čo ešte treba vyriešiť, aby bolo jasné, kedy bude ten prevoz realizovaný.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Pani redaktorka, idete do detailov, ktoré, myslím, že asi sem nie sú vhodné. Sú ešte úkony, ktoré treba dokončiť. 

 

Richard Raši, minister zdravotníctva SR

My sme urobili všetko, komunikácia je na úrovni poisťovne v Bratislave.

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

Ak môžeme prejsť ešte k ďalším bodom, tak radi by sme ešte informovali, že vláda na dnešnom zasadnutí prijala návrh zákona o prevencii kriminality, ktorý je z nášho pohľadu pomerne prelomový, pretože je to vlastne prvá komplexná úprava prevencie kriminality. Tento zákon dáva úplne nové pravidlá boja s kriminalitou už v rámci prevencie, dáva nové právomoci jednotlivým orgánom a zriaďuje na úrovni krajov, na obvodných úradoch so sídlom v kraji, aj centrá prevencie kriminality, kde budú na to vyčlenení špeciálni pracovníci, s čím súhlasila aj dnes vláda, s navýšením počtu pracovníkov v tejto oblasti. Na ministerstve vnútra bude zriadené aj informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality, a čo je najpodstatnejšie, urobí sa úplne nová úprava financovania programov prevencie kriminality, jednak tých, ktoré sú všeobecne známe, kde ministerstvo vnútra podporuje výstavbu kamerových systémov a rôznych programov boja proti kriminalite, ale umožňuje predovšetkým neziskovým organizáciám hlásiť sa o granty ministerstva vnútra práve s konkrétnou orientáciou na vzdelávanie, výchovu a prevenciu v rámci kriminality. Čiže je to po dlhom čase ucelený program. Bola to aj vec, ktorá bola v rámci kontrolných dní na ministerstve vnútra prízvuková zo strany predsedu vlády, aby v tejto oblasti ministerstvo urobilo čo najviac. Myslím, že práve tieto opatrenia z tohto zákona, i keď prevencii sa nikdy predtým nevenovalo veľa pozornosti, prinesú svoje ovocie, ktoré budeme môcť vypočítať aj štatistiky, predovšetkým sa bude zameriavať tento boj aj na ochranu obetí, špeciálne na ochranu obetí pri obchodovaní s ľuďmi, kde je tá práca najťažšia. Tam vlastne mimovládne organizácie aj dnes pracujú už so štvornásobne väčším rozpočtom, ale aj cez tento zákon budú mať možnosť oveľa intenzívnejšie sa do boja s kriminalitou v rámci prevencie zapojiť.

Ďakujem.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

K tejto téme, ktorú prezentoval pán minister vnútra, máte nejaké otázky?

Nech sa páči.

 

Redaktor

... (nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Kaliňák, minister vnútra SR

To bolo ministerstva financií, samozrejme, v súvislosti s navýšením rozpočtu, ale my sme sa jasne dohodli, že tie prostriedky dokážeme v rámci hospodárenia ministerstva vnútra zabezpečiť. Čiže nakoniec schválený bol bez pripomienky, len sme ten rozpor odstránili. Čiže nie je problém.

Ak dovolíte, ja by som možno ešte osvetlil vec v súvislosti so zákonom o pravidlách cestnej premávky, ktorá sa odohrala včera v parlamente. Len pre informáciu.

Platí, že výklad ústavnoprávneho výboru nám vlastne umožňuje, aby sme zákon podali vlastne do legislatívneho procesu okamžite. Predpokladám, že na najbližšom rokovaní vlády by sme ho mohli schvaľovať. Jednoznačne vychádza aj z výkladu ústavnoprávneho výboru z roku 2002, že je možné takýto zákon dať pred šesťmesačnou lehotou, pretože v tomto prípade už nešlo o návrh zákona, ale už o schválený zákon, len s vetom prezidenta. Počul som aj nesúhlasné hlasy pána poslanca Lipšica. Rád by som mu teda pripomenul, že za jeho éry fungovania na ministerstve spravodlivosti takýto postup presne zvolili a využili presne tento výklad. Čiže by som mu iba odporučil, aby sa zamyslel nad postupom v prípade zákona o súdnej rade, keď bol šéfom kancelárie ministra spravodlivosti za ministrovania pána Čarnogurského. To znamená, je v tejto veci konkrétny precedens, ktorý sa stal. Je uznesenie ústavnoprávneho výboru, je teda predpoklad, že zákon by mohol platiť v úvode budúceho roka.

To je z mojej strany všetko.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Ďakujem pekne.

Budeme pokračovať v informáciách z rokovania vlády.

Slovo má pán minister životného prostredia.

 

Peter Višváder, hovorca Ministerstva životného prostredia SR

Ja by som možno len na úvod:

Viete, že problém pezinskej skládky sa ťahá už niekoľko mesiacov. Na dnes večer je ohlásená demonštrácia aktivistov, ktorí protestujú proti výstavbe skládky. Touto problematikou sa zaoberala aj vláda už v minulosti. A vzhľadom na to, že dnes sa to dostane znovu do mediálnej pozornosti, tak by pán minister a vláda chcela k tomu vydať vyhlásenie.

 

Ján Chrbet, minister životného prostredia SR

Ďakujem za slovo.

Na dnešnom rokovaní vlády vláda zhodnotila situáciu a berie na vedomie občianske protesty proti zriadeniu danej skládky. Vidíme tu jeden problém, a to je neustála snaha vtiahnuť vládu do rozhodnutí, na ktoré nemá kompetencie. Chcel by som pripomenúť, že krajská prokuratúra, generálna prokuratúra, inšpekcia životného prostredia potvrdili zákonnosť postupu miestnych samospráv, samosprávnych orgánov, ale ešte stále existuje možnosť podania žaloby na príslušný krajský súd. Taktiež vláda berie na vedomie, že prvotné rozhodnutie o zriadení tejto skládky bolo v roku 1999, podotýkam, za vlády pána Mikuláša Dzurindu a SDKÚ, a preto chápe aj snahu pána Freša k dnešnému návrhu zákona, ktorý rozširuje právomoc samosprávnych orgánov, ako pokus napraviť vlastnú chybu. Chcem podotknúť, že vláda nevidí dôvod, prečo by takýto zákon nemohol byť v Národnej rade Slovenskej republiky podporený aj vládnou koalíciou, čím, by som povedal, že pomôžeme napraviť chybu SDKÚ.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Otázky k tejto téme, nech sa páči.

TA3.

 

Anna Vojteková, TA3

TA3, Vojteková.

Dobrý deň!

Pán minister, chcem sa opýtať, tri otázky na vás mám v súvislosti s rezortom životného prostredia.

Jedna vec: či sa teda nepôjdete ani pozrieť na ten protest.

A ďalšia otázka: že vraj sa teda dnes podľa dodatkov rozhodovalo aj o novom vedúcom služobného úradu. Takže kto by to mal byť?

A tretia otázka: či sa chystáte nejakým spôsobom meniť radu Environmentálneho fondu aj v súvislosti s kauzou ministra Izáka.

Ďakujem.

 

Ján Chrbet, minister životného prostredia SR

Kauza ministra Izáka nebola. Environmentálny fond bude fungovať. Ja neviem, o ktorej kauze hovoríte.

Druhá otázka: Vedúcim služobného úradu sa od zajtra stáva pán Ing. Štefan Mazurek.

A tá ďalšia, prvá otázka, ktorá je: My sme nezávislý orgán, my musíme počúvať aj jednu aj druhú stranu a na základe toho prijímať určité opatrenia, ktoré nám z toho vyplývajú.

 

Anna Vojteková, TA3

Takže sa na proteste nebudete zúčastňovať?

 

Ján Chrbet, minister životného prostredia SR

Nemôžeme zasahovať do rozhodnutí kompetentných orgánov.

 

Anna Vojteková, TA3

Ani teda rada Environmentálneho fondu sa meniť nebude, áno?

 

Ján Chrbet, minister životného prostredia SR

Nie, zatiaľ nie.

 

Anna Vojteková, TA3

Ďakujem.

 

Silvia Horváthová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR

Ďakujem pekne.

Ďalšie otázky?

My sme vyčerpali obsah tejto tlačovej besedy.

Ďakujem za pozornosť.

Dovidenia.

x x x

 


prehrať audio Prehrať audio