Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica po skončení 112.rokovania vlády SR


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

...

Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii po rokovaní vlády Slovenskej republiky.

Vítam medzi nami predsedu vlády Slovenskej republiky pána Roberta Fica, ministra financií Slovenskej republiky pána Jána Počiatka, guvernéra Národnej banky Slovenska pána Ivana Šramka a splnomocnenca vlády pre zavedenie eura pána Igora Baráta.

O úvodné slovo poprosím pána premiéra. Nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

prajem vám pekný deň.

Všetci ste zachytili hodnotenie, ktoré vláda Slovenskej republiky dostala či už od prezidenta Európskej centrálnej banky, alebo od komisára pre financie Európskej komisie, pokiaľ sa týka pripravenosti Slovenskej republiky na zavedenie eura k 1. januáru 2009. My sa nespoliehame iba na tieto pozitívne vyjadrenia, ktoré v pondelok na medzinárodnej konferencii zazneli, a dlhodobo sme plánovali samostatné mimoriadne zasadnutie vlády, ktoré sa venovalo predovšetkým, hoci sme potom na záver prijali niekoľko personálnych rozhodnutí, stavu pripravenosti Slovenskej republiky na zavedenie eura vo všetkých možných oblastiach, počnúc bankovým sektorom, verejným sektorom, rezortom sociálnym, samosprávami, priebehom informačnej kampane, cenovým vývojom a celkovou atmosférou, ktorá je dnes na Slovensku v súvislosti s eurom.

Ja by som chcel požiadať pána guvernéra Národnej banky, aby poskytol základnú informáciu, ktorá sa týka bankového sektora a pripravenosti Národnej banky, potom pána splnomocnenca, aby informoval o priebehu kampane a celkovej atmosfére, pokiaľ ide o euro, ministra financií, aby uviedol niekoľko štatistických údajov, ktoré potvrdzujú, že miera inflácie je na Slovensku pod absolútnou kontrolou. Ja by som vás potom informoval o veľmi dôležitom rozhodnutí dnešného rokovania vlády, a to je zriadenie Cenovej rady Slovenskej republiky, o vymenovaní konkrétnych ľudí do konkrétnych pozícií v tejto rade, ako aj o právomociach, ktoré boli rade pridelené. A ako som uviedol, potom po skončení tejto prvej časti by sme sa ešte s pánom ministrom financií spoločne radi vyjadrili k niektorým ďalším dôležitým personálnym otázkam, ktoré boli dnes na rokovaní vlády urobené.

Pán guvernér, nech sa páči.

 

Ivan Šramko, guvernér Národnej banky Slovenska

Ďakujem pekne za slovo, pán predseda vlády.

Národná banka predložila na toto rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál, ktorý hovoril o pripravenosti Národnej banky a bankového sektora na zavedenie eura. Tento materiál mal dve časti.

V prvej časti sa hovorilo o oblasti bezhotovostného platobného styku, aký má dopad zavedenie eura najmä v tom smere, že má dopad na celkovú platobnú infraštruktúru platobného systému krajiny. V tejto súvislosti bola prijatá v Národnej banke stratégia ďalšieho rozvoja platobného styku Slovenskej republiky. Ten dopad sa týka ďalších subjektov, ktoré poskytujú služby bezhotovostného platobného styku. Základným cieľom je pripojenie sa na európsky platobný systém TARGET2. A súčasťou tej stratégie je aj zmena nášho vnútorného clearingového systému, ktorým teda distribuujeme platby medzi jednotlivými platobnými agentmi alebo inštitúciami na tomto procese zúčastnenými, ten tzv. systém SIPS. Národná banka v tomto smere, pokiaľ dostala informácie z komerčných bánk, nemá žiadne avízo o tom, že by v oblasti platobného styku, či už v našej alebo v iných finančných inštitúciách bol nejaký problém pri príprave na zavedenie eura v Slovenskej republike.

Druhá časť tej správy hovorí o tej hotovostnej oblasti. Tam predovšetkým sme dali  informáciu o tom, ako bude prebiehať zásobenie bankovkami, ktoré, ako viete, bude ich 188 miliónov ks a budeme ich v tejto etape mať zabezpečené z eurosystému, a hovorili sme takisto aj informáciu o tom, ako prebieha razba slovenských euromincí v Mincovni Kremnica, a o tom som takisto dal informáciu.

Celkový záver z tej našej správy je, že zatiaľ sa v priebehu prípravy v oblasti bankového sektora nevyskytli žiadne informácie, ktoré by sa dali hodnotiť ako negatívne, to znamená, všetky opatrenia, ktoré sa mali prijať, sú priebežne prijímané. Detto som informoval aj o samotnej banke, to znamená jednak systém SIPS, ktorý my, samozrejme, pripravujeme vzhľadom na to, že aj Národná banka vedie množstvo účtov rôznym inštitúciám, tak samozrejme, pripravujeme riadne aj konverziu našich systémov aj konverziu prepočtov stavov účtov týchto inštitúcií, ktoré sú u nás vedené, a takisto tam sa dodržiava plne harmonogram, ktorý bol prijatý, a Národná banka sa tomu venuje zodpovedne a nie sú zatiaľ informácie o tom, že by mohlo niečo nebyť plynulé, alebo že by v nejakej oblasti mohol nastať nejaký problém.

Takže to bola informácia z mojej strany k tomu bodu, ktorý som predkladal.

Nech sa páči.

 

Igor Barát, splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura v Slovenskej republike

Ďakujem pekne za slovo.

Ako už odznelo, jedným z materiálov, ktoré sme predkladali spoločne s pánom guvernérom, s Národnou bankou Slovenska, bol materiál informácia o doterajšom priebehu informačnej kampane.

Veľmi stručne treba v tejto súvislosti skonštatovať, že podľa objektívnych ukazovateľov a serióznych kritérií doterajší priebeh informačnej kampane jednoznačne splnil svoj cieľ, keď v poslednom prieskume verejnej mienky realizovanom na konci augusta, spokojnosť alebo nasýtenosť informáciami vyjadrilo 86 % respondentov na reprezentatívnej vzorke slovenských obyvateľov. Len pre porovnanie: Tesne pred začiatkom informačnej kampane v novembri 2007 na rovnakú otázku odpovedalo kladne iba 18 % respondentov. Takže z týchto dvoch údajov vidieť veľmi citeľný nárast informovanosti slovenskej verejnosti a citeľný nárast subjektívneho vnímania dostatočného počtu informácií. A tento trend presne kopíruje obdobie, kedy sa informačná kampaň začala. Ten materiál je k dispozícii, takže veľa podrobností nie je asi v tejto chvíli potrebné uvádzať.

Spomeniem naozaj len tie najvýznamnejšie projekty, ktoré sa za minulé obdobie, teda za necelý rok, zrealizovali.

Bola vybraná komunikačná agentúra a agentúra na prevádzku a vytvorenie internetovej stránky. Samotná internetová stránka bola spustená ešte pred koncom minulého roka – www.euromena.sk, ktorá za posledný mesiac, kde máme zosumarizované informácie, vykázala viac ako 140 tisíc návštev. Bola spustená a doteraz je v prevádzke aj veľmi využívaná bezplatná telefonická infolinka, ktorú prevádzkujeme spolu s infocentrom Úradu vlády, kde sú týždenné hodnoty viac ako tisíc volaní; volajú na ňu tak obyvatelia, občania, ako aj živnostníci a podnikatelia, a operátori tejto infolinky, ktorá je bezplatná zo všetkých sietí, uspokojujú záujem volajúcich o informácie. Spustili sme projekt alebo zrealizovali sme projekt Euro do škôl, v rámci ktorého sme urobili, vyrobili a distribuovali viac ako 800 tisíc špeciálnych učebných pomôcok o eure pre všetkých žiakov a študentov základných a stredných škôl vo veku 7 – 18 rokov. Doteraz prebehlo elektronickými médiami päť mediálnych vĺn, ktoré ste mali možnosť sledovať a vidieť. Súčasne prebehli rozhlasové, outdoorové vlny informačnej kampane. Bol vytvorený, sprevádzkovaný a dnes plne funkčný a veľmi úspešný, dá sa povedať, projekt Etický kódex pre zavedenie eura, ktorým má podľa najčerstvejších informácií už viac ako 1700 signatárov, a to nielen z radov podnikateľov, ale aj z radov samospráv a iných verejných organizácií, a tento počet 1700 signatárov reprezentuje niekde okolo 15 až 16 tisíc individuálnych prevádzok, obchodov atď. Zrealizovali sme viaceré výstavy o eure. Včera odštartoval vo verejnoprávnej televízii projekt Sto osobností o eure, súčasne projekt Sto otázok o eure. Všetci ste videli na Národnej banke Slovenska umiestnený megaboard, ktorý je najväčším nosičom svojho typu vôbec v dejinách Slovenskej republiky, ktorý takisto pomáha šíriť povedomie o blížiacej sa slovenskej mene a je takisto veľmi významným komunikačným nástrojom, či už pre obyvateľov Bratislavy, ale aj pre všetkých návštevníkov hlavného mesta, ktorých sú denne desiatky, možno stovky tisíc. Na najväčšom slovenskom hudobnom festivale počas leta sme mali informačný stánok venovaný zavedeniu eura, ktorý počas tých dvoch dní trvania festivalu navštívilo viac ako desaťtisíc návštevníkov.

Veľa projektov sa zrealizovalo a realizuje pre tzv. citlivé cieľové skupiny, ktorými sú či už národnostné alebo etnické menšiny, ľudia nejakým spôsobom zdravotne alebo mentálne postihnutí, ľudia žijúci izolovane, alebo ľudia, ktorí z akýchkoľvek iných dôvodov nemajú prístup k zdrojom informácií. Spomeniem z tejto oblasti multimediálne CD pre Rómov, pre Rómov hudobno-divadelno-vzdelávací program Divadla Romathan, špeciálne CD Šablóna na rozoznávanie bankoviek, tzv. hovoriaca karta pre nevidiacich, špeciálne DVD pre nepočujúcich a mnohé publikácie pre verejnosť vrátane živnostníkov a drobných podnikateľov. Podnikli sme takisto v rámci informačnej kampane aj nad jej rámec viaceré opatrenia zamerané na ochranu spotrebiteľa, či už na úrovni štátnych inštitúcií, ako je Slovenská obchodná inšpekcia, ale aj na úrovni mimovládnych organizácií, ako je Združenie slovenských spotrebiteľov a jeho partnerské organizácie.

Spomeniem ešte tie najvýznamnejšie projekty, ktoré sa zrealizujú do konca tohto roka, resp. začiatkom budúceho roka. Už v sobotu, to ste boli všetci informovaní včera pri príležitosti včerajších sto dní, ktoré ostávajú do zavedenia eura, zrealizujeme vo všetkých krajských mestách pre verejnosť zábavno-informačné podujatie nazvané Deň eura. V tej istý deň odštartuje na svoju stodňovú púť Euromobil v rámci projektu Euromobil na cestách. Tento Euromobil bude navštevovať odľahlejšie lokality, menšie obce a v priamom kontakte s tamojšími obyvateľmi bude informovať týchto ľudí o všetkých dôležitých súvislostiach zavedenia eura.

To je, myslím, teraz asi z tejto úvodnej časti všetko. Ak by boli nejaké otázky...

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán minister, nech sa páči.

 

Ján Počiatek, minister financií Slovenskej republiky

Ďakujem za slovo.

Ja budem tiež pomerne stručný, ale v súvislosti s tou infláciou dve roviny: V rámci schválenia štatútu a vlastne ustanovenia cenovej rady sme predstavili nultú verziu cenovej inflačnej správy, ktorá má relatívne flexibilný formát. Zatiaľ sme ho nastavili ako východiskovú pozíciu, ktorá sa môže upravovať v prípade potreby, ktorou sa tá cenová rada bude, samozrejme, zaoberať, a myslím si, že pri najbližšom zasadnutí to bude hlavná téma.

Čo sa týka samotného vývoja inflácie na Slovensku, môžeme skonštatovať, že v súlade s očakávaniami a v rámci tých komplikovaných globálnych podmienok môžeme hodnotiť tento vývoj ako relatívne priaznivý. Spomedzi všetkých krajín Európskej únie sme zaznamenali v júli 10. najnižšiu medziročnú infláciu a v rámci eurozónových krajín 9. najnižšiu. Napriek tomu, samozrejme, možno konštatovať teda, že ceny, bohužiaľ, samozrejme, rastú, ale miernym tempom. A z tých komodít, ktoré už táto nultá inflačná správa identifikovala, je pozoruhodný vývoj cien stomatologických služieb a ako druhej komodity novín a periodík, na čo nie sú úplne jasné vysvetlenia. Čiže to je presne na ozrejmenie aj tej..., samotná tá konštrukcia tej cenovej rady bude práve o tom, že takéto nezodpovedané otázky bude hľadať v budúcnosti pri týchto jednotlivých komoditách.

To je asi všetko z mojej strany.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem.

Teraz poprosím otázky k tejto téme, pretože pán guvernér a pán...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

K tomu by som ešte ja rád niečo povedal.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o celkové zhodnotenie, dnešné rokovanie vlády naozaj ukázalo, že pripravenosť Slovenskej republiky je veľmi dobrá. A tak ako sme zvládli Schengen, ako sme zvládli Lisabon, tak určite zvládneme aj zavedenie eura k januáru 2009.

Kým sa dostanem k cenovej rade, k osobám, ktoré boli aj dodatočne do tejto cenovej rady zaradené, dovoľte mi povedať, že si mimoriadne vážim široký spoločenský konsenzus, ktorý bol dosiahnutý medzi sociálnymi partnermi a ďalšími pri zavádzaní eura. A opätovne chcem povedať, že opozícia sa sama vyradila z tohto procesu, a po Lisabone je to druhý zreteľný prípad, keď z úzkych politických dôvodov nechce byť súčasťou dohody na národných a štátnych záujmoch. Hovorím to veľmi jasne, je to tak. Opozícia nechce mať s eurom ani s prípravou tejto krajiny naň nič spoločné. Keby chcela, tak pomôže, bola by súčasťou celospoločenského konsenzu, ale odmieta to urobiť. Druhý prípad po Lisabone, o Schengene ani radšej hovoriť nebudem, pretože tam nám odovzdali pripravenosť takú, že takmer sme boli zo Schengenu vyhodení.

Teraz pokiaľ o samotnú cenovú radu. Euro je vždy spájané predovšetkým s obavami, či nebude znamenať nárast cien. Vývoj zatiaľ potvrdzuje, že máme infláciu pod kontrolou. Toto je veľmi dobrá správa, a ak si zoberieme celkovú úroveň medziročnej inflácie, sme na 10. mieste zo všetkých členských štátov Európskej únie, a pokiaľ ide o krajiny eurozóny, sme, myslím na 9. mieste, čo je teda veľmi dobré, že sa vôbec nenaplnili očakávania mnohých kritikov, ktorí povedali, že euro pred a priamo po zavedení bude znamenať predovšetkým zvyšovanie cien ako dôsledok zavedenia eura. Na tento účel, aby sme predsa len vytvorili aj preventívne a v nevyhnutnosti aj represívne orgány, mám na mysli administratívne represívne orgány, v boji proti neúmernému a neodôvodnenému zvyšovaniu cien, bola dnes definitívne na rokovaní vlády schválená tzv. Cenová rada Slovenskej republiky. Cenová rada vlády Slovenskej republiky je iniciatívny a koordinačný orgán vlády. Úlohou tohto orgánu bude predovšetkým pôsobiť v oblasti cenovej stability, v oblasti zamedzenia nežiaduceho a neodôvodneného cenového vývoja. Najmä je to cenová rada proti špekulantom. Na čelo tejto cenovej rad sme úmyselne nechceli postaviť člena vlády, pretože chceme, aby sa tu opäť ukázal celospoločenský konsenzus, a preto dnes vláda Slovenskej republiky vymenovala do funkcie predsedu Cenovej rady Slovenskej republiky pána Petra Mihóka, predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Okrem toho sú členmi cenovej rady ministri – minister hospodárstva pán Jahnátek je súčasne podpredseda tejto cenovej rady, ale máme tam aj ministra školstva, ministra financií, ministra dopravy, ministra pôdohospodárstva a ministra zdravotníctva a za tajomníka akéhosi aparátu, ktorý bude naozaj vykonávať výkonnú činnosť, vláda vymenovala dnes štátneho tajomníka ministerstva financií pána Kažimíra. Doplnili sme cenovú radu aj o ďalších ľudí. Pre vašu informáciu: bude tam aj ústredná riaditeľka Obchodnej inšpekcie pani Machútová, ďalej jeden z mojich poradcov na Úrade vlády pán Balko, splnomocnenec vlády pán Barát, štátny tajomník ministerstva vnútra pán Čečot (ten pokrýva civilnú časť ministerstva vnútra), ďalej predseda Bratislavského samosprávneho kraja pán Bajan, aby tam bola regionálna samospráva, a potom ešte aj pán Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska. Tým získava táto cenová rada úplne iný rozmer.

Čo bude znamenať práca tejto cenovej rady? Cenová rada bude monitorovať cenový vývoj a ak dôjde k niektorým úletom, tak jej úlohou bude zhodnotiť, či tento cenový úlet je výsledkom trhu, alebo je výsledkom nejakej špekulácie. Tam, kde budeme môcť pôsobiť, budeme priamo reagovať; ak pôjde napríklad o špekuláciu, tak bude môcť cenová rada odporučiť príslušnému rezortu, príslušnému ministrovi, aby prijal všetky opatrenia – až do regulácie. My pripúšťame aj reguláciu cien, ak by sa naozaj stalo to, že ceny sa dostanú nad úroveň, ktorá nezodpovedá elementárnym trhovým pravidlám, a pôjde o ceny, ktoré skôr budú naznačovať, že išlo o špekulatívne pohyby s cenami.

Cenová rada bude významný orgán, a ja som prisľúbil, hoci mám inú pôsobnosť a iné povinnosti, že by som sa rád na zasadnutí cenovej rady zúčastňoval ako hosť, pretože veľmi veľa si sľubujeme od toho, ako táto cenová rada bude monitorovať celkový vývoj cien, nielen teraz bezprostredne pred, ale predovšetkým prvých šesť mesiacov po zavedení eura na Slovensku.

Cenová rada teda existuje, žije, naštartujeme jej aktivity podľa plánovaných harmonogramov, a už napríklad to, čo dnes predniesol pán minister financií, niektoré segmenty, ktoré, ak vyleteli vyššie ako sa očakávalo, už by sa napríklad cenová rada mala tým zaoberať a odpovedať na otázku: „Čo to je? Je to špekulácia, alebo je to niečo iné?“ Ak sa bude cenová rada domnievať, že s tým treba niečo robiť, ponúkne konkrétne riešenia jednotlivým ministerstvám.

Ešte som si nechal, pokiaľ ide o euro, na záver takú základnú informáciu, pretože samostatný bod bola naša pripravenosť v oblasti sociálnej. Chcem potvrdiť, bez akýchkoľvek problémov vyplatíme vianočný príspevok pre dôchodcov v decembri. Pokiaľ ide o dôchodky,  dôchodky budú vyplatené v normálnych januárových termínoch, s tým, že to už budú aj dôchodky zvýšené, pretože my sme pristúpili k valorizácii dôchodkov o takmer 7 % s účinnosťou od 1. januára 2009 a už hneď v tom prvom výplatnom termíne budú mať dôchodcovia zvýšený dôchodok o túto valorizáciu. Je tu iba jedna jediná vec, na ktorú upozorňuje pani ministerka práce. Ide o ľudí, kde je výplatný termín na dôchodok 2. januára, ale tých ľudí, ktorí dostávajú dôchodok na účet, teda cez banku. Tam je to asi 33 tisíc ľudí, sa to posúva až na piateho, pretože tam je problém s bankovými dňami. Čiže to nie je problém vlády, ale technicky to tak vyšlo, že to bude až 5. januára. Všetci ostatní dostanú v riadnych termínoch vyplatené dôchodky, sociálne dávky, je to nachystané a naštartované tak, aby s tým nemal nikto žiadny problém.

Celkovo vyjadrujem spokojnosť s pripravenosťou. Myslím si, že vláda je dostatočne nabudená najmä pokiaľ ide o kontrolu cien. Je to mimoriadne dôležité pre nás, pretože euro nemôže byť len úspechom republiky a úspechom zahraničnej politiky, alebo úspechom bankového sektora a podnikateľského sektora. My chceme, aby euro bolo prijateľné pre každého jedného človeka na Slovensku a aby v žiadnom prípade nepocítil nič, čo by mohlo byť ako negatívne spojené so zavedením tejto silnej európskej meny. A v tomto duchu budeme pôsobiť na každom jednom zasadnutí vlády Slovenskej republiky.

Toľkoto k euro.

Navrhujem, ak máte k tomuto nejaké otázky, aby ste nám ich položili, pretože potom budeme mať interné vládne veci, dosť dôležité, kde pravdepodobne už pán guvernér ani pán splnomocnenec z pochopiteľných dôvodov nebudú prítomní na tlačovej komisii.

Nech sa páči.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči. Hospodárske noviny, prvá otázka.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Dobrý deň! Turanský, Hospodárske noviny.

Jednu otázku na pána premiéra a jednu otázku na pána ministra financií.

Pán premiér, ak by došlo aj k spoločenskému konsenzu, že všetky tieto opatrenia vo vzťahu k euru sú potrebné, prečo vláda tieto opatrenia nespracovala a neprijala niekedy v marci, v apríli, pretože všeobecne je známe, že zvyšovanie cien, a zrejme nie vždy len objektívne, sme jeho svedkami vlastne už v uplynulých mesiacoch... Čiže moja otázka je, prečo povedzme pred pol-, trištvrte rokom tieto opatrenia neboli už prijaté, ale až od 1. januára.

A druhá otázka: Možno ide o taký detail, ale pre podnikateľov podľa mňa veľmi významný, lebo na detailoch často stojí dobré meno konkrétnej firmy. V súvislosti s čiernou listinou, pán minister, ako určíte tie limitné kritériá zvýšenia ceny, o ktoré sa má opierať zápis alebo nezápis do čiernej listiny, lebo tu sa hovorí, že ak podnikateľ zvýši cenu nad limitné kritériá, tak sa môže dostať na čiernu listinu? Aké zásady pri tých limitných kritériách platia, alebo ako sa budú tvoriť, keď máme tisíce položiek tovarov a služieb? Keby ste to mohli vysvetliť.

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

K prvej otázke, pán redaktor: tieto opatrenia neplatia od 1. januára, platia okamžite. Ak sme dnes schválili cenovú radu, tak cenová rada môže začať pracovať a nemusí čakať do 1. januára.

A po ďalšie: odpoveď je veľmi jednoduchá. Predsa viete, kedy bol termín rozhodnutia o eure. My sme nemohli prijímať žiadne rozhodnutia, ktoré sa týkajú zavedenia eura, pokiaľ sme nemali definitívne rozhodnutie – stanovenie kurzu a všetky ostatné rozhodnutia formálno-právneho charakteru, ktoré bolo treba prijať. Pán guvernér, kurz bol stanovený v júli, začiatkom júla? (Ivan Šramko, guvernér Národnej banky Slovenska: Áno, ale rozhodnutie oficiálne až koncom...) Až koncom. Takže toto len potvrdzuje, že sme nespali cez leto, využili sme letné prázdniny na zhodnotenie, prípravu, Obchodná inšpekcia vykonala niekoľko tisíc kontrol, o tom sme sa napríklad dnes bavili na vláde, že či sú alebo nie sú problémy s duálnym zobrazovaním cien. Zdá sa, že je to vcelku prijateľné, ak aj našli nejaké nedostatky, okamžite vyzvali prevádzkovateľov služieb alebo obchodníkov, aby tieto nedostatky odstránili. Čiže odpoveď je veľmi jednoduchá: sme viazaní termínom zavedenia eura a opatrenia platia okamžite od okamihu, ako ich vláda prijíma.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán minister.

 

Ján Počiatek, minister financií SR

Tie porovnávacie kritériá, kedy niekto sa bude kvalifikovať alebo nebude kvalifikovať na tú čiernu listinu, samozrejme, budú vychádzať z celkových trendov a priemerov za jednotlivé sektory aj s porovnávaním medzinárodným aj lokálnym. Čiže jednak to bude dynamický proces, kde možno určite bude mať k tomu čo povedať aj celá verejnosť, a na základe toho sa budú optimalizovať tak, aby naozaj spĺňali svoj význam. Čiže musí to byť nastavené naozaj tak, aby to vyselektovalo práve tie spoločnosti,  ktoré nezodpovedajú tomu hlavnému toku.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Pán minister, ešte ste neodpovedali na moju otázku.

 

Ján Počiatek, minister financií SR

Myslím, že áno.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Na čiernu listinu sa môže dostať podnikateľ, ktorý prekročí cenu, to znamená cenu konkrétneho produktu alebo služby nad limitné kritérium. Ako určíte ten limit, kedy už prekročil ten povolený limit?

 

Ján Počiatek, minister financií SR

Už som vám povedal: na základe priemerovania jednotlivých sektorov aj na základe porovnávania s medzinárodným vývojom a na základe vývoja cien jednotlivých komodít a podľa toho.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, ďalšia otázka. Televízia Markíza.

 

Tomáš Velecký, televízia Markíza

Tomáš Velecký, televízia Markíza.

Pán premiér, mohli by ste, prosím vás, povedať, ako sa cenová rada dozvie o tých tzv. úletoch, o ktorých ste hovorili, či iba od Slovenskej obchodnej inšpekcie, alebo aj priamo od občanov, alebo budú nejaké iné nástroje?

A druhá vec: čo bude cenová rada robiť v prípade, že skonštatuje, že došlo k takému cenovému úletu?

 

Robert Fico, predseda vláda SR

Pán redaktor, my sme dnes na vláde preberali aj monitoring, ktorý bol urobený, a do tohto monitoringu je zapojených množstvo inštitúcií. Len tak uvediem: Obchodná inšpekcia, ďalej Fórum spotrebiteľov, Telekomunikačný úrad, Úrad verejného zdravotníctva, Štatistický úrad. Tých zdrojov, odkiaľ môžu prichádzať podnety, je obrovské množstvo. Preto sa neobávame, že by cenová rada nemala zdroje, z ktorých by dostávala podnety na prehodnocovanie určitých cenových okolností.

Pokiaľ cenová rada dostane podnet o príliš veľkom cenovom výkyve v nejakom produkte, tak sa začne zaoberať tým, že či to je normálne z hľadiska trhu. Napríklad vstupná surovina by mohla stúpnuť o 100 % alebo o 200 %, tak povie vtedy cenová rada: „Tak je to objektívne, pretože nejaké vstupy, ktoré sú dôležité pri výrobe takéhoto produktu, išli prudko hore.“ Alebo dôjde k záveru a povie, že ide o špekuláciu, že nie je dôvod na taký prudký nárast ceny daného produktu, a vtedy odporučí príslušnému rezortu, záleží na tom, o aký produkt pôjde, či pôjde o potravinu, či pôjde o výrobok, napríklad liek, alebo pôjde o kozmetický výrobok, príslušnému rezortu a orgánu, ktorý pôsobí v rezorte, aby prijal opatrenia. My máme dnes množstvo rôznych možností v právnych predpisoch, ako postupovať. Prijímali sme novelizácie zákona o cenách a ten najprísnejší je cenová regulácia. Ak by naozaj došlo niekde k takému cenovému úletu, že to nezodpovedá ničomu, tak jednoducho vláda Slovenskej republiky pristúpi k cenovej regulácii. My budeme chrániť ľudí. Prečo by si mal niekto nabaľovať vrecká na tom, že dochádza k zmene medzi korunou a eurom?  

Toto je teda princíp, na ktorom má fungovať cenová rada.

 

Ján Počiatek, minister financií SR

Ešte by som doplnil: Vy ste sa pýtali v rámci tej otázky aj to, že odkiaľ sa to dozvie tá cenová rada. Tam je automatický systém, a to je práve to kreovanie tej inflačnej správy na pravidelnej báze, ktorá vychádza zo všetkých možných dostupných údajov...

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... o priemeroch, a nehovorí o konkrétnom obchode v malom mestečku, kde nemá reálne konkurenciu ten obchodník.

 

Ján Počiatek, minister financií SR

No však áno, ale témou..., tak v prvom rade musíte začať od priemerov, čiže po jednotlivých komoditách, tak ako sa to napríklad ukazuje teraz pri stomatologických službách. Cenová rada sa má zapodievať akýmkoľvek..., ale začína to odhora dolu, to znamená, že najprv na báze štatistických priemerných údajov bude musieť identifikovať sektory alebo komodity, v ktorých dochádza k nejakým pohybom, a najprv hľadať vysvetlenia, prečo sa to tak deje. Možnože na niektoré z týchto sa nájdu jednoduché odpovede, prečo to tak je, a potom, samozrejme, sa pôjde až o jeden stupeň nižšie, i keď úlohou cenovej rady je nie zaoberať sa konkrétnymi obchodníkmi, skôr komoditami a sektormi.

 

Robert Fico, predseda vláda SR

Keby došlo k extrémnemu špekulovaniu pri cenách, bude platiť aj trestný zákon. Veď sme povedali, že budeme postihovať tých, ktorí budú doslova a do písmena zneužívať prechod z koruny na euro.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďalšia otázka, pán Tomek, Bloomberg.

 

Rado Tomek, Bloomberg

Rado Tomek, Bloomberg.

Prvý rok, keď Slovensko bude mať euro, súčasne sa predpokladá, že bude jeden z najťažších pre svetovú ekonomiku za posledných niekoľko desiatok rokov, aj v súvislosti s finančnou krízou, ktorá stále nie je vyriešená. Už západoeurópska ekonomika začína oslabovať. Info index dnes bol na 3-ročnom minime. Európska komisia znížila odhad rastu z 1,7 na 1,3 %. Predaj áut klesal 16 %, pričom ten pokles je vedený práve Peugeotom PSA a Volkswagenom, ktorí majú fabriky práve na Slovensku. Napriek tomu ani vláda ani centrálna banka zatiaľ nevyslala žiadne varovné signály o tom, že rast v najbližších rokoch by mohol byť nižší na Slovensku. Ministerstvo financií minulý týždeň udržalo tie svoje predpoklady, predpovede. Čo vás vedie k tomu optimizmu? Naozaj neexistuje žiaden downside risk na tie rastové predpoklady?

 

Ján Počiatek, minister financií SR

To riziko, ako ste správne povedali..., akurát zasadal makroekonomický výbor, ktorý skonštatoval, že udrží odhady tempa rastu na budúci rok na pôvodných úrovniach, s avízom toho, že samozrejme, zvyšuje riziko poklesu. Ako sa to už prejavilo konkrétne, keď si pozriete historicky, väčšinou vždy boli tieto prognózy updatované smerom hore, čo sa už tentokrát nestalo, práve naopak, bolo skonštatované, že táto prognóza už v sebe obsahuje..., alebo bolo vyslovené varovanie, že je tu proste riziko zníženia. Ale k tomuto dátumu, je to výbor, ktorý má presne na starosti tieto prognózy, zvažovali všetky pohľady, ktoré majú tie jednotlivé inštitúcie, ktoré v tomto makrovýbore sú zúčastnené, a skonštatovali to, čo vám práve hovorím. Samozrejme, že vnímame to zvýšené riziko a uvidíme, čo sa bude diať v najbližších mesiacoch, a podľa toho budeme určite reagovať.

 

Ivan Šramko, guvernér Národnej banky Slovenska

Možno, ak by som mohol ja teda za Národnú banku: My sme našu prognózu na ekonomický rast zverejnili tak, ako ju robíme vždy v tých štvrťročných prognózach(?)... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... na obdobie najbližších dvoch rokov. Na tento rok sme odhadovali 7,6, na budúci rok 6,6 % ekonomický rast. Samozrejme, uvádzame, že riziko spomalenia, keďže teda Slovensko je veľmi otvorená, integrovaná ekonomika, existuje. Najnovšia prognóza bude teda po skončení 3. štvrťroka, ktorú budeme upgradovať. My sme už raz znižovali rast, napriek tomu nám vychádza ten rast na budúci rok stále na veľmi robustnej úrovni a stále v porovnaní s priestorom, v ktorom sa hýbeme, ale aj s tým globálom, veľmi robustný a veľmi seriózny ekonomický rast.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Prichádzajú určité riziká, na ktoré sme často upozorňovali v súvislosti s veľkou koncentráciou automobilového priemyslu. A my sa nechceme na nič vyhovárať. Chcem vás informovať, že včera napríklad zasadala špeciálna pracovná skupina, ktorá má na starosti urýchlenie výstavby diaľnic. Ak všetko dobre pôjde, tak do konca tohto roka by mali byť podpísané zmluvy na PPP projekty, aj pokiaľ ide o R1 aj pokiaľ ide o východnú časť D1, čo by takisto mohlo znamenať významný príspevok v roku 2009, pretože pôjde o obrovský objem finančných tokov, pôjde o veľké výkony v stavebníctve, tak aj toto bude pozitívne pre celkový hospodársky rast na Slovensku.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, ešte otázky k tejto téme.

Rádio Expres.

 

Redaktor, Rádio Expres

Chcem sa spýtať k tej cenovej rade. Vy ste spomínali, pán premiér, že keď tie ceny budú príliš špekulatívne, tak že vtedy prídu na rad tie trestné oznámenia. Mňa by zaujímalo, či tá rada bude podávať tie trestné oznámenia, alebo či aj ona bude mať túto úlohu, keď naďabí na tie špekulatívne...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán redaktor, celý život som robil s trestným právom a chcem vám povedať, že aj vo vláde Slovenskej republiky budeme považovať trestnoprávne prostriedky za ultima ratio, teda absolútne konečné, krajné, iba vtedy, keď zlyhá všetko ostatné, čo sa dá v danej situácii ponúknuť. Preto ja by som sa nesústreďoval v tomto okamihu na trestné právo. Máme iné možnosti, ako postupovať, ibaže by naozaj už niekto úmyselne to prehnal a páchal by trestnú činnosť, tak sa použije aj trestný zákon. Ale nešiel by som na to strašením cez trestný zákon. Ale bude to patriť do výbavy, ktorú vláda Slovenskej republiky a tento štát bude mať na ochranu proti špekulantom.

 

Ján Počiatek, minister financií SR

Ja by som ešte k tomu doplnil, že často sa táto diskusia na tému aj cenovej rady zvrtáva k tomu, že ako kto čo povie, aký nástroj použije. Jeden zo základných dôvodov, prečo tu cenová rada bola zriadená, je aj to, aby bola dostatočne verejnosť informovaná o reálnom vývoji inflácie po jednotlivých komoditách a sektoroch. V konečnom dôsledku aj tak najsilnejšou zbraňou proti neadekvátnemu a neobjektívnemu zvyšovaniu cien je samotný spotrebiteľ, ktorý ale musí byť dostatočne informovaný a jedine ten vie naozaj efektívne v prvom kole okamžite vytrestať tých obchodníkov, ktorí by porušovali ten priestor, ktorý im trh dáva. Čiže jednou z najzákladnejších funkcií tej cenovej rady je priniesť pravidelný monitoring a podrobnú analýzu vývoja cien, aby sa všetci v tom mohli zorientovať a bolo to podrobené aj verejnej diskusii, čím sa dostanú všetky tieto informácie práve na trh, ktorý môže tým adekvátne reagovať.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledná otázka k tejto téme. Pán Turanský.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Ak dovolíte, ešte jednu otázku k cenovej rade. Cenová rada v čl. 5 bod 4 hovorí, že cenová rada hlasuje, keď rozhoduje, tak hlasuje. V čl. 6 v bode 3 sa hovorí: Uznáša sa, ak je prítomná nadpolovičná väčšina jej členov. Ale nehovorí sa, kedy je to uznesenie platné. Čiže aký pomer hlasov tam bude potrebný, jednoduchá väčšina, alebo ako to bude fungovať? To štatút nerieši.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Je to úplne normálny postup. Máme dnes stanovený počet členov cenovej rady, doplnili sme ich o ten počet, o ktorom som hovoril. Uznášaniaschopná bude vtedy, ak tam bude nadpolovičná väčšina z tých, ktorí sú členmi cenovej rady, a vtedy je uznesenie platné, ak sa hlasuje, ak pri uznášaniaschopnej cenovej rade väčšina hlasuje za prijatie rozhodnutia.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Lebo to tam nie je. Môže to byť teoreticky dvojtretinová väčšina...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie, nie. Normálne hlasovanie.

 

Vladimír Turanský, Hospodárske noviny

Ďakujem.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem v tejto chvíli pánu guvernérovi a pánu splnomocnencovi vlády za účasť na tlačovej konferencii a dovoľte, aby som ešte raz odovzdala slovo predsedovi vlády. Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Dovoľte mi, aby som vás informoval ešte o personálnych veciach, pomerne dôležitých.

Dnes vláda Slovenskej republiky na návrh ministra pôdohospodárstva vymenovala nového generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu a súčasne aj námestníka generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu. Spúšťa sa procedúra opätovného oživenia činnosti Slovenského pozemkového fondu, s tým, že za generálneho riaditeľa bol vymenovaný pán Ing. Miroslav Mihalík, ktorý pôsobil v orgánoch Slovenského pozemkového fondu. Mohli ste ho doteraz nájsť v dozornej rade, teda v orgáne, ktorý už dnes neexistuje. Ale pôsobil v orgánoch tohto fondu. A ak si dobre pamätám, prosím, neťahajte ma potom za slová, ale myslím si, že pôsobil v Slovenskom pozemkovom fonde v týchto dozorných orgánoch ešte aj za predchádzajúcej vlády. Pokiaľ ide o námestníka generálneho riaditeľa, tu vláda dnes vymenovala na návrh ministra pôdohospodárstva pána Adriána Šándorčina. Čiže štatutárov máme. Ďalší návrh príde, pokiaľ ide o jedenásť členov, niečo sa urobilo v Národnej rade, vláda musí predložiť nejaký počet kandidátov, predpokladám, že to bude predmetom nasledujúcej schôdze vlády Slovenskej republiky.

Pokiaľ ide o rezort životného prostredia, po tom, ako sa stal štátny tajomník ministerstva životného prostredia pán Muňko riaditeľom Sociálnej poisťovne, táto pozícia bola uvoľnená, a ja som veľmi rád, že človek so skúsenosťami z Pozemkového fondu pán Šebek, ktorý pôsobil na funkcii generálneho riaditeľa, sa dnes na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky stal novým štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia. Bude teda pôsobiť na tejto pozícii, ústavnej pozícii, ktorá je, samozrejme, vyššia a dôležitejšia, ako je Slovenský pozemkový fond, ale vzhľadom na jeho skúsenosti a aktivity to považujeme za absolútne primerané.

Toľko k personálnym rozhodnutiam.

A ešte úplne na záver mi dovoľte jednu takú pripomienku.

S veľkou pompou ste informovali o tom, že aj ďalšie politické strany majú nejaký problém s finančnými darmi. A prevzali ste v plnom rozsahu, v plnom rozsahu, bez akéhokoľvek zaváhania, informácie, ktoré predložila inštitúcia, občianske združenie Aliancia Fair-play. Dovoľte mi, aby som povedal k tomu dve – tri vety.

Po prvé, žiadam oficiálne túto alianciu o ospravedlnenie sa. Po druhé, chcem slovenskej verejnosti povedať, že ide o alianciu, ktorá je financovaná v rámci systému tzv. Sorosových nadácií, teda aby vedela verejnosť, že o koho ide a kto to vlastne kričí proti vládnym politickým stranám. Ďalej chcem povedať, že aliancia bola usvedčená z klamstiev, pretože samotná mestská časť Ružinov potvrdila, že v čase, keď sa nájomné zmluvy podpisovali, boli to úplne normálne ceny. Všetky politické strany mali rovnaké ceny, nehovoriac o tom, že niektoré komerčné subjekty mali za 100 korún m2 prenájom nebytových priestorov a že dokonca ešte dnes prenájom nebytových priestorov je 500 korún v podobnej kvalite, pokiaľ ide o priestor, ako to bolo v prípade strany SMER – sociálna demokracia.  Chcem povedať, že odmietam takúto manipuláciu s verejnou mienkou a zasahovanie tretieho sektora do politického života. To bola hrubá manipulácia s faktami, čo predviedla Aliancia Fair-play, napojená na Sorosove peniaze. Žiadame ospravedlnenie. Žiadame ospravedlnenie, a keď nebude ospravedlnenie, pristúpime k použitiu elementárnych právnych krokov, ako je žaloba na ochranu dobrej povesti tých, ktorí boli takýmito nehoráznymi, hrubými útokmi aliancie poškodení, pretože všetko ste to uverejnili do bodky, ale keď sa objavili informácie mestskej časti Ružinov, nenapísali ste ani riadok. V dnešných novinách tá téma zrazu prestala existovať. Dobre, že sme boli opľutí, to je najpodstatnejšie, dobre opľuť, nech si potom sliny utierajú chlapci sami, pretože o toto predovšetkým ide často v politike. Musel som to povedať, pretože nikde inde by som priestor na takéto stanovisko voči Aliancii Fair-play nemohol povedať. Nech aspoň verejnosť vie, kto to za Alianciu Fair-play na Slovensku hovorí a čo sú schopní vyrobiť, len aby poškodili politickú stranu.

Nech sa páči, ak máte nejaké otázky ešte k činnosti vlády, tak rád odpoviem.

 

Ján Počiatek, minister financií SR

Ešte cestný zákon...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Cestný zákon... Minister vnútra po tom, ako neprešiel po vete prezidenta návrh cestného zákona, predložil dnes do vlády Slovenskej republiky alternatívu. Táto alternatíva bola prijatá a bude predmetom októbrovej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Ale o detaily, poprosím vás, aby ste požiadali podpredsedu a ministra vnútra.

Nech sa páči.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pani Oravová.

 

Ľuba Oravová, TA3

Dobrý deň!

Pán premiér, ja sa vrátim k Pozemkovému fondu. Tým, že teda boli vymenovaní štatutári, tí dvaja najvyšší, znamená to teda, že fond už začne pracovať, začne vlastne rozhodovať o reštitúciách. V podstate dá sa povedať nejaký konkrétny termín?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie je to také jednoduché, pretože je tam previazanie na pozemkovú radu, ktorá sa má vytvoriť; mám taký pocit, že páni z opozície, ktorí najprv kričali, že to je málo dve miesta, hoci oni nikdy opozícii žiadny priestor nedali, sa nevedia ani na tom dohodnúť. Neviem, či tá dohoda je platná alebo nie je platná, každý to interpretuje inak. Budeme teda čakať, čo nám k tomu bližšie povedia. Ale až po ustálení pozemkovej rady a po ustanovení týchto ľudí sa dá povedať, že budú orgány kompletné. Ale prinajmenšom štatutárne orgány môžu vykonávať pôsobnosť, ktorá patrí štatutárnym orgánom. Sú tam veci na podpis, ktoré môžu urobiť, ktoré boli pripravené ešte predchádzajúcim fondom, ale pokiaľ pôjde o nové rozhodnutia, tam sú významné právomoci pozemkovej rady, aj preto, lebo súčasťou pozemkovej rady budú opoziční predstavitelia. Čiže úplné oživenie práce sa dá očakávať v októbri, po tom, ako Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády schváli aj zostávajúcich nominantov do pozemkovej rady.

 

Ľuba Oravová, TA3

Ešte by som mohla doplniť jednu otázku, pretože diváci vlastne sa pýtali, majú také nejaké možno špekulatívne informácie, že podľa ich informácií by Slovenský pozemkový fond aj v súvislosti s prechodom na euro mal začať fungovať až od januára 2009.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Na to nie je dôvod. Na to nie je dôvod. Akonáhle Národná rada ustanoví, pretože vláda navrhuje a Národná rada rozhoduje, tak môže Pozemkový fond okamžite začať robiť. Nie je dôvod na odďaľovanie práce tohto dôležitého orgánu.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

prehrať video Prehrať video