Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie k medzinárodnej konferencii Slovakia Euro Changeover Conference


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády

Dobrý deň, vážené dámy a páni, dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii, ktorá sa koná v rámci medzinárodnej konferencie pod názvom Slovakia Euro Changeover Conference. Dovoľte, aby som privítala hostí – predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, prezidenta Európskej centrálnej banky Jean-Claude Tricheta, ministra financií Slovenskej republiky Jána Počiatka, komisára Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti Joaquina Almuniu a guvernéra Národnej banky Slovenska, pána Ivana Šramka. Dovoľte, aby som úvodné slovo dala prezidentovi Európskej centrálnej banky, pánovi Trichetovi. Pán prezident, nech sa páči.

 

Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky

Ďakujem pekne, je to pre mňa obrovské potešenie, pán premiér, pán komisár, že môžem byť s vami pri tejto príležitosti a rád by som povedal, že som mimoriadne rád, že sme sa mohli pripraviť na túto zmenu v Európe. Mali sme naozaj veľmi dobrú spoluprácu s ústrednou bankou na Slovensku, spoločne pracujeme už mnohé roky a obzvlášť a intenzívne posledné mesiace, aby sme zabezpečili, že zmena bude veľkým úspechom. A musím povedať, že v tomto štádiu pokračujeme s množstvom práce, ktoré ešte nás čaká, ale všetko je v poriadku tak, aby sme túto spoluprácu mohli ukončiť a takisto ide nám o zhruba sedem miliónov publikácií, ktoré sme museli dať vytlačiť, aby sme napomohli. Viem, že aj vy, pán guvernér, ste boli veľmi takisto zainteresovaní na tom, aby ste informovali obyvateľov Slovenska, čiže tým najlepším spôsobom, a ak teda môžem povedať – bravó Slovakia, Slovensko a vitajte v euro-oblasti už o veľmi krátky čas. Bola to veľmi dlhá a ťažká práca, ktorá bola odmenená práve touto zmenou a takisto by som chcel odovzdať určité posolstvo, že budeme musieť ďalej pracovať, aby to bol úplný úspech, plný úspech v monetárnej politike a tu budeme musieť spoločne pracovať s pánom guvernérom Šramkom a takisto na ďalších štrukturálnych reformách a fiškálnej politike. Ďakujem.

 

Joaquin Almunia, komisár Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti

Ďakujem veľmi pekne, pán premiér, pán minister, guvernér, prezident ECB, takisto osobne by som chcel poblahoželať Slovensku za tento úspešný krok. Po pár rokoch po tom, ako ste dostali členstvo v Európskej únii, pripájate sa k euru a teraz je to vlastne ekonomika slovenská, ktorá musela prejsť veľmi ťažkým obdobím, aby sa vyrovnala so všetkým, a sme veľmi radi, že ste dosiahli tento ďalší pozitívny výsledok, čo sa týka nominálnej konvergencie a teraz dúfame, že Slovensko bude schopné mať všetko prospešné práve z eurozóny a takisto ide o otázky, aby tieto záležitosti boli veľké. Takisto aj schopnosti, ktoré sa tým získajú sú veľmi dôležité a všetci veľmi dobre vieme, že euro ponúka ďalšie výhody a príležitosti, ale takisto je to aj z hľadiska fiškálnej politiky – ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... politika, ktorá vyžaduje určité úlohy. A takisto už v období prípravy sme museli veľmi spoločne pracovať a myslím si, že môžeme spolupracovať aj naďalej so slovenskými orgánmi tak, aby sme ubezpečili všetkých obyvateľov Slovenska, aby sa nemuseli báť tejto zmeny a toto bude úspešná zmena a práve preto budeme pokračovať a som si istý, že budeme pokračovať aj v ďalších mesiacoch v tejto práci a slovenské orgány môžu počítať s našou plnou podporou, podporou Európskej komisie tak, aby mohli komunikovať o výhodách, o technickej príprave a spolupracovať pri prijatí adekvátnych opatrení, ktoré potom do praxe privedú všetky výhody, ktoré, dúfame, euro privedie na Slovensko. Ďakujem veľmi pekne.

 

Robert Fico, predseda vlády

Vážené dámy a páni, keďže pán prezident Európskej centrálnej banky bude musieť o niekoľko minút odísť a aby ste mali možnosť na prípadné otázky, preto budem veľmi stručný. Využili sme túto konferenciu aj na individuálne stretnutia tak s pánom prezidentom Európskej centrálnej banky, ako aj s pánom komisárom, a zaujímali sme sa, či existujú ešte nejaké rizikové oblasti pri prechode z koruny na euro. S potešením musím konštatovať, že príprava Slovenskej republiky na zavedenie eura je vnímaná ako veľmi dobrá, ja zase s potešením konštatujem ako predseda vlády, že sa potvrdilo, že táto vláda robila zodpovednú politiku, že sme krajinu nezadlžovali, že nezvyšujeme deficit štátneho rozpočtu, že robíme všetko pre to, aby cenový vývoj na Slovensku bol na primeranej európskej úrovni. V tomto všetkom budeme pokračovať aj po zavedení eura, lebo si uvedomujeme nakoľko je dôležité mať konsolidované verejné financie. Zdôrazňujem však aj to, že okrem podpory politiky, ktorá vedie k vysokému hospodárskemu rastu, budeme naďalej robiť silnú sociálnu politiku. Táto kombinácia musí byť typická pre túto vládu aj do budúcnosti. Ďakujem obom pánom ešte raz za podporu a robíme všetko pre to, aby posledných sto dní, ktoré sú pred nami, sme maximálne využili. Verím, že január 2009 bude úspechom pre celé Slovensko, pre každého jedného občana Slovenskej republiky. Ďakujem veľmi pekne.

 

Ján Počiatek, minister financií

Ďakujem, ja by som tiež ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... čiže ja by som len skonštatoval, že naozaj Slovensko sa dostalo do bodu, keď môžeme spokojne vyhlásiť, že naozaj je to veľký úspech pre Slovensko, hlavne veľký úspech pre samotné obyvateľstvo. Ako povedal aj premiér – budeme pokračovať v zodpovednej fiškálnej politike, čo je asi najdôležitejší odkaz a naozaj sa snažiť o dlhodobú udržateľnosť verejných financií. V rámci toho v nadchádzajúcom období najväčšou výzvou pre nás je boj so samotnou infláciou a uistili sme aj našich partnerov, že naozaj to je úprimný boj a podstúpime ho s plným nasadením za použitia všetkých možností, ktoré máme.  Teraz nás čaká obdobie tých sto dní, ktoré budú naplnené tými technickými prípravami, ktoré tiež nie sú jednoduché, ale vieme presne, ktoré oblasti sú najdôležitejšie a na tie sa aj sústreďujeme. A nakoniec by som len teda vyjadril želanie a presvedčenie, že euro samotné a vstup do eurozóny bude mať stabilizujúci efekt a hlavne ochranný efekt, ktorý sa možno práve veľmi vypuklo prejaví v týchto ťažkých časoch, ktoré momentálne svet zažíva. Ďakujem.

 

Ivan Šramko, guvernér Národnej banky Slovenska

Ďakujem pekne aj ja za slovo, ja by som z pohľadu centrálnej banky chcel povedať, že pre nás sú tieto dni zavŕšením asi hlavnej úlohy, ktorú v poslednom čase centrálna banka ako taká mala. V tom zostávajúcom čase je pre nás dôležité, aby sme jednak splnili tú technickú časť tej našej úlohy, to znamená – zabezpečili, aby platobné systémy fungovali, aby sme mali dostatočné množstvo hotovosti a aby celý ten proces prebehol bez nejakých problémov a bez nejakých otrasov alebo veľmi hladkým spôsobom aby prebehol. V komunikácii nás samozrejme čaká ešte úloha, aby sme väčšiu časť občanov presvedčili o tom, že zavedenie eura nie je - zmyslom toho nie je robiť dobre politikom, ale zmyslom toho je, aby sa urýchlil proces dobiehania životnej úrovne k najvyspelejším krajinám a samozrejme aby z tohto procesu finálne profitovali všetci občania na Slovensku. Ďakujem pekne.

 

pán Nedavaška, TASR

Otázka aj na pána guvernéra Tricheta, aj na pána Almuniu – ak by ste mohli porovnať Slovensko v pripravenosti na euro dajme tomu so Slovinskom, Maltou, Cyprom. A potom, ak dovolíte ešte jednu otázku – aký je váš tip na sedemnásteho člena eurozóny? Podľa vás, kto je najďalej? Ďakujem.

 

Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky

Ďakujem veľmi pekne za otázku, nerobíme tuná hitparádu, keď hovoríme o úrovni prípravy, čo sa týka Malty, Cypru, Slovinska a Slovenska. Všetko, čo by som chcel povedať je – Slovensko sa pripravilo extrémne dobre a prevzalo všetky ponaučenia, ktoré sme mohli takto získať zo zmien, ktoré sa organizovali nielen s novými členmi, ale aj keď sme začali v Európskej únii v starých štátoch. Som teda veľmi presvedčený, že takáto zmena na Slovensku bude plným úspechom a myslím si, že tu by som nerobil nijaký poradovník alebo rebríček, čo sa týka prípravy jednotlivých krajín. A takisto, ak dovolíte, budem čo sa týka nových členov – myslím si, že všetky krajiny, ktoré sú vlastne, musia vlastne vyplniť maastrichtské kritériá. Bolo povedané, že to nie je ľahká úloha, Slovensko sa s tým muselo vysporiadať, je to ťažká práca a samozrejme táto ťažká práca bola vykonaná a všetky krajiny budú vítané tak, aby vyhoveli tieto kritériá a trvalo udržateľne ich plnili aj v priebehu času. Takže uvidíme, kto bude ďalším členom. Ďakujem.

 

Marie Lismale, Bloomberg TV

Mám nejaké otázky, čo sa týka pána prezidenta ECB a takisto pána Almuniu – množstvo aktivít sa práve vykonáva, aby sme mali udržaný stabilný finančný trh, koordinácia centrálnej banky, a videli sme aký vplyv má vývoj v Spojených štátoch na vývoj v Európe. A pána komisára Almuniu by som sa chcela opýtať – pán Paulson povedal, že kľúčovou otázkou sú práve plány, aby sa stabilizoval trh - čo si vy myslíte o tejto otázke? Po druhé – nakoľko ste znepokojený, akým spôsobom bude negatívny dopad na európskych exportérov, čo sa týka vývoja dolára. A takisto je to otázka ropy – 115 USD za barel – čo sa ďalej vyvíja. To je asi všetko, ďakujem.

 

Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky

Pokiaľ môžem, na otázky, ktoré ste zadali, by som chcel povedať – ústredné banky konajú a my všetci, nehovorím teraz iba v mene ECB, ale aj v mene ostatných kolegov – boli prijaté určité rozhodnutia tak, aby sme zabezpečili všetko z pohľadu rôznym mien. A je pravdou síce, že žijeme vo výnimočnom období, ale obzvlášť z hľadiska ECB sa musíme zaoberať finančným trhom, aby fungoval a musíme takisto zabezpečiť aj politiku tak, aby sme mohli zabezpečiť cenovú stabilitu a aby sme takisto mohli vidieť z globálneho hľadiska úzku spoluprácu. Táto spolupráca zatiaľ nemala precedens, aby sme na obidvoch stranách Atlantiku mohli zabezpečiť, takisto aj čo sa týka Pacifiku – aby sme mohli jasne vidieť potom tieto záležitosti a riešiť ich vzhľadom na súčasnú situáciu. Každý z nás vidí, že centrálne banky sú si toho vedomé.

 

Joaquin Almunia, komisár Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti

Áno, čo sa týka týchto otázok, čo boli položené na mňa – myslím si, že iniciatíva, ktorá bola vyhlásená počas víkendu s tajomníkom Paulsonom je vítaná, a myslím si, že vysoko hodnotíme pozitívny vplyv vyhlásenia takejto iniciatívy na trhy. A trh myslím pozitívne reagoval a myslím si, že momentálne ešte preštudovať ďalšie detaily, ale osobne sa teším na túto iniciatívu, pretože vlastne zvýši dôveru na trhoch, aby sme vyriešili niektoré problémy, ktoré sú tu a znížia nervozitu na trhoch, ktorá sa prejavovala v posledných týždňoch. Nemôžem hovoriť v mene niektorých európskych vlád, to je na nich, aby zvážili tieto záležitosti – či môžu sledovať túto iniciatívu. Nemyslím si, že situácia je všade rovnaká, sú tu aj určité národné problémy, to znamená, že sa budú prijímať národné riešenia, ale myslím si, že vzhľadom na volatilitu trhov, ktorá je veľmi vysoká, vidíme, že momentálne sa znižuje cena ropy a vidíme ale, že táto situácia na trhoch bude ešte aj naďalej volatilná a musíme si toho byť stále vedomí.

 

Daniel Horniak, TV TA3

Ja by som mal jednu otázku na pána Tricheta – pri všetkej dobrej vôli Európskej centrálnej banky, táto banka nemôže zohľadňovať špecifické podmienky každej ekonomiky v eurozóne samostatne, je to vždy určitý kompromis. Vzhľadom na expandujúce tendencie v našej ekonomike – nie je to pre nás určité riziko, ak nie až negatívum? Ďakujem pekne.

 

Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky

Ako viete, je nás 320 miliónov, o pár dní bude 325, ak dobre počítam, a musíme si uvedomiť, že ak je to na úrovni 325 miliónov občanov, musíme rozhodovať čo je dobré. Máme spoločnú menu, tú istú monetárnu politiku a musíme takisto sa rozhodnúť, čo teda bude dobré pre všetkých týchto vyše 300 miliónov obyvateľov. Je to teda výzva napríklad aj pre Federálnu rezervnú banku v Spojených štátoch, ktorá si takisto musí urobiť dobrú monetárnu politiku ako pre Floridu, tak pre Aljašku. Nie sú v tej situácii, majú takisto rozličné okolnosti, ale to, čo sa počíta, to je prosperita a stabilita a cenová stabilita, a vzhľadom na cenovú stabilitu – myslím si, že vytvorenie nových pracovných príležitostí a ďalší rozvoj na takomto obrovskom kontinente, to je vlastne úloha, o ktorej sme hovorili aj s pánom Šramkom aj v priebehu týchto dní.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády

...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... na tlačovej konferencii. My budeme pokračovať ďalej, nech sa páči, ďalšia otázka.

 

redaktor

Toto bola otázka pre pána Tricheta, takže by som sa opýtal pána Almuniu, ak bude schopný to odpovedať – myslíte si, že balíček opatrení, ktorý bol oznámený v Spojených štátoch bude stačiť na kreditnú krízu tak, ako teraz prebieha v Spojených štátoch?

 

Joaquin Almunia, komisár Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti

My first reaction, when I heard from Hank Paulson the announcement of this initiative, was indeed very positive, but we have now to know the details of this initiative.

 

redaktor

...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... my question – from the Lehman Brothers problems. Možno ešte by stálo za to povedať, že ústredné banky majú určité problémy a čo sa týka práve depozít.

 

Joaquin Almunia, komisár Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti

O týchto problémoch – žiaľ, pán prezident Trichet musel odísť, to nie je na nás, aby sme odpovedali.

 

Ľuboš Jančík, denník Sme

Ja by som mal na pána eurokomisára dve otázky, prvá je – ako viete, Slovensko ...(prerušený záznam, pozn. prep.)... druhý kapitalizačný. Moja otázka by bola, že do akej miery sú podľa vás takéto kapitalizačné sporiace systémy ohrozené krízou na finančných trhoch, a ak sú, tak krátkodobo alebo dlhodobo? A druhá otázka – z pohľadu regulácie finančných trhov - myslíte si, že finančnú krízu spôsobila zlá, nedostatočná a slabá regulácia alebo naopak, prílišná regulácia zo strany finančných regulátorov? Ďakujem.

 

Joaquin Almunia, komisár Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti

Čo sa týka kapitalizácie, cifry sú veľmi dobre známe, boli uverejnené mnohými ekonomickými agentúrami a množstvo rekapitalizačných súm v bankách je zhruba 350 biliónov dolárov. A čo sa týka fóra, ktoré sa konalo minulý týždeň, je to stále suma, ktorá bude stále doplňovaná v budúcnosti. Myslím si, že nikto nemá presné údaje, čo nás ešte ďalej čaká, ale tento proces rekapitalizácie musí pokračovať ďalej počas ďalšieho obdobia tak, aby sme mohli zabrániť určitým stratám. Čo sa týka otázky regulácie, myslím si, že sme prediskutovali to, čo sa stalo a prečo sa to stalo. Tieto tenzie, ktoré tu boli na finančných trhoch sú čiastočne otázkou, musíme adaptovať takisto aj reguláciu a musíme takisto samozrejme lepšie presadzovať reguláciu, ktorá dnes existuje a do určitej miery musíme aj sa zamyslieť nad tým, ako finančné inštitúcie budú lepšie manažovať riziká a adaptovať svoje obchodné modely, čo sa týka podmienok na trhu dnes. Je to teda zmes zmien v smerniciach a pravidlách a tieto bude potrebné potom prijať aj v súkromnom sektore.

 

Tomáš Halán, TV Markíza

Slovenská vláda hovorí, že druhý kapitalizačný systém môže ohroziť jedno z maastrichtských kritérií a to je rozpočtové. Mňa by zaujímal váš názor, či je dobré mať v krajine iba jednopilierový systém alebo dvoj. A druhá sa týka energetiky – slovenská vláda chce udržať ceny energií čo najnižšie aj za cenu toho, že v okolitých krajinách, napríklad v Poľsku alebo v Maďarsku, regulátori zdvíhajú ceny – či to v budúcnosti nemôže ohroziť cenovú stabilitu napríklad o dva alebo o tri roky, keď ceny budú musieť skokom dohnať to, čo sa zmeškalo. Ďakujem.

 

Joaquin Almunia, komisár Európskej komisie pre hospodárske a menové záležitosti

Čo sa týka štruktúry dôchodkového systému, to je na rozhodovaní každého členského štátu, aby zvážil, či tento bude vyhovovať potrebám a požiadavkám vlastných obyvateľov. Nemáme všeobecne záväzné pravidlá, ktoré by sme mohli komunikovať jednotlivým členským štátom, je to na nich. My monitorujeme udržateľnosť verejných financií a takisto systém, a takisto vo všetkých členských štátoch sa musíme vyrovnať s dôležitými otázkami, výzvami, ako je napríklad starnutie populácie a musíme zvážiť aj, aká bude odozva na tieto výzvy. A musím povedať, že rozličné dôchodkové systémy s rozličnými štruktúrami a princípmi môžu byť potom prispôsobené na takéto výzvy. Nie je vlastne jediný model, ktorý by mohol dať pozitívnu odpoveď na takúto – takisto nemôžem dať negatívnu odpoveď – je to všetko závislé na špecifických podmienkach, špecifických potrebách, prioritách jednotlivých členských štátov tak, aby sa rozhodli o dôchodkovom systéme, ktorý chcú mať. My len monitorujeme trvalú udržateľnosť a samozrejme monitorujeme aj pozíciu financií v stredom a krátkom hľadisku. Videli sme, že na Slovensku boli tieto záležitosti skorigované – toto bola jedna z požiadaviek, čo sa týkala prijatia eura. Bol to veľmi pozitívny krok vpred a som presvedčený, čo sa týka politickej vôle slovenského premiéra a vlády, že budú pokračovať v tejto dobrej pozícii zo stredno- na dlhodobé hľadiská.

 

Robert Fico, predseda vlády

Chcem vás poprosiť páni, keby ste to tak aspoň okato nerobili, pretože to je v podstate niečo nenormálne, aby takto ste zastupovali záujmy dôchodkových správcovských spoločností. A keď sa už pýtate na DSS-ky, tak informujte prosím vás slovenskú verejnosť, že medziročne, pokiaľ ide o zhodnocovanie peňazí, sú všetky fondy v mínuse. To znamená - ak sa odráta inflácia, tak sa znehodnocujú peniaze, pokiaľ ide o vklady sporiteľov – toto je základná informácia, ktorú by ste mali poslať slovenskej verejnosti. Medziročne znehodnotené všetky úspory vo všetkých druhoch fondov – či ide o konzervatívny, vyvážený alebo rastový – toto je základná informácia, ktorú treba poslať a prestaňte túto nadprácu v prospech DSS-iek robiť – ak vás teda o to môžem poprosiť, najmä na takýchto konferenciách. Ďakujem veľmi pekne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády

Ďakujem všetkým zúčastneným na tlačovej konferencii a vám za vašu účasť. Dovidenia.


prehrať video Prehrať video