Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po skončení 115. (mimoriadnej schôdze) vlády SR dňa 20. septembra 2008


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Vítam vás na tlačovej besede po mimoriadnej schôdzi vlády Slovenskej republiky. O priebehu rokovania vás budú informovať predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico a minister vnútra Slovenskej republiky Robert Kaliňák.

Nech sa páči, pán minister, odovzdávam vám slovo.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

určite si všetci veľmi dobre pamätáte, ako v marci tohto roku sme podpísali Memorandum o porozumení v Spojených štátoch s mojím kolegom pánom ministrom Chertoffom, a z tohto memoranda vyplývali Slovensku určité požiadavky v oblasti bezpečnosti, aby sme postupne dokázali naplniť kritériá, aby Slovensko bolo pripravené pre vstúpenie do bezvízového režimu so Spojenými štátmi.

Hlavnými podmienkami a kľúčovými podmienkami boli dve dohody, pri ktorých sme ukončili vyjednávania pred niekoľkými dňami. Prvou z nich je Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických o výmene informácií z preverovania teroristov alebo osôb podozrivých z terorizmu. Veľmi jednoducho, aby sme nezachádzali do veľmi technických informácií: predovšetkým ide o veľmi rýchlu a pružnú výmenu všetkých informácií z preverovania teroristov, ktoré k dispozícii budú mať obe zmluvné strany. Druhou zmluvou medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými je zmluva o zintenzívnení spolupráce pri predchádzaní a boji proti trestnej činnosti. Ide rovnako tak o výmenu informácií, je to približne veľmi príbuzný systém zmluvy, ako sme prednedávnom akceptovali v rámci Európskej únie, tzv. Prymskú zmluvu, to znamená, predovšetkým o výmenu informácií takého druhu, ako sú daktyloskopické stopy alebo systémy a súbory DNA.

Obe tieto zmluvy boli hlavnými bezpečnostnými požiadavkami. Na rokovaní sa zúčastnili zástupcovia všetkých príslušných rezortov, či už rezortu spravodlivosti, rezortu obrany, Slovenskej informačnej služby, Generálnej prokuratúry, ale aj Úradu na ochranu osobných údajov, práve preto, že hlavnou prioritou bolo zachovanie súkromia.

Ďalší postup bude, že začiatkom októbra by malo dôjsť k podpisu týchto dohôd a, samozrejme, v rámci legislatívneho procesu na Slovensku aj k následnej ratifikácii v Národnej rade Slovenskej republiky.

Myslím si, že to je tak z technických úloh všetko.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Pokiaľ ide o otázku víz, podstatu povedal pán podpredseda vlády a minister vnútra.

Dovoľte mi ešte, vážené dámy a páni, aby som vás informoval o dvoch stanoviskách.

Jedno stanovisko sa týka vyhlásenia vlády Slovenskej republiky k 70. výročiu podpísania Mníchovskej dohody, a potom by som rád niečo povedal na adresu p. Csákyho, ak dovolíte.

Pokiaľ ide o mníchovský diktát, je to krátke vyhlásenie, rád by som ho predniesol v plnom rozsahu pred vami. V tomto vyhlásení sa konštatuje nasledovné:

„Vláda si dnes pripomína 70. výročie podpísania tzv. mníchovského diktátu, ktorým na konci septembra 1938 európske mocnosti spečatili osud medzivojnového Československa. Kapitulácia vtedajšej politickej reprezentácie predznamenala skorý zánik republiky vo chvíli, keď si pripomínala iba 20. výročie svojho vzniku. Napriek tomu, že najmä sociálne pomery a ústavné riešenie vzájomných vzťahov Čechov a Slovákov vnímame aj dnes veľmi kriticky, mníchovský diktát považujeme aj s odstupom času za zradu, na ktorú nemožno zabúdať.

Vláde Slovenskej republiky imponuje aj po 70 rokoch vysoká úroveň vlastenectva, s ktorou boli radoví občania ochotní brániť svoju vlasť. Je to inšpirácia pre terajšie generácie, a hoci dnes netreba nasadzovať životy, chceme aj v súčasnosti urobiť všetko pre pozdvihnutie národnej hrdosti a pozitívneho vzťahu všetkých občanov Slovenska k našej republike.

Výročie podpísania Mníchovskej dohody je zároveň príležitosťou pripomenúť si, že hoci si Slovensko chce plniť medzinárodné spojenecké záväzky, musí byť vždy pripravené spoliehať sa aj na vlastné sily.

Vláda Slovenskej republiky nebude pri podpore pokračovania európskej integrácie nikdy zabúdať na obhajobu oprávnených národných záujmov, aby sa Slovensko, podobne ako Československo pred 70 rokmi, nikdy nestalo len bezmocným objektom, ale vždy bolo rovnocenným partnerom na medzinárodnopolitickej scéne.“

Toto je vyhlásenie, ktoré sme konsenzuálne schválili na rokovaní vlády Slovenskej republiky.

Dovoľte mi teraz jedno politické stanovisko k posledným vyjadreniam predsedu Strany maďarskej koalície, ktoré považujeme naozaj za mimoriadne vážne a nebezpečné. Predovšetkým chcem skonštatovať, že dnes niet žiadnych pochýb o tom, že najväčším nebezpečenstvom pre kvalitu slovensko-maďarských vzťahov je predseda SMK a extrémne politické vedenie tejto politickej strany. Dôvody, prečo sa dnes predseda SMK stavia pred verejnosť s takýmito vyhláseniami, sú veľmi jednoduché. Prvý dôvod je – jeho strana je v opozícii, jeho strana je v hlbokej izolácii, jeho strana je rozhádaná a bez akejkoľvek agendy. Na toto musí politické vedenie SMK hľadať odpoveď a našlo si tú najhoršiu odpoveď, odpoveď v podobe zaujímania stanovísk, ktoré sú veľmi citlivé a ktoré doslova a do písmena vrážajú nôž do vecí, do ktorých by SMK takýmto spôsobom vstupovať určite nemala.

Jeho vyhlásenia o tom, že sa cíti byť ohrozený so svojimi rodinnými príslušníkmi, jeho vyhlásenia o autonómii sú také nebezpečné pre slovensko-maďarské vzťahy, že vyzývam touto cestou pána Csákyho, aby s touto extrémnou nacionalistickou politikou skončil a prestal, aby sa venoval praktickým otázkam slovensko-maďarského spolužitia. Vláda Slovenskej republiky sa chce sústrediť na tieto praktické otázky slovensko-maďarského spolužitia a nemienime, ani to nikdy neurobíme, postupovať takýmto nebezpečným spôsobom, ako to urobil pán Csáky v posledných dvoch alebo troch dňoch.

Je možno symbolické, že pán Csáky vyťahuje tieto veci práve pri príležitosti 70. výročia mníchovského diktátu, ale mňa až zamrazilo, keď som počul vyjadrenia a keď som videl aj prepisy toho všetkého, čo bolo povedané na adresu Slovenska, na adresu autonómie. To sú veci, ktoré sú pre mňa úplne nepochopiteľné, odmietam ich. Odmietam ich a dúfam, že ľudia, ktorí sú dnes príslušníkmi maďarskej národnosti a ktorí žijú na Slovensku ako občania Slovenskej republiky, budú mať podstatne viacej rozumu, ako má pán Csáky, lebo toto môže robiť len človek bez rozumu.

To je všetko.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, vaše otázky.

Nech sa páči, TA3.

 

Ľubomíra Oravová, TA3

Dobrý deň!

Ja mám otázky na oboch pánov. A začala by som teda, pán minister, v súvislosti so Spojenými štátmi a s vízovým stykom. V súvislosti s tou výmenou informácií boli také rôzne diskusie o možnom zneužití – nezneužití, či by ste sa teda mohli k tomu vyjadriť, ako je to zabezpečené v tomto slova zmysle.

A pán premiér, ak ste teda otvorili otázku pána Csákyho, a teda vyzývate ho k tomu, aby prestal s touto politikou, stačí iba táto výzva, alebo plánujete aj nejaké iné kroky?

Ďakujem.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Budem veľmi stručný.

Už len prítomnosť Úradu pre ochranu osobných údajov a ich výrazný vstup do rokovaní garantuje stav textu týchto zmlúv, že predovšetkým chránia súkromie občanov. Tu však ide o výmenu informácií, ktoré máme k dispozícii v rámci našich, pri jednej zmluve poväčšine nie príslušníkov Slovenskej republiky, samozrejme, a v druhom prípade ide väčšinou o výmenu tých, ktorí sú páchateľmi trestných činov, čiže po zadržaní, nie pri informovaní dobrovoľnom, bežnom, a presne na stanovený účel a iba výhradne pre účely takéhoto stíhania, keď to môžem takto povedať, i keď v zmysle trestného konania, samozrejme, sú samostatné zmluvy o právnej spolupráci. Toto je vlastne pri kontrolách, pri zistení spáchania priestupkov, trestných činov.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

SMK je opozičná politická strana. Pôsobí v opozícii a má k dispozícii legitímne nástroje, ako si môže presadzovať svoju politickú agendu. Mne sa nepáči, že na Slovensku pôsobí strana, ktorá je na takomto etnickom princípe postavená, ale rešpektujem to, pretože má dnes určitú podporu verejnosti, ale pokiaľ ide o ďalšie kroky, vláda Slovenskej republiky nebude robiť nič, čo by zasahovalo do legitímnych nástrojov práce akejkoľvek opozičnej politickej strany. Máme tu štandardný demokratický systém. Našou povinnosťou je ale upozorňovať na nebezpečenstvo toho, čo pán Csáky robí. Ja dúfam, že aj vy si uvedomujete, o čo tu teraz ide, pretože vyťahovať v tomto období, keď sme v Schengene, v období, keď sa veľmi intenzívne diskutuje na tému premostenia rieky Ipeľ, v čase, keď nadobúda aj dialóg medzi premiérmi určitú kvalitu, v tomto čase prichádzať s takýmito vyhláseniami, ide o evidentnú provokáciu, ktorej cieľom nie je nič iné, iba zaujať, a zaujať za každú cenu. Za každú cenu. Pretože oni naozaj nemajú čím zaujať. S ničím neprichádzajú. SMK ako keby neexistovala. Keby sa pán Csáky neozval, tak ani nevieme, že nejaká Strana maďarskej koalície na Slovensku existuje. Prečo neprídu s niečím normálnym, prečo neprídu s nejakou občianskou iniciatívou, s ktorou sa budú uchádzať o pozornosť voličov na Slovensku? Ale prichádza s tvrdeniami, že on a jeho rodina sa cítia byť ohrození na živote, že je potrebné vybudovať na Slovensku autonómiu? Veď nie sme v 30. rokoch minulého storočia. Sme v Európskej únii, sme dnes krajina, ktorá požíva dobré medzinárodné meno. Načo je toto všetko dobré? Načo to je dobré, načo jatrí takýmto spôsobom veci?

Preto nič iné, iba chcem vyzvať pána Csákyho, aby s týmito vecami prestal, pretože je to naozaj mimoriadne nebezpečné pre slovensko-maďarské vzťahy. Viem si živo predstaviť, čo všetko môže vyvolať jeho iniciatíva, aké rôzne aktivity, aké rôzne reakcie, a je to veľmi zle, že v období, keď sa pripravujeme na euro, pripravujeme sa na mnohé dôležité rozhodnutia, sa budeme zrazu baviť o týchto vyslovene extrémnych nacionalistických postojoch pána Csákyho. Takže znovu výzva k nemu: Prestaňte s tým, pán Csáky! Je to nebezpečné pre všetkých. A my zasahovať do legitímnych politických prostriedkov, ktoré SMK ako opozičná strana má k dispozícii, určite nebudeme. Je to opozícia, môže pracovať, ale robí veľmi nebezpečne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Televízia JOJ.

 

Lucia Maková, televízia JOJ

Dobrý deň!

Maková, televízia JOJ.

Chcem sa najprv ešte opýtať k vízam: Dá sa dnes možno jednoznačne povedať, dajme tomu, že už v novom roka to vidíte teda reálne? Ľudia, ktorí prípadne zvažujú, že plánujú ísť do USA atď., aby sa možno vedeli nejako zariadiť.

A druhá vec: Pán premiér, aj pán Slota za posledné obdobie mal možno niektoré vyjadrenia trocha ostrejšie. Možno takéto ostrejšie slová, aké ste adresovali aj pánovi Csákymu, pôjdu možno aj k jeho strane, lebo často vznikajú tie rôzne konfrontačné vyhlásenia aj na základe vyjadrení vlastne vášho koaličného partnera. Či podobné výzvy...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

My sme sa vtedy, keď bolo treba, vždy dištancovali od expresívnych a nevhodných výrokov, ale, prosím, robme trochu rozdiel medzi výrokmi a činmi vlády. Vláda Slovenskej republiky neurobila nič, ani parlament, čo by oprávňovalo pána Csákyho na vyjadrenia, že on a jeho dcéry sa cítia byť ohrozené na živote. Veď to je také vyjadrenie..., to ako keby chcel naznačiť, že tu je nejaká atmosféra fašistického štátu a že on nemôže so svojimi dcérami chodiť po Slovensku. Čo je to za nezmysel?! Ako k tomu my prídeme, predstavitelia vlády Slovenskej republiky, ktorí robíme všetko pre to, aby sa v tejto krajine normálne žilo a existovalo, že niekto príde a do zahraničných novín narozpráva takéto nezmysly. Pokiaľ ide o autonómiu, toto vyhlásenie je rovnako mimoriadne nebezpečné. Žiadal niekto, niekto zo Slovákov vo vzťahu k Maďarsku, mal nejaké územné nároky, žiadal niekto o autonómiu, robil niekto takéto vyhlásenia? Prišiel niekto a povedal, že sa cíti byť ohrozený na zdraví? Lebo to sa dá ľahko zorganizovať. To je veľmi jednoduché. Ale tak takéto nezmysly my naozaj robiť určite nebudeme, a naozaj by som videl veľký rozdiel medzi výrokmi, ktoré hovorí pán Slota, a týmito nebezpečnými tendenciami, ktoré dnes robí pán Csáky. Je to naozaj veľmi vážna situácia, nepodceňoval by som ju. A nerobil by som to tak, že budem teraz porovnávať vyjadrenia Slotu a Csákyho. O toto tu nejde. Pretože tu už sú požiadavky vo vzťahu k územiu Slovenskej republiky. A tu sú obvinenia Slovenskej republiky, že na Slovensku je atmosféra, ktorá ohrozuje život niekoho. Ak pán Csáky má nejaké problémy so svojou rodinou, tak nech sa obráti na pána ministra vnútra, ktorý mu určite pomôže, ak to bude nevyhnutné. Ale nech neokydáva Slovenskú republiku v zahraničných médiách takýmto brutálnym spôsobom.

Nech sa páči, pán minister.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Ja sa teraz ešte vrátim k tomu, že dnes vláda schválila dve kľúčové dohody, ktoré sú vlastne zavŕšením toho procesu k zrušeniu víz. Týmito dohodami sú definitívne splnené všetky kritériá, ktoré boli požadované práve pre vstup Slovenska do tohto bezvízového režimu, a ostáva posledné kritérium, ktorým je percento zamietnutých žiadostí. Situácia, verím, že aj v tejto oblasti bude pozitívna. Zrušenie víz je jednostranná otázka strany Spojených štátov amerických My ju nemôžeme diktovať, ale na vašu otázku môžem odpovedať, že som v tejto otázke optimista, pretože Slovensko naozaj urobilo za pol roka mimoriadne veľa. Boli série dlhých expertných rokovaní, kde sme sa dostali k takémuto, podľa mňa úspešnému záveru.

A ešte k téme, k otázke, ktorá bola na pána premiéra: myslím si, že hovoril aj nielen o rodine, ale aj celkovo, že Maďari sa cítia ohrození. A to je nebezpečné, a kedykoľvek je ministerstvo vnútra schopné poskytnúť ochranu, čokoľvek, ale žiadna z informácií ani operatívnych sa nepotvrdila. Jednoducho to sú nebezpečné, naozaj veľmi nebezpečné vyjadrenia.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Slovenská televízia.

 

Redaktor, Slovenská televízia

Dobrý deň!

Pán minister, ja by som sa chcel spýtať na tie dve dohody, či to teda znamená, že sa budú budovať nejaké databázy, ako to bolo pri tom Schengenskom informačnom systéme, kde sa budú vkladať informácie o týchto ľuďoch, či o jednej alebo o druhej kategórii, a tie dve strany do toho budú môcť vstupovať, keď si budú potrebovať pozrieť, či daná konkrétna osoba má nejaký takýto záznam, alebo či je to len nástroj, keď sa bude riešiť nejaký konkrétny prípad, aby niektorá zo strán si mohla vyžiadať také informácie.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

To je nástroj konkrétnych prípadov, predovšetkým nástroj konkrétnych prípadov, pričom samotné tzv. to protiteroristické centrum je jedna z alternatív, ktorá sa bude ďalej vyvíjať, ale tu skôr je to odpoveď: Predstavte si klasickú kontrolu na hranici, keď prídete a zistí sa, že vlastne zachytili páchateľa trestných činov, čiže aj pre nás to môže byť pozitívne, pretože my budeme dávať informáciu o tom, že niekoho dajme tomu môžeme hľadať a môže sa práve cestou takejto kontroly zachytiť. Čiže skôr sú to veci poväčšine ad hoc.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, pán Hudec.

 

Redaktor

Pán minister, ja mám jednu otázku, mám jednu otázku praktickú.

Po prípadnom zrušení víz do Spojených štátov Slováci budú musieť vyplňovať ešte pred cestou do Ameriky tzv. nejaký elektronický formulár alebo dotazník. Môžete povedať, aké konkrétne informácie budú v tomto dotazníku? A budú tam aj nejaké informácie súkromného charakteru, napríklad vierovyznanie, alebo niečo podobné?

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Dotazník nezostavuje slovenská strana, čiže tieto otázky musíte adresovať americkej strane. To, čo je pre nás podstatné, to, prečo vláda sa snaží dlhodobo odbúravať jednotlivé prekážky voľného pohybu občanov, či už cestovaním, alebo aj vlastne tlak slovenskej vlády smerom k odbúravaniu pracovných prekážok na pracovné trhy, tak výsledkom je to, že prichádzame aj do bezvízového režimu Spojených štátov. Ale otázku ESTA, toho formulára, ten bude platiť pre všetkých členov Európskej únie, to znamená nielen pre Slovákov. Už v tejto oblasti vlastne bude platiť pre Nemecko, Francúzsko, skrátka pre všetkých tzv. starých členov. Čiže našou úlohou je dostať občanov v Slovenskej republike na tú istú úroveň – na občanov tzv. prvej kategórie Európskej únie. A to sa vlastne týmto krokom bude diať. Čiže všetci, aj starí aj noví členovia de facto budú mať vlastne rovnaké práva a rovnaké možnosti.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nerovnováha vo vzájomných vzťahoch, pokiaľ ide o udeľovanie víz, nie je dlhodobo udržateľná. Nie je možné, aby jedna krajina a jej občania nemali vízovú povinnosť, a druhá krajina mala vízovú povinnosť. Preto my sme splnili všetky technické predpoklady, aby vznikla rovnováha. Ja verím, že zo strany Spojených štátov amerických dôjde v krátkom čase k politickému rozhodnutiu a Slovensko bude zaradené medzi plnohodnotné štáty Európskej únie.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledné dve otázky.

Pani Dibáková.

 

Jana Dibáková, TV JOJ

Dobrý deň prajem.

Ak dovolíte, ja mám dve otázky.

Prvá sa týka ešte pána Csákyho. Pán premiér, už za čias vedenia SMK, ktoré viedol Béla Bugár, sa hovorilo o školskej a kultúrnej autonómii. V čom sú tieto výroky z vášho pohľadu iné a aká je hrozba autonómie?

A druhá otázka sa týka stretnutia, ktoré ste mali mať práve v tejto chvíli (ak ešte platí stretnutie) s pani predsedníčkou Ústavného súdu Ivettou Macejkovou. Chcem sa opýtať, akú odpoveď očakávate na list, ktorý ste jej poslali, a akým spôsobom sa z vášho pohľadu dá ústavnou cestou dopracovať k zákonu o preukazovaní pôvodu majetku. No a k tomuto už len podotázočka: predsa len v parlamente bude opäť návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku z dielne štyroch odídencov z KDH, podporia ho vaši poslanci za SMER, alebo nie?

Ďakujem pekne.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja by som veľmi rád podporil v parlamente taký istý zákon, aký Ústavný súd vyhlásil za protiústavný, pretože ak máme mať zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý nebude obsahovať princíp retroaktivity a ktorý nebude prenášať dôkazné bremeno na osobu, ktorá nevie preukázať pôvod svojho majetku, tak taký zákon bude bezzubý a prakticky bude len zákon pre zákon.

Neviem, čo napíše pani predsedníčka Ústavného súdu. Ja dnes budem na stretnutí urgovať odpoveď na moju žiadosť a v danej situácii predpokladám, že by Ústavný súd mal stanoviť Národnej rade pravidlá správania sa, že či je možné obísť rozhodnutie Ústavného súdu tým, že schválime ústavný zákon. Potom si kladiem otázku, načo je Ústavný súd, keď to môžeme takto urobiť. Ale osobne tvrdím, že Slovensko potrebuje zákon so spätnou retroaktivitou a s dôkazným bremenom na tom, kto má preukazovať pôvod majetku. Počkám si, čo pani predsedníčka Ústavného súdu povie. Verím, že táto odpoveď príde do rokovania Národnej rady a bude to určité pravidlo správania sa pre poslancov Národnej rady.

Pokiaľ ide o vašu druhú otázku, prvýkrát sa objavujú vo vyhláseniach nebezpečné prvky typu „miniparlament“. Ak začnete hovoriť o parlamente, či ho nazvete mini alebo maxi, je úplne jedno, hovoríte o jednom zo znakov štátu. To nie je také jednoduché – vytvárať na území suverénnej republiky vlastný parlament, ktorý ako keby mal byť odtrhnutý od Národnej rady Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky by mala vraj vykonávať iba nejakú supervíziu toho, čo tento miniparlament robí. To sú veci, ktoré sú posunuté podstatne, podstatne ďalej.

Nebezpečné na tomto všetkom je to, ako hľadá agendu, s akou agendou jednoducho prišiel v čase, keď všetci sa trápime, aby Slovensko nemalo problém s dopadmi finančnej krízy. Všetci robíme všetko pre to, aby sme dobre zabezpečili euro. My sme dnes aj na vláde rokovali zase o technických predpokladoch zavedenia eura na Slovensku. V tomto okamihu prísť s tým, že jeho niekto ohrozuje na živote a že on chce autonómiu na Slovensku, to môže iba zúfalý politik, politik, ktorý už nemá čo ponúknuť. Prečo neprídu s niečím normálnym, s niečím, s nejakým programom; mne to je jedno, s nejakým programom nech prídu, s akýmkoľvek. Čo to je za program – autonómia a bojím sa o svoj život? Viete to je také ako rebríčková nervová sústava, že pichnete a okamžite príde takýto výstup. Takto nemôže fungovať politika. Keby prišiel pán Csáky a povedal: „Poďme sa hádať o vízii do roku 2030, poďme sa hádať o podstate tohto štátu, poďme sa hádať o tom, či štát má alebo nemá zasahovať do trhu, poďme sa hádať o sociálnych programoch, ktoré vláda navrhuje...“ Nie, on príde s tým, že sa cíti na Slovensku ohrozený na živote a že chce autonómiu.

Rozdiel medzi pánom Slotom a pánom Csákym je v tom, že pán Slota zabezpečuje plnenie Programového vyhlásenia vlády, Programového vyhlásenia vlády, ktorá jasne udržuje status quo vzťahov príslušníkov národnostných menšín. Dobre, máme rôzne praktické problémy, ako napríklad teraz názvy v učebnici. To je praktický problém, poďme ho riešiť. Hoci vám poviem, že ja by som bol veľmi rád, keby maďarské deti, ktoré žijú na Slovensku, poznali aj slovenský názov Vysokých Tatier a Bratislavy. Čo na tom je, a prečo by nemali poznať? To azda chceme, aby poznali Bratislavu len pod názvom Pozsony, aby poznali mestá, ako sú Dunajská Streda, Komárno alebo niektoré iné mestá na Slovensku len podľa maďarských názvov? Povinnosťou vlády Slovenskej republiky je zabezpečovať, aby každý občan Slovenskej republiky bez ohľadu na to, či je Maďar, Poliak, Čech, Rusínec, Ukrajinec, vedel perfektne po slovensky a poznal aj zemepisné názvy po slovensky. Toto je praktický problém, poďme o ňom hovoriť. Ale nie o autonómii s parlamentom a o tom, že on sa s dcérami cíti byť ohrozený na živote a na zdraví. To sa mi naozaj zdá byť veľmi, veľmi nebezpečné, čo teraz pán Csáky spustil v tomto období. Uvidíme, ako sa ďalej bude vyvíjať jeho rétorika, ale pravdepodobne rozpad, rozvrat v SMK je taký hlboký...; skúste niekedy individuálne pohovoriť s poslancami za SMK, tak vám to potvrdia, že toto je také chytanie sa slamky, pretože už nevedia, ako osloviť verejnosť. Možno by bolo teraz v tejto dobe dobré vôbec si SMK nevšímať, a nechať, nech ukazujú, čoho sú schopní, nedávať im žiadne zámienky, aby sa znovu dávali dohromady na princípe nejakého strachu alebo niečoho iného, pretože niekedy aj ja považujem za politickú chybu, ak niekto dáva agendu SMK. Ale taký je slovenský politický život, ale to, čo hovorí dnes pán Csáky, je pre Slovensko mimoriadne nebezpečné.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledná otázka, pán Bariak.

 

Ladislav Bariak, Aktualne.sk

Dobrý deň!

Laco Bariak, Aktualne.sk.

Mám dve otázky.

Na pána ministra: Spomínali ste protiteroristické centrum. Keby ste mohli priblížiť vašu víziu, ako by malo fungovať, ak bude fungovať.

A na pána premiéra: ako vnímate kritické slová pána amerického veľvyslanca Obsitnika na vašu adresu, či s ním plánujete stretnutie aj možno ohľadom tých slov a možno aj ohľadom vízovej povinnosti. Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Aké slová? Aby som vedel, k čomu sa mám vyjadriť? Čo povedal?

 

Ladislav Bariak, Aktualne.sk

To, čo bolo publikované, v Košiciach, keď bol na tlačovke...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja neviem čo..., mohli by ste mi povedať?

 

Ladislav Bariak, Aktualne.sk

... ohľadne vašich vyjadrení na mimovládne organizácie, že Američania sú zvyknutí na istý stupeň demokracie, a bude s vami chcieť o tom hovoriť, o tých vašich kritických slovách na adresu niektorých mimovládnych organizácií.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

A na akú otázku odpovedal?

 

Ladislav Bariak, Aktualne.sk

Ja hovorím, čo hovoril.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Ale musíte povedať, na akú otázku odpovedal. On nereagoval na kritické slová pána premiéra, reagoval na otázku novinára. Akú otázku položil novinár?

 

Ladislav Bariak, Aktualne.sk

To..., ja teraz hovorím, že on povedal, že s ním bude chcieť hovoriť...

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Ale on odpovedal na otázku novinára, a nie na slová pána premiéra. V tom je rozdiel. Čiže sa pýtate vlastne..., dve veci úplne nespojiteľné. Máte výroky k tomu, že proste nemôže klamať...

 

Ladislav Bariak, Aktualne.sk

Ja sa pýtam, či s ním pán premiér plánuje stretnutie ohľadne tohto?

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Ja dokončím. Prepáčte, že som do toho vstúpil, ospravedlňujem sa.

Čo sa týka protiteroristického centra, v podstate odbor boja proti terorizmu, ktorý vlastne funguje na Prezídiu Policajného zboru, dlhodobo má veľmi úzke kontakty so všetkými podobnými inštitúciami v rámci Európy, ale aj Spojených štátov. Máme jednak veľmi dobré výsledky, najlepší príklad bol v podstate posledný záchyt vlastne obohateného uránu, kde sme priamo veľmi rýchlo a operatívne sa spojili s našimi partnermi zo Spojených štátov a bola vlastne táto spolupráca mimoriadne ocenená. Práve protiteroristické centrum predstavuje zber informácií a centralizovanie všetkých informácií, ktoré sú možné, aby boli poskytované druhým stranám. Náš prínos, ktorý je v celkovom boji proti terorizmu, je predovšetkým zber tých informácií, ktoré súvisia s logistikou, so zabezpečovaním nebezpečných materiálov, organizáciou ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ..., nie samotného pohybu alebo prípadného ohrozenia Slovenskej republiky. Čiže sme dobrým zdrojom informácií. A o tomto vlastne celá tá zmluva má byť. O konkrétnej forme budeme debatovať v rámci približovania vzájomných postojov.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o vzťah k veľvyslancom, ktorí pôsobia na území Slovenskej republiky, chcel by som potvrdiť, že pokúšame sa o udržiavanie nadštandardného vzťahu. Neviem, či to tak funguje aj v iných krajinách, že majú veľvyslanci takýto prístup k predsedovi vlády, ale my napríklad pravidelne sa stretávame s veľvyslancami Európskej únie. Ak požiada veľvyslanec inej krajiny, ktorá je dôležitá z hľadiska vzťahov, o stretnutie, vždy vychádzame v ústrety na Úrade vlády, hoci partnerom veľvyslanca je predovšetkým minister zahraničných vecí. Ale ja sa nebránim akýmkoľvek stretnutiam a robím ich pravidelne. Takže ak sa aj stretnem s ruským, americkým alebo ktorýmkoľvek iným veľvyslancom, nestretávame sa preto, že treba nejaké vyjadrenia komentovať, ale stretávame sa preto, lebo je to súčasťou mojej politickej práce aj práce predsedu vlády.

Na druhej strane, viete, pán redaktor, niektoré vyjadrenia typu, že „znárodňovanie a vyvlastňovanie“ nie je príliš pozitívny signál pre podnikateľov na Slovensku. Kto takéto niečo povedal? Pomôžte mi, pán redaktor. No...? Jasné, že neviete. Samozrejme, že viete, že tieto slová povedal ten istý veľvyslanec, na ktorého sa pýtate. Keď sa teraz pozriem do Spojených štátov, ako sa tam znárodňuje a vyvlastňuje, tak..., viete, no tak, niekedy by som to zobral tak trošku aj s rezervou. Preto, ak bude mať záujem pán veľvyslanec sa so mnou baviť na túto tému a bude takéto stretnutie, tak sa budem s ním o tom rozprávať. Nemám absolútne žiadny problém a nemám žiadny problém, pán redaktor, opakovať tisíckrát dookola, že Aliancia Fair-play urobila špinavý podraz a urobila špinavú politickú robotu za niekoho. Prečo by som to nepovedal? Nemám právo na takéto vyjadrenie? Mám, pretože sme preukázali, že Aliancia Fair-play nehovorila absolútne pravdu a úmyselne klamala v súvislosti s prenájmami priestorov pre politické strany v Ružinove. My sme predložili jasné dôkazy, ktoré ukázali, že Aliancia Fair-play klame. A v tej súvislosti sme povedali, kto financuje Alianciu Fair-play. Čo je na tom zlé? Prečo by ľudia nemali vedieť, z akých peňazí žijú tieto inštitúcie? A je finančná správa Aliancie Fair-play, ktorá potvrdzuje, že polovičku finančných zdrojov dostáva zo Sorosovych nadácií. Prečo by som to nepovedal? Je to informácia, ktorá je hanlivá, ktorá niekoho uráža, keď pomenujem, aký je zdroj financovania občianskeho združenia, organizácie, ktorá jednoducho ide tejto vláde po krku? Je hanlivé, ak povieme, že nepovažujeme organizáciu Transparency International za objektívnu, ak za ňu hovorí manželka bývalého štátneho tajomníka za SDKÚ, poradcu pána bývalého premiéra Dzurindu? Je to hanlivé? Veď to je fakt. Ak raz niekto kričí proti tejto vláde, a žije s človekom, ktorý túto vládu absolútne atakoval od rána do večera, alebo štátnym tajomníkom za SDKÚ, tak akú to má relevanciu, akú to má objektivitu, takéto vyjadrenia?

My zostávame pri týchto vyjadreniach, budeme hovoriť veľmi suverénne, my sa nenecháme ovplyvniť. Ja rešpektujem pôsobenie pánov veľvyslancov na Slovensku, naše rozhovory sú vždy veľmi zaujímavé, tvrdé, otvorené, ja nie som diplomat, ja používam iný slovník v rokovaní s diplomatmi, a preto ak sa spýta pán veľvyslanec na to, na čo sa pýtate vy, tak mu rád na to odpoviem. Prečo by som na to neodpovedal? Aj mu poviem všetky vyjadrenia a budem sa možno aj..., aj mu teda poviem, že sa mi nepáči, čo Aliancia Fair-play za peniaze Sorosovych nadácií robí proti vláde a proti strane SMER – sociálna demokracia. Lebo robí, robí špinavú politickú robotu. A verejnosť nech to vie, že to tak je. Máme byť ticho zato, že to je nejaké občianske združenie? Je tu množstvo občianskych združení na Slovensku, všelijakých.

 

Robert Kaliňák, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Môžem reagovať?

Ja by som si to dovolil iba jednou vetou doplniť. V podstate nie je možné obmedziť slobodu prejavu na strane premiéra, keď to isté vláda rešpektuje na strane všetkých mimovládnych organizácií. Tak azda máme právo povedať, čo si myslíme. Ak nám v tomto práve má niekto brániť vo všeobecnosti, tak potom sa bavíme už o obmedzení prejavu.

A ja si dovolím povedať iba to isté na inú mimovládnu organizáciu, ktorá proste úplne,  bez akýchkoľvek problémov uviedla lož, čistú. Ani sa neospravedlnila, ani nijakým iným spôsobom sa nesnažila od tohto vyjadrenia dištancovať. Hovorím o Transparency International, hovorím o tom, že „situácia v boji s korupciou v rámci represie sa zhoršila, pretože ministerstvo vnútra vymenilo celý Úrad boja proti korupcii“. A to nie je pravda, nenastala jediná zmena, jedna jediná personálna zmena. A bez problémov dali do toho údaja, že sa zhoršila situácia, lebo my sme urobili zmeny, a pritom sme ich neurobili. Je to klamstvo? A absolútne nulová snaha ospravedlniť sa. Tak akú vierohodnosť môže mať? A mám právo povedať, že s tým nesúhlasím a že si myslím, že je to lož. Ja si myslím, že to je úplne objektívne. A takisto napríklad bývalí vysoko postavení funkcionári niektorých ministerstiev sa stavajú do pozície dnes objektívnych predstavovateľov nejakých myšlienok rôznych inštitútov, napríklad aj čo sa týka zdravotníctva. Zrazu sú z toho objektívne inštitúcie, a predtým boli politické. Máme právo poukázať na to, že nemôže sa tváriť objektívne, keď bol politicky angažovaný. To je celý problém.

Ďakujem.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujeme vám za účasť.

Dovidenia.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

x x x


prehrať video Prehrať video