Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Úvodné slovo podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča k materiálu


„Správa o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2007 spolu s návrhom programu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2009“

Predmetný materiál sa na rokovanie parlamentu predkladá na základe §3 ods.2 zákona 474/2005 o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorý ukladá vláde každoročne predkladať predmetnú správu Národnej rade SR.

V zmysle zákona sa predkladaný materiál skladá z týchto dvoch základných častí – správy za rok 2007 a návrhu programu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2009, uvedených pod číslom I. a II.

Predkladaný materiál vypracoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci so zainteresovanými ministerstvami a ostatnými orgánmi štátnej správy, ktoré sa v rozsahu svojej pôsobnosti podieľajú na tvorbe a výkone štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí.

  • I. časť, t. j. Správa o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2007 sa zaoberá: inštitucionálnym zabezpečením, spoluprácou s jednotlivými rezortmi v oblasti krajanskej problematiky, koordinačnou činnosťou, vzťahmi s krajanmi, grantovým systémom, vydávaním osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí, zahraničnopolitickou oblasťou, oblasťou kultúry, záchranou kultúrneho dedičstva a spoluprácou s Maticou slovenskou. Materiál ďalej informuje o činnosti Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v oblasti školstva, vnútra, hospodárstva, médií a informácií a legislatívy.
  • II. časť, t. j. Návrh programu starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2009 sa zaoberá plánovanými akciami a aktivitami Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v jednotlivých oblastiach v roku 2009. Materiál zohľadňuje komplex potrieb a požiadaviek slovenských spolkov a organizácií v zahraničí, ktoré vyplynuli zo záverov Stálej konferencie Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí, uskutočnenej v Bratislave v dňoch 27.-28. apríla 2007, ako aj z prioritných požiadaviek slovenského zahraničia.

Materiál bol predložený na rokovanie vlády SR bez rozporov. „Správu“ prerokovala vláda SR na svojom rokovaní dňa 17. 9. 2008 a schválila ju svojím uznesením č. 626. Z tohto dôvodu odporúčam Národnej rade SR predmetný materiál vziať na vedomie.