Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis brífingu predsedu vlády SR na letisku po návrate zo summitu V4 vo Varšave


redaktorka

Čo je na tom pravdy, že to stretnutie nebolo zrovna najpokojnejšie? On to tak charakterizoval pre maďarské médiá, že to bolo vyslovene hádavé.

 

Robert Fico, predseda vlády

My sme si vymenili pohľady na viaceré aspekty bilaterálnych vzťahov a povedal som pánovi premiérovi, že radikáli a extrémisti nemôžu určovať dynamiku a kvalitu vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. Domnievam sa, že všetky prejavy extrémizmu a radikalizmu musia byť odsúdené a vyšetrené tak, ako napríklad to bolo v prípade pálenia vlajky alebo hanebných nápisov proti Slovákom alebo v prípade transparentov, ktoré urážali Slovákov v Budapešti. Ak má zase na druhej strane pán premiér maďarský pocit, že v prípade zásahu polície v Dunajskej Strede použila polícia viacej sily, ako povoľuje zákon, na to sú mechanizmy, ktoré to môžu jednoducho prešetriť, ale zásadne odmietam obraz, ktorý sa vytvára, že polícia vraj mala zakročiť len preto, lebo tam boli príslušníci maďarskej národnostnej menšiny. Polícia zakročovala preto, lebo tam heilovali, ukazovali holé zadky a robili tam iné neprístojnosti a výtržníctvo. Za týchto podmienok si myslím, že rozhovor mal význam a ja by som chcel aj s vami takú dohodu urobiť, že mojou úlohou ako predsedu vlády – a určite takú úlohu bude zohrávať aj pán Gyurcsány – je ukľudňovať situáciu, vyzývať občanov, aby sa nenechali vyprovokovať takýmito ľuďmi, ktorí sa často objavujú na rôznych demonštráciách. Ale zase aj vás prosím – nerobte reklamu heilujúcim polobláznom, pretože tým, že im dávate neustále priestor, ukazujete ich, tak ich motivujete k ďalším a ďalším aktivitám. Takýchto polobláznov si netreba všímať, naozaj narušujú normálne spolunažívanie a mne to je len a len ľúto. Ale napriek tomu, že rozhovor s pánom Gyurcsánym bol veľmi dynamický, ja ho považujem za veľmi dôležitý.

 

redaktorka

Pán premiér, príde pán Gyurcsány 8. januára do Bratislavy na oslavy?

 

Robert Fico, predseda vlády

To ja neviem, ja som pozval všetkých. Ja som pozval všetkých naraz na rokovanie, keď sme sedeli štyria premiéri plus traja premiéri z pobaltských krajín, všetkých siedmich naraz som pozval 8. januára. Kto príde, to neviem.

 

redaktorka

To znamená teda, že predloží slovenská polícia dôkazy, čo spustilo vlastne ten zásah?

 

Robert Fico, predseda vlády

Choďte sa spýtať slovenskej polície, je to na ňu ako...

 

redaktorka

Polícia tvrdí, že ten záznam má, doteraz ho nezverejnila ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

 

Robert Fico, predseda vlády

Pani redaktorka, ja nie som vrchný veliteľ slovenskej polície, polícia...

 

redaktorka

...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

 

Robert Fico, predseda vlády

Ja vás poprosím ešte raz, pokiaľ ide o Dunajskú Stredu, bol to štandardný zásah polície, pokiaľ ide o fanúšikov. Pokiaľ ide o zápas Trnava – Slovan napríklad, tam polícia zasiahla ešte tvrdšie. Pokiaľ išlo o medzištátny zápas Poľsko – Slovensko, polícia zasiahla ešte tvrdšie. Treba žiadať políciu, aby predložila, ak má, nejaké dôkazy, nech to ukáže, ja predpokladám, že aj maďarská strana, ktorá je stále presvedčená, že to bol útok proti príslušníkom maďarskej národnosti, ale nenechajme sa tlačiť do kúta. Ja si myslím, že Slovenská republika je suverénna krajina a tak, ako v iných krajinách, aj na Slovensku polícia musí mať právo zasahovať voči ľuďom, ktorí páchajú výtržníctvo, ktorí robia veci, ktoré na futbalové trávniky jednoducho nepatria. Ak, opakujem, bola možno použité viac sily, ja to neviem posúdiť, na to sú mechanizmy, ktoré to musia posúdiť, ale prečo do toho vnášate politiku? Ja tomu jednoducho nerozumiem.

 

redaktorka

Polícia ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... nie je schopný predložiť záznam, ktorý by toto potvrdzoval.

 

Robert Fico, predseda vlády

Myslím si, že boli predložené...

 

redaktorka

Nikto nevidel nič, čo by mohlo ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

 

Robert Fico, predseda vlády

Myslím si, že boli predložené aj fotografie, ako lietajú fľaše, ako lietajú stoličky, sú fotografie heilujúcich fanúšikov. Ak niekto heiluje, to znamená, že propaguje fašizmus a máme právo proti nemu zasiahnuť. Všetky tieto fotografie sú predsa k dispozícii a boli už aj zverejnené, ja som ich videl.

 

redaktorka

...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... na fanúšikov Slovana, tam sa nezasahovalo.

 

Robert Fico, predseda vlády

Pani redaktorka, ja neviem, či ste...

 

redaktorka

Pán premiér, tam bili pendrekmi ľudí ležiacich na zemi! ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... násilie?

 

Robert Fico, predseda vlády

Pani redaktorka, ja neviem, či vy ste redaktorka z Maďarskej republiky alebo odkadiaľ, ešte raz vám opakujem - ak je pocit, že polícia mohla prekročiť rámec zákona, pokiaľ ide o použitie sily, na to sú mechanizmy, ktoré to musia prešetriť, ja nie som generálny prokurátor.

 

redaktorka

Opýtate sa pána Kaliňáka na to?

 

Robert Fico, predseda vlády

Alebo niekoho iného, generálny prokurátor musí prešetrovať veci, musí Inšpekcia ministerstva vnútra prešetrovať veci, ale odmietam vnášať politiku, ako sa o to snažíte vy v tomto prípade.

 

redaktorka

Dobre.

 

Robert Fico, predseda vlády

Ešte raz, bol by som rád - prosím vás, neskáčte mi do reči, ak vás môžem o to poprosiť - bol by som rád, keby ste rovnakú pozornosť venovali transparentom, kde napísali na Slovákov, že sú bezdomoví bastardi. Bol by som rád, keby ste hovorili o transparentoch v Maďarsku, že „tisíc Slovákov za jedného Maďara“. Bol by som rád, keby ste hovorili o tom, ako popísali domy Slovákov rôznymi nadpismi, ako je nacisti a podobne, takže nevnášajte do toho politiku. Ja som jasne odmietol extrémizmus, odmietam ho a vy im nedávajte priestor! Lebo tým, že ich propagujete, tak ešte viacej im dávate priestor, aby boli spopularizovaní. Naviac, vy ste si asi nevšimli, že toto bol summit V4, ktorý priniesol veľmi významné výsledky. Chcem predovšetkým oceniť to, že Slovenská republika bola veľmi dobre vnímaná z hľadiska eura, preto – ja nechám na vyšetrujúce orgány, ktoré na Slovensku sú, aby zhodnotili, či zákrok bol alebo nebol v rámci zákona. Ja teraz nehovorím o politike, tam žiadna politika nebola.

 

redaktorka

Prepáčte, ale premiér Gyurcsány vás poprosil - ale premiér Gyurcsány povedal...

 

Robert Fico, predseda vlády

Pani redaktorka, ak ste si nevšimli, práve som dokončil s vami rozhovor.

 

redaktorka

Prepáčte, ale vás poprosil o prešetrenie a vy sa tým nemienite zaoberať.

 

redaktorka

...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... investičnej banky - kedy táto banka mala ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... A ešte vás prosím - krátku reakciu k víťazovi amerických prezidentských volieb.

 

Robert Fico, predseda vlády

Pokiaľ ide o vašu prvú otázku, dohodli sme sa, že to je taký nástrel myšlienky, pretože existujú banky aj v iných regionálnych združeniach, ja som ako príklad uviedol tzv. Nordickú investičnú banku, a niečo podobné by sme chceli posúdiť aj v rámci V4 za spolupráce Slovinska a Chorvátska. Dohodli sme sa, že experti sa na to pozrú, že či vôbec je to alebo to nie je reálne, ale malo by ísť o regionálnu banku, ktorá by bola zložená z vkladov jednotlivých štátov a táto banka by mohla pomáhať pri významných projektoch regionálneho charakteru, napríklad v energetike. Pokiaľ ide o voľby v Spojených štátoch amerických, už som dával ráno stanovisko - rešpektujem vôľu voličov Spojených štátov, je to interná vec voličov Spojených štátov amerických a samozrejme, nech by to bol ktokoľvek, tak mu blahoželám, pošlem mu oficiálnym spôsobom aj blahoželanie, ale nebudem hodnotiť ani politicky, ani stranícky, ani nijako inak túto voľbu. No, možnože to poviem tak trošku laicky, ale chlieb lacnejší na Slovensku kvôli tomu nebude. Ďakujem pekne.


prehrať audio Prehrať audio