Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica k dnešnému útoku médií na jeho rodinu.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

dnes ráno došlo k incidentu medzi novinármi a príslušníkmi mojej rodiny, ktorý nemôžem ignorovať ani ako predseda vlády Slovenskej republiky, a už vôbec nemôžem ignorovať tento incident ako osoba Robert Fico.

Pred obytným domom, v ktorom ako predseda vlády Slovenskej republiky mám k dispozícii podľa príslušného zákona byt, dnes ráno čakali novinári, môžem byť veľmi presný, na osobnom motorovom vozidle značky Fabia, štátna poznávacia značky BA 902ON, počkali si na mojich rodinných príslušníkov a prenasledovali ich až k budove Univerzity Komenského, kde moja manželka navštívila lekára. Toto by bolo všetko v poriadku. V poriadku ale nie je, vážené dámy a páni, že napriek tomu, že je evidentné, že moja manželka podstúpila pred niekoľkými dňami veľmi intenzívny stomatochirurgický zákrok, a je to úplne evidentné na jej tvári, z bezprostrednej blízkosti ju fotografovali, nereagovali na jej výzvy, aby jej dali pokoj, otravovali ju a v žiadnom prípade nechceli rešpektovať jej súkromie v takejto, dúfam, že pochopíte, pre ženu nie práve..., citlivej oblasti.

Vážené dámy a páni,

ak chcete bojovať, tak bojujte so mnou, ale nebojujte s mojou manželkou a s mojimi rodinnými príslušníkmi. A novinári, ktorí takýmto spôsobom atakujú ženu, ktorá nemá pri sebe žiadnu ochranu a ide navštíviť lekára, sú pre mňa obyčajné hlúpe hyeny. Môžete to sedemkrát zopakovať; pre všetky médiá to opakujem, sú pre mňa obyčajné hyeny. Bojujte so mnou, ja vás biť nebudem, ako bil Topolánek novinárov, ale, samozrejme, si vždy pri takýchto príležitostiach poviem svoj názor na to, ako sa správa časť slovenského mediálneho priestoru k ľuďom, ktorí s politikou absolútne nič nemajú spoločné. Čo má moja manželka spoločné s politikou? Čo ju kto otravuje, čo ju kto fotí, najmä v takom stave, v akom teda popisujem, že je úplne evidentné, veď k tomu lekárovi išla, a bola?!

Druhá vec, ku ktorej sa chcem vyjadriť, je niečo, čomu celkom dobre nerozumiem, ale pokúsim sa na to zareagovať. Že ma nemáte radi a že ani ja vás nemám bohvieako rád, je úplne evidentné. Ale nevytvárajte atmosféru, ktorá škodí ústavným činiteľom Slovenskej republiky ako taká. Predsa nie je možné, aby ste spochybňovali, že ústavní činitelia chodia na služobných autách. Nie je možné, aby ste spochybňovali, že podľa zákona, ústavného zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov majú niektorí ústavní činitelia nárok na to, aby dostali k dispozícii byt. Čo na tom je? Predsedovia vlád, predsedovia parlamentov, prezidenti majú rezidencie v iných krajinách, v našich krajinách sa takáto tradícia zatiaľ nezachovala; ja takú rezidenciu ani nepotrebujem. Ale spochybňovať elementárne zákonné nároky ústavných činiteľov je veľmi nebezpečné. Pokojne píšte o mne, čo chcete, čo len chcete, v tejto súvislosti takisto, ale je mi ľúto, že do budúcnosti vytvárate atmosféru, kedy najvyšší ústavní činitelia nebudú mať k dispozícii ten elementárny servis, ktorý musia mať preto, aby dokázali normálne existovať, žiť a pracovať. Tak štvorizbový služobný štátny byt je problém? Podľa ústavného zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov? Veď dobre viete, kde som býval. Ja som neodišiel z luxusnej vily bývať do ešte luxusnejšej vily. Odišiel som z trojizbového bytu na Dlhých dieloch pred niekoľkými mesiacmi, opakujem (dosť dlho vám to trvalo, kým ste na to prišli), do štvorizbového bytu. Keď predchádzajúci premiér mal šesťizbový byt, vtedy ste o tom nič nepísali, nikomu to nevadilo, a zrazu je to dnes obrovská téma.

Útočte na mňa, bite ma hlava-nehlava, len, prosím vás ešte raz: zabudnite na moju rodinu, na moju manželku, na môjho syna a ďalších rodinných príslušníkov a nevytvárajte atmosféru do budúcnosti, pokiaľ ide o ústavných činiteľov tohto štátu, tak, že o chvíľku budete od nich chcieť, aby robili bez platu, aby chodili na súkromných vlastných autách a nemali nárok na nič. Toto je veľmi nebezpečná atmosféra, ktorú v poslednom období médiá vytvárajú okolo slovenských politikov. Hyenizmus, ktorý sa šíri najmä zo slovenského bulváru, ktorý sa rozšíril dnes popri Novom Čase, Plus jednotke, Plus sedmičke o Pravdu, nemá obdobu. To je niečo, čo pravdepodobne ťažko vidieť v niektorých iných krajinách Európy, čo sa dnes deje na Slovensku.

Ja som nemohol byť v prípade útoku na moju manželku dnes ticho, pretože viem si živo predstaviť, ako by to vám, dámy, ako tu sedíte, bolo príjemné, keby vás niekto z polmetrovej vzdialenosti, bez toho, že by rešpektoval vaše súkromie, fotil, otravoval, pričom je evidentné, že moja manželka prešla vážnym zákrokom na tvári. Je evidentné. To je špinavosť non plus ultra. Môžete sa hanbiť!

Na žiadne otázky vám odpovedať, samozrejme, nebudem.

Ďakujem pekne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujeme.

Dovidenia.


prehrať video Prehrať video