Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis brífingu predsedu vlády SR R.Fica po návšteve ústredia Slovenskej pošty


Robert Fico, predseda vlády SR

... (Prerušený záznam, pozn. prep.)... praktické dôvody, pre ktoré som navštívil dnes Slovenskú poštu, ktorá je 100-percentnou štátnou akciovou spoločnosťou a ktorá je súčasne druhý najväčší zamestnávateľ na Slovensku, pretože zamestnáva takmer 17 tisíc pracovníkov.

Prvý dôvod je dôvod, ktorý naozaj niekedy si už celkom dobre neviem vysvetliť. Opäť sa stalo to, že Európska komisia podľa môjho názoru podľahla tlaku súkromných doručovateľov, súkromných spoločností zahraničných a niektorých slovenských, domácich, ktoré sa rozhodli, že siahnu Slovenskej pošte na jeden z najlukratívnejších produktov, ktorý zabezpečuje, že dnes pošta pri toľkých zamestnancoch má ako-tak vyrovnané hospodárske výsledky, dokonca vykazovala v posledných rokoch aj zisk. Ide o doručovanie hromadných zásielok, napríklad účtov, z veľkých firiem, ako sú napríklad operátori mobilných telefónov, alebo podobných firiem, ktoré momentálne doručuje Slovenská pošta, a keďže zistili súkromné spoločnosti, že by bolo zaujímavé sa k tomu dostať a vytrhnúť to Slovenskej pošte, tak spustili tento útok na Slovenskú poštu.

Chcel by som povedať, že Slovenská pošta je dnes inštitúcia, ktorá zabezpečuje činnosti aj také, ktoré neprinášajú zisk, napríklad udržiava v činnosti 1600 pracovísk pošty na celom území Slovenskej republiky, často v malých dedinách, v takých častiach Slovenska, kde musíme na to doplácať, aby takáto poštová služba vôbec existovala. Pošta musí vôbec plniť ďalšie úlohy univerzálne poštové, ako je napríklad pravidelné doručovanie, a nie je možné, tak ako to bolo v prípade nemocníc, začať vytrhávať to najlukratívnejšie, preniesť to do súkromných spoločností, a štát nech sa stará, štát nech platí všetky straty, ktoré budú potom pošte povytvárané. Ide o stovky miliónov korún, na ktoré by štát musel doplácať Slovenskej pošte na to, aby vôbec mohla existovať a žiť.

Preto plne podporujem Slovenskú poštu aj ministerstvo dopravy, ktoré sa rozhodli, že spustia súdne konanie proti Európskej komisii tak, ako sme to urobili aj v prípade emisií, kde sme boli úspešní, a bude mať ministerstvo dopravy a Slovenská pošta plnú podporu vlády Slovenskej republiky, pokiaľ ide o právne zastúpenie, pokiaľ ide o prípravu podkladov, a my sa musíme brániť takémuto vytrhávaniu hrozienok zo štátneho vlastníctva. Štát nie je kura, ktoré sa bude otrhávať, a jednoducho si nejakí súkromníci zmyslia, že zoberieme mu to najlukratívnejšie, a to zlé necháme, nech sa štát stará. S takouto politikou ja nikdy súhlasiť nebudem.

Po ďalšie, ponúkol som ministerstvu dopravy aj pošte riešenie, že naozaj ak(?) hrozia takéto hospodárske strany Slovenskej republike, tak sme pripravení aj v skrátenom legislatívnom konaní urobiť ešte zákonné opatrenia, ktoré zabezpečia Slovenskej pošte, že bude mať naozaj prioritu, pokiaľ ide o doručovanie tohto typu zásielok, a že súkromní doručovatelia nebudú môcť vstupovať na tento trh a do tohto segmentu, pretože, ako som už povedal, štát by opäť musel platiť obrovské peniaze.

Druhý problém bol praktický. To ma požiadali predstavitelia Zväzu obchodu v súvislosti s tržbami, ktoré sa odvádzajú na konci roka, ale pošta má napríklad na starosti vyplácanie dôchodkov. 2. januára už bude pošta vyplácať dôchodky. Bol som informovaný o praktických otázkach prechodu na euro. Ale, myslím si, že to nie je až také dôležité pre verejnosť.

Chcem poďakovať pánovi generálnemu riaditeľovi za všetky informácie. Je to naozaj obrovský zamestnávateľ, som rád, že sa mu momentálne darí, ale ak budú pokračovať takéto rozhodnutia Európskej komisie pod tlakom súkromných firiem, tak naozaj ziskové štátne podniky budú mať vážne problémy a štát bude musieť na úkor iných oblastí zase financovať niečo len preto, aby sa súkromný sektor dostal k najlukratívnejším produktom. To bol dôvod mojej návštevy. Pošta má v tomto duchu plnú podporu vlády Slovenskej republiky.

 

Redaktorka

Spomínali ste súdne konanie. Takže v akom štádiu je, ako ďaleko je vlastne tento krok? A zároveň ešte tie legislatívne opatrenia; máme si to vysvetliť tak, že ešte by sa viac mal teda „posilniť“ monopol Slovenskej pošty?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pani redaktorka, pokiaľ ide o nejaké časové harmonogramy, ešte len teraz sme v štádiu oboznamovania sa s rozhodnutím Európskej komisie. Sú tam nejaké procedurálne prekážky, a máme tam aj nejaké termíny na vyjadrenie k tomuto materiálu.

Pokiaľ ide o návrh na postup, požiadal som ministerstvo dopravy, aby predložilo v stredu na vládu prvú informáciu, kde budú určité alternatívy postupu. Opakujem, vláda podporuje ministerstvo dopravy aj poštu v tomto súdnom spore. Krajina má právo sa brániť, to nie je tak, že nám niečo Komisia povie, my sklopíme uši a budeme robiť to, čo od nás očakáva Európska komisia. Budeme sa brániť, ako sme sa bránili aj v prípade emisných limitov, kde sme boli úspešní.

Pokiaľ ide o túto druhú vašu otázku, ako som už uviedol, pošta musí robiť výkony, ktoré sú stratové. Je to napríklad udržiavanie poštových pracovísk, je to poskytovanie takých služieb, ktoré neprinášajú žiadny zisk. Popritom robí služby, ktoré sú ziskové, a ten zisk potom vyrovnáva prípadné straty. A dnes sa pošte darí tak, že to je vyvážené. My nemôžeme tej pošte zobrať teraz to, čo je ziskové, dať to súkromnému sektoru, a štát bude platiť peniaze Slovenskej pošte na úkor zdravotníctva, sociálnej sféry len preto, lebo súkromný sektor bude zarábať na lukratívnych doručovateľských službách. Ale ten súkromný sektor nemá povinnosť udržiavať 1600 pôšt na celom území Slovenska, nemá povinnosť robiť univerzálne poštové služby, že päť dní do týždňa musia doručovať.

Pozerajme sa na to naozaj komplexne v tomto duchu, pokiaľ ide o legislatívu, na ktorú sa pýtate. Áno, napríklad, prečo by sme nemohli zaviesť licencie pre takéto súkromné doručovateľské spoločnosti, ktoré by chceli vstúpiť na tento segment? Prečo by napríklad z toho zisku, ktorý budú mať, nemali prispievať do kompenzačného fondu, ktorý by kompenzoval straty, ktoré budú spôsobené Slovenskej pošte? Sú rôzne možnosti, ale opäť platí, že budeme za poštu, štátnu akciovú spoločnosť, bojovať všetkými možnými silami vo vláde Slovenskej republiky.

 

Redaktor

Ešte na pána generálneho riaditeľa: máte vyčíslené tie možné straty?

 

Libor Chrást, generálny riaditeľ Slovenskej pošty, a. s.

Ten segment trhu, ktorý je v ohrození, vlastne je až do dvoch miliárd a ťažko sa dá ale povedať, aké veľké budú straty, lebo, samozrejme, my robíme všetky komerčné opatrenia na to, aby sme to minimalizovali, a takisto nepredpokladáme, že tým, že sa uvoľní trh jedným spôsobom alebo druhým, ako teraz vlastne de facto je uvoľnený rozhodnutím Európskej komisie, že by zajtra všetci naši veľkí klienti, o ktorých ide, hromadní podajcovia transakčných zásielok, odišli ku konkurencii, takže sú to rozhodne stovky miliónov. Môže..., keď odíde päť veľkých klientov, môže to byť 700 miliónov už na budúci rok, ktoré nám vypadnú vo výnosoch, pričom náklady vlastne máme viac-menej fixné. Takže to pôjde rovno aj do hospodárskeho výsledku.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Znamená to, samozrejme, ohrozenie zamestnanosti, znamená to ohrozenie normálneho hospodárenia tejto štátnej akciovej spoločnosti. To jednoducho nemôžeme dovoliť.

 

Redaktor

Z druhej strany je predsa len nakoniec dobre, že takto sa môžete lepšie, teda pošta,  pripraviť na plnú liberalizáciu toho poštového trhu... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán redaktor, pripravujeme sa na liberalizáciu, ale nie tak, že tu bude tlak na prepúšťanie zamestnancov a že niekto si bude mädliť ruky a štát bude platiť peniaze do Slovenskej pošty. Toto nie je predstava o úplnej liberalizácii. Naviac, je tu taká veľká konkurencia, pokiaľ ide o poštové služby, že prakticky pošta je už dnes v plnej súťaži s ostatnými súkromnými alternatívnymi doručovateľmi, ale vláda nebude s tým súhlasiť, aby sa to najcennejšie, čo v pošte je, vytrhlo, dalo sa do súkromného sektora, a – „štát plať, staraj sa!“. Toto je politika, s ktorou ja súhlasiť nikdy nebudem.

 

Redaktor

Ale, pán premiér, ešte by som sa chcel spýtať k inej téme. Dnes ste sa stretli s pánom Slotom. Môžete povedať, čo bolo predmetnom vašich rokovaní?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

My sa stretávame vždy vo štvrtok ráno, keď som tu a keď je tu aj pán Slota. Bavili sme sa predovšetkým o príprave koaličnej rady, ktorá bude v pondelok na pozvanie Slovenskej národnej strany, a hlavná téma bude rokovanie o schôdzi Národnej rady, ktorá sa začne v utorok, a o rozpočte. Ja som predložil pánovi Slotovi niekoľko návrhov, pokiaľ ide o rozpočet, aby teda boli na to pripravení na rokovanie v pondelok, ale, myslím si, že pokiaľ ide o SMER a Slovenskú národnú stranu, prinajmenšom, začíname mať rovnaké názory. Potvrdzujem aj to, že začínam a chcem hovoriť pred koaličnou radou aj s pánom predsedom Hnutia za demokratické Slovensko o tejto istej téme, aby sme v pondelok mohli problematiku štátneho rozpočtu vzhľadom na to, že bude nižší hospodársky rast, ako sa pôvodne predpokladalo, aby sme to ukončili a aby bol rozpočet pokojne schválený na tejto schôdzi Národnej rady.

 

Redaktor

Čiže predpokladáte navýšenie teda...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Sú rôzne varianty. Ja pripúšťam aj mierne navýšenie deficitu; robia to všetky krajiny Európskej únie. Tak zase nebuďme pápežskejší ako pápež. Ak je takáto tendencia v Európe..., ale stále bude platiť, ako som tie čísla videl, že stále budeme mať historicky najnižší plánovaný deficit.

 

Redaktor

Hovorili ste s pánom Slotom aj o slovensko-maďarských vzťahoch? Vôbec ste túto tému neriešili?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie. Nevidím na to vôbec žiadny dôvod, aby som teraz hovoril, pretože momentálne sa sústreďujeme na odpoveď na list, ktorý som dostal od pána premiéra Maďarskej republiky. Dal som pokyn na prípravu mojej návštevy do Budapešti. Ja predpokladám, že budeme hovoriť v pondelok na koaličnej rade o zákone, ktorý je v parlamente v druhom a treťom čítaní, ktorý sa týka učebníc. Ale tieto veci sú naozaj už dnes praktického charakteru. My sme urobili významný krok včera na vláde, keď sme schválili novelizáciu Trestného zákona, ktorá sprísňuje postih extrémizmu a nacionalizmu, ochranu štátnych symbolov. Myslím si, že teraz je zase na rade druhá strana, aby ukázala, že či je pripravená, či vôbec má silu niečo presadiť v Maďarsku. Lebo to naozaj vyzerá tak, že jedna vec je niečo odsúdiť, a druhá vec je niečo reálne presadiť v praxi. Zatiaľ nevidíme nejaké praktické kroky, ktoré by na druhej strane boli zrealizované.

 

Redaktor

Ešte úplne poslednú otázku: už pripravujete nejaké zmeny vo vládnom kabinete?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie, ja neviem o žiadnych zmenách. Ak o nich ale budem vedieť, tak sa o nich dozviete až posledný, ak dovolíte. Dobre?

 

Redaktorka

Pán premiér, ak ešte dovolíte, k jednej téme, ak vás môžem kratučko poprosiť..., môžem?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

K akej téme, aby bolo... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Redaktorka

... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku z dielne ministra Harabina. Chcem sa spýtať, či ste sa s ním už oboznámili.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán minister Harabin ma informoval, že chce predložiť návrh zatiaľ iba zásad zákona; tak sme sa aj dohodli, pretože je to komplikovaná právna úprava, a môj názor poznáte. Ak máme dať do vlády a do parlamentu zákon, ktorý je bezzubý, tak ho nemá význam dávať. Preto kombinujeme trestnoprávne, civilno-právne a daňové prostriedky dohromady, aby sme účel zákona, ktorý označil Ústavný súd za protiústavný, dosiahli, a myslím si, že niečo vymyslíme.

 

Redaktorka

Tento konkrétny ste už videli?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie. Ja sa oboznámim s tým až vtedy, keď to bude predložené priamo na rokovanie vlády, až vtedy ja dostávam do ruky vládny materiál.

 

Hlas

Ďakujem veľmi pekne.

... (Prerušený záznam, pozn. prep.)...


prehrať audio Prehrať audio