Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po skončení 125.(mimoriadneho) rokovania vlady SR


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Vážené dámy a páni,

dobrý deň!

Dovoľte, aby som vás privítala na tlačovej konferencii po mimoriadnom zasadnutí vlády Slovenskej republiky. O jeho priebehu vás bude informovať predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

pred pár minútami sa skončilo rokovanie vlády Slovenskej republiky, ktoré som zvolal, aby sme sa zaoberali návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Občiansky súdny poriadok, a súčasne sme aj schválili návrh na skrátené legislatívne konanie, v ktorom by sme tento návrh chceli prerokovať v Národnej rade Slovenskej republiky. Ja verím, že obidva tieto návrhy získajú podporu Národnej rady.

Predtým mi však dovoľte pozitívnu informáciu. Som rád, že ako odpoveď na všetko to, čo sa na túto vládu lialo posledné dva dni v parlamente v súvislosti s rozpočtom, kedy sme boli poobviňovaní zo všetkého možného, najmä pokiaľ ide o štruktúru rozpočtu a jeho kvalitu, tak prišla perfektná odpoveď, odpoveď, že významné agentúry, ktoré hodnotia ekonomiky, finančné systémy, schopnosť krajín reagovať, zlepšili hodnotenie Slovenskej republiky, aj v prípade agentúry Standard & Poor,s, takisto aj v prípade spoločnosti Moody,s. Takže toto je najlepšia odpoveď na slovenskú opozíciu. Dúfam, že všetci tomu veríte, že sme si to objednali a že teda nám vyšli v ústrety a povedali, že „čo už, tak im pomôžeme, keď ich opozícia tak tlčie v parlamente kvôli rozpočtu“. Som zvedavý, ako na toto hodnotenie bude reagovať slovenská opozícia, ktorá tvrdí, že je úplná katastrofa, čo sa momentálne na Slovensku deje.

Vážené dámy a páni,

teraz k tomu bodu, ktorému sme sa venovali na vláde Slovenskej republiky. Pokúsim sa byť absolútne presný, aby som vysvetlil, o čo ide a ako chce vláda Slovenskej republiky reagovať na konkrétnu vec, ktorá vznikla v súvislosti s tým, že je potrebné vzhľadom na prehratý súdny spor zaplatiť pomerne vysokú sumu peňazí. Aby som bol úplne detailný, zajtra na základe rozsudku, právoplatného a vykonateľného rozsudku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky musí Slovenská republika zaplatiť, myslím, že sú to dve miliardy korún; nechcem to teraz nejako rozdeľovať, lebo niečo je na Tipose, niečo požičiava Tiposu Slovenská republika, a musíme tak urobiť, lebo tak rozhodol Najvyšší súd. Chcem aj vás požiadať, aby ste nevynechávali z tých informácií o tejto téme, že tak rozhodol Najvyšší súd Slovenskej republiky a že to je právoplatné a vykonateľné rozhodnutie najvyššej súdnej inštitúcie Slovenskej republiky.

Po druhé, vám chcem povedať, a to vám potvrdí podľa môjho názoru aj generálny prokurátor a ďalší právnici, že k dnešnému dňu neexistuje žiadny efektívny právny prostriedok, ktorý by nám umožňoval zajtra nezaplatiť. Jednoducho nie je nič v práve, v slovenskom právnom poriadku, také, čo by sme mohli vytiahnuť včera, predvčerom, dnes a povedať – nezaplatíme zajtra a nebudeme rešpektovať rozsudok Najvyššieho súdu, podľa ktorého musíme zaplatiť. V tomto duchu hodnotíme aj všetky tie nešťastné vyjadrenia a návrhy, ktoré nám tu neustále predkladá predovšetkým pán Mikloš. Neexistuje dnes nič, a nemá to ani pán Mikloš, ako sa zajtra vyhnúť zaplateniu tej obrovskej sumy peňazí. Pán Mikloš hovorí, že všetko je podvod. Chce tým povedať, že sudcovia na Najvyššom súde, ktorí tvorili senát, sú podvodníci? Nech to povie teda oficiálne a nech podá na nich trestné oznámenie. Chce povedať, že rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky je podvod? Ak to tak je, nech podá trestné oznámenie, nech sa tým niekto zaoberá. Pán Mikloš hovorí o tom, že „nerešpektujte rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky“, dáva nejaké fiktívne podania na generálnu prokuratúru, ktoré nič nevyriešia; jednoducho zajtra podľa rozsudku treba zaplatiť. Pán Mikloš ponúka jednoducho bezprávie, a ja odmietam ísť takouto cestou. Ja odmietam kritiku vlády Slovenskej republiky za to, že si vôbec dovoľuje uvažovať, že asi by bolo treba rešpektovať právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu. Prosím vás, kde sme sa to dostali?! Vláda je za to kritizovaná, aj ministerstvo financií, že jednoducho uvažujú, ako zachrániť Tipos a ako súčasne vyhovieť rozsudku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, a za to sme kritizovaní, že „čo si to dovoľujete, ako idete jednoducho rešpektovať niečo, čo je podvodom“. My nechceme ísť cestou bezprávia, ako ide pán Mikloš. V žiadnom prípade. (A k pánovi Miklošovi sa ešte vrátim.) Ale chceme ísť naozaj cestou právnou, cestou, ktorá je jediná možná.

A preto dnes sme schválili na vláde novelizáciu Občianskeho súdneho poriadku. Táto novelizácia, ak ju schváli parlament v skrátenom legislatívnom konaní, dá možnosť generálnemu prokurátorovi podať mimoriadne dovolanie aj bez toho, aby tam konkretizoval, špecifikoval dôvody, čo mu umožní to urobiť, ak teda, samozrejme, to pán generálny prokurátor bude chcieť urobiť, urobiť okamžite, akonáhle nadobudne účinnosť tento zákon. A čo je ešte závažnejšie, podanie takéhoto mimoriadneho dovolania bude znamenať odklad vykonateľnosti rozsudku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Čiže my ponúkame, lebo ani ja nechcem platiť peniaze, samozrejme (a kto chce platiť peniaze, a najmä takéto sumy?), ale (ja sa ešte k Miklošovi vrátim), ale jednoducho zaplatiť to treba. Preto ideme touto cestou. Ak Národná rada Slovenskej republiky zajtra takéto rozhodnutie prijme, tak v priebehu najbližších dní, ak sa rozhodne pán generálny prokurátor, môže okamžite podať mimoriadne dovolanie, nebude musieť teda niekoľko týždňov, mesiacov to študovať a pripravovať dôvody, a hneď to bude znamenať aj zastavenie vykonateľnosti rozsudku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Toto je právna cesta. Takáto cesta možná je.

Upozorňujem však, a hovorím to dopredu, že ideme do neistých právnych vôd. Sú s tým spojené aj nejaké riziká, pretože je tu právoplatne vykonateľný rozsudok. Ak sa nám ho podarí takýmto spôsobom odstaviť aspoň na nejaký čas na základe legálneho postupu, tak znovu začínajú rôzne procedúry. Prestavme si, že v budúcnosti by Najvyšší súd zase rozhodol v tejto veci a znovu sa to bude žalovať a znovu budú úroky z omeškania. Nakoniec to môže tak dopadnúť, a o tomto riziku treba hovoriť aj pred poslancami Národnej rady, že to nebudú dve miliardy, ale to budú možno štyri, päť, šesť...,  ja neviem, je to jednoducho nemožné, aby takto nabiehali súdne rôzne poplatky, z omeškania a neviem čo všetko v tejto právnej veci ešte bolo zakomponované. Upozorňujem na tieto riziká, ktoré sú s tým jednoducho spojené, a treba o týchto rizikách otvorene hovoriť aj pred poslancami Národnej rady Slovenskej republiky.

Vážené dámy a páni,

znovu zopakujem, a nechcem tu nejaké obviňovania zbytočne vznášať, pretože tých obviňovaní už bolo kopu, že tu bola reálna šanca za 21 miliónov korún tento spor ukončiť, a pán Mikloš to neurobil. Aké má právo on teraz poúčať všetkých, nazývať Najvyšší súd Slovenskej republiky, že koná podvodne, aké má právo vymýšľať si nejaké právne fikcie, ktoré jednoducho neexistujú? Opakujem, nie je nič v právnom poriadku, čo by nám umožnilo  dnes zabezpečiť odklad vykonateľnosti rozsudku Najvyššieho súdu alebo umožnilo nezaplatiť to, čo máme zajtra urobiť. Toto je jediná cesta, právna cesta zmenou zákona ako takého.

No a úplne posledná vec, ktorú chcem povedať: Pán Mikloš nás obvinil, pretože keď obviňuje ministerstvo financií, obviňuje celú vládu, že sme nevyužili právne prostriedky nápravy, hoci žiadne nie sú, a to vám potvrdí každý normálny právnik, ktorý sa trošku vyzná v slovenskom právnom poriadku. Pán Mikloš osobne podpísal dohodu o urovnaní medzi Slovenskou republikou a Československou obchodnou bankou, kde išlo o sumu, myslím, 25 miliárd slovenských korún, ktoré bolo treba zaplatiť. Pán Mikloš podpísal toto: „Slovenská republika týmto vyhlasuje a ubezpečuje Československú obchodnú banku, že Slovenská republika neuplatnila žiadny opravný prostriedok v súvislosti s týmto rozhodnutím.“ Tak teda blahoželám pánovi Miklošovi. Tak on nás bude poúčať, že my sme nevyužili nejaké právne prostriedky, hoci žiadne nemáme, žiadne, ale proti tomuto nálezu bolo minimálne päť možností, ako ochraňovať záujmy Slovenskej republiky. Dvadsaťpäť miliárd korún v komíne! A on bude rozprávať nám, že my sme nevyužili čosi. My máme právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu. A my odmietame to bezprávie, ktoré nám ponúka neustále pán Mikloš. A ja už aj odmietam počúvať tie nezmysly, ktoré neustále púšťa v tej zúrivosti; jednoducho on to stále nevie prežiť, že nie je vo vláde. Zobrali sme mu, chlapcovi, hračku. Ale takto to nemôže ísť ďalej. Ešte raz opakujem, podpísal vlastnou rukou, že Slovenská republika neuplatnila žiadny opravný prostriedok proti tomuto rozhodnutiu, na základe ktorého 25 miliárd korún Slovenská republika musela zaplatiť. Aké má právo tento človek niekoho obviňovať, nehovoriac o tom, ako som povedal, že nič v právnom poriadku Slovenskej republiky takého nie je?

Návrh zákona predloží možno ešte dnes, lebo, zdá sa, že končí rozprava v Národnej rade a asi sa bude hlasovať aj o rozpočte, je to možné, dnes večer, predloží podpredseda vlády a minister vnútra pán Kaliňák a bude musieť povedať poslancom to, čo som aj ja teraz pomenoval, najmä tie riziká, ktoré sú spojené s tým, že opäť táto vec zostane akože živá, že sa s ňou bude ďalej pracovať. Ani ja nechcem zaplatiť, ani ja nechcem dať nikomu tie peniaze, ktoré Najvyšší súd priznal. Ale naozaj máme ignorovať právoplatné a vykonateľné rozsudky? Kde sa potom dostaneme? Ako to bude celé fungovať? Myslím si, že sme ponúkli korektnú cestu. Som zvedavý, ako budú hlasovať poslanci opozície za tento návrh, pretože to je jediný spôsob, ako cez generálneho prokurátora dosiahnuť odklad vykonateľnosti tohto rozsudku.

To bol dôvod zvolania vlády Slovenskej republiky, a pokúsime sa to presadiť v Národnej rade Slovenskej republiky, tento návrh. Ak to neprejde v parlamente, v takom prípade nemáme nič k dispozícii, čo môžeme použiť. Nič. Potom sa budeme musieť posadiť, potom sa naozaj budem pýtať pána Mikloša a pána Dzurindu: „Tak poďte, páni múdri, a povedzte, čo máme teraz urobiť, keď je tu rozsudok?“ Ale ja verím, že sa nájde dostatočná politická sila v Národnej rade, aby sme prijali legálne, korektné riešenie, ktoré umožní vláde Slovenskej republiky, aby pokračovala v tomto spore ďalej, a aby sa nezaplatili tie peniaze, ktoré ani ja nechcem, samozrejme, zaplatiť. To je úplný výmysel, že niekto je pripravený a že chce za každú cenu... To, čo robilo ministerstvo financií a Tipos, to boli kroky na záchranu Tiposu ako takého, a, samozrejme, aj boli urobené kroky na realizáciu rozsudku Najvyššieho súdu. A čo mali iné robiť? Iné možnosti nemali, lebo žiadne právne prostriedky v danej situácii neexistovali.

Nech sa páči.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Prvá otázka, nech sa páči, TA3.

 

Martin Linhart, televízia TA3

Linhart, televízia TA3.

Pán premiér, ja sa chcem spýtať: vy hovoríte teda o tom, že tie peniaze podľa rozsudku by mali sa zaplatiť zajtra. Generálny prokurátor hovoril, že on jednoducho ten podnet alebo to dovolanie nestihne podať ani pri najlepšej vôli, keďže to musí podpísať prezident, vyjsť to v Zbierke zákonov, do konca mesiaca, tak ako tá dohoda znela. Čiže moja otázka znie, že či to potom nebude problém nejaký ďalší, súdny, že tie peniaze neodišli, napriek tomu, že to dovolanie generálny prokurátor nestihol podať do toho konca mesiaca.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Dúfam, že nie. My sme sa radili aj s právnikmi, pokúsime sa to urobiť tak, aby z toho nebol žiadny problém. Je tam nejaký sklz, niekoľkodňový, môže sa stať. Ak by ale zajtra došlo k tomu, že parlament schváli v druhom aj v treťom čítaní návrh zákona, ak by všetko dobre išlo a pán prezident by nevyužil maximálne lehotu, ktorú má k dispozícii, ja budem tiež na neho vplývať, budem ho žiadať o spoluprácu v tejto veci, tak možnože by sa nám hneď na začiatku budúceho týždňa mohlo podariť tento návrh podpísať a hneď zverejniť v Zbierke zákonov, pretože pokiaľ ide o nadobudnutie účinnosti zákona, tak sa predpokladá dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, čiže automaticky to nadobudne účinnosť. Robíme všetko, aby to bolo urýchlené.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Rudolf, nech sa páči. Markíza.

 

Ivan Rudolf, televízia Markíza

Ivan Rudolf, televízia Markíza.

Dobrý deň!

Pán premiér, chcem sa spýtať, či naozaj neexistovala iná možnosť, ako zvrátiť tento stav, ako zachrániť to, aby odišli tie peniaze na Cyprus, ako dnešná novela alebo dnešný návrh novely Občianskeho súdneho poriadku, pretože mnohí právnici hovorili, že podľa platnej právnej úpravy sa dalo spraviť to, že generálny prokurátor, ak by podal mimoriadne dovolanie, tak zároveň mohol požiadať senát Najvyššieho súdu, aby pozastavil vykonateľnosť tohto ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

Ďakujem pekne.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán redaktor, ja s vami súhlasím, pretože generálny prokurátor môže podať mimoriadne dovolanie, ale rozdiel oproti tomu, čo navrhujeme a čo je dnes v právnom poriadku, je, že on musí podať mimoriadne dovolanie, ktoré je odôvodnené, to znamená, že je pripravené. Ale generálny prokurátor povedal, že to môže trvať niekoľko týždňov, možno až niekoľko mesiacov, kým by prokuratúra bola schopná z toho obrovského súdneho spisu, ktorý sa ťahá dlhé roky, pripraviť taký návrh mimoriadneho dovolania, ktorý by mal úspech. Teraz na základe toho, čo navrhujeme, bude môcť predložiť mimoriadne dovolanie bez uvedenia týchto dôvodov, a tie dôvody bude musieť do 60 dní doplniť. Keď ich nedoplní, tak potom to mimoriadne dovolanie ako keby nebolo podané. Ale významné je, že hneď ako podá to mimoriadne dovolanie bez dôvodov, čo môže urobiť za jeden deň, tak hneď sa odloží vykonateľnosť zo zákona, vykonateľnosť rozhodnutia, dnes... (prepáčte, dokončím tú myšlienku) to tak nie je v zákone, že automaticky s podaním mimoriadneho dovolania sa odkladá aj vykonateľnosť. On by mohol požiadať, ale súd by nemusel vyhovieť a vykonateľnosť by mohla pokračovať ďalej. Čiže toto je veľká pomoc v danej situácii, ktorú sme pripravili.

 

Redaktor

A ten podnet tam bude musieť dať...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Prosím?

 

Redaktor

Ten podnet pri podaní mimoriadneho dovolania, to tam ostáva, hej?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Je trošku aj zmenený charakter mimoriadneho dovolania teraz. Myslím, že to postavenie generálneho prokurátora je silnejšie. Na tomto znení pracovala celá skupina právnikov dnes zo všetkých rezortov, predpokladám, že to urobili tak, lebo to je civilné právo, ja nie som v civilnom práve expert. Ja som sa vždy venoval trestnému právu, iba teraz presne pomenovávam to, čo je obsahom tohto návrhu.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Redaktor

Pán premiér, ešte jednu takú doplňujúcu...: vlastne o tej kauze sa debatuje už v podstate od víkendu. Nedalo sa napríklad tento krok, ktorý dnes vláda prijala, urobiť už v pondelok, napríklad, tým pádom by sa všetky tie lehoty..., trošku by inak vyzerali, a možno že by to pán generálny podal už včera, dnes.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie je to taký problém – tých pár dní. Samozrejme, že tam je, myslím, tridsiateho nejaká splatnosť, lebo ide o vykonateľný rozsudok, to je nedeľa, sú to nejaké lehoty, tie začínajú až v pondelok,  v utorok, myslím, že sme stále ešte v lehotách. A my sme analyzovali, že čo sa všetko dá urobiť. Naozaj sme to analyzovali. Ja som mal množstvo stretnutí, lebo som sa o túto vec musel zaujímať, lebo ide o veľkú sumu peňazí. Ale odmietam to, čo hovorí pán Mikloš, však to je bezprávie. Predstavte si, že by som ja povedal, že celé konanie, ktoré sa skončí právoplatným a vykonateľným rozsudkom Najvyššieho súdu, je podvod. Čo by ste so mnou dorobili? A jemu všetko prejde, ako keby nič. Všetko je podvod, všetci sú podvodníci, všetko je podvod, len on má pravdu. Som zvedavý, ako bude reagovať na toto; môžete si to potom pokojne odfotiť, je to podpísané pánom Miklošom, 25 miliárd, Slovenská republika sa vzdala všetkých opravných prostriedkov, ktoré mala, a bolo ich asi päť, proti tomuto nálezu, ktorý bol vydaný. V našom prípade nie je žiadny opravný prostriedok, naozaj nie je žiadny reálny, veď to potvrdil aj pán generálny prokurátor, lebo podanie mimoriadneho dovolania podľa súčasnej právnej úpravy nemá žiadny vplyv na to, aby vykonateľnosť toho rozhodnutia pokračovala ďalej. Ale pokojne bude takto pokračovať on v týchto obvineniach vlády Slovenskej republiky.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

ČTK, nech sa páči.

 

Redaktorka, ČTK

Dobrý deň!

Ja sa chcem spýtať, že čo to znamená vlastne táto schválená novela, na to, že zajtra vlastne či tie peniaze odídu, alebo neodídu.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Neodídu. Pokiaľ ide o peniaze, ktorými disponuje ministerstvo financií a ktoré mali byť poskytnuté Tiposu, aby to Tipos zvládol, tak za predpokladu, že bude zákon schválený, samozrejme, neodídu. My to nechceme zaplatiť, ale nemôžem povedať, že nezaplatím, lebo je to podvod. Musím mať nejaký právny argument na to, aby som to neurobil. Takže ideme touto cestou. Predpokladáme, že keď to bude schválené, že pán generálny prokurátor začiatkom budúceho týždňa by mohol podať mimoriadne dovolanie, s tými následkami alebo dôsledkami na vykonateľnosť rozhodnutia, o ktorých teraz hovorím.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pani Dibáková, potom pán Grendel.

 

Jana Dibáková, televízia JOJ

Dobrý deň prajem.

Pán premiér, chcem sa opýtať: keďže dnes je to o tom, aby pán generálny prokurátor stihol napísať to kvalifikované odôvodnené dovolanie, chcem sa spýtať, či vy veríte, že sa ešte môže celá kauza zvrátiť, aby sme vôbec nikdy, nielen počas týchto dní, nemuseli platiť tie dve miliardy korún. Či ešte môže nastať taká situácia, či jej ale vy hlavne veríte.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pani redaktorka, má to..., ešte, aby som bol úplne presný, novelizácia má dva momenty, nielen teda, že môže podať okamžite mimoriadne dovolanie a tie dôvody tam doplní, ale súčasne to znamená aj odklad vykonateľnosti, to je veľmi dôležité, toho rozsudku Najvyššieho súdu. Ako právnik vám musím povedať, že ja vidím riziká. Samozrejme, že vidím riziká, ale pokiaľ legálnou cestu dosiahneme odklad vykonateľnosti toho rozsudku, tak je to zatiaľ dobre. Potom príde, ak teda pán generálny prokurátor sa rozhodne, podá mimoriadne dovolanie, o mimoriadnom dovolaní bude rozhodovať Najvyšší súd. A Najvyšší súd môže prijať rozhodnutia, ktoré buď to celé potvrdia, alebo to zvrátia celé. Ten spor sa môže dostať do úplne inej kvality. A je tu aj také riziko, že na konci tohto všetkého môže byť viac peňazí, ktoré bude treba zaplatiť, ako to je teraz. Treba o tomto riziku vážne hovoriť. Ja takéto riziko, samozrejme, musím ako právnik, ktorý bol súčasťou rôznych sporov, ako advokát alebo pri iných príležitostiach, musím takéto riziko pripustiť.

 

Jana Dibáková, televízia JOJ

Len doplním: vy teda ako právnik myslíte si, že teda existuje táto šanca, keďže päťčlenný senát to naozaj môže vrátiť, môže situáciu zmeniť, môže sa ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Keby sme neverili...

 

Jana Dibáková, televízia JOJ

... podľa toho, ako vy poznáte tú kauzu?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja zase nepoznám tú kauzu, to je... Ja som ju naozaj neštudoval, to je dlhoročná vec. Keby sme neverili, že je nejaká reálna šanca zvrátiť tento spor, tak by sme tieto kroky nerobili. Ale my ich robíme preto, lebo veríme, že sa dá ešte zvrátiť. Opakujem ešte raz, ak prejde tento zákon v parlamente, z ministerstva financií neodídu tie peniaze, ktoré mali pomôcť Tiposu zvládnuť tento spor.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Grendel.

 

Gábor Grendel, televízia Markíza

Ja by som mal dve otázky, ak dovolíte.

Jedna bude k inej téme. Z hľadiska právnej istoty, myslíte si, že je v poriadku kvôli konkrétnym sporom takýmto spôsobom meniť zákony? To je jedna otázka.

A druhá: či ešte...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Môžem...? Potom to rozdelím, ak dovolíte, dobre?

 

Gábor Grendel, televízia Markíza

Dobre.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Lebo je to právnická otázka, ktorú ste mi postavili.

Samozrejme, že ja som nie nadšený, keď sa robia čiastkové novelizácie zákonov. A klamal by som, keby som tvrdil opak, pretože pôsobím v právnickej sfére a pôsobím aj dlho v Národnej rade Slovenskej republiky. Poznáme nakoniec niekoľko prípadov z praxe, možno vám niečo hovorí prípad, kedy sme v parlamente menili právnu úpravu väzby kvôli jednému obvinenému. Ten zákon sa tak dnes aj volá, že lex..., nechcem použiť to meno druhé, a je to legálny spôsob, samozrejme, je to v súlade so všetkými právnymi predpismi, ktoré na Slovensku máme, ale čo ja považujem za dôležité, vytvára to priestor na to, aby generálny prokurátor mohol efektívnejšie vstupovať tam, kde je evidentne, ako sme v tom zákone povedali, hrozba nejakej veľkej škody, môže aj iným ľuďom pomôcť, tu nejde teraz iba o štát, lebo on bude môcť vstúpiť aj do iných konaní mimoriadnym dovolaním a bude môcť pomôcť aj pri iných komplikovaných situáciách.

Pán redaktor, tu je aj problém, ako sa staviame k niektorým právnym sporom. Tento spor podľa vyjadrenia právnikov, ktorý sa tým zaoberali, bol neuveriteľne právne zanedbaný v predchádzajúcich rokoch za vlády Mikuláša Dzurindu, neuveriteľne zanedbaný. A najmä, prečo, preboha, to Mikloš nevyrovnal za 21 miliónov korún?! Toto mi teda vysvetlite. A dnes máme stokrát viacej na stole a musíme sa tým zaoberať, aby sme to nejako zvládli. Čiže nie som z hľadiska čistoty právneho procesu nadšený, povedal by som takej etiky, ale je všetko v súlade so zákonom, je to, samozrejme, novelizácia, ktorú sme urobili preto, lebo máme tento vážny miliardový problém. Samozrejme, však by som vyzeral asi hlúpo, keby som tvrdil niečo iné.

 

Gábor Grendel, televízia Markíza

A druhá vec: V súvislosti s informáciami, ktoré boli zverejnené v súvislosti s pánom Blanárikom, sa chcem opýtať, či ste sa s ním spojili, či mu dôverujete a či ste si dali prípadne preveriť informácie o jeho minulosti.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Samozrejme, že mám k dispozícii už aj určité postoje a vyjadrenia. Najpodstatnejšie je to, že pán Blanárik bol vojenským pridelencom na Ukrajine za predošlej vlády a ešte predtým dostal všetky potrebné bezpečnostné previerky vrátane previerky NATO. Čiže on naozaj musel prejsť neuveriteľne prísnou kontrolou, a bolo to za predchádzajúcej vlády. Čo si ja viacej môžem želať ako šéfa NBÚ, ktorému previerky robila predchádzajúca vláda? To je najkrajšia kombinácia pre predsedu vlády, tak ako je výborná kombinácia, keď na čele Úradu pre verejné obstarávanie stojí opozičný politik. To sú najlepšie spôsoby kontroly.

A pokiaľ ide ešte o pána Blanárika, mám informáciu, dúfam, že je pravdivá, mal dokonca prejsť cez detektor lži, a na tieto otázky, ktoré práve dnes vyšli na povrch, mal presvedčivo odpovedať, pretože ten detektor lži sa tak ľahko nedá oklamať.

Toto sú momentálne informácie, ktoré sú. Čiže má previerky, previerky boli urobené za predchádzajúcej vlády. Nemám dôvod ja spochybňovať tieto previerky, a bude sa treba pozrieť na ten zdroj, čo to je za spis, ako to je. Ja v danej situácii nemám nič iné a nemôžem povedať nič iné, len, že dôvera v pánovi Blanárikovi musí zostať, pretože prešiel všetkými previerkami, ktorými mal prejsť. Počkajme si, ako sa ďalej vec vyvinie, nemôžeme prijímať rozhodnutia za päť sekúnd, že niečo sa niekde objaví a hneď niekoho režeme alebo sekáme. Preto, ja verím, že aj pán Blanárik bude mať priestor mediálne vysvetliť to, čo sa objavilo; len viete, tie všelijaké spisy, bohviekto to kedy vyrábal, obchodovalo sa s tým v minulosti, a to..., ja mám veľmi skeptický vzťah k objektívnosti nejakých zdrojov, ktoré sa objavujú. Ale máme tu teda, opakujem, previerky za predchádzajúcej vlády.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pani Schniererová.

 

Diana Schniererová, denník Pravda

Dobrý deň!

Ja by som sa chcela opýtať, či má pán minister Počiatek vašu dôveru, či nemohol za uplynulé dva roky spraviť v tejto kauze viac, aby to teda nevyústilo do tej situácie... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Poďme otázku za otázkou, ak môžem poprosiť, dobre? Môžem?

 

Diana Schniererová, denník Pravda

Áno.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ministerstvo financií vymenilo právnika, nie hneď, ako nastúpil minister financií, pretože právnik z predchádzajúceho vládneho obdobia sa tváril, že on to všetko vyhrá, všetko bude perfektné; potom to zrazu prehral. Na kraji. Potom došlo k výmene právnikov, právnickej firmy, bojovalo sa v jednom kuse. Tento spor nevznikol, pani redaktorka, za tejto vlády, to je kostlivec z Dzurindovej skrine, a tam to bolo vážne zanedbané. A znovu, prečo nezoberiete tú podstatu veci? Ak to niekto mohol za 21 miliónov korún urovnať, dokonca ani nemuseli sme platiť, to sa dalo vraj odrátať z nejakého dlhu, dnes všetko mohlo byť v poriadku. A tento istý pán nás tu poučuje o práve, o podvodoch, ten istý pán, ktorý podpísal toto, čo som vám pred chvíľočkou tu ukázal. Takže ja dnes nemôžem konštatovať, že by ministerstvo financií robilo nejaké chybné kroky. Ešte raz: Nespochybňujme, že ministerstvo robí kroky na realizáciu právoplatného a vykonateľného rozsudku Najvyššieho súdu. A čo mali robiť, keď žiadny právny prostriedok k dispozícii nebol a ani nie je? Bude až keď schválime túto novelizáciu Občianskeho súdneho poriadku.

Nech sa páči.

 

Diana Schniererová, denník Pravda

No a nebudete preverovať personálne prepojenia pána ministra Kaliňáka a Počiatka na právnickú firmu, ktorá ten spor o Tipos prehrala?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Keby som zobral z môjho právnického pôsobenia, v akých všelijakých prípadoch som bol, čo som robil, Slovensko je taký malý trh právnický z hľadiska firiem, že každý každého pozná a každý s každým, niekto niekedy niečo, nejaký právny vzťah mal. To by sme potom nemohli mať žiadneho ministra, nemohli by sme mať jednoducho absolútne nikoho. Viete, to je tak, akože moja sestra robí na prokuratúre, tak teraz poďme to preverovať, či to je správne, alebo to nie je správne. To sú veci, ktoré by som ja dnes neotváral. Ja v tom nevidím ako nejaký problém. Tá firma robila, čo jednoducho mala robiť; je tu rozhodnutie Najvyššieho súdu. Niekto spor vyhrá, niekto spor prehrá. Máme niekoľko takýchto živých sporov ešte, ale je jeden spor, ktorý sa týka spoločnosti Noram; no to je krásny kostlivec, to si teda pozrite, z Dzurindových skríň, a našťastie tam sme to vyhrali na Najvyššom súde a nemuseli sme platiť obrovské sumy peňazí podobného charakteru. Bola najprv malá suma, postupne sa z toho stala takáto obrovská suma. Čiže ja v tomto nevidím absolútne žiadny problém. Viem, že je tu záujem vytvoriť obraz okolo Počiatka a Kaliňáka ten najhorší, lebo to sa potom zase dotýka mňa, ale ja sa teda postavím za svojich ministrov vtedy, keď som presvedčený, že robia; keď budem vidieť, nerobia, tak sa za nich nepostavím. Ale tu ide o právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu.

 

Diana Schniererová, denník Pravda

... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Keby ktorýkoľvek minister, tu nejde o Kaliňáka a Počiatka, keby nemal moju dôveru, tak nie je vo vláde. Musí mať každý člen vlády, ktorý so mnou pracuje, moju dôveru.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči.

 

Sergej Danilov, Rádio Expres

Danilov, Rádio Expres.

Odhliadnuc od Mikloša sa chcem opýtať: vy ste spomínali, že toto celé robíte teraz pre krátkosť času. Ak sa nemýlim, ten rozsudok je z augusta. Prečo nepodala tá advokátska kancelária, ministerstvo financií, proste ktokoľvek, prečo nešiel za generálnym prokurátorom už vtedy, keď to ešte malo zmysel?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán redaktor, vzhľadom na váš vek pravdepodobne ste ešte neboli súčasťou žiadneho sporu, myslím to v dobrom. Keď prídete na súd a súd rozhodne, tak vám prečítajú rozsudok na pojednávaní, a potom trvá niekoľko mesiacov niekedy, niekoľko týždňov, kým vám je doručené písomné vyhotovenie rozsudku aj s dôvodmi aj so všetkým. Pokiaľ viem, tak pokiaľ ide o doručenie tohto rozsudku, je niekedy koniec októbra; ja teraz nepoznám presne ten dátum, kedy bol doručený rozsudok, takže nehovorte o auguste, lebo august nie je korektný dátum. Vy môžete pracovať s rozsudkom len vtedy, ak ho máte v ruke a je to rozsudok, povedzme pokiaľ je právoplatný a vykonateľný, kde je vyznačená právoplatnosť a vykonateľnosť, lebo išlo o rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, čiže až po doručení. August nie je dobrá informácia.

 

Sergej Danilov, Rádio Expres

Takže mala to urobiť, ak by to bolo skôr, povedzme, podľa vás, tá advokátska... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Čo skôr mali urobiť?

 

Sergej Danilov, Rádio Expres

No... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... s tým generálnym prokurátorom. Keby sa to teda ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...  v tých termínoch, či to mali spraviť, ministerstvo financií?  Či to je ten dôvod, prečo to neurobili?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie. Ministerstvo financií nie je právnická inštitúcia. Ministerstvo financií obdržalo rozsudok, že Tipos má zaplatiť toľko a toľko peňazí. Išlo o právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Pán kolega, čo by ste vy urobili, keby ste dostali právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky? Asi by ste odpadli. A oni jednoducho začali robiť prípravu na realizáciu takéhoto rozsudku. Medzitým sa hľadali cesty, ako sa tomu vyhnúť. Dospeli sme k tomuto záveru. To nie je len tak, že vás jednoducho niečo osvieti a idete to urobiť. Musíte o tých veciach diskutovať, pripravovať to a zrealizovať tieto veci. Našťastie, máme koalíciu, a ja verím, že koalícia bude spolu aj v tejto veľmi citlivej záležitosti a že opäť sa ukáže, aký význam má mať stabilný politický systém na Slovensku. Čiže ja by som tak v žiadnom prípade teraz nevymýšľal. A prečo mám odhliadnuť od Mikloša? Vysvetlite mi to. Prečo máme odhliadnuť od Mikloša, ktorý si vymýšľa, že sú tu nejaké právne prostriedky, keď žiadne právne prostriedky tu neexistujú, a prečo mám odhliadnuť od Mikloša, ktorý hovorí, že rozsudok Najvyššieho súdu je podvod. To si vy dovolíte povedať, že rozsudok Najvyššieho súdu, právoplatný a vykonateľný, je podvod? A to vám nevadí. Toto nikto necitujete, toto nikto nehovoríte, za to ho nikto nekritizujete. A to vám nevadí, čo urobil, pokiaľ ide o Československú obchodnú banku? Toto sú vážne prehrešky, a tento pán príde a bude nás tu poučovať, on, čo urobil asi mínus 43 miliárd korún pre Slovenskú republiku svojím správaním sa v minulosti. Na 300 rokov do väzenia, keby trošku spravodlivosti existovalo v tomto štáte...

 

Sergej Danilov, Rádio Expres

Len veľmi krátko: či nemáte informácie, že odišli nejaké peniaze už, či ste sa na to pýtali.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o ministerstvo, ja nemám..., ja som sa staral iba o veci, ktoré sa týkajú ministerstva financií. Ministerstvo financií musí pomôcť Tiposu, Tipos to nevie zvládnuť. Dostal pokyn minister financií: nesmú zo štátneho rozpočtu, lebo to sú aktíva štátneho rozpočtu..., nesmie z aktív štátneho rozpočtu odísť ani koruna, ktorá mala ísť ako výpomoc Tiposu. Tipos je samostatná akciová spoločnosť, Tipos už platil nejaké trovy konania, niečo..., a to sú veci, ktoré sú zanedbateľné z hľadiska celkovej sumy, ktorú treba zaplatiť. Ale ak bude treba, tak vám vie ponúknuť informáciu Tipos, že koľko to bolo peňazí.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pán Vagovič a potom posledná otázka.

 

Marek Vagovič, denník SME

Ja mám dve otázky.

Ten rozsudok je naozaj zo 7. augusta, my ho máme k dispozícii. Chcem sa teda spýtať, že či naozaj nebola chyba tak pána ministra Počiatka, ako aj tej právnej kancelárie, že sa jednoducho vzdali toho práva na mimoriadne dovolanie, neinformovali vás, neinformovali vládu, ubehli tri mesiace. Dnes sa kvôli tomu mimoriadne stretla vláda, musíte to svojím spôsobom... (Robert Fico, predseda vlády SR: Pán redaktor...) hasiť, či naozaj nespravil Počiatek a ministerstvo chybu, za ktorú má odstúpiť z funkcie.

A potom položím druhú otázku.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán redaktor, ešte raz: 7. augusta rozhodol Najvyšší súd, ale skúste mi aspoň toto veriť; vy asi právnické vzdelanie nemáte, ja ho mám. Ak rozhodne súd, vynesie rozsudok na pojednávaní, postaví sa sudca a povie: „V mene republiky...“ a niečo prečíta, nejaký rozsudok. A potom sa čaká na písomné vyhotovenie rozsudku, ktoré naozaj trvá niekedy týždne a mesiace. Ten rozsudok vám musí byť určitou cestou doručený, oni musia povyznačovať, kedy bolo, čo bolo, ako bolo. Nehovorte o auguste. To nie je korektné, pretože Tipos a ministerstvo financií podľa mňa...; ja tu nemám tie rozsudky, ale bolo to niekedy na konci októbra. Čiže žiadny august. Žiadny august. A začali robiť prípravy na realizáciu rozsudku. Čo mali robiť? Však máte právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu. Prečo spochybňujete ten rozsudok Najvyššieho súdu?

 

Marek Vagovič, denník SME

Nespochybňujem. Ja spochybňujem ministra Počiatka, že si myslím, že nekonal a neurobil aj s tou kanceláriou to, čo mal, že sa... (Robert Fico, predseda vlády SR: Viete, kto najviac pochybil(?)...? Mikloš...) vzdali toho práva. O to ide.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

..., že za 21 miliónov korún to neurobil v tom čase, keď to mal urobiť. Za 21 miliónov korún bez toho, aby vytiahol korunu zo štátneho rozpočtu, lebo sa to mohlo urobiť odpísaním z dlhu, sme mohli mať túto kauzu dole zo sveta. Dnes je to stonásobok tejto sumy, stonásobok, vďaka tomu, že niekto zlyhal, absolútne zanedbal tento právny spor. Ja odmietam toto kydanie na adresu vlády Slovenskej republiky. A ešte raz opakujem: ani ja nesúhlasím s rozsudkom Najvyššieho súdu, ani mne sa nepáči, ani ja ani korunu by som nechcel poslať, no ale taký je právny systém. Keby sme nerešpektovali právoplatné a vykonateľné rozsudky Najvyššieho súdu, tak to môžeme v tejto republike zabaliť. ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... je potom koniec. Ale my sme ponúkli riešenie.

 

Marek Vagovič, denník SME

Ak môžem, ešte jednu otázku: Vy hovoríte, že dôverujete svojim ministrom a aj pánovi Počiatkovi a Kaliňákovi. Chcem sa spýtať, či je správne alebo či je teda v poriadku, že Slovenská elektrizačná prenosová sústava chcela predať lukratívny pozemok v centre Bratislavy firme, s ktorou sú prepojení páni Počiatek a Kaliňák, bez verejnej súťaže. Dnes to bolo medializované.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja si myslím, že pán Kaliňák aj pán Počiatek mali k tomu veľmi jasné, otvorené stanovisko, keď povedali, nezapierali a povedali, že akciová spoločnosť, v ktorej sú akcionári (nemôžu byť konatelia, pretože by boli v konflikte záujmov), mala záujem o kúpu nejakého pozemku, ktorý je hranične... (zase treba povedať ale pravdu, že o aký pozemok ide; vy hovoríte o nejakom lukratívnom), to je pozemok, ktorý hraničí medzi SEPS-kou a tou akciovou spoločnosťou, ktorý sa prakticky na nič nedá využiť. No a Fond národného majetku povedal, že to nebude priamo predávať a že pôjde do verejnej súťaže. Pokiaľ viem, tak akciová spoločnosť má záujem ísť do verejnej súťaže a pôjde s tou istou cenou, ako ponúkali pri priamom predaji. Viete, kedy by som mal s tým problém? Keby to Kaliňák a Počiatek zatĺkali, vtedy by som im neveril ani pol slova. Ale oni povedali: áno, táto spoločnosť v súlade so všetkými právnymi predpismi, lebo to je susediaci tisícmetrový pozemok, ktorý sa nedá na nič použiť, chceli kúpiť, Fond národného majetku to nechce napriamo predať, ide do súťaže, táto akciová spoločnosť pôjde do súťaže s tou istou cenou, s tou istou cenou, ako ponúkli na priamy predaj. Nie sú konatelia, ja si myslím, že ich vysvetlenie a ich vyjadrenie bolo veľmi jasné.

 

Marek Vagovič, denník SME

SEPS začala hovoriť o tej súťaži až keď sa... ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Napíšte, ešte raz hovorím, keby boli bývali zapierali, tak im neverím ani nos medzi očami. Ale jasne povedali, o čo išlo, čo považujem za korektné. To je správny prístup.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Posledná otázka.

 

Redaktor

Ja, ak dovolíte, mám dve krátke otázky: Pán predseda, je pri poskytnutí štátnych finančných aktív, resp. tej návratnej finančnej výpomoci, ku ktorej sa zaviazal pán minister financií Ján Počiatek, potrebný súhlas alebo schválenie vlády? To by bola prvá otázka.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ak tomu rozumiem, pán redaktor, že tam malo ísť o pôžičku Tiposu...

 

Redaktor

Hovoril o návratnej finančnej výpomoci...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Áno, návratnej..., to znamená, že mali ísť peniaze do Tiposu, aby to Tipos mohol zaplatiť, a potom Tipos mal postupne tie peniaze vyrábať a vracať to naspäť štátu. Fakt ale je, že je to ten istý okruh štátnych peňazí, ktorý by išiel niekde za hranice Slovenskej republiky. Nemyslím si, že toto podlieha vláde, lebo išlo o rozsudok, ktorý smeroval proti organizácii, ktorá patrí do pôsobnosti ministerstva financií. Preto sa domnievam, že v tomto prípade bola právomoc ministra financií aj Tiposu robiť kroky na realizáciu tohto rozsudku.

 

Redaktor

Dobre.

prehrať video Prehrať video