Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po rokovaní s prezidentom EBRD Thomasom Mirowom


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

... (Prerušený záznam, pozn. prep.)... na tlačovej konferencii, ktorá sa koná po rokovaní predsedu vlády Slovenskej republiky pána Roberta Fica a ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií pána Ľubomíra Vážneho s prezidentom Európskej banky pre obnovu a rozvoj pánom Thomasom Mirowom.

Dovoľte teraz, aby som slovo odovzdala pánovi ministrovi. Nech sa páči.

 

Ľubomír Vážny, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR

Dámy a páni,

veľmi vítame návštevu pána prezidenta EBRD, s tým, že táto návšteva nás posunula o určitý krok dopredu vo financovaní PPP projektov, konkrétne R1 Nitra – Selenec – Tekovské Nemce, kde sme si zadefinovali určité doplnky, ktoré musí slovenská strana zrealizovať, a dostali sme ubezpečenie, že v prípade týchto doplnkov, najmä k procesu EIA, bude sa zúčastňovať EBRD financovania tohto projektu, čo zase tomuto projektu dá určitú vyššiu bonitu a takisto určitý vyšší komfort pre komerčné banky ako účastníkov konzorcií, resp. uchádzačov.

Takže ja môžem len poďakovať EBRD za korektnú spoluprácu za toho trištvrte roka, ktorú sme mali pri tvorení, či už súťažných podkladov, tak aj návrhu koncesnej zmluvy a pri vlastnom koncesnom dialógu s uchádzačmi. Pevne verím, že tento proces ukončíme v danom čase a že slovenská strana dospeje k uzatvoreniu tej prvej zmluvy na PPP projekty v termíne, ktorý sme si predsavzali.

Takisto sme sa okrajovo dotkli problematiky výstavby D1 cez PPP projekty, najmä sme riešili úsek Dubná Skala – Turany – Hubová – Ivachnová a tie dva úseky tohto balíka 75-kilometrového na východe Slovenska, kde sme taktiež dostali ubezpečenie zo strany EBRD, že proces hodnotí pozitívne a je pripravená sa taktiež zúčastniť spolufinancovania tohto projektu, čím takisto zvýši bonitu toho projektu ako v prvom prípade. Takže dúfam a pevne verím, že dospejeme k zdarnému koncu aj na tomto druhom balíku PPP projektov na Slovensku.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem.

Pán prezident, nech sa páči.

 

Thomas Mirow, prezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj - EBOR (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD)

(Prepis vystúpenia podľa konzekutívneho tlmočenia z anglického jazyka, pozn. prep.:)

Ďakujem veľmi pekne, pán minister.

Môžem len potvrdiť, že sme mali veľmi dobré stretnutie a konverzáciu s vami, s predsedom vlády a ďalšími kolegami. Potvrdil som znova, že EBRD bude spolupracovať a bude sa zapájať do PPP projektov na Slovensku aj v ďalších krajinách. A hovorili sme aj o tom, aké sú tie špecifické požiadavky v prípade takýchto projektov, aby do nich mohla vstúpiť taká finančná inštitúcia ako naša. A hovorili sme aj o tom, čo môže urobiť naša inštitúcia, aby takisto pomohla pritiahnuť do týchto projektov aj súkromné banky. Čiže bude si to vyžadovať istú technickú prácu a dohodli sme sa, že naše tímy sa veľmi rýchlo spoja, aby si presne zadefinovali, čo kto musí urobiť.

Dovoľte ešte, aby som dodal, že sme hovorili aj o energetickej úspornosti, energetickej efektivite, pretože v tomto ohľade sme zaznamenali zatiaľ veľké úspechy. A bol som vďačný, keď ma pán premiér uistil, že budeme naďalej pokračovať v tejto spolupráci.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem veľmi pekne.

Nech sa páči, ak máte nejaké otázky.

 

Redaktor

... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... by som sa chcel spýtať, pán minister, kedy budete konkrétny... alebo ten prvý termín ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... špecifikovať.

 

Ľubomír Vážny, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR

To je vždy ťažká otázka, ale v zásade do 15. decembra by sme chceli mať vybratého víťaza na ten prvý balík na R1, s tým, že odhadujeme mesiac, možno päť týždňov na to, aby sme uzatvorili tzv. financial close, to znamená, od určenia víťaza do toho 15. – 20. januára 2009 by sme mali zabezpečiť na strane vlády schválenie takto navrhovanej zmluvy koncesnej a schválenie celého procesu PPP na tento prvý balík.

Na druhej strane od víťazného uchádzača, to znamená od toho konzorcia, očakávame, že dospeje k tzv. financial close, to znamená k tomu finančnému uzatvoreniu, to znamená, že on od momentu, od ktorého bude označený ako víťaz, vstúpi do pevných rokovaní s financujúcimi bankami a bude sa snažiť dospieť k tomu, aby tie banky, ktoré mu dali len prísľub v tomto prvom kole, hoci záväzný, aby to naplnili aj konkrétnymi úverovými zmluvami. Takže zatiaľ to vyzerá tak, že koniec januára by sa mohlo začať stavať na prvom balíku.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, ešte jedna otázka.

Ak nie je, tak ďakujeme za účasť.

Dovidenia.


prehrať video Prehrať video