Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis brífingu po skončení 129.(mimoriadnej) schôdze vlády SR


Robert Fico, predseda vlády SR

Vláda Slovenskej republiky sa zaoberala iba jedným jediným bodom, a to bol návrh stanoviska vlády k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja pánovi Januškovi.

Vláda Slovenskej republiky nemôže ani nebude nikdy spochybňovať návrhy poslancov na zvolávanie takýchto schôdzí, pretože podľa ústavy, keď majú 30 podpisov, môžu takúto schôdzu iniciovať. Napriek tomu považujeme túto schôdzu Národnej rady za úplne zbytočnú, pretože bolo dané jasné stanovisko z Úradu vlády, na základe ktorého, ak kontroly, ktoré dnes uskutočňuje na ministerstve výstavby Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad, preukážu pochybenie, tak minister Janušek bude odvolaný zo svojej funkcie. Ide o tender alebo ide o verejné obstarávanie, ktoré už predtým z hľadiska metodiky schválil Úrad pre verejné obstarávanie. Ide o európske peniaze, ktoré sú pod prísnou kontrolou. Preto tu nemôže byť iba nejaký odhad, že či niekto porušil alebo neporušil predpisy. Je potrebné, aby tie orgány, ktoré sú na to určené, takýto záver urobili. Opakujem ešte raz, a poviem to pred vami už asi desiatykrát, platí moje slovo v tom, že ak sa preukáže pochybenie, pán minister Janušek bude odvolaný. Z toho dôvodu táto schôdza je úplne, ale úplne zbytočná, pretože pokojne mohli počkať opoziční poslanci na závery na to určených kontrolných orgánov. Z toho dôvodu ja ani nevidím dôvod, aby som sa ako osoba zúčastňoval na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Hovorím to dopredu, aby neboli okolo toho nejaké pochybnosti. Mám rôzne rokovania, ktorým dám prednosť, lebo táto schôdza je zbytočná. Rešpektujeme ju, ale je zbytočná.

 

Redaktorka

Pán premiér, musia kontrolné orgány vyhodnotiť len porušenie zákona alebo aj istý etický rozmer, ktorý sa tam teda ukazuje, či už tie procedúry, ktoré boli, budú dôvodom na to,  aby ste ho odvolali?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ide o peniaze európske, tam sú pravidlá mimoriadne prísne, pokiaľ ide o použitie, a preto aj ak by došlo k zlyhaniu etickému, na ktoré sa pýtate, nepochybne by na to Úrad pre verejné obstarávanie alebo NKÚ upozornili, keby k takémuto zlyhaniu došlo. Preto očakávam od týchto kontrolných orgánov komplexné závery. Pýtal som sa pána ministra, či kontroly prebiehajú. Kontroly už prebiehajú na tomto ministerstve. Dúfam, že to bude v priebehu decembra všetko zrealizované, a buď bude mať pán Janušek pekné Vianoce, alebo škaredé Vianoce, a to teraz závisí od kontrolných orgánov.

 

Redaktorka

Pán premiér, nástenka sama osebe nie je už krokom netransparentnosti?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Je to spôsob obstarávania európskych peňazí, nechajme to na kontrolné orgány, čo je a čo nie je v súlade alebo nie je v súlade so zákonom. Ja považujem tento postup za absolútne korektný, pretože ak porušenie bude konštatované, pán minister odíde, a opakujem, keďže ide o európske peniaze, bude ÚVO, teda Úrad pre verejné obstarávanie, a určite aj Najvyšší kontrolný úrad sledovať etické správanie, transparentnosť, netransparentnosť, bude to komplexná kontrola a na základe toho sa rozhodneme. Veď to je čistá hra ako ľalia. Pochybil, odíde; nepochybil, zostane.

 

Redaktorka

Pán premiér, Vladimír Mečiar sa k vám ohlásil, ak(?) ho teda prijmete, aj viete kedy, a prípadne možno, ako hlasovali  ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...,  teda  štátni tajomníci za HZDS?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o koaličné rokovanie, my sa chceme stretnúť aj kvôli iným veciam, máme teraz problémy, pokiaľ ide o toky peňazí, banky majú na jednej strane obrovské množstvo peňazí, na druhej strane banky nepokrývajú slovenský podnikateľský priestor tak, ako by mali. Chcem hovoriť s pánmi predsedami na túto tému, že či sme alebo nie sme schopní pripraviť pomerne razantné opatrenia vo vzťahu k bankovému sektoru. O tom vás budeme včas informovať. Toto je hlavný dôvod nášho stretnutia. A keďže sa skončila schôdza Národnej rady, my si vždy dávame pred Vianocami stretnutie, takže to bude také stretnutie aj pred Vianocami, na ktorom si chceme zhodnotiť rok 2008 a povedať si, aké sú priority do roku 2009. Pokiaľ ide o vládu Slovenskej republiky, stanovisko bolo jednomyseľné.

 

Redaktorka

A prijmete teda pána Mečiara ešte tento týždeň, alebo len v rámci koalície?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja predpokladám, že my sa stretneme tento týždeň aj s pánom Slotom aj s pánom Mečiarom, a keď požiada ktorýkoľvek koaličný partner o stretnutie, tak ja ho absolútne akceptujem. Zatiaľ som takúto informáciu nedostal. Zatiaľ(?) budeme rokovať iba v trojke.

 

Redaktorka

Pán premiér, ak by tieto podozrenia, ktoré sú teraz pri pánovi ministrovi Janušekovi, boli v prípade ministra za SMER, stiahli by ste ho?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Urobil by som to isté. Poslal by som na neho kontrolné orgány tak, ako som to urobil v tomto prípade.

Opakujem, ide o európske peniaze. Toto nie je štandardné verejné zaobstarávanie; ak ide o peniaze Európskej únie, kde tá kontrola je stokrát silnejšia, a ani Európskej únii by sa nepáčilo, keby niekto neeticky, netransparentne narábal. Myslím si, že moje stanovisko je dostatočne jasné. Neviem... Čo mám viac urobiť? Poslal som tam kontrolu. Tá kontrola bude konať možno niekoľko dní, možno to bude, neviem, do 15., možno do 20. decembra. Aký je v tom rozdiel, že či minister by mal padnúť dnes, alebo by mal padnúť o 15 dní? To sú profesionálne odborné veci, na ktoré ja nepoznám odpoveď. Ja nemôžem dnes namiesto Úradu pre verejné obstarávanie urobiť stanovisko, že s týmito peniazmi, ktoré boli poskytnuté z Európskej únie, sa nakladalo transparentne, netransparentne, alebo v súlade alebo v nesúlade so zákonom. Máte moje slovo, opakujem, máte moje slovo: ak kontrolné orgány povedia, že pán Janušek pochybil, nebude mať pekné Vianoce.

 

Redaktorka

Pán Fico, ale pán Mečiar už teraz hovorí, že je to klientelizmus ako...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ale aj ja mám pochybnosti, aj ja mám určité pochybnosti o tom, že či bolo všetko v poriadku, a z toho dôvodu som požiadal kontrolné orgány. Je to úplne normálny postup. Keď mám pochybnosti, požiadam kontrolné orgány.

 

Redaktorka

Ale v prípade ministra Izáka ste ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ..., teda v čom to bolo ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... možno keby ste to ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... Aj pán Kašický aj pán Izák ako ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

V prípade ministra Izáka to bolo veľmi jednoduché. Pán minister podpísal dotáciu pre rodinného príslušníka pracovníka na ministerstve životného prostredia. Išlo o dotáciu buď na zateplenie alebo na zakúpenie nejakého tepelného čerpadla (neviem presne, o čo išlo), alebo nejaké kolektory. To boli iné zdroje, a tu je úplne evidentné v tejto situácii, že minister životného prostredia nemôže podpísať rodinnému príslušníkovi svojho zamestnanca (išlo, myslím, o vedúcu služobného úradu na ministerstve životného prostredia). To bolo úplne evidentné, tam jednoducho nebolo sa o čom baviť. Sú porušenia, ktoré viem zhodnotiť okamžite, poviem: „áno, toto je pochybenie, minister odchádza preč“. Na druhej strane sú pochybenia, kde aj ja mám určité pochybnosti, či konal správne, alebo nekonal správne, ale ide o peniaze Európy, v tomto prípade potrebujem mať na stole stanovisko ÚVO a stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu. Všetko sa vyrieši podľa mňa do dvoch týždňov, a z toho dôvodu nie je podľa mňa absolútne žiadny logický argument na konanie týchto schôdzí, ktoré zbytočne znervózňujú, zaťažujú, sú o ničom tieto schôdze, pretože aj opozícia má moje jasné slovo – pán minister padne, ak poškodil túto republiku, jej reputáciu, ak porušil určité pravidlá. Ak to tak nie je, no tak to tak nebude. A poznáte naše pravidlo: Ani opozícia, ani médiá nebudú určovať moje tempo ani tempo vlády Slovenskej republiky.

 

Redaktorka

Pán premiér, ešte predsa sa spýtam: Nevyrušuje vás tak troška také nepriame angažovanie sa Jána Slotu v tomto... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... možno tým, že vlastne hovoril, že mal vplyv na výmenu vlastníckych vzťahov? Možno keby ste sa k tomu vyjadrili.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja nesledujem vyjadrenia, ktoré v tomto duchu padajú, ale sú veci, ktoré vám napríklad až tak nevadia. Možnože teraz zase udriem do vecí, ktoré budú spôsobovať mne a môjmu postaveniu na zahraničnopolitickom poli problémy. Ktoré firmy najviac zarobili v Iraku? Napríklad? No firmy, v ktorých pôsobil americký viceprezident pán Cheney. Sú veci, kde nemôžete automaticky o niekom povedať, že musí byť odvolaný, alebo že musí byť tento človek popravený. Veď nechajte tie kontrolné orgány, nech povedia, že či to tak bolo, alebo nebolo. Ja vám ešte raz prisahám, že keď tam bude porušenie konštatované, tak pán Janušek odíde z ministerstva ešte pred Vianocami. Čo viacej ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...

 

Redaktor

Pán premiér, ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ... podľa zákona, ale aj nejaké morálne...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

To som teraz práve povedal, že ide o peniaze Európskej únie, tak tam sa dá očakávať, že Úrad pre verejné obstarávanie aj Najvyšší kontrolný úrad budú sledovať aj transparentnosť, budú sledovať ... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.) ...,  že či to bolo alebo nebolo v poriadku. Ja čakám kompletnú správu a v tomto duchu chcem hovoriť ešte aj s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu aj s najvyšším predstaviteľom Úradu pre verejné obstarávanie, aby to nebola taká správa, že aj áno, aj nie. Tak buď áno, alebo nie. Budem chcieť naozaj správu, ktorá jasne povie, či došlo, alebo nedošlo k porušeniu pravidiel nakladania s európskymi peniazmi, pretože my si nemôže urobiť problémy v Európskej únii. Ide o peniaze Európskej únie, a ja chcem, aby sa s peniazmi Európskej únie nakladalo tak, ako sa má. Takže minister padne pred Vianocami, alebo nepadne, všetko má teraz v rukách ÚVO a Najvyšší kontrolný úrad, a schôdza podľa nás je zbytočná. Rešpektujeme ju. Je zbytočná, ja na ňu nejdem. Mám teraz dôležitejšie povinnosti.

Ďakujem.

 

Redaktorka

Ďakujem.

x x x


prehrať audio Prehrať audio