Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po mimoriadnom rokovaní premiérov V4 s predsedom EK J. Barrosom


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády

Dámy a páni, ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... Európskej komisie, dovoľte, aby som privítala predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, predsedu vlády Poľskej republiky Donalda Tuska, predsedu vlády Maďarskej republiky Ferenca Gyurcsánya a predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa. K záverom rokovania vám teraz premiéri poskytnú ...(nekvalitný záznam, pozn. prep.)... pán predseda vlády Slovenskej republiky, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády Slovenskej republiky

Ďakujem pekne, vážený pán prezident Európskej komisie, vážení páni premiéri, vážené dámy a páni, chcem poďakovať pánom premiérom, ako aj pánovi prezidentovi Európskej komisie za to, že sme mohli zorganizovať krátke pracovné stretnutie V4 vrátane pána prezidenta Európskej komisie na jednu jedinú tému – a to je kríza spôsobená tzv. plynovou vojnou medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Všetci partneri sme sa zhodli na tom, že Európska únia musí postupovať v danej téme jednotne, prejavovať voči svojim členským štátom vysokú mieru solidarity, ale súčasne vo vzťahu k Ukrajine a k Ruskej federácii zaujímať jasné a tvrdé postoje. Za vládu Slovenskej republiky chcem zopakovať, že sme krajina, ktorá platí za plyn svetové ceny, máme podpísané záväzné zmluvy a preto nás nezaujíma bilaterálny spor medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou a požadujeme na základe platných medzinárodných zmlúv plnenie záväzkov zo strany Ruskej federácie. Chcel by som vás informovať, že situácia na Slovensku pri porovnaní s ostatnými členskými štátmi V4 je najkritickejšia, pretože reálne máme ... na chod priemyslu pri minimálnej technologickej úrovni plyn ešte na desať dní. Čo je najhoršie – za určitých predpokladov, pretože vyrábame na Slovensku elektrinu aj z plynu, hrozí na Slovensku black-out, z dôvodu čoho som dnes na zasadnutí krajín V4 informoval, že pokiaľ jasný spoločný postu krajín Európskej únie nebude viesť k úspechu, a ... postup uprednostňujeme, Slovenská republika bude zvažovať opätovné naštartovanie reaktora v Jaslovských Bohuniciach, ktorý bol odstavený 31. 12. 2008, pri plnej zodpovednosti, ktorá je s týmto spojená. Ale súhlasím s postojmi pána prezidenta, ... pánov premiérov, že prvoradé musí byť presviedčanie Ruskej federácie a Ukrajiny, aby si splnili svoje záväzky. Chcem poďakovať pánom premiérom, že toto stretnutie prebehlo a teším sa, že ich môžem večer o ôsmej hodine privítať na slávnostnom galaprograme, ktorý sa týka zavedenia eura na Slovensku. Využívam túto príležitosť, pán prezident, páni premiéri, aby som vás informoval, že zavádzanie eura na Slovensku prebieha mimoriadne pokojne, bez akýchkoľvek väčších nedostatkov a všetci na Slovensku sme presvedčení, že takto to bude počas celého roku 2009 vrátane vývoja inflácie. Veľmi pekne ďakujem, že ste prišli a podporili ste nás. Ďakujem pekne.

 

Donald Tusk, predseda vlády Poľskej republiky

Chcel by som veľmi srdečne poďakovať najmä predsedovi vlády Slovenskej republiky, pánovi Robertovi Ficovi, za to, že okamžite reagoval na môj návrh a zvolal zasadnutie Visegrádskej skupiny v ten veľmi dôležitý deň pre Slovenskú republiku a to znamená deň, keď oslavujeme zavedenie eura v Slovenskej republike. A členovia našej skupiny cítia veľkú zodpovednosť za riešenie energetickej krízy. Chceme, aby energetická bezpečnosť z etapy, keď sa len o tom hovorilo, prešlo na ďalšiu etapu, keď budeme aj robiť všetko, aby sme prijali také opatrenia, aby tá kríza sa ... a bezpečnosť energetická bola zabezpečená. A preto veľmi dôležité je to, aby sme urýchlili práce pri príprave smernice o energetickej bezpečnosti. Veľmi dôležité je rozdelenie dodávok plynu a ostatných energií, veľký nátlak na Ukrajinu a na Ruskú federáciu, aby bola ukončená tá energetická kríza, a som presvedčený, že v najbližších dňoch dôjde k vyriešeniu tohto stavu. Ďakujem pekne.

 

Ferenc Gyurcsány, predseda vlády Maďarskej republiky

Páni premiéri, pán prezident, ... pán predseda, ďakujem pekne za pozvanie, na krátkej trati máme túto úlohu veľmi jasnú. Treba čo najdôraznejšie oznámiť Kyjevu i Moskve, že európsky spotrebiteľ nemôže platiť za ich spor. Čo sa týka nás všetkých aj priamo, aj s Ruskom, aj s Ukrajinou je to naša povinnosť. A okrem toho Európska komisia veľmi rozhodne a dôrazne vystupuje v tejto veci a za to jej ďakujeme a české predsedníctvo nemá ľahkú úlohu, pretože hneď od začiatku musí ... veľkým problémom, ale každý si robí svoje úlohy. Musíme byť vzájomne solidárni, pokiaľ niekto má nejaké veľké problémy, tak ostatní mu musia pomôcť. Pokiaľ sa nám podarí prekonať túto ťažkú situáciu, a raz ju určite prekonáme, je úplne jasné, čo máme robiť, musíme naše národné siete prepojiť, musíme odstrániť železnú oponu, ... železnú oponu medzi západom a východom Európy a pokiaľ bude potrebné, tak zo spoločných zdrojov Európskej únie musíme financovať také projekty, ako je potrubie Nabucco. Európska komisia má v tejto veci veľmi dobré návrhy, sú to také návrhy, ktoré slúžia týmto cieľom. Musíme podporiť ako predsedu, tak aj samotnú komisiu v tom, aby sme získali väčšinu v Rade, a potom sa to bude dať riešiť. Ďakujem pánovi predsedovi vlády Ficovi, že dal priestor na konanie tejto spoločnej schôdze.

 

José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie

Ďakujem pánovi Robertovi Ficovi, premiérovi Slovenska, že umožnil zorganizovať toto stretnutie na pôde jeho vlády a som veľmi rád, že mám tú príležitosť informovať premiérov krajín V4 o krokoch, ktoré podnikáme na riešenie tejto krízy. Všetci sme sa zhodli na tom, že táto situácia je neprijateľná. Bilaterálny problém medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou vedie k tomu, že niektoré krajiny, ako napríklad Slovensko, musia čeliť veľmi negatívnym dopadom tejto krízy. Včera som telefonicky hovoril s premiérom Putinom a takisto aj ... Juščenkom. V podstate ruskí aj ukrajinskí lídri sa zhodli na tom a súhlasia s tým, aby Európska únia vyslala monitorovaciu skupinu, ktorá priamo na Ukrajine môže monitorovať, ako prebieha tranzit ruského plynu cez Ukrajinu, aby sa dostal k európskym spotrebiteľom. A dnes v Bruseli za spolupráce predsedníctva Českej republiky sme mali niekoľko sérií stretnutí na rôznych úrovniach s Ruskou federáciu a s Ukrajinou. ... ale ešte prebiehajú rokovania podľa mojich informácií a ... som sa tiež, že ukrajinská strana plne prijala podmienky Európskej únie, čo sa týka monitorovania tranzitu plynu cez ich územie a momentálne stále ešte ... s ruskými partnermi. Žiadame všetky zúčastnené strany, aby sme dospeli k dohode. Myslím si, že našou ... prioritou je to, aby niektoré krajiny kvôli bilaterálnym konfliktom, ako momentálne Rusko a Ukrajina ..., neohrozovali záujmy niektorých členských štátov Európskej únie, momentálne Slovenska, a takisto aby ... hospodárstvo týchto krajín. Preto nechcem špekulovať o možných opatreniach, že by sme nedospeli k dohode, môžem vám ale povedať, že zajtra sa uskutoční stretnutie plynovej koordinačnej skupiny, aby sa pozreli na ... riešenia na princípe solidarity medzi členmi Európskej ... A České predsedníctvo zvolalo na pondelok mimoriadny výbor energetickej komisie. A chcem v mene Európskej komisie vyjadriť našu plnú solidaritu s vládou Slovenskej republiky aj s obyvateľstvom Slovenskej republiky a chcem vás ubezpečiť, že urobíme všetko pre to, aby ... tento ťažký moment zažehnali.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády

Ďakujeme veľmi pekne.


prehrať video Prehrať video