Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie podpredsedu vlády Dušana Čaploviča k politickým výzvam radikálov v Komárne


Podpredseda vlády Slovenskej republiky pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič so znepokojením zaregistroval politické vyhlásenia podpredsedu SMK Miklósa Duraya a ďalších predstaviteľov maďarských radikálnych kruhov, ktoré sa udiali počas uplynulého víkendu v Komárne.

Podpredseda Strany maďarskej koalície pre stratégiu a zároveň hlavný ideológ strany Miklós Duray opätovne širokej verejnosti na Slovensku plne prezentoval skutočné politické ciele radikálneho vedenia SMK, medzi ktoré v žiadnom prípade nepatrí harmonické spolužitie Slovákov a Maďarov, ale vyvolávanie národnostného napätia a nenávisti aj za cenu klamstiev. Iným spôsobom sa nedajú označiť tvrdenia o „zhoršení právneho postavenia Maďarov za posledných 15 rokov“, či „upieraní ich práv“.

Podpredseda vlády Slovenskej republiky pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič rozhodne odsudzuje tieto politické prejavy a považuje za potrebné, aby zaznelo jednoznačné „NIE“ radikalizácii politických požiadaviek extrémistov založených na etnickej báze. Volanie po „sebaurčení maďarskej národnostnej menšiny“, autonómii akokoľvek obratne lingvisticky nazvanej, „maďarskom biskupstve“ či „očistení Strany maďarskej koalície od tých nepriateľov, ktorí vedú ústupčivú politiku“ je volaním politických hazardérov, extrémistov a fanatikov, ktoré nie je možné prejsť mlčaním.

Čoraz častejšie prezentovanie politickej autonómie národnostných menšín, ako právneho štandardu života menšín v krajinách Európskej únie, ktoré zaznieva z prostredia Strany maďarskej koalície i radikálnych politických kruhov v Maďarsku, je naopak absolútnym popretím základov európskej integrácie a nemá žiadnu oporu v predpisoch medzinárodného ani európskeho práva. Je to iba pokus extrémistov vyvolať ďalšie napätie a prejav nebezpečnej politiky, ktorá do Európy 21. storočia nepatrí.

Podpredseda vlády Slovenskej republiky Dušan Čaplovič touto cestou odmieta radikálne a extrémne výzvy, z ktorejkoľvek strany a ideológie majúce korene v 30. rokoch minulého storočia. Je to v záujme nás všetkých, Slovákov, Maďarov i ďalších príslušníkov národnostných menšín a etnických skupín na Slovensku