Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie po skončení 132.(mimoriadneho) rokovania vlady SR


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

...(Prerušený záznam, pozn. prep.)..., ktorá sa koná po mimoriadnom rokovaní vlády Slovenskej republiky k jedinému bodu programu, a to k návrhu riešenia dopadov regulácie dodávok plynu na elektroenergetickú sústavu Slovenskej republiky a realizáciu opatrení na zabezpečenie prevádzky elektroenergetickej sústavy.

Dovoľte, aby som privítala predsedu vlády Slovenskej republiky pána Roberta Fica a ministra hospodárstva Slovenskej republiky pána Ľubomíra Jahnátka.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR  

Ďakujem pekne.

Želám vám pekný večer.

Práve sa skončilo mimoriadne zasadnutie vlády Slovenskej republiky, ktoré sa zaoberalo jediným bodom – návrhom, ako ho uviedla hovorkyňa vlády.

Vážené dámy a páni,

vzhľadom na to, že rozhovory o obnovení dodávok plynu na územie Slovenskej republiky prebiehajú veľmi pomaly a ešte sa očakáva dnes ďalšie kolo rokovaní na Ukrajine, a my sme v určitom kritickom okamihu, vláda Slovenskej republiky urobila to, čo avizovala pred niekoľkými dňami. Dodávka plynu na územie Slovenskej republiky je dôležitá nielen z pohľadu priemyslu, z pohľadu domácností, ale je dôležitá, pokiaľ ide o výrobu elektrickej energie. A my si nemôžeme dovoliť, aby vzhľadom na to, že  k nám neprúdi plyn z Ruskej federácie cez Ukrajinu, aby došlo aj k výpadku, pokiaľ ide o dodávky elektrickej energie. Krízový bod sme si definovali dnes okolo 14. hodiny, kedy sme sa museli rozhodnúť, či pristúpime k rozhodnutiam, ktoré nám zastabilizujú elektroenergetickú sústavu, alebo pôjdeme do veľkého rizika, že budeme čakať na rozhovory o dodávkach plynu, a môže sa nám stať, že o niekoľko dní nám úplne vypadne aj elektrická energie, čo sme, samozrejme, dovoliť nemohli.

Už dopredu sme avizovali nielen verejnosti, ale avizoval som to aj pánovi predsedovi Európskej komisie a pánom premiérom, ktorí boli prítomní na akcii pri príležitosti zavedenia eura, že vláda Slovenskej republiky musí zvážiť aj možnosť opätovného naštartovania bloku atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ktorý bol odstavený 31. decembra 2008. My sme dnes o tom rozhodli. Vláda Slovenskej republiky v záujme ochrany elektroenergetického sektora, v záujme ochrany záujmov Slovenskej republiky, priemyslu a občanov tohto štátu rozhodla, že sa začnú všetky technické práce, aby v čo najkratšom čase mohol byť opätovne naštartovaný jeden blok atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ktorý bol odstavený 31. decembra 2008. Zdôrazňujem, že tento blok nebol odstavený na konci roku 2008 z dôvodov bezpečnostných, tento blok spĺňa všetky kritériá, tento blok bol monitorovaný a ešte stále je monitorovaný všetkými významnými medzinárodnými inštitúciami v tejto oblasti, a k jeho odstaveniu došlo z politického dôvodu, pretože predchádzajúca vláda sa zaviazala tento blok odstaviť z dôvodu vstupu do Európskej únie. Berieme na seba plnú zodpovednosť, uvedomujeme si, že dochádza k porušeniu podmienok prístupovej zmluvy, ale robíme tak v čase krízy, a dokonca by som porovnal krok, ktorý sme dnes urobili, k inštitútu krajnej núdze. Škody, ktoré napáchame na prístupovej zmluve, sú podstatne menšie ako tie, ktoré by Slovensku hrozili, keby sme to neurobili. To je princíp krajnej núdze. Jednoducho museli sme to urobiť. Korektne včera odišiel list pánovi Barossovi, že vláda bude zvažovať tento krok, keď nastane kritický bod (ten bol dnes o 14. hodine), a my začneme pracovať na naštartovaní bloku. Pôjde o naštartovanie bloku na dobu nevyhnutnú, na dobu nevyhnutnú, pokiaľ bude absolútne zastabilizovaný trh s plynom, pokiaľ bude absolútne zastabilizovaná elektroenergetická sústava, pokiaľ budeme mať opäť plné zásobníky plynu. Jednoducho sú určité pravidlá, ktoré musia byť naplnené, a dovtedy tento blok bude naštartovaný. Neviem celkom odhadnúť, ako budú pokračovať rokovania, pretože, ako som už uviedol, som v stálom kontakte s predsedajúcou krajinou Európskej únie, s Českou republikou. Teraz je všetko v rukách ukrajinských politikov a predstaviteľov daného plynárenského podniku, či pristúpia k podmienkam, ktoré sa postupne vyrokovali. Ale som rád, že sme vytvorili aj my diplomatický tlak, a naďalej vytvárame, na to, aby si obidve krajiny plnili povinnosti, ktoré im vyplývajú z medzinárodných zmlúv. Slovenská republika poctivo platí za plyn, platí svetové ceny za plyn a má zmluvy, ktoré jej garantujú dodávky plynu. Čiže my máme nárok na dodávky plynu. Ale keďže iné krajiny porušujú tieto medzinárodné zmluvy, my si musíme pomôcť takýmto netradičným a neštandardným spôsobom, ako sme teraz urobili.

Chcem využiť túto príležitosť a poďakovať ministrovi hospodárstva a celému krízovému štábu za množstvo opatrení, ktoré vedú k určitej stabilizácii zásobovania s plynom, a aj návrh, o ktorom sme spoločne hovorili s pánom ministrom ohľadne opätovného naštartovania bloku v Jaslovských Bohuniciach, som považoval od samého začiatku za správny a pristúpili sme k jeho realizácii.

Toto je podstata dnešného rozhodnutia. Do nejakých technických detailov, myslím, nie je potrebné ísť. Chcem každého ubezpečiť, že prevádzka bloku, ktorý opäť chceme naštartovať, je bezpečná, tento blok bol odstavený z politických dôvodov, a nebol odstavený z dôvodov bezpečnostných alebo technických.

Pán minister, ak je potrebné niečo dodať, nech sa páči.

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Možno ešte môžeme dodať, prečo dnes a prečo mimoriadne zasadnutie vlády.

My sme už 7. januára identifikovali, že vzhľadom na dostatok plynu, ktorý máme, máme tak 48 hodín na to, aby sme sa rozhodli, čo s druhým blokom, alebo čo s nejakým ďalším náhradným zdrojom, elektroenergetickým náhradným zdrojom, aby sme posilnili stabilitu prenosovej sústavy. Dnes na krízovom štábe sme obdržali zo Slovenskej prenosovej sústavy informáciu, že nielenže už plníme minimálnu hranicu sekundárnej regulácie, to znamená okamžitej regulácie, ktorú je okamžite... dať do systému, len na 70 %, čím vážnym spôsobom ohrozujeme prenosovú sústavu aj okolitých štátov, dnešným dňom už nemáme k dispozícii žiadnu kapacitu na terciárnu reguláciu, a všetkých 150 MW, ktoré sme mali vyčlenené, už používame na výrobu silovej elektriny. Čiže v podstate nemáme regulačné nástroje na území Slovenskej republiky. Jediným riešením, na ktoré sme došli a s ktorým sme sa stotožnili, je prifázovať do sústavy zdroj, dodatočný zdroj, ktorý je schopný vyrábať silovú elektrinu, tým, že si vieme na existujúcich pracovných... alebo na existujúcich funkčných blokoch znížiť výrobu „silovky“ zhruba o 10 %, ktoré môžeme dať k dispozícii na sekundárnu reguláciu, a zdroje, ktoré sme mali určené na terciárnu reguláciu, môžeme znovu vrátiť na svoj pôvodný účel, ale podmienkou toho je, že musíme aspoň 220 MW pustiť na výrobu silovej elektriny. Bohužiaľ, všetky iné zdroje tepelné už sú dnes v deštrukcii, máme k dispozícii len štyri zdroje s výkonom 110 MW, dva kotle máme vo Vojanoch, ktoré sú schopné ísť na uhlie, ale na štart týchto kotlov potrebujeme plyn, ktorý momentálne šetríme pre iné účely, štart takejto elektrárne si vyžaduje minimálne 16 hodín. Obdobný prípad je v Novákoch, kde máme takisto dva kotle v studenej zálohe, ale tu vieme štartovať tieto kotle aj pomocou topného oleja. Preto je práve tých 220 (MW – pozn. prep.), ktoré máme dnes vo Vojanoch, a tá kombinácia jedného turbogenerátora z odstavenej V1, z toho 2. bloku (my hovoríme vlastne len o jednom turbogenerátore, nie o obidvoch, hovoríme o jednom, kde máme zatiaľ palivo asi na 80 dní), by nám stačila vyriešiť skutočne túto kritickú situáciu. Málokto si uvedomuje, že my skutočne stojíme tesne pred blackoutom. Malá porucha na výrobnom zariadení, vypadnutie niektorého z funkčných blokov, ktoré sú dnes, z titulu bežnej prevádzkovej poruchy, resp. porucha na vývode z týchto blokov alebo na nejakom 400-kV uzle, nám môže spôsobiť blackout pre pomerne veľké územie na Slovensku. Preto je otázka veľmi urgentná, a preto sme aj požiadali pána premiéra o mimoriadne zvolanie vlády Slovenskej republiky, lebo pokiaľ by ste mi dali otázku, dokedy máme ešte čas rozhodnúť sa na prifázovanie V1, musel by som vám povedať, že ten čas je akurát teraz, musíme rýchlo konať, pokiaľ sa chceme vyhnúť nejakému možnému výpadku.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem.

Nech sa páči, prvá otázka. Televízia TA3.

 

Redaktor, televízia TA3

Dobrý večer!

Pán premiér, ja by som sa chcel spýtať: spomínali ste list predsedovi Európskej komisie; či už teda máte nejaké také, možno aspoň neoficiálne informácie, ako sa Komisia na to pozerá, prípadne ako sa na tento náš krok pozerajú susedia. Hovorí sa o tom, že šéf rakúskej diplomacie vyjadril nejakú takú nespokojnosť. Čiže aké sú tie reakcie?

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nielen list išiel pánovi predsedovi Európskej komisie včera, už predtým, ako som pred chvíľkou uviedol, sme komunikovali počas zasadnutia krajín V4, a ministerstvo zahraničných vecí pripravuje verbálnu nótu pre všetky členské štáty Európskej únie, kde vysvetľujeme výnimočné okolnosti, ktoré nás nútia k tomuto kroku. Ja by som teraz nekomentoval stanoviská jednotlivých štátov. My si uvedomujeme, že dochádza z našej strany k porušovaniu prístupovej zmluvy, ale je to stav krajnej núdze, kde musíme konať.

Pokiaľ ide o postoj nášho suseda Rakúska, je tam dlhodobo politicky známe, že je odpor k jadrovej energetike, preto by som príliš nepreceňoval toto stanovisko, ale my ho rešpektujeme, že je tu krajina, ktorá má iný názor na jadrovú energetiku, ako má Slovensko. Dokonca z ústavy im vyplýva takýto postoj, preto je to aj vnútropolitická vec Rakúska. Prosím, snažte sa nás pochopiť. My sme nespôsobili problémy s plynom, ale nemôžeme dovoliť výpadok elektrickej energie. To si jednoducho nemôžeme dovoliť. A pokiaľ by ste sa spýtali na nejaké technické parametre, objavilo sa, že by to malo trvať šesť alebo sedem dní, kým sa podarí naštartovať tento blok, alebo ako povedal pán minister, jeden turbogenerátor. Môžem potvrdiť, že to vieme urobiť v podstatne kratšom čase. Nebudem teraz hovoriť, že koľko to je hodín, alebo koľko je to dní, ale bude to menej ako tých avizovaných šesť alebo sedem dní.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďalšia otázka, Slovenský rozhlas.

 

Lucia Virostková, Slovenský rozhlas

Lucia Virostková, Slovenský rozhlas.

Pán premiér, máte už aspoň približné odhady, koľko bude toto mimoriadne opatrenie stáť?

Ďalej: ako dlho by teda mal byť tento odstavený blok teda znovu spustený, čo bude pre vás vlastne taká situácia, keď si už budete istí, že sa plynová kríza nezopakuje a že teda je vhodné, aby sa jadrová elektráreň znovu zastavila, vzhľadom na to, že to zrejme sú nákladné operácie?

A posledná otázka: Spomínali ste, že ste stále v kontakte s predsedníckou krajinou. Dostali ste aspoň nejaké symbolické požehnanie pre tento krok od českého predsedníctva?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o prvú otázku: nemeral by som to teraz peniazmi, že koľko stojí naštartovanie bloku. Pokiaľ mám informácie, je tam navezené palivo, čiže nebude treba robiť žiadne významné opatrenia finančného charakteru, ale pozitívny dopad, ktorý bude mať naštartovanie tohto bloku na elektroenergetickú sústavu, je nemerateľný s akýmikoľvek finančnými dopadmi, ktoré by stálo naštartovanie tohto bloku. Ja som naznačil niektoré kritériá, že ako dlho by tento blok mal pracovať. My sme použili aj v uznesení termín „na dobu nevyhnutnú“ a je to doba absolútnej stability dodávok plynu, absolútnej stability elektroenergetickej sústavy, plných zásobníkov plynu. Minimálne toto sú kritériá, ktoré musia byť pre nás naplnené, pretože aj keď bude na Slovensko prichádzať plyn, ešte sa môže stať situácia spôsobená tým, že plyn niekoľko dní na Slovensko neprúdil.

Pokiaľ ide o nejaké požehnanie tohto kroku, sme v takom začarovanom kruhu. Na jednej strane je tu prístupová zmluva, a asi ťažko možno očakávať od predstaviteľov Európskej komisie, ktorí vždy vyžadovali prísne napĺňanie litery všetkých zmlúv, že by nám teraz povedali: „Robte si, čo chcete.“ My sme veľmi jasne avizovali a znovu avizujeme, že prioritu dostáva diplomatický tlak na Rusko a Ukrajinu, aby si plnili svoje záväzky. A v tomto duchu aj konáme. Posielame listy, telefonujeme, rokujeme, predvolávame si veľvyslancov, robíme všetko to, čo sa od radového člena Európskej únie očakáva. A tomuto dávame aj prednosť. Keby sme dostali dnes informáciu v popoludňajších hodinách, že dodávka plynu je obnovená, tak nie je potrebné prijímať toto rozhodnutie, lebo možno do 60 hodín by plyn dorazil na územie Slovenskej republiky. Ale je prekročený kritický bod, musíme to robiť. Preto nemôžem povedať, že sme dostali nejaké požehnanie na tento krok, ale môžem potvrdiť, že premiéri aj ďalší predstavitelia Európskej komisie, s ktorými sme hovorili, chápu výnimočnosť situácie, ktorá nastala. Dnes, opakujem, škody, ktoré páchame tým, že porušujeme prístupovú zmluvu, sú podstatne, podstatne nižšie ako škody, ktoré hrozia Slovenskej republike, ak by došlo k zastaveniu dodávok elektrickej energie. To sa jednoducho nedá zmerať. Blackout (nerád používam anglické výrazy v slovenskom jazyku, ale je to asi najvýstižnejší názov, to znamená – vonku je tma, nič nefunguje) je pre nás hrozba, kedy musíme konať aj za cenu, že budeme predmetom diskusií na pôde Európskej únie vo vzťahu k tomuto bloku. Pred niekoľkými dňami, ak ste zachytili moje vyjadrenia, bolo to, myslím, vo štvrtok na zasadnutí krízového štábu, som povedal, že ak tento krok urobíme, berieme na seba celú politickú zodpovednosť, ktorá je spojená s týmto krokom. Ešte niekoľko dní teraz sa budú robiť technické práce na naštartovaní tohto bloku, ale my už musíme ten blok spustiť, pretože najskôr, ak by sa aj rozhodlo o dodávkach plynu, tak ten plyn možno príde v stredu alebo možno vo štvrtok budúci týždeň. A to ohrozuje absolútne elektroenergetickú sústavu Slovenskej republiky. To nemôžeme dovoliť.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďalšia otázka? Pán Jančík.

 

Ľuboš Jančík, denník SME

Dobrý večer!

Ľuboš Jančík, denník SME.

Ja by som sa chcel opýtať tri otázky:

Prvá je: že ak sa do zajtra dohodnú Ukrajina s Ruskom, že či aj napriek tomu spustíte Jaslovské Bohunice.

Druhá otázka: aké argumenty chcete použiť, ak budete rokovať s partnermi z členských štátov EÚ, hlavne teda s Rakúskom, o oprávnenosti tohto kroku, že treba spustiť Jaslovské Bohunice?

A tretia: Kedy chcete začať formálny proces spúšťania..., proces toho spúšťania Bohuníc, myslím, napríklad žiadosť na Úrad pre jadrový dozor?

A potom by som mal ešte jednu otázku na pána ministra.

 

Robert Fico, predseda vlády SR 

Ja by som tie otázky možno aj spojil. Naštartovanie bloku neznamená, že stlačíme jedno tlačidlo a všetko funguje. Bude to trvať nejaký čas. Bude to menej ako šesť dní. My budeme veľmi pružne reagovať na vývoj rokovaní, ale nielen na vývoj rokovaní, my musíme vidieť reálne, že plyn začal prúdiť na územie Slovenskej republiky. Toto bude ovplyvňovať naše ďalšie rozhodnutia v najbližších dňoch. Preto ťažko mi je teraz povedať, ako sa budeme správať, lebo nepoznáme výsledky rokovaní, a ak mám dobrú informáciu, o deviatej hodine miestneho času by malo dôjsť k stretnutiu českého predsedníctva s ukrajinskou stranou. Argumenty sú – mimoriadna situácia, ako som ju popísal teraz pred chvíľou. A pokiaľ ide o formálne náležitosti, to je vecou JAVYS-u, to beží, to sú veci, myslím si, kde nenarazíme na nejaké problémy, pretože sme odstavili 31. decembra 2008 na základe medzinárodnej zmluvy funkčný a zdravý blok atómovej elektrárne, ktorý vyrábal prakticky, prosím, zase ma neberte za slovo, ale prakticky vyrábal tento blok elektrinu zadarmo. Poznáte náš názor na tento záväzok vlády Slovenskej republiky, predchádzajúcej vlády, zastaviť dva bloky. My sme tú zmluvu rešpektovali so všetkými dôsledkami, ale v tejto situácii musíme konať. Budeme vysvetľovať našim partnerom v zahraničí, a vedia, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré najviac trpia odstávkou plynu. Najviac. Uvedomujú si to, pozerajúc sa na to, čo sa deje v Bulharsku, alebo čo sa deje v iných štátoch, ktoré možno nie sú členskými štátmi Európskej únie. Je tu miera solidarity, za ktorú chcem poďakovať našim partnerom v Európskej únii, za to, že každý robí, čo môže, aby nám s plynom pomohol, ale toto je jediné, čo máme. Je mimoriadna situácia, mimoriadne okolnosti. Akonáhle sa situácia stabilizuje a my zagarantujeme občanom Slovenskej republiky pevné dodávky plynu a elektrickej energie, naďalej, samozrejme, budeme postupovať v zmysle prístupovej zmluvy a nemôžeme si dovoliť potom ďalej prevádzkovať tento odstavený blok.

 

Ľuboš Jančík, denník SME

Čiže spustíte blok, ak by sa do zajtra do večera dohodli?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Čo to je dohoda? Ako máme tomu veriť? Ja chcem vidieť reálne plyn na území Slovenskej republiky. Potom sa môžeme baviť, čo ďalej.

 

Ľuboš Jančík, denník SME

A na pána ministra by som mal dve otázočky: Keďže firmy fungujú v núdzovom režime, komu teda budete dodávať z tých Bohuníc elektrickú energiu? Alebo teda, keď to otočím, ide, fakt, naozaj len o ten problém v prenosovej sústave? – je druhá otázka. Povedali ste, že už v súčasnosti, ak by nejaké zdroje vypadli, tak je vážna hrozba blackoutu. Tak ak je to takto, prečo až teraz sa rokuje o tých Bohuniciach, a prečo nie skôr, deň, dva, dozadu?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Prístupová zmluva.

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Pán redaktor, celý tento proces má nejakú dynamiku. Tá dynamika diktuje tempo úloh, ktoré je potrebné prednostne a v neskoršom horizonte riešiť. Ja som informoval, že dnes sme dostali informáciu, že už nemáme voľné kapacity na terciárnu reguláciu. Dnes. A dnes reagujeme. Čiže reagujeme okamžite. Neviem, prečo sme mali reagovať pred týždňom alebo niekedy inokedy, keď sme túto informáciu ešte nemali. Čiže reagujeme okamžite, ako situácia nastala.

A druhá otázka je...?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

... že komu budeme dodávať tú elektrinu. Tu ide o blackout...

 

Ľuboš Jančík, denník SME

...(Nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Ale sú aj firmy, ktoré vyrábajú na základe elektriny, čiže tieto firmy bežia, ony, firmy majú odstavené len odbery plynu, nie odbery elektriny. A dnes, keď teda...

 

Ľuboš Jančík, denník SME

...(Nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Ak dovolíte, aspoň by som dokončil odpoveď. Pán redaktor, dnes, čiže v stave, keď tie firmy nejdú podľa vás, dnes je ten stav, že už nemáme terciárnu reguláciu, že sme všetko museli presunúť do výroby „silovky“. Tak si predstavte stav, že nabehne plyn, my spustíme firmy, a nebudeme mať reguláciu. Veď v tom momente, kedy sa začnú vzopínať všetky firmy, vtedy práve potrebujeme sekundárnu a terciárnu reguláciu. A my ju nemáme. Čiže to je ten problém. Ja si myslím, že konáme najrýchlejšie, ako sa konať dalo.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

V skratke: Obmedzenie dodávok plynu alebo zastavenie dodávok plynu nám ohrozuje celú energetickú sústavu z hľadiska elektrickej energie. Ak toto rozhodnutie neprijmeme, alebo teda ak by sme ho neprijali, pretože vláda toto rozhodnutie už prijala, tak vystavujeme slovenskú energetiku nebezpečenstvu blackoutu. A to si nemôžeme dovoliť. Takto treba vnímať rozhodnutie vlády.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, Slovenská televízia.

 

Magda Želeňáková, Slovenská televízia

Dobrý večer!

Želeňáková, Slovenská televízia.

Mám otázku na pána ministra: V prípade, že ruská strana obnoví dodávku plynu, bude v budúcich mesiacoch dostatok plynu v zásobníkoch na to, aby nemusel platiť pre veľkoodberateľov regulačný stupeň číslo 8? A v prípade mrazov nemôže dôjsť aj v dôsledku týchto výpadkov v najbližších mesiacoch k opätovnej kríze?

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Čo sa týka zrušenia regulačného stupňa číslo 8, krízový štáb ho zruší v tom momente, keď zistí, že je natlakovaná sústava. V tom momente zrušíme regulačný stupeň, lebo v tom momente sme pripravení, že budeme môcť dodávať tento plyn pre spotrebiteľov. Ale my dostaneme maximálne 20 miliónov m3 denne. My budeme musieť pri súčasnej spotrebe odčerpávať ďalších 10 miliónov denne zo zásobníkov, ale pôjdeme do toho režimu, a tento režim naskočí okamžite, ako dôjde k naplneniu a k natlakovaniu potrubia. Čo sa týka nebezpečenstva mrazov, tie sú tu stále. My sa obávame, že pokiaľ by prišiel studený marec, studenší, ako sú priemery, lebo my monitorujeme tú situáciu do budúcna na základe priemerných teplôt, aké sa očakávajú v tej-ktorej dekáde, mohli by sme mať znovu problém, lebo už budeme mať relatívne prázdne zásobníky, lebo čerpanie zo zásobníkov sa nekončí tým, že nastúpi ruský plyn. My jednoducho budeme pokračovať v odčerpávaní zásobníkov. A bude sa znižovať prevádzkový tlak v týchto zásobníkoch.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Český rozhlas, nech sa páči.

 

Ľubomír Smatana, Český rozhlas

(Preklad z českého jazyka – pozn. prep.)

Dobrý deň!

Ľubomír Smatana, Český rozhlas.

Mňa by zaujímalo, pán premiér, práve v súvislosti s prístupovou zmluvou: pán minister Jahnátek dnes povedal, že to podľa neho nie je porušenie prístupovej zmluvy; vy skôr hovoríte, že si uvedomujete, že to je porušenie. Tak ten právny výklad sa bude asi líšiť, keď je to zložité...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pán redaktor, najskôr chcem poďakovať českému predsedníctvu za to, aké iniciatívy vyvíja vo vzťahu ku kríze s plynom.

A pokiaľ ide o vašu otázku, ja tu nevidím žiadny rozpor. Pán minister sa pozerá na veci technicky. Jeho úlohou je zabezpečovať plynulé dodávky elektrickej energie a vníma celý stav ako naozaj krajnú núdzu a pristupuje naozaj technicky k týmto otázkam. Som predseda vlády, ktorý zodpovedá aj za politický aspekt, politiky, a chcem teda povedať, že toto rozhodnutie nám určite len tak z ničoho nič neposvätia, že dnes nám všetci zavolajú a zablahoželajú. Každý si uvedomuje, že to je veľmi zvláštna situácia, kedy krajina vzhľadom na mimoriadne okolnosti musí takéto rozhodnutie prijať. Ale potvrdzujem, na dobu nevyhnutnú, a budeme veľmi pružne reagovať na to, ako sa bude vyvíjať dodávka plynu z Ruskej federácie a z Ukrajiny.

 

Ľubomír Smatana, Český rozhlas

(Preklad z českého jazyka – pozn. prep.)

A ešte, prosím, jednu...: Aký je predpoklad teda dĺžky trvania zapnutia tej elektrárne? Ja som to nepochopil z toho predchádzajúceho... Týždne, mesiace...?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nie. To nevieme odhadnúť. Tá doba nevyhnutná sa nedá nastaviť na presné dni, ale musí to byť plná stabilita všetkých systémov – plynového systému, systému dodávok elektrickej energie a výroby elektrickej energie, plné zásobníky, natlakovaný systém. V nejakom okamihu povieme: cítime sa bezpečne, môžeme odstaviť blok, ktorý bol inak odstavený z politických dôvodov v decembri 2008.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ešte posledná otázka, pán Korda, v krátkosti.

 

Eugen Korda, Tv.sme.sk

Neviem, na koho je tá otázka, ale asi na pána ministra. Možno nie je dobrá, tá otázka, lebo nie som odborník v tejto oblasti. Hovorili ste, že potrebujeme silovú elektrinu. A nevieme to doviezť? Nevieme ju nakúpiť vonku a doviezť ju?

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

My už dovážame, čo nám umožňujú prenosové profily, my dovážame tých 500 MW.

 

Eugen Korda, Tv.sme.sk

A viac nevieme, hej?

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Vieme... Viete, to je..., nemáme viac zatiaľ zakontrahované. To nie je len tak, že „teraz dajte!“, a už aj berieme „silovku“, „silovku“ si musíte kontrahovať. Spotové ceny alebo regulácia, keď sa objaví na trhu, tú môžete okamžite realizovať. My nevieme zabezpečiť také množstvo permanentne, aby sme mohli odsunúť niektoré zdroje a pustiť ich na podporné služby. Problém je, že tú „silovku“ musíme zato zaradiť do sústavy, aby sme uvoľnili „podporky“. Ale aby som jasnejšie odpovedal na vašu otázku: sú nejaké záväzky každého členského štátu v rámci UCTE, ktoré musí zabezpečovať, aby neohrozil ďalších susedov. A sú tam dve požiadavky – na množstvo, hodnotu sekundárnej regulácie (sekundárna regulácia znamená okamžite vzopnutie v tom momente, kedy nastáva nejaký výkyv vo frekvencii alebo v napätí), a terciárna regulácia, ktorá musí naskočiť požadovaný výkon od desiatich do tridsiatich minút. My tú terciárnu reguláciu už máme dnes použitú na výrobu „silovky“, čiže už nevieme vzopnúť, nemáme čo, a porušujeme pravidlá UCTE, čiže dnes môže začať konanie voči nám UCTE, lebo neplníme bezpečnostné minimá. Ak chceme riešiť tento stav, vieme ho riešiť len tak, že zaradíme „silovku“ a uvoľníme si zdroje na podporné služby.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Túto otázku postavilo niekoľko ministrov dnes na vláde. A boli tam predstavitelia JAVYS-u, SEPS-u, ktorí odpovedali: dovoz silovej energie nerieši náš problém, pokiaľ ide o reguláciu. Máme problém s reguláciou. Toto je jediná cesta, ako zabezpečiť, že budene plniť všetky záväzky, a najmä ak tento krok urobíme, garantujeme, že elektroenergetická sústava bude šľapať ako švajčiarske hodinky. A o toto nám teraz ide, v tejto dobe. Musí to ísť, pán minister, nedá sa nič robiť.

Ďakujem.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujeme za účasť.

Dovidenia.

x x x