Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica k energetickej kríze


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Vážené dámy a páni,

dobrý večer!

Dovoľte, aby som vás privítala na mimoriadnej tlačovej konferencii.

Dovoľte, aby som privítala prezidenta Slovenskej republiky pána Ivana Gašparoviča, predsedu vlády Slovenskej republiky pána Roberta Fica, ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky pána Jána Kubiša a na záver ministra hospodárstva Slovenskej republiky pána Ľubomíra Jahnátka.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Vážený pán prezident, vážené dámy a páni,

chcem vám poďakovať za účasť na tejto tlačovej konferencii, ktorú sme sa rozhodli zvolať na Úrade vlády Slovenskej republiky bezprostredne po tom, ako sa pán prezident vrátil zo svojej cesty na Ukrajinu, a po tom, ako som spolu s ministrom zahraničných vecí absolvoval návštevu Českej republiky a viedol som rokovanie s manažmentom Slovenského plynárenského priemyslu, akciová spoločnosť.

Ako je dostatočne známe slovenskej verejnosti, v dôsledku energetickej krízy a prerušenia dodávok zemného plynu z Ruskej federácie sa Slovensko ocitlo v nebezpečnej situácii. Všetci zainteresovaní členovia vlády Slovenskej republiky, osobitne pán minister hospodárstva a pán minister zahraničných vecí, a veľmi oceňujem, že do tohto úsilia sa zapojil aj pán prezident Slovenskej republiky, vyvíjali maximálnu snahu, aby zabránili katastrofe, ktorá by mohla nastať po určitom období v súvislosti s prerušenými dodávkami plynu do Slovenskej republiky.

Po týchto ťažkých dňoch a veľmi nepriaznivých predpovediach máme konečne pre Slovensko aj dobré správy. Intenzívne diplomatické úsilie prinieslo svoje ovocie. Rád vám oznamujem, že minister hospodárstva Slovenskej republiky, ktorý je tu s nami prítomný, dá zajtra pokyn, pretože bude rokovanie krízového štábu o 10. hodine, aby došlo k vyhláseniu regulačného stupňa číslo 3, čo v ľudovej reči znamená, že krajina – Slovenská republika, pokiaľ ide o spotrebu plynu, pôjde bez obmedzenia. Táto informácia je dôležitá najmä pre slovenský priemysel, ktorý od pondelka môže rátať s riadnymi dodávkami zemného plynu. Viete, že bol vyhlásený regulačný stupeň číslo 8, ktorý znamenal určité obmedzenia predovšetkým pre priemysel, ale po výsledkoch, ktoré sme dosiahli, môžeme tento regulačný stupeň číslo 8 zrušiť a prejsť na štandardný regulačný stupeň číslo 3, a všetky subjekty, či sú to domácnosti, či to je verejná správa, zdravotníctvo, školstvo, ako aj priemysel budú môcť čerpať zemný plyn bez obmedzenia.

Po dnešných rokovaniach, ktoré za Slovenskú republiku v Kyjeve viedol prezident Slovenskej republiky pán Gašparovič a minister hospodárstva pán Jahnátek, a rokovaniach v Prahe, ktoré som viedol spoločne s ministrom zahraničných vecí pánom Kubišom, ako aj po rokovaniach s manažmentom Slovenského plynárenského priemyslu, akciová spoločnosť, v Bratislave, je možné pristúpiť k tomuto pozitívnemu kroku.

Sme naozaj všetci presvedčení, že aj napriek možným výkyvom, ku ktorým môže dôjsť vzhľadom na politický spor medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, je možné plynule zásobovať celú krajinu zemným plynom.

Vzhľadom na zajtrajšie rokovanie v Moskve, kde sa má stretnúť ruský predseda vlády pán Putin s predsedníčkou vlády Ukrajiny pani Tymošenkovou, sa odložilo rozhodnutie o tzv. swapovej operácii, kedy malo dôjsť k výmene plynu, ale boli dosiahnuté určité rozhodnutia, pokiaľ ide o vetvu Jamal, ako aj ďalšie rozhodnutia, ktoré sa týkajú plynulého zásobovania plynom, a to všetko aj v spolupráci so Slovenským plynárenským priemyslom. Chcem naozaj poďakovať pánovi prezidentovi Gašparovičovi a ministrovi hospodárstva, ktorí dnes vyvinuli enormné úsilie v Kyjeve, aby pomohli Slovenskej republike. A verím, že sme aj my rovnakým spôsobom prispeli k tejto situácii počas našich rokovaní v Prahe a potom tu v Bratislave.

To je dobrá správa. Myslím si, že je taká dôležitá pre Slovenskú republiku po komplikovaných dňoch, že bolo potrebné zvolať toto stretnutie ihneď po návrate pána prezidenta z Kyjeva a oboznámiť slovenskú verejnosť s týmto významným posunom, ktorý nastáva počnúc pondelkom budúceho týždňa.

Veľmi pekne ďakujem.

Poprosím teraz pána prezidenta.

 

Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej republiky

Naša cesta s pánom ministrom na Ukrajinu mala skutočne veľký význam, najmä z toho dôvodu, že sme mohli hovoriť o všetkých možných variantoch, ako by nám Ukrajina mohla pomôcť. Nebolo to jednoduché rokovanie a viac-menej, dá sa povedať, že dochádzalo aj k situácii, kedy niekedy sa hľadal problém... nie ako ho vyriešiť, ale skôr, ako sa nedá. Z toho titulu došlo k rokovaniam veľmi jednoznačným, až k situácii, že ukrajinská strana požiadala o jedenapolhodinovú prestávku, ktorá trvala skoro tri hodiny. Medzitým sme spolu s pánom ministrom mali spojenie jednak s ruskou stranou, s naším veľvyslanectvom, s Bruselom, hovorili sme medzitým aj s pánom premiérom, do akej pozície sa on dostal pri rokovaniach, a mali sme rokovania, resp. na rokovaní v tom čase bol aj náš veľvyslanec na Ukrajine, v Naftagaze, a takisto sme hovorili s Gazpromom. Čiže stretli sa tu všetky možné varianty, ktoré sú ako prístupné alebo ktoré sa riešiť nedajú.

Aby som to nepredlžoval, po prestávke došlo k situácii, keď došla na rokovanie aj pani premiérka ukrajinská, ktorá nám oznámila, že odchádza zajtra do Ruska, kde bude mať stretnutie s pánom Putinom, s tým, že nám chce oznámiť variant, ktorý je presvedčená, že podpíšu, a to je variant, že cez Ukrajinu pôjde plyn európsky do Európy, že nebudú rokovať o dodávkach pre Ukrajinu, ale pre Európu, aby Európa bola uspokojená. Z tohto titulu nedošlo potom k jednoznačnej dohode, či cez swap nám Ukrajina niečo poskytne alebo nie, s takým podtextom, kde aj prezident ukrajinský, aj pani premiérka povedala, že budeme zajtra v spojení telefonickom a že ak by nedošlo k takémuto rokovaniu, môžeme obnoviť rokovanie a Ukrajina nám bude ochotná nejako pomôcť.

Toto je výsledok tohto rokovania. To, čo povedal pán premiér na koniec, pozitívne, a som veľmi rád, že situáciu mení, že možno takéto rokovania s Ukrajinou ani nebudú potrebné. Takže ja som veľmi rád, že došlo nakoniec k takémuto riešeniu, ktoré pre Slovensko je ozaj veľmi významné.

Je to také pozitívne a také nádejné, že som s tým ani nepočítal, a som veľmi rád, a ak pán premiér ďakoval nám s pánom ministrom, tak ja zas chcem poďakovať jemu, pretože pri tých našich spojeniach telefonických sme vedeli, o aké ťažké rokovania ide, a môžem povedať, že sme z tohto pohľadu boli úspešní.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ďakujem veľmi pekne.

Nech sa páči, je tu priestor pre vaše otázky. Prvá otázka – televízia TA3.

 

Anna Vojteková, televízia TA3

Dobrý večer!

Vojteková, televízia TA3.

Ja mám dve otázky, ak dovolíte, v súvislosti teda s rokovaním na Ukrajine: či ste sa dostali k aktuálnym a priebežným informáciám od monitorovacích tímov, či sa nejako napĺňajú indície, že by Ukrajina bez súhlasu brala plyn z Ruska.

A druhá vec: keďže by sme teda mali znížiť odberový alebo regulačný stupeň z osmičky na trojku, čo s V1, či sa bude pokračovať v prípravných prácach ešte stále, alebo či sa rozhodne o pozastavení týchto prác, resp. kedy by mohlo padnúť rozhodnutie, čo tomu bude predchádzať.

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Začnem vašou druhou otázkou, ak dovolíte. Stále sa nachádzame v stave riešení, ktoré sú alternatívne k štandardným dodávkam plynu z Ruska cez Ukrajinu, a jasne sme naznačili, že pokiaľ budeme mať tieto alternatívne riešenia, stále pretrváva pravdepodobnosť, že môže dôjsť k naštartovaniu V1. V1, opakujem ešte raz, je technicky pripravená. Technici urobili všetko pre to, aby mohol rozhodnúť minister hospodárstva o opätovnom zapojení tohto reaktora. Prestaneme o tom uvažovať až vtedy, keď si budeme istí, že z Ruskej federácie cez Ukrajinu štandardne prichádzajú na územie Slovenskej republiky tieto dodávky. My sme dnes mohli povedať to, čo sme povedali, teda, že pán minister dá zajtra pokyn krízovému štábu, aby zmenil regulačný stupeň číslo 8 na stupeň číslo 3, preto, lebo sme boli úspešní, pokiaľ ide o rokovanie o Jamale, a ukázalo sa, že aj rokovanie o tzv. swapovej operácii na Ukrajine bolo prerušené len preto, lebo chce si vytvoriť ukrajinská a ruská strana priestor na zajtrajšie rokovanie, ktoré sa týka tranzitu plynu cez Ukrajinu do Európy.

Pýtate sa na veci, ktoré sa týkajú pozorovateľov. My sme viackrát povedali, že nechceme byť sudcami ani rozhodcami v tom, kto zodpovedá za tento stav. Pravda je ale taká, že došlo naozaj k významnému zníženiu dôveryhodnosti partnerov, ktorí zodpovedajú za zemný plyn na Slovensku. Ide predovšetkým o dodávky a o tranzit. Ale rozhodnutia, ktoré sa začínanú prijímať v týchto dňoch, môžu opäť obnoviť túto dôveryhodnosť bez väčších problémov. Ale nebudeme sa vyjadrovať k dvojstrannému, bilaterálnemu sporu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

 

Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej republiky

Pokiaľ ste sa mňa pýtali, či sme mali kontakt s monitorovacou skupinou: v tom čase nie, ale mali sme od nich podrobné informácie.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Druhá otázka. Nech sa páči, STV.

 

Magda Želeňáková, Slovenská televízia

Dobrý večer!

Želeňáková, Slovenská televízia.

Pán premiér, ja by som sa chcela opýtať: Keby sa Ukrajina v Moskve nedohodla, využili by sme teda od pondelka tú výmennú operáciu s Ukrajinou, alebo by sme sa skôr zamerali na tranzit plynu cez plynovod Jamal?

Ďakujem.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Urobíme všetko pre to, aby Slovenská republika bola plynule zásobovaná alternatívnymi riešeniami, a preto by som nevylučoval kombináciu obidvoch operácií. Potrebujeme dostať na Slovensko niečo viac ako 20 miliónov m3 plynu denne a je úplne jedno, či sa budú používať nejaké zásobníky, či to bude cez Jamal, alebo to bude cez swapovú operáciu, pokiaľ ide o Rusko a Ukrajinu. Podstatné je, že máme dnes potvrdené, že dokážeme ísť od pondelka podľa regulačného stupňa číslo 3, teda bez obmedzenia. Od pondelka budeme žiť normálnym životom, pokiaľ ide o plyn, ako to bolo do začiatku tejto plynovej krízy. Budeme ďalej veľmi pozorne sledovať situáciu, ktorá sa vyvíja. Samozrejme, a to aj dnes počas rozhovoru s pani Merkelovou, ktorý som mal za prítomnosti českého premiéra a súčasne predsedu Európskej rady pána Topolánka, jasne vyplynulo, že všetci spoločne podporujeme najmä štandardné riešenie – čo najrýchlejšie obnovenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu, a máme určité očakávania aj od zajtrajšieho stretnutia v Moskve. Ale pre nás je dostatočné a uspokojujúce to, že sme našli alternatívne riešenia, ktoré umožňujú Slovensku slobodne dýchať. To je pre nás najvýznamnejšie.

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Možno môžem ešte dodať: Pýtali ste sa na tú swapovú operáciu. Swapová operácia ako taká, 22 miliónov m3, je v poriadku. Čo je problém: Ukrajina v súčasnosti spracováva 280 miliónov m3 denne a celý systém je postavený reverzne. Preto boli aj tie nezrovnalosti, pokiaľ urobila ruská strana nomináciu na ukrajinskú hranicu v Sudži, ktorá nemohla byť z ukrajinskej strany akceptovaná, lebo by narušila ten spätný tok a dostali by sa dva prúdy proti sebe. Preto dnes vlastne tie dosť komplikované rokovania viedli k tomu, že sme museli nájsť také napájacie body, ktoré idú len do distribučnej siete, ktoré nie sú závislé od reverzného toku a ktoré dokážu absorbovať celú tú dennú spotrebu ako nejaký uzavretý ostrov. Našli sme dva napájacie body na juhu Ukrajiny, jeden na 7 miliónov, druhý na 15 miliónov, to znamená, toto bol ten ideálny priestor, kde sa dá tých našich 22 miliónov umiestniť, a ukrajinská strana nám bola schopná vlastne z tých zásobníkov na západnej hranici uvoľniť 22 miliónov. Ale vzhľadom na to, že je možné, že dôjde zajtra k dohode (je možné, ale nemusí to byť), tak sme povedali: „Nemá význam robiť swap na 24 hodín. Počkáme.“ Zároveň sme sa dohodli s pánom prezidentom Juščenkom, aj s pani premiérkou Tymošenkovou, že pokiaľ by nedošlo k zhode, okamžite sa spájame a ideme dokončiť swapovú operáciu.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

V kombinácii s Jamalom nám to vytvára dostatočné kapacity na uspokojenie všetkých potrieb Slovenskej republiky vrátane teda zásobníkov a ďalších možností, ktoré máme.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Slovenský rozhlas.

 

Miroslava Ábelová, Slovenský rozhlas

Dobrý deň!

Chcem sa spýtať...

Pardon. Miroslava Ábelová.

Chcem sa spýtať: ak by teda zajtra nedošlo k dohode, a my znížime ten stupeň od pondelka, ak som to správne pochopila, kedy je Slovensko schopné začať brať plyn tým tranzitným prevodom cez Jamal?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pokiaľ ide o tieto dve možnosti, na ktoré sa pýtate, tým, že dáva pokyn minister hospodárstva na zmenu regulačného stupňa číslo 8 na číslo 3, od pondelka očakávame plynulé zásobovanie Slovenskej republiky dostatočným množstvom plynu rôznymi spôsobmi. Toto je podstatná informácia pre vás. Aj preto môžeme dnes toto rozhodnutie, pokiaľ ide o pána ministra hospodárstva, prijať. Od pondelka slovenské podniky môžu čerpať toľko plynu, koľko potrebujú na svoju produkciu.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, pán Tomek, Bloomberg.

 

Rado Tomek, agentúra Bloomberg

Rado Tomek, Bloomberg.

To znamená, že už boli uzavreté dohody s E.ON Ruhrgas a Gaz de France, ako ste spomínali dnes v Prahe, že to je nutná podmienka pre využitie Jamalu?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Nepôjdem do podrobností obchodných rokovaní, ale boli veľmi intenzívne rokovania, ktoré nám umožnili prijať toto rozhodnutie. Zajtra minister dáva pokyn na zmenu regulačného stupňa. Slovensko od pondelka sa môže cítiť bezpečne, pokiaľ ide o dodávky plynu.

 

Rado Tomek, agentúra Bloomberg

A ak by išlo o plyn z Jamalu, kedy reálne ten plyn vlastne môže prísť? Hovorilo sa o lehote nejakých dní.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Od pondelka začnú podniky odoberať plyn v normálnom rozsahu, čiže sme v tom štandarde, ako to bolo pred krízou, a rozhodnutia, ktoré boli prijaté na všetkých úrovniach, nám to umožňujú urobiť od pondelka. Čiže ja nechcem teraz povedať, že to bude v pondelok ráno o ôsmej, o deviatej alebo o desiatej. Ale máme istotu, že od pondelka môžeme ísť podľa stupňa číslo 3.

 

Rado Tomek, agentúra Bloomberg

Ale ten plný odber predbehne tie plné dodávky svojím spôsobom, čiže sa bude viac čerpať zo zásobníkov? Nový plyn ešte nebude pritekať.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Viete, čo sa môže stať, pán redaktor? Môže sa stať aj to, že zajtra večer (môže sa stať, ja to nemôžem vylúčiť; ale my nevidíme do tohto bilaterálneho vzťahu medzi Ruskom a Ukrajinou tak, ako vidia zainteresovaní), môže sa stať, že zajtra padne strategické rozhodnutie medzi Ukrajinou a Ruskom a dohodnú sa, a potom všetky alternatívne riešenia padajú. Ale my nemôžeme čakať. Preto bolo toto diplomatické úsilie vyvíjané, aby sme mali istotu, že nech akokoľvek dopadne rozhodnutie zajtra v Moskve, my máme istotu, že od pondelka môžeme ísť naplno, pokiaľ ide o spotrebu plynu.

 

Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva SR

Možno aby ste sa lepšie v tom zorientovali: Dnes máme vlastne niekoľko variantov, ako môžeme zásobovať Slovensko tridsiatimi alebo dvadsiatimi siedmimi (alebo podľa teploty) miliónmi m3 denne. Tie varianty hovoria: Je možné dokončiť swap, pokiaľ nevyjde zajtrajšie rokovanie, našlo sa dnes v rámci týchto diplomatických misií ďalšie zdrojové napojenie, ktoré môže ísť v podstate nezávisle od Jamalu, resp. môže ísť nezávisle od swapu, ale zároveň sa uprednostňuje cesta obnovenia dodávok tranzitu pre všetkých desať štátov Európy, ktoré sú dnes ohrozené. Je dohoda, dostali sme ju dnes od najvyšších predstaviteľov Ukrajiny: v prípade, že dôjde k podpisu dohody medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, do dvoch hodín začne tiecť plyn na Kapušany. Vetva je natlakovaná, čiže nepotrebujeme žiadny čas na dobeh na natlakovanie, vetva je už dnes natlakovaná, to znamená, do dvoch hodín sme schopní prijímať prvé kubíky, s tým, že sa predpokladá, že v priebehu soboty večera a nedele by sa nabehlo na plný výkon zhruba 300 miliónov m3 tranzitu, z čoho by 22 miliónov zostávalo na území Slovenska. Toto sú tie dôvody, tieto tri rôzne varianty, ktoré nás oprávňujú, že od pondelka môžeme spustiť plnú priemyselnú výrobu, aby už priemysel ďalej netrpel.

 

Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej republiky

Jednak, ak môžem, dodal by som ešte k tomu, že bola dosť taká optimistická... alebo optimistické vyjadrenie najmä pani premiérky, pokiaľ ide o podpísanie tejto dohody plynu pre Európu, a dokonca niektoré veci, ktoré naznačovala, kde dôjde aj k určitému ústupku, pokiaľ ide o financovanie a o platenie, a majú záujem Ukrajinci aj preto, že na swap sa na nich začali obracať aj ostatné krajiny, ktorým chýba plyn, a ak to cez ich..., k nim by mal doraziť, čo oni si nemôžu dovoliť, pretože, ak by každému vyhoveli, tak sami by boli v nedostatku plynu. Preto aj z tohto pohľadu je enormný záujem Ukrajiny, aby sa s Rusmi dohodli a plyn do Európy pustili. Ja tiež po týchto rokovaniach som taký, povedal by som mierny optimista, že to tak bude.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Vyzerá to všetko veľmi komplikovane, pretože hovoríme o swapových operáciách, hovoríme o Jamale, hovoríme o ďalších veciach. Najpodstatnejšia vec je, že pre nás od pondelka končí krízové obdobie a ideme naplno s plynom. Toto je najpodstatnejšia informácia. Akým spôsobom to bude zabezpečené, záleží na vývoji situácie. Môže to byť alternatívne riešenie, môže to byť štandardné riešenie – dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ale intenzívne diplomatické úsilie, ktoré sme naozaj vynaložili v posledných dňoch, pomohlo k tomu, že sme ešte predtým, ako Rusko a Ukrajina môžu pristúpiť (ale nevieme, či pristúpia, lebo už naozaj veľakrát to bolo pred podpísaním, a nebolo to nakoniec podpísané)..., umožnia nám reálne zásobovať Slovenskú republiku plynom.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Ešte posledná otázka, v krátkosti, pani Ábelová.

 

Miroslava Ábelová, Slovenský rozhlas

Ja som sa ešte chcela spýtať, že na ako dlho nám umožnia zásobovať Slovenskú republiku plynom.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Už som dostatočne optimistický, pani redaktorka, a domnievam sa, že alternatívne riešenia spolu s vývojom situácie, pokiaľ ide o uzatvorenie štandardnej zmluvy medzi Ukrajinou a Ruskom, nám dávajú veľmi realistické predpoklady, že sme viac-menej krízu v tomto okamihu zvládli. Nikto nevie predpokladať, čo sa stane v bilaterálnych vzťahoch Ruska a Ukrajiny v budúcnosti, to je ťažko povedať, ale nám ide predovšetkým o to, aby Slovenská republika, ktorá je výborne naštartovaná z hľadiska hospodárskeho rastu, ktorá bezprecedentným spôsobom zaviedla euro, takže dnes to euro nie je ani pre nikoho prakticky téma, aby nebola ohrozovaná, nie z vlastnej viny, lebo my sme túto situáciu nespôsobili, aby nebola ohrozovaná zastavením dodávok plynu. Čiže naštartujeme znovu ekonomiku, ideme ďalej. A ak vzniknú nejaké problémy, budeme ich opäť riešiť, ale nateraz, nateraz som optimistický, s tým, že do budúcnosti hovoriť, čo bude medzi Ruskom a Ukrajinou, je veľmi, veľmi komplikované. Určite, keď sa trošku situácia upokojí, v najbližších dňoch a týždňoch, vláda Slovenskej republiky, poučená z toho, čo sa udialo, lebo takýto priebeh neočakával nikto, my sme očakávali štandardné ťahanice medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa týkajú cien plynu pre Ukrajinu, to znamená pre vnútornú spotrebu, nečakali sme tieto ťahanice, a preto musíme si teraz povedať, že ako by sme sa správali na budúci rok, keby k niečomu podobnému prišlo. Už teraz prichádzajú konkrétne návrhy, čo urobiť, ukazujú sa rôzne možnosti. Verím, že ich pripravíme tak, aby nás podobná situácia napríklad v roku 2010 (ja ju teraz neviem vylúčiť) medzi Ruskom a Ukrajinou, postavila do takej polohy, že Slovenská republika plynule túto situáciu zvládne. Slovenská republika – to je skôr informácia pre občanov Slovenskej republiky – je absolútne závislá od dovozu plynu z Ruskej federácie. My dovážame 98 – 99 % plynu z Ruskej federácie. Takto to vždy bolo nastavené. Vždy. Vždy sa našli riešenia. Teraz nás to niekoľko dní postavilo do situácie, ktorú bolo treba riešiť alternatívnymi spôsobmi, a tieto alternatívne spôsoby sme našli.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Vážené dámy a páni, ďakujem vám za účasť.

Dovidenia.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujeme.

x x x

 


prehrať video Prehrať video