Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis mimoriadnej tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica


Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

... Prerušený záznam, pozn. prep.) ... na mimoriadnom brífingu predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica k dnešným vyjadreniam o kupovaní poslancov Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2005.

Dovoľte teraz, aby som slovo odovzdala predsedovi vlády.

Pán premiér, nech sa páči.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem pekne.

Vážené dámy a páni,

naďalej zotrvávam na stanovisku, že najväčšou výzvou pre vládu Slovenskej republiky je obrovská hospodárska kríza, ktorá trápi celú Európu a celý svet, a že nie je nejaký dôvod sa venovať politikárčeniu, výmene názorov medzi politickými stranami alebo nejakým súbojom, ku ktorým dochádza v súvislosti s inými, nie dôležitými politickými udalosťami v roku 2009. Dnes v tomto duchu celý deň rokoval môj krízový štáb o zajtrajšom rozhodnutí vlády o úsporných opatreniach, ktoré budeme prezentovať na zasadnutí vlády. Pôjde najmä o úsporné opatrenia vo vzťahu k vládnej spotrebe, aby sme mali zdroje na programy, ktoré smerujú k udržaniu zamestnanosti.

Ale počas tejto práce nás, a myslím to úplne vážne, bez nejakého preháňania, vyrušila správa, že na tlačovej konferencii podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia pán Lipšic otvorene priznal kupovanie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky v čase vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2005.

Mám prvú otázku, že či sa vám pokazili telefóny, pretože keď je hocaká hlúposť, tak voláte okamžite všetci do jedného, ale keď sa člen bývalej vládnej koalície otvorene priznal ku kupovaniu poslancov, nikto ste nám nevolali, to je zaujímavé. A preto mi dovoľte, lebo to považujem za veľmi dôležité, aby som k tomuto závažnému priznaniu zaujal stanovisko predsedu vlády Slovenskej republiky. A dúfam, že celej kauze budete venovať takú istú pozornosť ako tomu, keď sa pán prezident pomýli alebo keď niekto urobí nejakú malú chybu, že to dáte na prvé strany a budú z toho titulky a budete tomu venovať takú pozornosť ako všetkým tým nezmyslom, ktorým tak radi venujete všetku vašu energiu.

Vláda Mikuláša Dzurindu odmietala kupovanie poslancov. Podľa vtedajšieho predsedu vlády Mikuláša Dzurindu bolo (citujem:) „... krajne nedôstojné, nenáležité, ba až absurdné kupovaním poslancov Národnej rady sa zaoberať,“ lebo vraj na to neexistoval žiadny dôkaz. A toto hovoril vtedajší predseda vlády aj v čase, keď existovala jedna videonahrávka, ktorá jasne poukazovala na to, že sa manipulovalo s opozičnými poslancami, s vtedajšími opozičnými poslancami, ktorí pôsobili v radoch Hnutia za demokratické Slovensko. Dokonca vtedajší premiér povedal, že (citujem:) „... podozrenia o kupčení nepovažujem vôbec za dôležité...“.

Dnes však ako dôkaz predkladá svoju výpoveď svedok, veľmi dôležitý, a to je pán Lipšic, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý v tom čase sedel vo vláde Mikuláša Dzurindu ako podpredseda vlády a minister spravodlivosti Slovenskej republiky. Jednoducho, predstavte si nejakú krajinu, že by bývalý podpredseda vlády a minister spravodlivosti prišiel a povedal by verejne pred celou slovenskou verejnosťou, že jeho vláda kupovala poslancov. Kupovala poslancov v čase, keď vláda nemala väčšinu, a len vďaka tomu, že skorumpovali dvoch poslancov Hnutia za demokratické Slovensko, si mohli udržať moc, ktorú tak strašne v roku 2005 potrebovali udržať, v opačnom prípade hrozilo, že dôjde k pádu vlády a že dôjde k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

Ide podľa nás vo vláde Slovenskej republiky o priznanie sa súčasnej opozície k najhlbšiemu poklesku voči pravidlám hry v krajine, ktorá má demokratický parlamentný systém, opakujem, priznanie k najhlbšiemu poklesku. Keď už niekto pristupuje ku korumpovaniu poslancov, ku kupovaniu poslancov a ešte sa k tomu aj otvorene prizná po dva a pol roku alebo po troch rokoch, je to niečo, čo nemá žiadnu obdobu, a v akejkoľvek inej krajine by to viedlo k rozbitiu možno politického systému zloženého z tých strán, ktoré zodpovedajú za tento trestný čin. Je to súčasne priznanie, že privatizácia Slovenských elektrární, ktorá v tom čase prebiehala, ako aj nezmyselné rozhodnutia ministra zdravotníctva, vtedajšieho ministra zdravotníctva pána Zajaca, boli pre vládu Mikuláša Dzurindu také lukratívne, také dôležité, tak to strašne chceli predať, aby jednoducho z toho niečo bolo, tak strašne chceli odovzdať to zdravotníctvo súkromným zdravotným poisťovniam, chceli im dať zisk, aby zarábali na verejných peniazoch, že jednoducho neváhali skorumpovať opozičných politikov, ktorí takémuto lákadlu podľahli.

Ak by sa niečo podobné prevalilo v inej krajine, zainteresovaní politici musia odísť z politického života. Čo teraz budú hovoriť, povedzte mi, čo teraz bude hovoriť pán Dzurinda, pán Mikloš, čo teraz bude hovoriť pán Hrušovský, pán Bugár, pán Csáky?! Dobre všetci vedeli, ak to dnes potvrdzuje bývalý podpredseda vlády a minister spravodlivosti pán Lipšic, že vládli na základe toho, že kúpili dvoch poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

O to viac máme dnes právo konštatovať vo vláde Slovenskej republiky, že opozícia, ktorá bola počas vládnutia schopná takýchto brutálnych vecí, ako je korumpovanie poslancov, nemá žiadne morálne oprávnenie kohokoľvek kritizovať a vynášať morálne súdy. Dobre poznáte môj názor na ľudí, ktorí osem rokov sedeli vo vláde, aké majú právo a čo všetko môžu povedať na adresu tejto vlády. Čo teraz povedia? Budú hovoriť, že čo..., že ja neviem..., vláda Slovenskej republiky alebo nejaké ministerstvo zorganizovalo verejné obstarávanie, verejné obstarávanie prebehlo podľa ÚVO – všetko bolo v poriadku podľa zákona, ale oni si myslia, že to je zlé, lebo štát bol okradnutý a neviem aký... Títo ľudia, ktorí kupovali poslancov, ktorí si svoju moc, politickú moc zabezpečili nie na základe výsledkov parlamentných volieb, ale na základe toho, že niekoho skorumpovali? Títo ľudia nám budú teraz nastavovať zrkadlo?

Je to také závažné priznanie zo strany pána Lipšica na adresu celej predchádzajúcej vládnej koalície, je to priznanie kupovania, korumpovania poslancov, že generálny prokurátor by mal okamžite predvolať všetkých zainteresovaných a na základe ich výpovedí opätovne spustiť procedúru podľa trestného poriadku a trestného zákona. Iné riešenie neexistuje, pretože ak sa kupovali poslanci, to znamená, že sa korumpovali, a korupcia je podľa trestného zákona závažný trestný čin. Ak sa niekto v priamom prenose k tomu prizná, to nie je odpustok. Tento človek si musel uvedomovať, o to viac, že bol minister spravodlivosti, čo svojím vyjadrením spúšťa, akú lavínu, a že všetci tí, ktorí o danej veci vedeli, budú musieť opätovne reagovať na vyhlásenie pána Lipšica. Ak sa totiž nevyšetria a nepotrestajú kriminálne činy, ku ktorým sa predchádzajúca vláda takto otvorene priznáva, nikdy nemôže byť dôvera ľudí v štát a jeho orgány.

Dnešná tlačová konferencia, ktorú zorganizoval pod názvom Nová opozícia pán Lipšic (hoci pán Lipšic je taká nová opozícia, ako je moja manželka nová po dvadsiatich rokoch manželstva), mala aj druhý zaujímavý záver. Podľa pána Lipšica by dôsledkom tohto škandalózneho priznania mala byť voľba pani Radičovej za prezidentku Slovenskej republiky. Chcem pripomenúť všetkým občanom Slovenskej republiky, že pani Radičová sa v čase kupovania poslancov stala ministerkou práce po pánovi Kaníkovi a priamo profitovala z tohto trestného činu, ak teda hovoríme o korumpovaní poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, pretože inak by vláda Mikuláša Dzurindu padla a ona by nikdy ministerkou nebola. Priamo profitovala. Politicky i ako ministerka. Dôsledkom priznania sa k trestnému činu korupcie vtedajšej vlády Mikuláša Dzurindu nemôže byť voľba, ale prevzatie zodpovednosti za tento akt. Očakávame od pani Radičovej, že sa ku kauze vyjadrí. Ja očakávam od vás, že pôjdete za ňou, že tak ako naháňate Gašparoviča, budete naháňať pani Radičovú a budete sa jej pýtať, čo na to hovorí, že stala sa ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny preto, lebo predchádzajúca vláda skorumpovala poslancov, udržala si moc a ona mohla nastúpiť do vlády Slovenskej republiky ako ministerka. Očakávam, že sa jej budete pýtať, či je pripravená dištancovať sa od vedenia SDKÚ a či je pripravená dištancovať sa od vedenia ďalších politických strán – SMK a KDH, ktoré v roku 2005 tvorili vládu, a bez vedomia špičiek týchto politických strán táto korupcia nemohla prebehnúť. Musela byť dohoda vo vtedajšej vládnej koalícii, že pristúpia ku skorumpovaniu dvoch poslancov v rámci opozície. Ak tak pani Radičová neurobí, nemá žiadne právo kandidovať.

Médiá si vybrali pani Radičovú za prezidentku, a my to plne rešpektujeme. Ak ale prenasledujete súčasného prezidenta, hoci viete, a nepôjdem do detailov, že nie je v jednoduchej životnej situácii, a vy to dobre viete, a zneužívate to, vyvoláva veľkú nedôveru, ak sa nepýtate jedného z členov vlády Mikuláša Dzurindu – pani Radičovej, ako to bolo s kupovaním poslancov, ako sa chce vysporiadať so závažným priznaním, ktoré predniesol pán Lipšic ako bývalý minister spravodlivosti a podpredseda vlády.

Toto je stanovisko ku kauze, ktorá nemá obdobu. Jednoducho to sa môže stať len na Slovensku, že minister spravodlivosti príde pred televízne kamery a pokojne povie: „Áno, kupovali sme poslancov a takto sme vládli.“ To je niečo, čo jednoducho je ťažko vysvetliteľné, a ja očakávam, že toto je téma, ktorej nejaký čas budete venovať pozornosť. My sa touto témou ďalej zaoberať nebudeme, lebo ide podľa všetkého o podozrenie zo závažného trestného činu, a tomuto sa musia venovať orgány činné v trestnom konaní. Ja opäť hneď teraz sa vraciam do svojho krízového štábu a ideme pracovať na zajtrajšej vláde, ale nedalo mi, pretože sa vám všetky telefóny pokazili, aby som neprišiel dnes na tlačovú konferenciu a toto stanovisko takýmto spôsobom tu neodprezentoval.

Ďakujem pekne.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Možno pár otázok. Nech sa páči, pani Tódová, prvá otázka.

 

Monika Tódová, denník SME

Dobrý deň, pán premiér!

Ja sa chcem spýtať, či si vy nekupujete lojalitu SNS, keď stále držíte pána ministra Janušeka vo funkcii a odvolávate sa na nejaké kontroly. Lebo aj vtedy sa opozícia odvolávala na vyšetrovanie policajné, ktoré nič nezistilo, pritom všetci sme videli, že to nie je normálne, že tí dvaja poslanci prešli zrazu ku koalícii. A teraz takisto všetci vidíme, že to nie je normálne, čo sa deje na ministerstve pána Janušeka, a vy ho stále nemienite odvolať. Či to nie je povedzme...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Prosím vás, čo toto má spoločné s kupovaním poslancov? Vtedajšia vláda nemala väčšinu a každú chvíľu hrozilo, že padne, ale potrebovali privatizovať a odovzdávať zdravotníctvo do rúk súkromných spoločností. Aby toto mohli urobiť, skorumpovali poslancov Národnej rady z opozície. Čo má toto spoločné s pánom Janušekom? My kupujeme nejakých poslancov slovenskej opozície? My ponúkame poslancom z SDKÚ, z KDH alebo z SMK nejaké výhody finančné, alebo neviem, akým spôsobom ich skorumpovali, že „poďte za nás hlasovať“? My to nepotrebujeme. Vládna koalícia má dostatočný, pohodlný počet svojich poslancov a my neatakujeme takýmto brutálnym spôsobom poslancov opozície. Takže toto vaše porovnanie je úplne scestné, to nemá nič spoločné s tým... To je individuálna zodpovednosť ministra Janušeka, a poznáte môj názor: čakáme na rozhodnutia kontrolných orgánov a podľa toho sa rozhodneme. Ale spájate úplne dve nepodstatné veci. Zaujímavé je, že nie ste taká šokovaná ako normálne, keď sa takéto niečo stane niekde inde, tak okamžite z toho robíte na prvých stranách svojho denníka neuveriteľné závery. Toto vás nejako netrápi. Okamžite ste zaútočili na Janušeka. Tu sa kupovali poslanci Národnej rady, uvedomte si to,  uvedomte si, čo to je za problém. A ja som to nepovedal teraz, my sme teraz neprišli, aby sme niekoho vyrušili s témou, že „poďme rozprávať o kupovaní poslancov Národnej rady“. S tým prišiel podpredseda vlády a minister spravodlivosti z vlády, ktorá kupovala poslancov Národnej rady. Tak čo to spájate? To sú veci, ktoré sú absolútne nespojiteľné.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Pani Oravová.

 

Ľubomíra Oravová, televízia TA3

Dobrý deň, pán premiér!

Mám dve otázky: jednu k tejto téme a jednu, ak dovolíte, ešte trošku k inej téme.

Ako sme teda aj povedali, v podstate to vyšetrovanie kupovania poslancov ešte počas tej minulej vlády bolo uzavreté s tým, že nebolo vlastne zistené nič. Vy si teda myslíte, že teraz, ak sa začne opäť to vyšetrovanie, že dospejú orgány činné v trestnom konaní aj po tom čase k nejakému inému záveru?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Pani redaktorka, keď krajský súd... Ja si teraz vyberiem nejaký príklad, čo ma napadne: Keď súd povedal v prípade napríklad pezinskej skládky, že všetko je v poriadku, v súlade so zákonom, tak ste všetci písali a hovorili, že súdy rozhodli zle a že je porušené právo ľudí a ďalšie a ďalšie veci. V tomto prípade bola vec vyšetrovaná, ale nebola tu výpoveď podpredsedu vlády a ministra spravodlivosti, ktorý otvorene na kameru povedal, že kupovali poslancov. Čo viacej potrebujete? Čo treba viacej ešte urobiť, aby sa opätovne s týmto orgány činné v trestnom konaní zaoberali? My sa touto kauzou už ďalej zaoberať nebudeme. Máme naozaj inú prácu. Ale ak ste si to vy nevšimli, my sme vážne čakali od okamihu, ako táto správa vyšla, pretože dostávam od tlačového odboru všetky správy, že tak nám zavoláte, ako normálne robíte vo(?) všelijakých iných hlúpostiach, že čo si o tom myslíte. A nič! Nič, skapal pes! Absolútne vás to nezaujíma. Pohodička, veď to je opozícia, samozrejme. A to je podstatný rozdiel.

Takže je to na generálnom prokurátorovi. A ak je v našom trestnom práve platná zásada ex offo postupu, tak očakávam od orgánov činných v trestnom konaní, že sa touto kauzou musia zaoberať sami z vlastnej aktivity, najmä musia si zavolať zainteresovaných a dať do zrovnalosti to, čo hovorí pán Lipšic, s tým, čo sa udialo. Toto nie je výkrik terajšieho vládneho poslanca, len preto, aby sme zaútočili na opozíciu. Veď to si oni sami vymysleli. On s tým prišiel z nejakého dôvodu. Ja neviem, aký mal dôvod to vyťahovať po troch rokoch, ale povedal to. Kupovanie poslancov je brutálny zásah do demokracie. Myslím si, že to je téma, ktorá je hodná povšimnutia. Aspoň na tretej strane, už keď nikde inde nie. Lebo viem, že to, samozrejme, obídete, dostanete jasné pokyny – „nedotýkať sa opozície!“. Takto to nakoniec aj dopadne. Ja som o tom úplne presvedčený.

 

Ľubomíra Oravová, televízia TA3

Ak teda dovolíte, pán premiér, samozrejme, minimálne v tomto slova zmysle určite sa aj novinári zaujímali o túto záležitosť, ale ak dovolíte, tú druhú otázku, ktorá nesúvisí priamo s touto témou. Zajtra je to rokovanie, ktoré sa bude týkať finančnej krízy. Opozícia, ktorej ste teda ponúkli miesto experta, tak navrhuje pána Tvarožku. Či je toto meno pre vás prijateľné na to, aby ste ďalej(?) rokovali...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Samozrejme, to rokovanie bude vo štvrtok o desiatej. Zajtra je vláda. A pán Tvarožka bude pozvaný na rokovanie Rady pre hospodársku krízu. Samozrejme.

 

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

Nech sa páči, ďalšia otázka, posledná.

Ak nie je, tak ďakujeme za účasť.

Dovidenia.

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ďakujem.

x x x

 


prehrať video Prehrať video