Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Prepis brífingu po stretnutí s guvernérom NBS I. Šramkom


Robert Fico, predseda vlády SR

... (Prerušený záznam, pozn. prep.) ... 17 miliárd slovenských korún, ktoré postupne prichádzajú do Národnej banky, a zdá sa, že Slovensko je naozaj, pokiaľ ide o euro, vnímané ako krajina, ktorá bola nielen dobre pripravená, ale najmä ktorá najtichšie zaviedla euro, bez toho, aby sa o tom príliš veľa rozprávalo. Určite je to dané aj tým, že sme prežili komplikovanú krízu s plynom a teraz prežívame ťažkosti s hospodárskou krízou.

Druhá téma sa týkala hospodárskej krízy a ja som hovoril s pánom guvernérom predovšetkým o finančných otázkach, pretože okrem štátu, a my sme toto rozhodnutie včera urobili, kde ideme šetriť na úkor ministerstiev, očakávam, že aj finančný sektor, samospráva a monopoly prispejú určitým finančným obnosom k tomu, aby sme mali prostriedky, či už na podporu v boji proti nezamestnanosti, alebo na podporu hospodárskeho rastu. A prešiel som si s pánom guvernérom niekoľko myšlienok, a keďže odchádzame teraz na rokovanie Rady pre hospodársku krízu, budeme o týchto otázkach hovoriť aj tam.

Chcel by som povedať, že som pre všetkých sociálnych partnerov 24 hodín k dispozícii na vyjednávanie. Nechcem pretláčať silou do vlády Slovenskej republiky návrhy, hoci nevylučujem, že niekedy sa môže stať, že prijmeme čosi, čo nebude celkom vyjednané, ale v tých principiálnych veciach chcem, aby boli veci prekonzultované a vyjednané, a pokiaľ budeme vidieť ťažkosti, som pripravený od rána do noci rokovať, či sú to odbory, či je to ZMOS, či sú to zamestnávatelia, pretože kríza sa týka každého a nemôže nikto povedať, že ho nezaujíma. Preto očakávam, tak ako to bolo v prípade plynu, kde sme naozaj ťahali dlhé a dlhé hodiny, že nás čaká teraz niekoľko mesiacov neuveriteľne tvrdej práce. Ale ideme do toho.

 

Redaktor

Keby som sa ešte mohol spýtať: ako hodnotíte snahu ministerstva financií smerom k bankám o zníženie poplatkov predovšetkým za výmenu eurových mincí? Pán štátny tajomník včera naznačil aj možnosť regulácie v prípade, ak by banky k tomu pristúpili... (Nekvalitný záznam, pozn. prep.)...

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Keďže sa informácie opakovali, ja som požiadal, ak si dobre pamätám, v pondelok ministra financií, aby zaslal, nechcem povedať, že ostrý alebo tvrdý list, ale list, v ktorom jasne minister financií vysvetlí, že nie je možné vyberať poplatky za funkcie, ktoré by banky mali vykonávať bez akýchkoľvek poplatkov. Je predsa smiešne, aby jedna banka brala za jednu mincu poplatok jeden cent, to znamená, keď tam prinesiete sto jednocentových mincí, tak si ich rovno nechajú ako poplatok, čo je veľmi, veľmi nedobré. Včera bol zvolený nový prezident Asociácie bánk. Je to najvyšší predstaviteľ Tatra banky na Slovensku a bude dnes aj na rokovaní Rady pre hospodársku krízu. Určite mu to znovu pripomeniem a očakávame, že banky musia prísť s nejakým návrhom, ale jediný návrh, ktorý my považujeme za prijateľný, je, že nebudú žiadne poplatky za mince, pretože v opačnom prípade pristúpime k rozhodnutiu proti bankám, použijeme oprávnenia, ktoré ako štát a ako inštitúcia, ktorá má určitý dohľad nad finančným sektorom, máme k dispozícii.

 

Redaktorka

Dávate bankám nejakú lehotu na toto opatrenie?

 

Robert Fico, predseda vlády SR

Ja by som privítal, keby banky samy toto urobili, pretože banky sú v dobrej kondícii, mali minulý rok rekordne vysoké zisky – 18 miliárd korún, sú veľmi konzervatívne pri prideľovaní úverov. Aj toto je jedna z tém, ktorá bude rezonovať v najbližších dňoch. Budeme rokovať s bankami. Ja očakávam, že banky to urobia samy od seba a že nebude treba použiť štátne oprávnenia, ktoré má štát k dispozícii.

Ďakujem veľmi pekne.

x x x

 


prehrať audio Prehrať audio