Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vicepremiér Dušan Čaplovič: Rada Európy už 60 rokov stelesňuje hodnoty, úctu a rešpekt


Vicepremiér Dušan Čaplovič: Rada Európy už 60 rokov stelesňuje hodnoty, úctu a rešpekt
Presne pred 60 rokmi vznikla z iniciatívy 10 štátov Rada Európy. Podpísanie tzv. Londýnskej zmluvy vytvorilo základy ľudsko-právnej organizácie, ktorá zastrešuje združuje 47 členských štátov s takmer 800 miliónmi Európanov. Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič pri tejto príležitosti ocenil a vyzdvihol jej trvalé aktivity.
„Rada Európy postupne rozšírila počet členských štátov a teda aj zodpovednosť za plnenie svojho poslania. Aktívne pôsobí v oblasti ochrany ľudských práv, napĺňaní princípov pluralitnej demokracie, upevňovaní právneho štátu a solidárnej spoločnosti. Za posledných 60 rokov sa stala stelesnením hodnôt, úcty a rešpektu,“ povedal podpredseda vlády Dušan Čaplovič.
Vicepremiér D. Čaplovič aj v mene vlády Slovenskej republiky oceňuje trvalé aktivity Rady Európy v oblasti ochrany ľudských práv, vrátane práv príslušníkov národnostných menšín. „Slovenská republika sa dlhodobo podieľa na týchto aktivitách, čo dokazujú aj priority slovenského predsedníctva vo Výbore ministrov Rady Európy v minulom roku,“ povedal D. Čaplovič, pričom opakovane zdôraznil záujem vlády SR venovať osobitnú pozornosť otázkam ľudských práv. „Dodržiavanie ľudských práv, rešpektovanie iných a úcta ku všetkým musia byť bežnou výbavou každej slušnej spoločnosti. V úzkej spolupráci s Radou Európy a jej členskými krajinami sa nám to úspešné darí,“ dodal podpredseda vlády SR pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.
Šesťdesiate výročie založenia Rady Európy si na svojom rokovaní osobitne pripomenula aj Rada vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny, ktorá je poradným a koordinačným orgánom vlády SR.




ÚV SR