Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vicepremiér SR Dušan Čaplovič: Najúčinnejšou zbraňou je otvorenosť a argumentom diskusia


Jasné aktivity pre konkrétne oblasti. Aj takto môžeme hodnotiť rozhodnutie vlády SR vo vzťahu k materiálom aké na jej tohtotýždňovom rokovaní predložil podpredseda vlády SR pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.
Vláda SR sa okrem iného zaoberala aj Akčným plánom predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatnými prejavmi intolerancie v kontexte zrealizovaných aj plánovaných aktivít. „Dokument nerozlišuje medzi rasizmom, xenofóbiou či antisemitizmom. Všetky tieto aj ďalšie nenávistné postoje považujeme za rovnako nebezpečné a neprijateľné,“ povedal vicepremiér Dušan Čaplovič. V tejto súvislosti ďalej uviedol: „Veľmi dobre vieme pomenovať hrozby. Rovnako musíme byť odvážni pri vymenovaní opatrení, ktoré ich minimalizujú.“
Akčný plán predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a ostatným prejavom intolerancie reflektuje na potreby spoločnosti a stelesňuje účinný nástroj na elimináciu rôznych nenávistných prejavov. „Najúčinnejšou zbraňou v boji s nenávisťou, ponižovaním a intoleranciou je otvorenosť a argumentom diskusia. Preto sa aj v ďalšom období budeme venovať informovaniu, spoznávaniu, výchove a vzdelávaniu. Prostredníctvom nich dokážeme zastaviť šírenie zloby či ponižovania a hľadanie nezmyslených rozdielov,“ zdôraznil podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.
Vláda SR po vyhodnotení plnenia akčného plánu schválila jeho podobu na roky 2009 – 2011. Dokument okrem iného predpokladá vytvorenie Múzea holokaustu v bývalom pracovnom a tranzitnom tábore v Seredi. Má záujem podporovať mediálne a informačné aktivity pre verejnosť o antidiskriminačnej legislatíve, problematike nediskriminácie, zásade rovnakého zaobchádzania a multikulturalizme. Počíta s detskými ombudsmanmi a tiež podporou prostredníctvom dotačných programov „Kultúra národnostných menšín“ a „Kultúra znevýhodnených skupín obyvateľstva“. Medzi ďalšie schválené opatrenia patrí napríklad pokračovanie v programe terénnych sociálnych pracovníkov a ich asistentov a podpora Programu výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu, určených pre bývanie občanov v hmotnej núdzi v oblasti bývania. „Podľa môjho názoru by sa ľudia mali pre dobré myšlienky spájať. Preto predpokladám, že tento akčný plán nájde svojich partnerov aj v samosprávach, mimovládnych organizáciách a združeniach, ktoré svojimi aktivitami sledujú rovnaké zmyslupné ciele,“ poznamenal po schválení materiálu vicepremiér Dušan Čaplovič.





ÚV SR