Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Dušan Čaplovič: Hospodárska kríza nemá súcit s nikým


Vyhlásenie podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča k rokovaniu Rady vlády SR pre seniorov.
Ochrana seniorov je vyjadrením úcty, humánnosti aj solidarity. Tieto myšlienky sú zakomponované aj v Národnom programe ochrany starších ľudí za roky 2007 – 2008. Tieto aktivity boli predmetom pondelkového rokovania Rady vlády SR pre seniorov. Včerajšie rokovanie Rady vlády SR pre seniorov podrobne analyzovalo a vyhodnocovalo dosahovanie zadefinovaných cieľov.
Národný program ochrany starších ľudí za roky 2007 – 2008 zastrešoval oblasť sociálnu aj zdravotnícku, reflektoval na problematiku zamestnanosti a trhu práce, ale aj vzdelávania a rekvalifikácie, kultúry i voľnočasových aktivít seniorov. Partnermi pri jeho plnení boli štátne inštitúcie, krajské aj miestne samosprávy a mimovládne organizácie. Vicepremiér SR Dušan Čaplovič v súvislosti s ochranou a uplatnením starších ľudí na trhu práce oceňuje hlavne zavedenie príspevku na podporu zamestnávania absolventov stredných škôl a občanov starších ako 50 rokov, zavedenie príspevku na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na podporu udržania v zamestnaní s nízkymi mzdami a tiež príspevok na presťahovanie za prácou na dopravu do zamestnania.
„Hospodárska kríza nemá súcit s mladými ani starými. Nemá zľutovanie s nikým. Je našou povinnosťou chrániť všetkých, ale hlavne bezbranných a mimoriadne ohrozených ľudí. Preto musíme nadviazať na zrealizovaný Národný program ochrany starších ľudí a vytvoriť rovnako dynamický a verejnoprospešný dokument pre nasledujúce obdobie,“ uviedol vicepremiér SR Dušan Čaplovič.
Problematika národnej ochrany starších ľudí bude témou rokovania vlády SR. Prijatie takéhoto dokumentu pre nasledujúce obdobie je ambíciou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredsedu vlády SR pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča.