Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vyhlásenie vicepremiéra SR Dušana Čaploviča: Dekáda je Európska skúška správnosti


Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaplovič sa prvého júla stal národným koordinátorom medzinárodného projektu Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 – 2015.

Program desaťročného ambiciózneho projektu je podľa vicepremiéra a národného koordinátora Dušana Čaploviča skúškou správnosti. „Participácia 14 štátov na úzkej spolupráci, výmene informácií a skúseností počas desiatich rokov dokáže výrazne meniť existujúci systém. Aj preto sa počas nášho ročného predsedníctva budeme zaoberať jasnými prioritami ako aj plnením jednotlivých národných akčných plánov členských štátov.“ V tejto súvislosti ďalej pripomenul: „Dekáda je zameraná na vzdelávanie, zamestnanosť, zdravie a bývanie. V tejto súvislosti nesmieme zabúdať na to, čo sa nám podarilo už v uplynulom roku a v čom pokračujeme ďalej. Strecha nad hlavou je sociálnou istotou. V rómskych osadách sme preto vybudovali takmer 400 nájomných bytov a mimo rómskych osád odovzdali ďalších, takmer 620 bytov.“ Podpredseda kabinetu považuje školstvo za odrazový mostík. „Nebudeme si zakrývať oči pred záškoláctvom a neprestaneme riešiť problém nedostatočnej motivácie rómskych žiakov k pozitívnemu vzťahu ku vzdelaniu,“ zdôraznil. Dušan Čaplovič zároveň pripomenul, že „zdravie nepatrí len vyvoleným a aj preto v teréne intenzívne pôsobí 30 komunitných pracovníkov len v oblasti zdravotnej výchovy.“ Podľa jeho slov je potrebné „hasiť havarijné stavy“. Na odstraňovanie škôd po živelných pohromách, či podporu kultúrnej identity bolo v minulom roku podporených 128 projektov.

Líderstvo v Dekáde pre Slovensko znamená aj organizovanie medzinárodných rokovaní, odborných seminárov, workshopov, a ďalších sprievodných aktivít. „Koncom septembra sa v Spišskej Novej Vsi uskutoční významné pracovné stretnutie, z ktorého vzídu viaceré konkrétne závery. Žiadne rozhodnutie však nebude prijímané od zeleného stola ale práve naopak. Ak chceme prijímať úspešné riešenia, musíme byť blízko ľudí a ich problémov, ktoré si žiadajú nápravu,“ povedal podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny a zároveň národný koordinátor Dekády Dušan Čaplovič.

Všetky informácie o medzinárodnom projekte, ako aj pracovné dokumenty sú priebežne publikované na web stránke http://romovia.vlada.gov.sk Dekáda začleňovania rómskej populácie je záväzok 14 krajín, ktorý podporuje dvanásť významných zakladajúcich partnerských organizácií. Medzi nimi nechýba Svetová banka, Rozvojový program OSN, Rada Európy, Inštitút otvorenej spoločnosti a Rómsky vzdelávací fond.

Informáciu poskytla kancelária podpredsedu vlády SR