Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vicepremiér SR Dušan Čaplovič: Tridsiatka projektov dostala zelenú


Takýto verdikt vydala na svojom poslednom stretnutí Hodnotiaca komisia pre podporu kultúry národnostných menšín a etnických skupín, ktorú riadi podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.
„Rozhodli sme podporiť 30 projektov, ktoré idú naprieč národnostnými menšinami. Ideových zámerov, ktoré si zaslúžia finančnú podporu bolo viac. Napriek tomu hodnotiaca komisia sa vzhľadom na finančné možnosti rozhodla podporiť 30 najlepších,“ uviedol vicepremiér SR Dušan Čaplovič. Podľa jeho slov bolo v tomto kole, na podporu kultúry národnostných menšín, vyčlenených viac ako 140 000 EUR. „Hodnotiaca komisia prihliadala na kvalitu a filozofiu projektov, podporu aktívnych národnostných menšín a tiež organizácií z jednotlivých regiónov Slovenska. Preto môžeme byť s jej verdiktom spokojný,“ vyjadril presvedčenie podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.
Medzi tridsiatkov projektov, ktoré získali finančnú podporu z Úradu vlády SR sú proporčne zastúpené organizácie reprezentujúce Maďarskú, Rusínsku, Rómsku, Židovskú, Českú a Ukrajinskú národnosť. Popri tradičných podujatiach boli podporené aj mnohé nové aktivity. Komisia odporúčala udeliť najvyššiu čiastku, v objeme takmer 30 000 EUR, Spoločnosti Pro Historia, ktorá sa zaoberá spracovaním paralelných štúdií a metodických modelov výučby dejín. Výsledkom jej aktivity bude štúdia Kľúčové otázky slovenských a maďarských dejín, ktoré vyjdú v slovenskom a maďarskom jazyku.
Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič považuje túto formu pomoci za vyjadrenie morálnej vďaky formou finančného daru. „Hoci sa v dnešnej dobe mnohé aktivity merajú objektívom účtovných príjmov a výdavkov, organizácie ktoré sme podporili dokazujú, že odkaz menšinovej kultúry je tým najcennejším duchovným bohatstvom, ktoré menšiny dávajú spoločnosti ako celku“ uzavrel vicepremiér SR Dušan Čaplovič.

Informáciu poskytla Kancelária podpredsedu vlády SR