Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Vicepremiér SR: Slovensko plní podstatnú časť odporúčaní Terezínskej deklarácie


Vláda SR zobrala na svojom augustovom rokovaní (19. 8. 2009) na vedomie informáciou o záveroch medzinárodnej konferencie k osudu majetku z obdobia holokaustu. Informatívnu správu predložil vláde jej podpredseda pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan ČAPLOVIČ.

Slovenskú delegáciu na júnovej konferencii v susednej Českej republike viedol vicepremiér SR Dušan Čaplovič. Podľa neho takéto konferencie vytvárajú priestorom pre slobodné a objektívne hodnotenie udalosti z prvej polovice minulého storočia. „Konferencie sa zúčastnili oficiálne vládne delegácie zo 46 krajín sveta, ale aj zástupcovia mnohých mierových, mimovládnych organizácií. Účastníci hodnotili plnenie cieľov ostatnej, Washingtonskej konferencie a tiež diskutovali o nových prístupoch v oblasti vzdelávania, sociálnych programov a kultúrnych iniciatív týkajúcich sa holokaustu a ostatných nacistických zločinov,“ uviedol podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.

Medzi základné výstupy letnej pražskej konferencia patrí tzv. Terezínska deklarácia. Deklarácia je výsledkom konsenzu všetkých zúčastnených strán a venuje sa napríklad otázkam nevyhnutného sociálneho zabezpečenia ľudí, korí prežili holokaustu a nacistický režim, riešenia odškodnenia, navrátenia nehnuteľnému majetku rodinám obetí holokaustu. Významným odporúčaním je tiež sprístupnenie dôležitých archívnych materiálov, záznamov, ktoré prispejú k vzdelávaniu a výskumu holokaustu. Podľa vicepremiéra SR Dušana Čaploviča Slovenská republika už dnes plní rozhodujúcu časť odporúčaní deklarácie. Spomedzi krajín strednej a východnej Európy na Slovensku boli prijaté rozhodnutia smerujúce k zmierneniu majetkových krívd spôsobených počas holokaustu, riešia sa otázky reštitúcií nehnuteľného majetku a sociálneho zabezpečenia. „Hoci pri tejto deklarácii nejde o právnu záväznosť, morálny záväzok je však oveľa silnejší,“ dodal podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič. Súčasťou Slovenskej delegácie bol výkonný predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR František Alexander a riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.


Informáciu poskytla Kancelária podpredsedu vlády SR